Korkekoulujen valintakokeet ovat osa yhteiskunnan selkärankaa

Olen seurannut koulu- ja opiskelumaailmaa. Nyt ollaan rakentamassa järjestelmää jossa korkeakoulut luopuvat pääsykokeista ja opiskelijavalinnat nojaavat jatkossa enemmän ylioppilaskirjoituksiin. Minun kokemukseni mukaan tämä on huono juttu.

Monet tuntemani 18 vuotiaat ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat eivät vielä tuossa vaiheessa ole valmiita kokeeseen joka määrittelee koko loppuelämän yhteiskunnallisen aseman. He ovat heränneet vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen oivaltamaan sen mikä on juuri heidän juttunsa. He ovat panostaneet haluamansa korkekoulun pääsykokeisiin ja päässeet unelmiensa alalle. Ja juuri heidän kaltaisiaan jokainen ala kaipaa. Sitoutuneita, jotka ovat löytäneet oman juttunsa.

Ylioppilaskirjoitukset eivät mittaa minkään alan sitoutuneisuutta eikä motivaatiota. Ne ovat yleiskokeet joissa pärjätään yleistiedoilla. Jos valinnat tehdään pelkästään ylioppilaskirjoitusten perusteella niin korkekoulun opintolinjat menettävät suuren osan niistä opiskelijoista joilla on motivaatio juuri sille alalle. Se on todella sääli.

Minusta pitäisi päästä nopeasti etenemään eikä roikkua töissä kaupan kassalla vuosikausia. Parempi opiskella vuosi mitä tahansa ja sitten vaihtaa, jos sille tuntuu. Jääminen kaupan kassalle vie monta työpaikkaa niitä todella tarvitsevilta.

Ylioppilaskirjoituksille ei tulisi antaa liikaa painoarvoa. Aivan kuten aloittaja totesi, osa voi vielä kirjoitusten aikana miettiä eri jatko-opintomahdollisuuksien välillä - huono päivä voi myös pahimmillaan pilata urasuunnitelmia. Korkeakoulujen pääsykokeiden rakennetta tulisi kuitenkin muuttaa, sillä ne ovat nykysin monelle hyvin raskas taakka heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Valintakokeissa tulisikin painottaa myös lukion oppimäärää, eikä kokeen tulisi perustua vain pääsykoekirjojen ulkoaopetteluun. Pääsykokeiden uudistamisen myötä myös välivuoden pitävien määrä saataisiin todennäköisesti laskemaan.

kuten tästäkin ilmenee,   http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712132200600711_u0.shtml 

parempi opiskella heti jotain, ja vaihtaa myöhemmin, mikäli tarvetta on. "Väärä" opiskelu saattaa muodostua myöhemmin viisaaksi, varsinaista alaa hyödyttäväksi. Puolitoista tutkintoa voi olla todella hyödyllinen keskityöiässä tai myöhemmin.

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt png jpg.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.