Pysyvä laskumarkkina ei ala aivan vielä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Kysymys siitä alkaako helmikuun yllättävästä kurssipudotuksesta pidempi karhu- eli laskumarkkina pohdituttaa.  Laskumarkkina ei ole ehkä alkanut aivan vielä jos historia toistaa itseään. Ohessa kaksi korkotasoon perustuvaa näkökulmaa asiaan.

USA:n keskuspankkikorko

USA:n keskuspankki FED on inflaatiota ja talouden ylikuumenemista taltuttaakseen hivuttanut keskuspankkikorkoa ylemmäs. Näin on, kuten oheisessa FRED:n ja Macrotrends kuvasta voimme havaita, tapahtunut aina ennen kurssilaskua ja taantumaa (taantumat on kuvassa harmaalla). Vuoden 2001 ja 2008 taantumien yhteydessä keskuspankkikorko ehti olla jonkin aikaa korkeahkolla tasolla ennen kuin vaikutukset yritysten voittoihin alkoivat loppujen lopuksi kääntää talouden alamäkeen. Tätä ei ole vielä tällä kertaa nähty. Voitot ovat edelleen korkealla ja talous kasvaa. 

Korkospreadi

Kymmenen vuoden ja kahden vuoden valtionlainojen välinen korkospreadi kertoo samansuuntaista viestiä. Korkospreadi lähenee yleensä nollaa ja putoaa sen alle ennen kuin pörssikurssit kääntyvät laskuun. Nyt korkospreadi on edelleen puolisen prosentti positiivinen eikä pysyvää kurssilaskua vielä pitäisi aiheutua.

Korkospreadi kertoo korkomarkkinoiden käsitystä talouden tilasta. Normaalisti pidemmät korot ovat lyhyitä korkeammalla jolloin markkinat uskovat kerskuspankin nostavan lyhyitä korkoja ylemmäs ja lähemmäs pitkien korkojen tasoa hillitäkseen talouden ylikuumenemista - kuten tällä hetkellä. Korkomarkkinat eivät selvästikään usko että talous olisi vielä jäähtymässä, päinvastoin.

Toistaako historia aina itseään ?

Sijoittajan elämä olisi helppoa jos historia aina toistaisi itseään samanlaisena. Itse asiassa totuus on päinvastainen. Markkinat aina yllättävät tavalla tai toisella. Syykin tähän yllätyksellisyyteen on ilmeinen - sopuliefekti. Kun ilmiö (kuten esimerkiksi markkinoiden korjausliike) alkaa olla historiatietojen perusteella ilmeinen on tuo korjausliike jo tapahtunut. Kun kaikki jo tietävät jotain tulevaksi ovat kaikki jo varautuneet ja silloin tuo asia on jo tapahtunut. Siksi markkinat ovat aina yllättäneet ja tulevat aina yllättämään.

 

Kommentit

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Comment: 

Itse jään odottamaan korkokäyrien invertoitumista eli että pitkät korot ovat matalampia kuin lyhyet korot. 

Vuoden 2007 kurssilaskua ennakoiden on esim. Suomen Pankin Euro & talous lehdessä ollut vuoden 2006 puolella kirjoitus:

” Toisin kuin euroalueella ja Japanissa, Yhdysvalloissa 1 kuukauden rahamarkkinakorot ovat nousseet 1 vuoden valtion joukkolainakoron yläpuolelle eli tuottokäyrä on invertoitunut. Tyypillisesti aiemmin tällainen tilanne on ennakoinut Yhdysvaltain talouden taantumaa, koska korot heijastavat mm. rahoitusmarkkinoiden odotuksia talouskasvusta.”

Comment: 

Ehkei pysyvää laskumarkkinaa ole tulossakaan. Karhumarkkinat ovat yleensä jyrkkiä, mutta lyhytkestoisia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.