Käyttäjän Toni Veikkolainen blogi

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Vesitetty sijoitussäästötili

Suomen hallitus pääsi budjettiriihessä viimein sopuun sijoitussäästötilistä, jota oli jo pitkään suunniteltukin. Ensinäkemältä asia kuulostaa hyvältä Onhan pankkitileillä makaavasta 80 miljardista eurosta hyvä saada edes osa tuottavaan yritystoimintaan. Ja suoran osakesijoittamisen verokohtelua rahastoihin ja vakuutuskuoriin sijoittamiseen on syytäkin muuttaa edullisemmaksi. Järjestelmä on myös läpinäkyvä, kun tilillä olevien varojen omistaja on tilin omistaja eikä nimellisesti pankki tai vakuutusyhtiö. Sijoitussäästötili voi myös lisätä kurinalaisuutta sijoitustoiminnassa. Nythän osingot päätyvät verottajan tekemän leikkauksen jälkeen pankkitilille, josta ne on helppo käyttää vaikkapa baari-iltaan.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Asuntoja Helsinkiin - hinnalla millä hyvänsä?

Ensi vuoden alusta lähtien Malmin lentoaseman alue on Helsingin kaupungin omistuksessa ja rakennusyhtiöt kärkkyvät mahdollisuuksia. Lentoasemakäyttöön alue otettiin nimenomaan siksi, että se sopi rakentamiseen huonosti. Muun kuin kevyen lentokaluston tarpeisiinkin se osoittautui lopulta kelvottomaksi, ja näin ollen Vantaan Seutulaan päätettiin perustaa uusi kenttä. Pienteollisuus- ja pajatoiminnan ohella myös asutus Malmin kentän ympärillä on lisääntynyt, ja maan vajoamisen aiheuttamat vahingot ovat rakennusten perusteellisesta paalutuksesta huolimatta muodostuneet ongelmaksi.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Hieman Anttilasta ja kivijalkakaupasta

Kaukaisella 1990-luvun alkupuoliskolla minulla oli vanhempien kanssa tapana käydä ostoksilla Keravalla. Siellä oli iso Maximarket ja sitä vastapäätä kilpailevan ketjun Anttila. Molemmat isot kaksikerroksiset liikkeet tuntuivat pursuavan runsautta, etenkin kun vertasi Järvenpään surkeaan kauppatarjontaan.

Nyt 20 vuotta myöhemmin tilanne on aivan toisenlainen. Maximarketin tilalla on Prisma, ja Anttilan liiketila on ammottanut tyhjyyttään jo kaksi vuotta. Kohta tyhjiä Anttiloita nähdään muuallakin, kun sopulilauma ostaa liikkeet tyhjiksi. Itse liityin lauman jatkoksi vasta eilisillalla, kun kuljin toimistolta kotiin Helsingin Citycenterin Anttilan kautta. Jonot olivat hieman normaalia pidempiä, mutta monissa uutisissa mainitusta kaaoksesta ei ollut tietoakaan. Melko vähän tuotteita oli myynnissä suuresti mainostetuilla 80 %:n alennuksilla, mikä kyllä on konkurssipesän velkojien kannalta ihan järkevääkin. Isoimpien velkojien joukossa on mm. Posti (käytännössä valtio), joten kyse on välillisesti myös meidän yhteisistä rahoista. Ei muutenkin matalalla katteella myytyjä televisioita ja muuta elektroniikkaa lähes ilmaiseksi luovuteta.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Britannian yhtenäisyyttä koetellaan

Tänään aukesivat markkinat Suomessakin ja Helsingin pörssin yleisindeksi avautui 6 %:n laskuun. Tällä hetkellä lasku on lieventynyt vain aavistuksen verran. Nordean pääekonomisti ehti arvioida, että alkushokin jälkeen suomalaiset eivät suuresti kärsi tilanteesta. Itse jonkin verran hyödynsin äänestystä edeltänyttä epävarmuutta tilaamalla briteistä kulutustavaraa heikommalla punnan kurssilla.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Puhelin-Windowsin päivät on luettu?

Ei ehtinyt Microsoftin edellisestä yt-neuvottelukierroksesta kulua vuottakaan, kun seuraavan petaaminen oli pitkällä. Yhtiön tämänpäiväisen ilmoituksen mukaan Microsoft Mobile Oy:n toiminta loppuu ja samalla Tampereelle ei jää yhtiön työpaikkoja lainkaan. Tuotekehitystoimintaa jää vielä Espooseen, mutta puhelimia siellä ei suunnitella. Ilmeisesti Nokia-brändin lisensointi kiinalaisille, ja joidenkin uusien tuotteiden, kuten Hololensin, suunnittelu vaatii henkilöstöresursseja myös Suomessa. Joka tapauksessa vaikuttaa tällä hetkellä, että yhtiön suunnittelemista vajaasta 2000 irtisanomisesta noin kolme neljäsosaa kohdistuu Suomeen.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Postitoiminta muuttuu ja myös lain on muututtava

Hallitus on suunnitellut postitoiminnan joustavoittamista lakimuutoksella, jossa lupien vaatimisesta siirryttäisiin ilmoitusmenettelyyn. Siinä ei ole mitään yllättävää, että vasemmistopuolueiden edustajat ovat hyökänneet asiaa käsittelevässä valiokunnassa muutosesitystä vastaan. Valiokunta päätti kuitenkin enemmistön voimin tukea hallituksen esitystä muuttamattomana. Toki kermankuorinnasta on ehditty puhua, puhuttiinhan siitä jo silloinkin, kun Onnibussi oli tulossa ravisuttamaan Suomen joukkoliikennemarkkinoita. Perinteiset bussiyhtiöt ja pitkään monopolinsa varaan laskenut VR joutuivat tarkastamaan toimintamalliaan ja hinnoittelukin muuttui kuluttajien kannalta parempaan suuntaan.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Vakuutuspohjaisessa sijoittamisessa on ongelmansa

Suomalaiset tiedotusvälineet ovat nykyisen hallituksen aikana pitäneet tuon tuostakin esillä vakuutuskuoriin liittyviä asioita. Vähemmän puhutaan kapitalisaatiosopimuksista, jotka lasketaan juridisessa mielessä vakuutusten piiriin, vaikka niissä ei olekaan varsinaista edunsaajaa säästö- ja sijoitushenkivakuutuksista poiketen. Käytännössä vakuutuspohjaisten sijoitustuotteiden alle voi sijoittaa joustavasti hyvinkin monenlaista omaisuutta osakkeista aina obligaatioihin saakka.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Korkea työttömyys vaikeuttaa Suomen talouden toipumista

Tilastokeskus julkisti tänään tuoreimman työvoimatutkimuksensa. Se osoitti tammikuun työttömyysasteeksi 9,3 % eli määrällisesti 245000. Erityisen huono tilanne on miehillä, sillä miespuolisesta työvoimasta peräti 10,0 % oli työttömänä naisten osuuden jäädessä lukemaan 8,5 %. Lukujen eriytyminen ei ole sinänsä yllättävää. Karkeasti ottaen miesvaltaisilla teknisillä aloilla on ollut viime vuosina hankalaa, mutta naisvaltainen hoiva-ala on vetänyt väkeä hyvin.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Harvinaiset maametallit kasvava tekijä raaka-ainepuolella

Raaka-ainepuolella ei tällä hetkellä mene erityisen lujaa sen paremmin Suomessa kuin maailmallakaan. Talvivaaran kaivos ei osoittautunut kaupallisesti kannattavaksi, geofysikaalisia konsulttipalveluita tarjoava Suomen Malmi Oy ajautui konkurssiin joulukuussa, ja teräksen hinnan laskulla on ollut osansa Outokummun osakkeen alamäessä. Esimerkkejä voisi luetella vaikka kuinka paljon.

Alan nykyisistä ongelmista huolimatta on epätodennäköistä, että pitkällä aikavälillä tarve raaka-aineiden hyödyntämiseen vähenisi. Kilpailu resursseista kiihtyy luultavimmin erityisesti pohjoisilla leveysasteilla, joiden ilmasto muuttunee louhinnan, porauksen ja yleisen infrarakentamisen kannalta suotuisammaksi.

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Veronpalautukset poistuvat ja hyvä niin

Huomenna on jälleen se päivä, kun verottaja hyvittää edellisenä vuonna liikaa maksetut verot takaisin yli 3 miljoonalle suomalaiselle. Itsekin kuulun palautusten saajien joukkoon. Mitäpä sitä valittamaan, eivätkö joululahjarahat kelpaa? Ja eikö ole vain hyvä asia, että raha siirtyy kulutukseen juuri joulumyyntien aikaan?

Käyttäjän Toni Veikkolainen kuva

Varainsiirtovero ja subventiot haittaavat asuntomarkkinoita ja työn perässä liikkumista

Suomessa asuntomarkkinoilla menee tällä hetkellä vielä suhteellisen heikosti yleisen taloustilanteen myötä. Valtakunnanlaajuisesti hinnat ovat samalla tasolla kuin 2012 puolivälissä. Toisaalta muitakin asuntomarkkinoita vakavasti haittaavia tekijöitä on olemassa. Yksi niistä on nykyinen varainsiirtoverojärjestelmä.

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Toni Veikkolainen blogi