Marcus Hernhag – Hitta världens bästa aktier

Käyttäjän sergio kuva

Marcus Hernhagin kolmannessa kirjassa on paljon hyviä periaatteita sijoittajalle. Esimerkiksi seuraavista voin olla samaa mieltä.

  1. Pitkän ajan tuoma korkoa-korolle efekti on merkittävä ja alkaa vaikuttaa voimakkaasti vasta 30 vuoden sijoitusajan jälkeen.
  2. Shillerin P/E-luku, joka vertaa nykykurssia kymmenen edellisen vuoden tulosten keskiarvoon, antaa liian korkeita arvoja. Eikä ole mikään indikaattori sen suhteen, että trendi olisi kääntymässä.
  3. Keskihajonnan käyttö riskin mittarina (=volatiliteetti) ei anna oikeaa kuvaa. Korkeampi keskihajonta tarkoittaa myös potentiaalia parempaan kehitykseen.
  4. Arvosijoittamisen isän Benjamin Grahamin kaikki sijoitusperiaatteet eivät toimi enää tänä päivänä.

Kokonaisuutena kirja on hyvä yhteenveto varsinkin arvosijoittajalle sopivista toimintaperiaatteista. Suurin osa näistä toimii myös laatusijoittajalle.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Jos ei Schillerin P/E indikaattori indikoi trendin kääntymistä niin mistä indikaattorista Sergio ja Hernhag haistelevat trendin kääntymistä? Vai eikö sitä voi mistään haistella?

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Hernhagin kommentit löytyvät sivuilta 40-41 kirjasta tarkemmin. Kirjan voi tilata vaikkapa Adlibriksestä.

https://www.adlibris.com/fi/kirja/den-enkla-vagen-hitta-varldens-basta-aktier-9789197982894

 

Lyhennettynä kommentit liittyvät siihen, että välillä arvostustasot ovat enemmän perusteltuja kuin muulloin ja trendi voi jatkua vielä monta vuotta eteenpäin. Esimerkiksi matala korkotaso voi olla perustelu korkealle keskimääräiselle P/E-luvulle. Jos vähentää omistuksiaan korkean P/E:n takia, voi jäädä ilman huomattavia tuottoja, esimerkiksi jos oli ulkona pörssistä vuosina 1995-1999 kun S&P 500 oli korkealla P/E-tasolla. Kannattaa verrata Shillerin P/E-lukua myös viimeisimpään toteutuneeseen tai ennustelukuun ja noteerata ero.

Edellä olevat siis vapaasti käännettynä Hernhagin kirjasta sivuilta 40-41.

Itse kritisoin Shillerin P/E-lukua, joka lienee tällä hetkellä n. 29 kahdesta syystä:

1) Kymmenen vuoden keskiarvo on liian pitkä, max 5 vuotta ja viimeisimpiä vuosia painottaen antaisi paremman kuvan

2) USA:n suurimmat yritykset Facebook, Amazon, Google jne. painavat indeksissä niin paljon, että nostavat lukua

MInulla ei ole mitään hyvää ideaa siitä, mistä trendin kääntymisen voisi havaita etukäteen. 

 

 

 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Schillerin P/E:n käytössä on omat rajoituksensa, kuten tuot ilmi. Trendin kääntymiseen  sitä ei voi käyttää eikä Schiller itsekään ole sitä siihen tarkoittanut. Se taitaa lähinnä mitata sitä ovatko keskimääräiset kurssit korkealla vai eivät. Sen ollessa äärilaidoissa sitä voi käyttää yleisen kurssitason hahmottamiseen, mutta muuten siihen ei kannata juuri huomiota kiinnittää. Siinä on toki omat ongelmansa, kuten poikkeustapauksissa se näyttää liioiteltuja lukuja. 

Vuosien 2009-2017 (2008 tulokset poistettu erityisen matalan tason vuoksi) Schillerin P/E on noin 28.5 tällä hetkellä, joten ei kursseja voi halpoina pitää. Viimeisten vuosien käyttö indeksin hintavuuden arvioimisessa ei ole mielestäni perusteltua. Taloussyklit ovat toistuvia ja parhaimpien vuosien painottaminen hintojen arviointiin vääristää suurta kuvaa. Suurimmat yritykset painavat mielestäni suuresti, koska elämme aikaa, jossa voittajat vievät suurimmat voitot. Elämme aikaa, jossa niiden painoarvo on perusteltua. En tosin ymmärrä esim. Amazonin arvostustasoa.   

 

Comment: 

"1) Kymmenen vuoden keskiarvo on liian pitkä, max 5 vuotta ja viimeisimpiä vuosia painottaen antaisi paremman kuvan"

Olen tästä sikäli aivan samaa mieltä, että kasvuyhtiöiden kohdalla noin pitkä keskiarvo kuin 10 v antaa lukeman, jonka pohjalta ei oikein koskaan uskaltaisi kyseistä yhtiötä ostaa kovan hinnan takia. Hyvässä nousussa olevien yhtiöiden kohdallakin kannattaa katsoa taaksepäin, mutta 10 v keskieps ei kuvaa kasvuyhtiön potentiaalia, etenkään epäsyklisillä aloilla. Syklisten staattisten yhtiöiden kohdalla asia on toinen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.