Suomalaiset innovaatiot kirjoitetaan C/C++ kielellä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomen IT alan työpaikkojen määrä on kasvanut 80-luvun 10'000 työpaikasta nykyiseen noin 70'000 työpaikkaan ja kasvu jatkuu voimakkaana edelleen. IT alalla luodaan yleensä uutta, tuotteita ja toimintaa ja IT ala on tänä päivänä suomalaisen uuden menestyksen veturi. Noin puolet uudesta innovaatiosta tapahtuu IT sektorilla ja IT on mukana osana lähes kaikkia uusia innovaatioita poislukien ehkä lääke ja kemianteollisuus. 

Uuden luominen tapahtuu IT alalla ohjelmoimalla. Ohjelmointiin tarvitaan kieli jolla ohjelmat määrittellään eli koodataan. Kielellä on siis merkitystä. Se on IT ammattilaisen äidinkieli jota puhuu noin 70'000 suomalaista päivittäin. Oheisessa kuvassa on erilaisten kielten suosion kehitystä sen perusteella kuinka monia Google kyselyitä niiden osalta tehdään.

Miksi kiinnitämme tähän huomiota piksussa? Sijoittajan on hyvä tietää mikä on oleellista tietotaitoa. Oleellisen tietäminen on aina terveellistä.

Tässä hieman yksityiskohtaista taustatietoa ohjelmointikielistä:

 • C++/C   on pelikehittäjien ja ammattilaisten käyttämä ohjelmointikieli. Tällä kielellä pystyy tekemään tehokkaita ohjelmia jotka hydyntävät prosessorin kaikkia ominaisuuksia. Se tuntuu säilyttäneen suosionsa huolimatta siitä että se vaatii käyttäjältään osaamista ja huolellisuutta.
 • Python   on vaivaton kieli jolla ohjelmia syntyy kokemattomammaltakin. Sen laajat ja helppkäyttöiset valmiit ohjelmakirjastot tekekevät ohjelmoinnista helppoa ja vähällä paneutumisella voi saada aikaan hienoja asioita.
 • Java oli 2000 luvun alun lupaus siitä että ohjelmoinnista voisi tulla alustariippumatonta. Ohjelmaa ei enää tarvitsisi sovittaa erilaisiin käyttöjärjestelmiin ja ympäristöihin (Windows, Linux, Unix,..). Viime aikoina kuitenkin esimerkiksi Python on tarjonnut alustariippumattomuutta ja suorituskykyä vaativissa ammattisovelluksissa C++/C on pysynyt suosiossa.  
 • JavaScript on selaimissa toimiva ohjelmointiympäristö. Esimerkiksi Piksun artikkelien kommentointi tapahtuu käyttäjän selaimeen latatutuvassa JavaScript tekstinkäsittelyohjelmistossa. 
 • PHP on servereissä usein käytetty ohjelmointikieli. Esimerkiksi Piksu:n serveriohjelmisto on koodattu PHP:n avulla. 

Itse käytän tätä nykyä useimmiten C++/C ja Python ohjelmointikieliä. Olen toki käyttänyt monia muitakin ja käytän varmaan jatkossakin kun tarve vaatii. Mutta olen samanlainen kuin muutkin ohjelmistokehittäjät,  valittuani yhden tai kaksi äidinkieltä haluan mieluiten pitäytyä niissä. Tuottavuus on parasta kun käyttää omaa äidinkieltä. 

Kuvan lähde: Google trends

 

 

Kommentit

Comment: 

Että javascript olisi noin alhaalla ja laskussa.

Comment: 

Tuskinpa Google:n käyrätkään koko kuvaa kertoo.

Python:n kasvu johtuu eniten siitä, että se on R:n ohella erittäin näkyvästi kaupattu AI:n & koneoppimisen perusvaihtoehto ohjelmointiin vähemmän perehtyneille jotka haluavat nopeasti "mukaan" tuottavaan työhön.

JavaScript on ainut valinta jos selainta käyttäjän päässä haluaa käskyttää. Sen käyttö näkyy eniten erilaisten framework-kirjastojen valtavana joukkona, joiden tehtävä on taas "yllättäen" minimoida käyttäjän tarvitseman + osaaman JavaScript -komentojen määrä (mm jQuery, Bootstrap, jne). Nämä taas ovat omia avainsanojaan Google:lle.

PHP:n lisäksi - server:n puolella - on kasvussa ollut myös NodeJS, joka on melko lailla suoraan JavaScript:a mutta pyörii omana yksikkönään äärimmäisen nopeasti vain palvelimen päässä. Monet ovat ISP ovat siirtäneet oman virtuaalisen asiakaspalvelimet NodeJS:n alle juurikin sen optimoidun tehon vuoksi vrt PHP tms.

JavaScript:lla on siis varsin monta eri ilmentymää erilaisilla nimillään nykyään IT-maailmassa.

Myös kannattaa huomata, että IDE:t (integrated dev environments) ovat visuaalisuutensa + hyvän koodin tarkistuksensa myötä koko ajan vieneet ammattilaisten tarvetta pois kysyä Google:lta yhtään mitään koska kaikki on aina helpompaa testata niissä (mm Netbeans, jne). Kääntäen Google:n kyselyt kertovat myös siitä, mihin tukea tarvittaisiin juurikin lisää työasemaan paikallisesti.

 

 

Comment: 

Ei varmasti ole javascript noin alhaalla, juurikin edellisen kirjoittajan mainitsemasta syystä. Node.JS on todella yleinen nykyään.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.