Markkinakatsaus: Euron laskumarkkina sinetöityi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Olen seurannut euron markkinatrilleriä luvaten jo helmikuussa taalan alkavan vahvistua sitä vastaan. Viikko sitten sanoin laskumarkkinan olevan viittä vaille valmis, ja nyt sen uskallan julistaa. Kun euron kurssi on pudonnut huipulta 1,25 taalaa jo matalimmillaan 1,18, kyse ei ole markkinoille sinänsä tavanomaisesta vahvoja nousuja ajoittain tasoittavasta korjausliikkeestä. Noin syvä notkahdus merkitsee ilman melkoista ihmettä pitkän trendin kääntymistä.

Odotan tosin euron keskipitkän trendin tulleen nyt osapuilleen pohjaansa, joten se vahvistunee joitakin viikkoja. Jos laskumarkkina on kuitenkin päällä, kurssinousu jää aika vaisuksi, se ei ei yllä likikään kevään huippuja, vaan rouhii jonkin verran 1,20 päällä ja sukeltaa sitten kohti 1,15 kesän kuluessa.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Kuten olen usein sanonut, valuuttojen pitkät trendit ovat yleensä noin vuoden mittaisia. Miksi, sitä en osaa tarkkaan sanoa, dataa tutkimalla sen vain huomaa. Poikkeuksetonta se ei toki ole, mutta markkina-analyyseissa kannattaa luottaa pääsääntöihin ja mediaaneihin, ei poikkeamiin. Jos siis laskumarkkina on euron kohdalla taalaa vastaan todellisuutta, euron pohjat tulevat vastaan vasta jossain ensi vuoden puolella, ja selvästi nykyistä kurssia alempana.

Mikä se taso on, sitä en tässä kohtaa ennusta, mutta pitkän trendin mitta on yleensä ainakin kymmenen prosentin luokkaa, joten kaukana 1,10 taalasta pohja tuskin minimissään on. Mitta tietenkin riippuu paljon talouden olosuhteista. Jos osakemarkkinoiden laskumarkkina toteutuu kuten pidän yhä todennäköisenä, taalan vahvistuminen saattaa olla varsin reipas, koska jenkkibondien kysyntä perinteisesti voimistuu. Dollari on aina ollut turvasatama talousongelmissa, enkä näe siinä merkittävää muutosta.

Jos skenario on päällä, pari viikkoa kestänyt osakkeiden nousu hiipuu noin viikon sisään lyhyiden oskillaattorien perusteella. Laskumarkkinallehan ovat ominaisia syvät pudotukset ja niiden jälkeiset kovat nousut, jotka eivät kuitenkaan yllä entisiin huippuihin. Helsingin pörssi kyllä korkkasi uuden huipun, mutta jos jenkkipörssi sukeltaa niin Hesa seuraa perässä. Pohjoismaiden pörssithän kokonaisuutena ovat nytkin kulkeneet samaa jalkaa USA:n kanssa kuten tavallista. Älkää vain erehtykö kuvittelemaan, että Hesa voisi paahtaa vastavirtaan, jos ympärillä alkaa paukkua.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/marknadsoversikt/marknadsoversi...

Laskumarkkinahan saattaa kehittyä aika hitaasti, kuten kävi edellisessä 2015 alkaneessa. Se oli laskumarkkinan arkkityyppi. Indeksi alkoi hiipua kesällä ja otti ensimmäisen sukelluksen syksyllä. Sitä seurasi tavanomainen korjausliike, joka ei kuitenkaan yltänyt aiemmille huipuille, ja kohta kurssit sukelsivat uudestaan kohti markkinan lopullista pohjaa.

https://finance.yahoo.com/chart/%5ERUA/?guccounter=1#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%3D

Se tuli vastaan helmikuussa, jolloin tunnelmat olivat jo kaoottiset. Maailmanlopun povaajista ei ollut totisesti pulaa. Yhden yleisen virren mukaan öljyntuottajat vetäisivät koko talouden mukaansa viemäriin öljyn hinnan painuttua kellariin. Itse arvioin tuolloin laskumarkkinan pohjan muutaman tunnin tarkkuudella – kuten jaksan muistuttaa. Kyseessä lienee julkisten markkina-analyysien maailmanennätys. Siinä kohtaa ei optimisteista ja rohkeista vastavirran ennusteista todellakaan ollut ylitarjontaa.

https://www.piksu.net/artikkeli/pohjia-kolistellaan-oletan

En toki voi tietää, että nyt todella olemme laskumarkkinassa, mutta olen sen tuloa povannut jo talvesta asti. Merkit ovat olleet koko ajan selvät ja talouden fundamentit puoltavat tulkintaa. Korot ovat Yhdysvalloissa nousussa ja takana on erittäin kiivas noususuhdanne. Työttömyys matelee pohjissa, tuottokäyrä pitkien ja lyhyiden korkojen välillä kapenee.

VIX on nyt matalalla, mutta ikuisesti se lysti ei kestä. Pidän suurena ihmeenä, ellei VIX riehaannu muutamien kuukausien sisään ja puhalla viimeistään lehtien pudotessa perinteistä syysmyrskyä.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Kommentit

Comment: 

minusta eurolla öykkärinousua luvassa, koska aamulla sängyssä noustessa vihlaisi vasemmalta puolelta alaselkää.

Comment: 

Minusta taas on sellainen fiilis, että suunta on vihdoin alaspäin eurolla.

Perskarvoissa sellainen tunne.

Jos markkinat todella ovat reilusti alempana vuoden loppuun mennessä niin pidän artikkelin kirjoittajaa guruna. (Toisaalta jos euro heikkenee, niin eurosijoittaja ei hyödy tuosta laskusta paljoakaan.)

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Saahan sitä irvailla, mutta minä nyt tosiaan sanoin jo helmikuussa, että euron nousu taalaa vastaan on ohi, ja niin se oli.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.