Käyttäjän Timo blogi

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & nousupotentiaalin laskennan muutos

Tämänkertaisessa listasivun päivityksessä tapahtui isompi muutos, jota olen kehitellyt jo pidemmän aikaa. Nyt olen saanut sen backtestattua tarpeeksi perusteellisesti ja tulokset ovat sellaisia, että muutoksen voi ottaa tuotantokäyttöön.

Kyseessä on Timon listan sarake "Kurssin nousu- tai laskupotentiaali" ja sen laskenta ja määritelmä. Huomasin, että en ole sitä kunnolla koskaan määritellytkään, joten yritän tehdä sen nyt.

Tähän asti osakkeen nousupotentiaali on tarkoittanut seuraavaa:

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan vertailuindeksin muutos

Tämänkertaisen Timon listan päivityksen yhteydessä tein isomman luokan muutoksen mallisalkun tuoton laskentaan. Olen saanut vähän aikaa sitten kysymyksen, onko mallisalkun vertaaminen OMXH25-indeksiin reilua, koska se ei sisällä osinkoja, vaan on ns. price index (OMXH25-PI). Kysymys oli erittäin relevantti, koska joudun myöntämään, että tämä asia on ollut minulta ns. lipsahdus eli huolimattomuusvirhe. Olen kuvitellut tarkistaneeni asian vuosia sitten ja jäänyt siihen uskoon, että OMXH25 sisältää osingot. Jos näin olisi, niin mallisalkun ja OMXH25:n vertailu olisi ollut reilua.

No, olin väärässä ja korjaan tilanteen tästä lähtien seuraavasti:

- Uusi vertailuindeksi on osinkokorjattu OMXH25.
- Siinä OMXH25-indeksiä korjataan aina salkkuun maksetun osingon suhteellisen vaikutuksen verran ylöspäin.
- Myös koko mallisalkun historia ja tuottotaulukot on nyt korjattu uuden vertailuindeksin mukaisiksi.
- Lyhyen siirtymäajan yli mallisalkun kuvaajassa on sekä OMXH25-indeksin että osinkokorjatun OMXH25-indeksin käyrät.

Vuotuiset mallisalkun tuotot vertailuindeksiin nähden luonnollisesti huononivat selvästi, mutta eivät onneksi vaihtaneet etumerkkiä plussasta miinukseen, paitsi tämän vuoden alusta katsoen, mutta vuottahan on vielä pitkästi jäljellä ja monenlaista voi tapahtua ennen vuodenvaihdetta.

Pahoittelen virhettä ja erityisesti sen perustavanlaatuisuutta ja pitkää kestoa.

www.piksu.net/blogit/timo

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & sivuhäiriö

Timon listan tänään tekemäni päivityksen yhteydessä huomasin, että listasivulla on jotakin häikkää ainakin reittiä Analyysit -> Timon OMXH lista käytettäessä.

Siihen asti, kunnes vika selviää ja saadaan korjattua, sivulle pääsee seuraavasta linkistä:

http://www.piksu.fi/finance/timon_lista/timon_lista.html

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & vuosi 2010

Viime vuoden viimeinen päivitys ei tuonut itse listaan suuria muutoksia, eikä mitään muutoksia mallisalkun sisältöön. Harmillista kyllä, joudun myöntämään pienen tappion mallisalkulle vuodelta 2010 OMHX25-indeksiin verrattuna. Tuo mallisalkkuhan on vain yksi esimerkki listan käyttötavoista, mutta aivan edustava sellainen, joten sillä ei voi selitellä enempää. Onneksi vuosi oli osakkeiden kannalta hyvin positiivinen, sanoisin jopa huomattavasti tuottavampi kuin olisin itse aiemmin viime vuoden mittaan arvellut, lähinnä EU-maiden talousuutisten takia. Pitkäaikainen vertailuindeksille häviäminen on kuitenkin kestämätöntä ja vetää pohjan pois koko osakepoimintaharrastukselta, paitsi jos siihen suhtautuu jotenkin kevyenä ja yleissivistävänä harrastuksena. No, en heitä vielä kirvestä kaivoon, vaan katselen mielenkiinnolla, mitä tämä vuosi tuo mukanaan OMXH-markkinoille.

Olen ajatellut laskea mallisalkulle ja vertailuindeksille lisää tunnuslukuja listasivulle, koska niihin on ilmennyt kiinnostusta. Erityisesti joku riskikorjatun tuoton mittari, esim. Sharpen luku vuositasolla antaisi lisäinfoa noiden kahden strategian välillä (listan mallisalkku vs. OMXH25-indeksi). Sillä voisi myös selitellä paremmin viime vuoden tappiota indeksille. smiley

http://piksu.net/blogit/timo

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & Sijoitusyhtiö Lokki Oy

Vuoden loppupuoli ei ole antanut aihetta massiivisiin hurraa-huutoihin Timon listan osalta. Vertailuindeksin lyöminen on ollut käyttämälläni strategialla mahdotonta, mutta lievästi lohduttavaa on, että häviö on pieni ja mallisalkun riskikorjattu tuotto (esim. yksinkertaisimmillaan tuotto/volatiliteetti) pesee OMXH25-indeksin tältäkin vuodelta, jos mitään aivan mullistavaa ei satu vielä vuoden viimeisten viikkojen aikana.
http://www.piksu.net/blogit/timo

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Viime aikoina listan kärkipään firmoissa on ollut havaittavissa ilmiö, että nousupotentiaaliprosentit ovat tippuneet melko alas. Tämän voi tulkita niin, että osakkeiden arvostustaso on jo keskimäärin lähellä neutraalia tai jopa hieman yli. Tämä tietysti tekee absoluuttisen tuoton hankkimisen haastavammaksi, mutta en anna sen huolettaa, koska pidän omana tavoitteena jatkuvan (OMXH25-) indeksin lyömisen ja se on eri laji.

Osingot ovat alkaneet irtoilla ja otan ne huomioon mallisalkussa aina päivityksen yhteydessä. Esim. tämänpäiväisessä päivityksessä laskin Wärtsilän irronneen osingon mukaan salkun arvoon.

Sinänsä suhtaudun osinkoihin täysin neutraalisti, koska en pidä niitä varsinaisena tulona, vaan rahansiirtona takataskusta etutaskuun (kuten HS:ssä yleisönosastolla muutama päivä sitten kirjoitettiin), jossa välissä kaveri tai loinen, miten nyt halutaan tyyppiä kutsua, nimeltä verottaja ottaa oman siivunsa. Siksi esim. viikko sitten tapahtunut Nordic Aluminiumin myynti mallisalkusta ennen (ison, n. 7% osinkotuotto) osingon irtoamista ei juuri huolettanut, koska kurssi oli pompannut ylöspäin enemmän kuin osinko per osake tulee olemaan ja hyvin todennäköisesti kurssi myös laskee osingon irtoamispäivänä suurinpiirtein saman verran.

Nordic Aluminium oli mallisalkun pitkäikäisin positio (ostettu syyskuussa 2006), mutta ei mikään erityisen onnistunut, koska lopputulema oli suurinpiirtein plus-miinus nolla, kaikki osingot huomioiden.

Listan mallisalkku on nyt tuplannut arvonsa verottomassa maailmassa. Aikaa tähän meni n. 3,5 vuotta, joka tuntuu vähän pitkältä, mutta ehkä lieventävänä asianhaarana voi todeta, että hirveä vuosi 2008 sisältyi tähän ajanjaksoon.

Oletan mallisalkun toimivan ilman veroja, koska myöskään vertailuindeksi OMXH25 ei maksa veroa kehityksestään. Näin saadaan suora vertailukelpoisuus. Jotta totuus ei täysin unohtuisi, ylläpidän myös mallisalkun arvoa todellisilla myyntivoitto- ja osinkoveroilla. Se näkyy yhtenä käyränä salkun arvokuvaajassa.

http://www.piksu.net/blogit/timo

 

 

 

 

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Eilinen Timon listan päivitys toi yllättävän muutoksen: Digia tippui kärkipaikoilta, jossa se oli ollut jo melkein vuoden. Syy on luonnollisesti osavuosikatsausten aika, jolloin firmojen taloudelliset tunnusluvut päivittyvät joskus yllättävällä tavalla. Salcomp nousi listan kärkeen.

Digia meni myyntiin luonnollisesti myös mallisalkusta, koska se tippui pois nousupotentiaalisiksi arvioitujen firmojen joukosta. Kurssi ehti kuitenkin nousta viikolla paljon (n. 15%) ennen myyntiä ja koska Digian painotus oli sattumalta (ketju onnistuneita aiempia positioita) mallisalkussa suurin kaikista positioista, mallisalkun arvokäyrässä on nyt jopa epärealistisen näköinen nykäys ylöspäin. Mallisalkku voittaa jo yli 8%-yksikköä OMXH25-indeksiä tämän vuoden alusta lähtien.

Mallisalkun ehkä liian yksinkertaiset ylläpitosäännöt johtivat siihen sivuvaikutukseen, että salkun allokaatio eri firmojen välillä on ollut hyvin epätasainen jo vuosia. Nyt, kun suurin positio meni myyntiin, päätin muuttaa sääntöjä hitusen, jotta pahimmasta epätasaisuudesta pääsisi eroon. Tästä lähtien otan vapauden allokoida yhden position myynnistä saatavan pääoman yhteen uuteen firmaan (tuoreimman listan kärjestä) ja lisäostoihin jo salkussa olevia firmoja tavoitteena mahdollisimman tasainen euroallokaatio salkussa olevien positioiden välillä.

Minulta on kysytty myös, olisiko järkeä pyrkiä allokoimaan pääoma listan kärkifirmoihin nousupotentiaalin suhteessa. Ajatus on mielenkiintoinen, mutta en ole tutkinut asiaa.

Mallisalkku on osoittanut melko lailla perustellusti, että lista toimii hyvin blokeittain periaatteella nousupotentiaaliset vastaan muut, mutta se ei välttämättä tarkoita, että lista toimii hyvin myös blokkien sisällä. Luulen, että nousupotentiaalilla painottaminen allokaatiossa johtaa keskimäärin parempiin tuottoihin, mutta kohonneella riskillä, koska hajautus on epätasaisempi. Mutta tämä on vain arvausta ja parempi tieto vaatii salkun simulointia tuolla periaatteella. Tämänhän voi tehdä kuka tahansa halukas, koska listan historiadata on listasivulla vapaasti käytettävissä..

http://www.piksu.net/blogit/timo

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Tuoreimman päivityksen (pe 15.1.2010) jäljiltä Timon lista muuttui ensinäkemältä taas paljon, mutta totuus on yksinkertaisempi. Vuoden ensimmäisen päivityksen (pe 8.1.2010) jälkeen sain kyselyjä, miksi lista muuttui niin radikaalisti ja syy oli laskentamenetelmäni input-datan käyttötapa, joka johti epäjatkuvuuskohtaan aina vuoden vaihteessa. Olin tästä täysin tietoinen ja ajattelin, että haitta ei ole merkittävä, mutta näiden kysymyksien ja kommenttien perusteella aloin harkita parannusta laskentaan se. epäjatkuvuuskohtaa ei enää tule.

Toteutin tämän muutoksen viime viikolla, joten viimeisin lista muistuttaa paljon viime vuoden viimeistä julkaistua listaa (31.12.2009). Tämän vuoden 1. lista (8.1.2010) tuli julkaistua vielä viilaamattomalla laskennalla, joten siihen ehti mukaan ne vuodenvaihdemuutokset. Tehty, mikä tehty eli en ala jälkeenpäin sorkkimaan historiassa julkaisemiani listoja, vaan katse on eteenpäin ja jatkossa ei menetelmästä johtuvia vuodenvaihdeanomalioita pitäisi enää näkyä. Lohtuhan on tässä vaiheessa laiha, koska seuraavaan vuodenvaihteeseen on vielä pitkä aika, mutta onpahan nyt jo korjaus sisäänleivottuna.

Esim. Wärtsilän nousupotentiaalin muuttuminen 92% -> 0% -> 53% johtuu kuvatusta epäjatkuvuuskohdasta. Nyt korjatulla logiikalla keskimmäisessä listassa (8.1.2010) nousupotentiaali olisi ollut n. 70% ja on siis selkeästi loogisessa laskevassa trendissä.

Mallisalkku nytkähti nyt tämänkin vuoden alusta katsottuna plussalle OMXH25-indeksiin verrattuna, minkä trendin luonnollisesti soisin jatkuvan.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan mallisalkkukatsaus

Ja kun tuo edellisen kirjoitukseni liite ei jostakin syystä sinne liimautunut ja en nyt jaksa tutkia syytä, niin tässä tulee mallisalkun nykykoostumus vähän karumpana taulukkona:

Firma    Ostettu/pvm.    Hintaan/€    Nykykurssi/€    Osingot/osake/€    Voitto/%
Digia    22.05.2009    1.86    3.40    0.05    85.5%
Fiskars    21.08.2009    8.82    10.99        24.6%
Ilkka-Yhtymä    18.12.2009    6.06    6.13        1.2%
Keskisuomalainen    17.04.2009    12.10    15.40        27.3%
Martela    21.07.2007    8.94    7.16    1.10    -7.6%
Nokia    17.07.2009    9.47    9.25        -2.3%
Nordic Aluminium    29.08.2006    19.10    15.30    2.20    -8.4%
Olvi    08.01.2010    27.10    27.25        0.6%
Orion    09.10.2009    12.60    15.99        26.9%
Rapala VMC    19.06.2009    4.14    4.95        19.6%
Salcomp    08.01.2010    1.99    1.95        -2.0%
Scanfil    08.05.2009    2.10    3.05        45.2%
TeliaSonera    08.05.2009    3.88    5.04        29.9%
Tieto    08.01.2010    15.60    15.42        -1.2%
Wärtsilä    20.02.2009    20.30    29.50    1.50    52.7%
 

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & mallisalkkukatsaus

Vuosi vaihtui ja mallisalkun viime vuoden tuottoluvuksi tuli vähän alle 123%. Voitto OMXH25-vertailuindeksistä jäi lopulta "vain" 88.7 %-yksikköön eli reilusti alle 100 %-yksikön, vaikka olikin pari viikkoa sitten hyvin lähellä sitä.

Suhdanteiden muuttuminen tuo väistämättä hieman muutoksia listaan. Olen ollut jo pitkään tietoinen, että joskus koittaa aika, jolloin nykyisellä listan muodostamismenetelmällä nousupotentiaalifirmojen määrä vähenee niin, että niitä on alle 15. Tuo 15 on toisaalta se määrä eri firmoja, minkä olen kirjannut aina pidettävän mallisalkussa. Siinä vaiheessa mallisalkun sääntöjä pitää muuttaa, mutta lykkään sitä vielä toistaiseksi. Todennäköisesti tulen käyttämään sitä tilaisuutta hyväksi tasaamaan mallisalkun allokaatiota eri firmojen välillä ostamalla salkkuun jo siinä olevien firmojen osakkeita, jolloin siis hyväksyn sen, että salkussa on vähemmän kuin 15 firman osakkeita. Nimittäin nykyisten erittäin yksinkertaisten mallisalkun ylläpitosääntöjen yksi oleellinen sivuvaikutus on ajan saatossa epätasainen allokaatio. Ihannetila taas olisi mielestäni täysin tasainen euroallokaatio salkussa olevissa firmoissa.

Toinen sivuvaikutus nousupotentiaalifirmojen määrän vähenemisestä on, että turha kaupankäynti voi lisääntyä. Voi käydä esim. niin, että listan mukaan mahdollisia salkussa pidettäviä firmoja on 15 ja jokaisessa listan päivityksessä järjestys melkein väistämättä muuttuu edes hitusen, jolloin jotakin osaketta joutuu myymään ja toista ostamaan tilalle. Tämä ei ole järkevä syy salkun jatkuvalle mylläämiselle.

Ratkaisin tämän toistaiseksi pienellä muutoksella listaan: lisäsin prosessiin hystereesiä eli ostoehdokkaita on aina vähemmän kuin salkussa pidettäviä firmoja. Muutos näkyy listan kärkifirmojen (kurssin nousupotentiaali vihreällä ja > 0%) alapuolella muutamassa firmassa, joille nousupotentiaali on eksplisiittinen 0%. Tämä siis tarkoittaa "PIDÄ". Vasta sitten, kun firma on tippunut listalla alueelle, jossa nousupotentiaali on joko "-" tai negatiivinen luku punaisella, tulkinta on "MYY".

Aiemmin nousupotentiaalifirmoja on ollut aina ainakin 20, joten listassa ja mallisalkun hoitosäännöissä on ollut sisäänrakennettua hystereesiä, koska uudet osakkeet ostetaan aina listan kärjestä ensimmäistä sellaista firmaa, joka ei ole jo salkussa.

Uuden vuoden 1. päivitys aiheutti isoja muutoksia listan kärkipuolelle. Pitkään listan yläpäässä olleet Wärtsillä ja Martela tippuivat PIDÄ-alueelle eli niille ei odoteta enää mitään suurta kurssinousua. Metso, Fortum ja Exel menivät myyntiin (voitot 118%, 19%, 74%) ja tilalle salkkuun tuli Olvi, Tieto ja Salcomp.

Mallisalkun nykytilanne on kuvattu ao. liitteessä.

 

 

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Päivityksessä tapahtui erittäin pieniä muutoksia listan kärkijoukkoon viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna; QPR Software nousi sinne ja YIT tippui alemmas, pois nousupotentiaaliporukasta.

YIT meni myyntiin myös mallisalkusta ja tämä on oppikirjamainen esimerkki positiosta, jolle listan menetelmä toimi hyvin. YIT ostettiin salkkuun 13.3.2009 hintaan 4.89 ja myyntihinta oli 14.10. N. 9 kk:n sijoitukselle saatiin siis 188% voitto. Tämä myynti aiheuttaa myös mainittavan myyntivoittoveroseuraamuksen, joka näkyy mallisalkkuplotissa verot huomioivassa arvokäyrässä.

Yleisesti mallisalkku on hyvissä voimissa ja omalla uudella ennätystasolla jo useatta viikkoa. Hieno rajapyykki olisi voittaa mallisalkulla vertailuindeksi (OMXH25) tänä vuonna 100%-yksikköä, mutta joutunen tyytymään hieman sen alle jäävään lukemaan (nyt ~95%). Joka tapauksessa osakesäästäjän näkökulmasta kulunut vuosi tuntuu olleen suurinpiirtein yhtä omituinen kuin edellinenkin.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Tänään tapahtunut listan päivitys toi pieniä muutoksia itse listaan, mutta mallisalkun osalta saavutettiin 2 uutta ennätystä: all-time-high salkun arvo ja suurin OMXH25-indeksin voittomarginaali tähän mennessä.

Mallisalkun arvo on nyt 177.01 (aloitus syyskuu 2006: 100.00) ja vastaavan OMXH25-"salkun" arvo on 76.75. Indeksin voittomarginaali on nyt ekan kerran yli 130%. Edellinen mallisalkun all-time-high oli 173.62 (20.7.2007). OMXH25-indeksin all-time-high tarkastelujaksolla oli 129.81 (6.7.2007).

Yhteenvetona voi siis tulkita, että listan mallisalkku on nyt palautunut finanssikriisiä edeltävälle tasolle, kun taas yleinen OMXH-kehitys on palautunut vasta suurinpiirtein puoleenväliin kriisiä seuranneesta laskusta.

Mallisalkku ja OMXH25-indeksi plotattuna:

Tarkempaa tietoa listasivulla: http://www.piksu.net/blogit/timo

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & mallisalkkukatsaus

Listan tapahtumat ovat olleet vähän tasapaksua seurattavaa viime viikkoina, koska juuri mitään muutoksia ei ole tapahtunut. Mallisalkkuun pätee sama tylsyys, mutta sen arvo on sentään vaivihkaa noussut OMXH25-indeksiin verrattuna uuteen suhteelliseen ennätykseen, 125% yli yli indeksin tuoton syksystä 2006 tähän päivään.

Mallisalkun nykytilanne on seuraava: 

Firma Salkussa/kk Osingot/% ostohinnasta Voitto/%
Digia 5.56 2.69% 73.12%
Exel Composites 2.33 0.00% -4.98%
Fiskars 2.56 0.00% 13.38%
Fortum 3.16 0.00% 0.12%
Keskisuomalainen 0.72 0.00% 1.32%
Martela 28.6 12.30% -4.47%
Metso 12.92 5.74% 72.79%
Nokia 3.72 0.00% -6.65%
Nordic Aluminium 38.33 12.57% -12.25%
Orion 0.95 0.00% 3.02%
Rapala VMC 4.64 0.00% 15.94%
Scanfil 6.02 0.00% 24.29%
TeliaSonera 6.02 0.00% 17.27%
Wärtsilä 8.55 7.39% 29.46%
YIT 7.86 0.00% 176.07%
Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Muutama viikko sitten totesin, että Martela ja YIT ovat lopulta tippuneet listan kärjestä. Martelan osalta tämä kommentti ei mennyt kohdilleen, vaan firma on taas ollut tukevasti listan kärjessä jo 3 peräkkäistä päivitystä.

Mallisalkkuun tuli muutos pitkästä aikaa: Alma Media meni myyntiin (ostettu salkkuun 8.5.2009 hintaan 4.90) hintaan 7.85 eli voittoa tuli 60% alle puolessa vuodessa. Tilalle salkkuun ostettiin Orionia.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Listan kärki on myllääntynyt viimeinkin Martelan ja YIT:n kärkipaikkojen menetyksen myötä. Martelan osalta syy vaikuttaisi olevan pääasiassa liiketoiminnan tulevaisuuden näkymät ja YIT:llä osakekurssin viime viikkojen voimakas nousu.

Nousupotentiaaliestimaatit ovat myös tippuneet huomattavasti muutamassa viikossa kärkiosakkeille. Elokuun lopussa oli vielä yli 100% nousupotentiaaliarvioita, mutta nyt enää n. 60%, joka sekin tosin olisi oikein hyvä nopeasti ja kokonaisuudessaan toteutuessaan.

Mallisalkun kehitys on jatkunut erittäin hyvänä ja se on nyt tukevahkot 110% tämän vuoden alkuarvoa korkeammalla. Salkun all-time-high on alle 2% nousun päässä, kun taas OMXH25-indeksin pitäisi nousta yli 65% ollakseen omalla ennätystasollaan, joka sekin tosin on yli 30% alemmalla tasolla kuin mallisalkun ennätys (kts. www.piksu.fi/finance/timon_lista/timon_lista.html#Salkku).

 

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Listan päivitys ei tuonut suuria muutoksia, YIT ja Martela vain näyttävät vaihtavan kärkipaikkaa lähes viikoittain keskenään. Sen sijaan mallisalkun arvo jatkoi reipasta nousua: lähes 100% tämän vuoden alusta lähtien (http://www.piksu.fi/finance/timon_lista/timon_lista.html#Salkku). Salkkuun tuli pieni muutos, kun Okmetic meni myyntiin (ostettu 20.2.2009, myyntivoitto 26.1% + 1.8% osinkotuotto) ja tilalle ostettiin Exel Composites.

Nyt voi jo ääneen sanoa, että mallisalkun all-time-high häämöttää aika lähellä ja toivottavasti ei kaukana: 20.7.2007 mallisalkun arvo oli 173.62 pistettä, jonka ylittämiseen salkun nykyisen arvon pitäisi nousta vielä 8.5%.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & mallisalkkukatsaus

Listan kärjessä Martela ja YIT vaihtoivat taas kärkipaikkaa keskenään.

Mallisalkun sisältö ja osakekohtaiset voittoprosentit ovat nyt (päätöskurssien 22.8.2009 mukaan) seuraavat: 

 • Alma Media, ostettu salkkuun 8.5.2009, +43%
 • Digia, ostettu 22.5.2009, +66%
 • Fiskars, ostettu 21.8.2009, +2%
 • Fortum, ostettu 3.8.2009, +13%
 • Larox, ostettu 8.5.2009, -2%
 • Martela, ostettu 21.6.2007, -14%
 • Metso, ostettu 10.10.2008, +38%
 • Nokia, ostettu 17.7.2009, -7%
 • Nordic Aluminium, ostettu 29.8.2006, -26%
 • Okmetic, ostettu 20.2.2009, +24%
 • Rapala VMC, ostettu 19.6.2009, +2%
 • Scanfil, ostettu 8.5.2009, +17%
 • TeliaSonera, ostettu 8.5.2009, +17%
 • Wärtsilä, ostettu 20.2.2009, +25%
 • YIT, ostettu 13.3.2009, +99%

 

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Hyvä nousuvire mallisalkussa jatkui. Listan kärjessä pitkään ollut Martela tippui kakkospallille, kun YIT otti johdon.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Parin viikon kesätauon aikana OMXH-kurssit nousivat selvästi ja myös listan mallisalkun arvo pomppasi mukavasti ylöspäin. Mallisalkun arvo on nyt ensimmäisen kerran vuoden 2008 kurssilaskun jälkeen korkeammalla kuin vertailuindeksin (OMXH25) maksimi koko tarkastelujakson yli syksystä 2006 lähtien. Tuo indeksin maksimi tapahtui kesäkuussa 2007, jolloin indeksisalkun arvo oli133.42 pistettä.

Mallisalkusta meni myyntiin Oriola-KD (ostettu 12.6.2009, myyntivoitto n. 30%) ja tilalle salkkuun Fortum.

Käyttäjän Timo kuva

Timon lista kesätauolla pari viikkoa

kaukomatkailun takia. Toivotaan, ettei mitään radikaalia tapahdu Suomen osakemarkkinoilla sinä aikana. Palaan asiaan elokuussa. Hauskaa kesän jatkoa!

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys & mallisalkun 100%:n kaula OMXH25-indeksiin

Mallisalkun sisältö säilyi ennallaan, mutta sen arvo on nyt ensimmäisen kerran yli 100% vertailuindeksiä korkeammalla! Aikaa tähän meni vähän alle 2 v 11 kk, viikon välein tapahtuvalla salkun päivityksellä.

Lisäsin listasivulle myös pienen taulukon salkun arvosta, vuosittaisen tuottotaulukon alle.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Olisin niin mielelläni jo päässyt hehkuttamaan Timon listan mallisalkun 100% voitosta OMXH25-indeksiin verrattuna, mutta ei ihan pysty: johto on nyt 99.75% äskeisen päivityksen jälkeen (salkun arvo 125.51, indeksi 62.83 pistettä). Pienestä on kiinni, mutta tämän lajin lähitulevaisuus on ns. vaikeasti ennustettavissa, joten täytyy vain kärsivällisesti odottaa ja hehkuttaa sitten, kun on sen aika.

Kiitän saamastani huomiosta kuukauden Piksulaisen valinnassa ja mukavaa on sekin, että meidän listamme on noteerattu myös Piksun ulkopuolella Pörssisäätiön sivuilla, jotka tosin nyt juuri näyttävät olevan alhaalla. Onkohan niin valtava suosio, että serveri on kaatunut?

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Tämänkertainen listan päivitys oli tavallisen tylsä siinä mielessä, että mallisalkkuun ei tullut muutoksia. Toisaalta salkun arvo vertailuindeksiin nähden kasvoi uuteen ennätykseen (aloitus 29.8.2006 100 pistettä): OMXH25-indeksisalkun pisteluku on nyt 64.66 ja listan mallisalkun pisteluku 125.55. Eroa on siis nyt 94.18% mallisalkun hyväksi.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Listan päivityksessä tapahtui aika paljon. Monen firman tunnusluvut päivittyivät siinä määrin huonompaan suuntaan, että niiden sijoitus listalla tippui merkittävästi. Listan sijoitussalkun kertamuutos oli myös suurin tähän mennessä: 4 firmaa meni myyntiin (kts. www.piksu.fi/finance/timon_lista/timon_lista.html#Salkku). Salkun tuottoprosentti jopa vertailuindeksiin nähden (OMXH25) näyttäa jo järjettömän suurelta tämän vuoden alusta, mikä panee epäilemään, voiko moinen ralli pienessäkään määrin olla kestävällä pohjalla. Nyt on lähellä on jopa sellainen psykologinen raja, että listasalkun arvo olisi tuplat indeksisalkkuun verrattuna, vaikka salkku on alle 3 vuoden ikäinen. Elämme jännittäviä aikoja.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Listasivun päivityksessä uutiskynnystä ylittävää: listasalkun arvo nousi syksyn 2006 lähtötasolle, kun OMXH25-indeksi on n. 43% tappiolla saman ajan yli.

Salkun sisältö muuttui hieman, kun Nokia vaihtui Keskisuomalaiseen. Nokian myynti oli ensimmäinen voitollinen myynti pitkään aikaan; sen laskennallinen voitto oli 44% ja salkussa se oli n. 1,5 kk. Osingot siitä jäi saamatta, mutta Keskisuomalaisen osinko kompensoinee, koska irtoaa 30.4.

Käyttäjän Timo kuva

Timon listan päivitys

Timon listan sijoitussalkun kaula OMXH25-indeksiin kasvoi taas tässä päivityksessä hieman ja on nyt uskomattomalla tasolla 22.28 %-yksikköä tämän vuoden alusta laskettuna. Salkun absoluuttinen arvo tosin on vielä n. 10% alle syksyn 2006 lähtötason, johtuen pääasiassa karmeasta vuodesta 2008. Toisaalta, OMXH25-indeksi on noin 45% alle lähtötason.

Melkein kaikki salkkuun realisoituvat osingot ovat jo irronneet ja huomioitu salkun arvossa. Kaikille salkun osakkeille ei tänä keväänä osinkoa tule, koska ne on ostettu osingon irtoamispäivänä tai sen jälkeen, esim. YIT.

Listan päivityksessä ei pistä silmään mitään merkittäviä muutoksia ja salkun sisältö pysyy ennallaan.

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Timo blogi