Yhteiskunta tarvitsee avukseen sijoittajan eettisiä valintoja

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Miten voisi suunnata sijoituksensa mahdollisimman eettisesti? Tehtävä on helppo jos yhteiskunnan regulaatio on täydellisen hyvä. Täydellinen yhteiskunta ohjaa yritykset veroilla ja regulaatiolla oikeanlaiseen toimintaan. Yritykset maksavat asianmukaista korvausta aiheuttamistaan haitoista ja saamistaan palveluista, kuten koulutetusta työvoimasta, työvoiman terveydestä,... Eettinen sijoittaminen tarkoittaisi silloin että sijoittaja etsii ne yritykset jotka pystyvät tuottamaan mahdollisimman suurta rahanarvoista lisäarvoa, siis voittoa. Olisi helppoa.

Yhteiskunta on monilta rakenteiltaan moraaliton - sijoittajan eettisiä valintoja tarvitaan

Yhteiskunta ei valitettavasti ole täydellinen. Esimerkiksi muovi on haitallista ympäristölle, mutta sen käyttöä ei ole sanktioitu veroilla. Työn tekeminen taas on hyväksi yhteiskunnalle, mutta sitä kuitenkin rankaistaan ankarilla veroilla. Epätäydellisessä ja eettisesti nurinkurisessakin yhteiskunnassa sijoittaja voi haluta tehdä omia eettisiä valintoja.

Eettisesti hyvä yhteiskunta syntyy yksilöiden tekemien valintojen yhteistuloksena

Poliitikot riitelevät ja aiheuttavat tahallaan haittaa toisilleen ja mustamaalaavat toistensa hyviäkin ehdotuksia. Lobbarit ostavat asiantuntijoita omiksi äänitorvikseen niin ettei rehellistä riippumatonta mielipidettä tahdo löytää mistään. Ei ihme ettei yhteiskuntajärjestyksemme ole mikään taivasten valtakunnan lakikokoelma. Sijoittaja voi näissä oloissa tehdä jotain. Seuraavassa muutamia hyvän yriyksen kriteereitä joista voi poimia omansa: 

 1.  Menestyvät ja lisäarvoa tuottavat tuotteet 
 2. Työllistäminen ja organisoiminen
 3. Uudenlaisia toimintarakenteiden ja tuotteiden synnyttäminen yhteiskuntaan
 4. Tietoisuus ympäristöstä
 5. Kommunikiointiapojen avoimuus
 6. Onnellinen ja sitoutunut työvoima
 7. ...

Kriteereitä on monia ja jokaisella on hyvä olla omat suosikkinsa. Yksi asia on kuitenkin tärkeä muistaa. Sijoittajan varat ovat menneiden sukupolvien työ, joka on väliaikaisesti uskottu sijoittajan haltuun. Mikään ei oikein tahdo oikeuttaa hukkaamaan menneiden sukupolvien tekemää työtä. Tehdyn työn tulee kumuloitua kaikkien iloksi.

On olemassa lähes yhteinen hyvä

Yhteiskunta rakentuu sen uskon varaan, että on olemassa yhteiskuntajärjestys joka maksimoi kaikkien yhteisen hyvinvoinnin. Onko sellaista yhteiskuntajärjestystä? No ei oikeastaan. Me arvostamme erilaisia asioita ja yhdelle ihmiselle mieleinen yhteiskunta ei ole täydellinen toiselle. Yhteiskunta toteuttakoon niitä unelmamme, jotka oikeasti ovat yhteisiä eikä enempää. Emme halua että meitä kahlitaan ja tehdään tarpeettomasti samanlaisiksi. Rakastamme individualismia, eriarvoisuutta ja valinnanvapautta. On hyvä että monilla kukilla on mahdollisuus kukkia ja siksi yhteiskunnan tulisi tarjota hyvät ja reilut puiteet henkilökohtaiselle erilaisuudelle ja kukoistukselle. Yhteiskunta on olemassa jotta voisimme olla erilaisia.     

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Yksi ongelma on, että tällä hetkellä eettisyyden tuntuu määrittelevän toinen toistaan äänekkäämmin mieltään pahoittava marginaalinen somejoukko, joka omalla mölyämisellään tappaa kaiken terveen järjen käytön ja polvistuttaa isommatkin toimijat omaan "eettisyyteensä". H&M:n "rasistipaidat" hyvänä esimerkkinä tästä. Samoin verovaroin tuetun tuulivoiman käyttäminen yrityksen sähköntuotannossa on jonkun mielestä eettistä, riippumatta siitä miten kestävää kehitystä se oikeasti on taloudellisesti ja ilmastollisesti.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.