Keisarilla ei ole koskaan ollutkaan vaatteita

Käyttäjän J.Vahe kuva

 

Minua vaivaa joltisenkin paljon se, että kaikki yhteiskuntaan liittyvät asiat katsotaan pelkiksi mielipiteiksi. Olen opiskellut toisen loppututkinnon verran yhteiskuntatieteitä, mm. hallintotieteitten cl ja perehtynyt yhden kunnan lähimenneisyyteen 450 julkaistun sivun verran.

Tosin ihan ilman tuota taustaakin pitäisi olla selvää, että jos valtion ja kunnan taso eivät toimi, vihoviimeinen ratkaisu näin pienessä maassa on väsätä väliin vielä joku 18 "osavaltion" taso. Monessa muussa maassa kunnallinen itsehallinto on hyvin teoreettinen käsite ja Suomessa olisi pitänyt alun perin tiedostaa, että jos Itä-Helsingissä asuu tuplasti ihmisiä Kainuun ”maakuntaan” nähden, sellainen rakenne on vain ja ainoastaan mahdoton.

Koko sote-prosessin ajan erilaiset asiantuntijat ovat osoittaneet järjestelmän mahdottomuuden monella tavalla. Olen näitä kantoja kerännyt kokoon paljon enemmänkin kuin mitä tuossa on linkitetty.

Jos sitten mennään varsinaiseen politiikkaan, niin:

1. Lepomäki toimi pelinavaajana Stubbin syrjäyttämisessä. Tällä hetkellä hänen takanaan on päivänselvästi Vapaavuori ja ilmeisesti moni muukin, myöskin Pertti Salolainen.

2. En oikein usko, että Sipilän ministeristö on aivan niin tyhmä, että se itsekään uskoo Soten menevän läpi jäljellä olevassa ajassa. Ideana lienee ajaa käärmettä pyssyyn (josta tosin puuttuu latinki kokonaan) ja kaataa epäonnistuminen muitten syyksi.

3. Olen itse lukenut lehdestä, miten Satakunnan shp:n pj Kauko Juhantalo ilmoitti, että raumalaiset ovat kaikki niin ikäviä ihmisiä, ettei heidän kanssaan kukaan halua olla tekemisissä. Tämä on melkoinen lausunto, kun se lähti sen miehen suusta, joka silloin oli soten korkein luottamusmies maakunnassa. Tällaisiin tyyppeihin Raumalla pitäisi siis jatkossakin luottaa.

4. Kun Soinilta jatkuvasti tankattiin lausuntoa jonkun varavaltuutetun kännitöppäilyistä, voisi mielestäni kysyä, eikö kepulla ole mitään kommentoitavaa siinä, että siellä puuhastelee Juhantalon, Vihriälän ja Kaikkosen tapaisia melko raskaista luottamusaseman väärinkäytöistä tuomittuja rikollisia.

 

Ja sote-yhtiöitten osakkeita en juurikaan omista, koska en soteen ole uskonut.

Kommentit

Comment: 

Niin. Vaikeaahan tuo SoTen tekeminen on ollut. Minä taidan kuitenkin olla hiukan optimistisempi sen suhteen, että maakuntahommassa on järkeä. Ajattelen tuota maakunta-asiaa niin, että optimissaan maakuntauudistuksen jälkeen maakunta on kunnalle vähän niinkuin Bryssel on Suomelle. EU on varsin onnistuneesti estänyt meitä Suomalaisia tekemästä tyhmyyksiä: hankintalait pakottaa kilpailuttamaan toimittajia, EUn valtiontukisäännökset estävät meitä tuhlaamasta rahojamme temppuyrityksiin ja muihin tehottomuuksiin, Suomen valtion budjettialijäämä on pyörinyt 3% tuntumassa, ja velka 60% GDPstä. Ei liene sattumaa, että nämä ovat rajat jotka määrättiin EUn vakaus- ja kasvusopimuksessa -> EUn direktiivit ovat suojanneet Suomea ylettömältä velkaantumiseta.

Eli alkuperäiseen asiaan: kuntien pienissä piireissä töppäillään paljon. Odotan, että maakunnissa asioita katsotaan pitkäjänteisemmin ja holistisemmin ja sitäkautta ne kuivattavat kuntien roolin siihen mitä aidosti kannattaa tehdä paikallisesti lähellä kansalaisia.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

jäivät minulta puuttumaan.

Jos nyt jotain sanoisin kokemuksen / peffatuntuman kautta, niin maalaiskunnissa sentään ihmiset tuntee toisiaan ja sekin voi olla oikein toimien kontrolli (esim. valitukset). Asiat ovat konkreettisia, asuinympäristö, terveyskeskus, koulu.

Valtakunnan tasolla on media, joka aina joskus keksii, että lotilla on 80 milliä rahaa, muttei yritystäkään selvittää, missä niitä lottia on (luullakseni hyvin helppoa).

Väliin jää maakuntaporras, jossa ihmisten suora tai maakuntamedian välillinen kotrolli toimii erittäin huonosti. Kuka tietää jotain maakuntakaavasta? Olen asunut Porissa, eikä minulla ole mitään porilaisia vastaan, mutta ei Satakunnan Kansassa kähmintöjä löydä yhtään enempää kuin Turun Sanomistakaan.

Ja tämä rakenne kunta - valtionhallinto (ml. läänit) on 150 v. toiminut. Se toimii Kainuussakin, jossa kunnat ovat pakon edessä menneet maakunnalliseen soten kuntainliittoon. Siis kunnat voi puolestani korvata maakunnalla, jos sitä sanaa haluaa käyttää.

EK muuten haluaa lääninhallitukset takaisin.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 
Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.