Edellinen kauppasota taisteltiin 1930-1934

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Mitkä ovat kauppasodan seuraukset - olisiko historialla jotain kerrottavaa? Tässä tapauksessa kyllä. Edellinen merkittävä kauppasota käytiin USA:n ja muun maailman välillä vuosina 1930-1934 ja tästä sodasta on paljon opittavaa.

1920 luku oli ollut USA:n ja Euroopan kukoistuskautta. Autot tulivat katukuvaan ja iloisella 20- luvulla saavutettiin hyvinvoinnin taso, joka ylitettiin USA:ssa vasta 20 vuotta myöhemmin, 1940- luvun lopulla. Kansallismielinen ääriajattelu ja populismi saivat aikaan sen että eri puolilla maailmaa, myös USA:ssa, alettiin 20-luvun aikana nostaa tulleja ja vuonna 1930 oltiin jo tilanteessa jossa talouskasvu alkoi kärsiä. Tässä tilanteessa USA halusi suojella maataloustuotantoaan ja julisti kauppasodan muulle maailmalle asettamalla tullit 20'000 erilaiselle ulkomaiselle tuotteelle. Muut maat vastasivat vastatulleilla ja pian oltiin USA:n ja länsi-Euroopan välisessä kauppasodassa. USA:n ulkomaankauppa romahti 66% ja maailmankauppa noin 33%. Sukellettiin 30 luvun lamaan josta toipuminen vei USA:n osalta 20 vuotta.

OIiko kauppasota suoranainen syy 30 luvun lamaan vai pahensiko se vain laman pituutta ja syvyyttä? Nykytutkijat ovat asiasta erimielisiä, mutta aikalaisiin kauppasota jätti syvät jäljet. USA käänsi takkinsa ja siitä tuli vapaakaupan äänitorvi. USA:ssa ei enää seuraavaan 90 vuoteen haluttu kokea vastaavaa ja USA:n tuella syntyivät maailmaan vapaakaupan instituutiot GATT ja sen seuraaja WTO.

1930 luvun kauppasodan seurakset olivat myös poliittisia:

 • Kanada teki kauppasopimuksen Englannin kanssa ja Kanadan lähentyminen ja mahdollinen assimilaatio USA:n kanssa lakkasi.
 • Kauppasotaan osallistumaton ja kaikkien kanssa suhteita hakeva Bolsevikkinen Venäjä alkoi nousta ja teollistua
 • Lama kurjisti olosuhteita, nosti populisteja ja vahvoja johtajia. Itä- ja keski- Eurooppa ajautui vahvojen miesten, diktaattoreiden hallintaan. Eurooppalaista demokratiaa oli enää pohjoismaissa, Hollannissa, Ranskassa ja Englannissa.
 • USA ja Englanti pyrkivät kauppasodan hengessä rajoittamaan joidenkin maiden (kuten Japani) raaka-aineiden saantia. Tämä oli eräs syy toisen maailmansodan leviämiseen kauko-Itään. 
 • Kauppasota nosti valtioita vastakkain ja levisi käsitys että valtioiden tulee olla itsekkäitä (Germany first = Uber alless Deutchland) ja taistella olemassaolostaan.  

Kuvan lähde:   wikimedia

Lisää tietoa:

 

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Hyvä tiivistys, kiitos Kaitsu.

Se, että Trumpin kaltainen sivistymätön egosentrikkopopulisti ei tunne taloushistoriaa tai nakkaa senkin vähän roskikseen, ei tietysti yllätä. Mutta republikaanien halpamainen selänkääntö sille ja puolueensa pitkälle linjalle ja omille kokemuksille presidentin persausta nuollessa on halpaa opportunismia, joka käy kyllä kalliiksi. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.