Käyttäjän Pekka Valkonen blogi

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

IBM edelleen USA:n patenttikärjessä

Tilastot USA:n suurimmista patentoijista osoittavat IBM:n olevan 25 vuottaa kärjessä: 9043 myönnettyä patenttia vuonna 2017. Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) myönsi viime vuonna ennätykselliset 320 003 patenttia. Kasvua vuodesta 2016 oli 5,2 %.

Seuraavaksi suurimmat patentoijat olivat Samsung Electronics Co Ltd (5837 patenttia) ja Canon KK (3285 patenttia). Top 10 listalla oli muitakin suuryrityksiä Kauko-Idästä: viidentenä LG Electronics (2701), yhdeksäs Taiwan Semiconductor Manufacturing (2425) ja kymmenes Samsung Display (2273).

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Nokia nousi kotimaan patenttikärkeen

Patentti- ja rekisterihallitus on julkistanut vuoden 2017 kotimaista patentinhakua koskevat tilastonsa. Hakijakärkeen on noussut Nokia 53:lla kansallisella hakemuksella.

Edellisen kerran Nokia oli suurin kansallisten hakemusten tekijä vuonna 2004 kun se jätti 176 patenttihakemusta Suomeen. Nokian jälkeen kärkipaikkaa piti Metso vuosina 2005-2009. Sen jälkeen kärkisijoilla ovat olleet VTT, Outokumpu, Kone ja Wärtsilä. Vaikuttaa siltä, että patentoinnin kärki Suomessa vaihtelee suomalaisten suuryritysten patentointipolitiikan mukana: Ensimmäisen patentointimaan (prioriteettimaan) valinta ratkaisee sijoituksen Suomen tilastossa.

Tässä kokonaisuudessa vuoden 2017 kärkihakijat:

Taulukossa on suluissa vuoden 2016 hakemusmäärät

Hakija

Hakemuksia yhteensä

Nokia Technologies Oy

53 (19)

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Suomalaisten patentoinnista vuonna 2016

Suomen patenttivirastoissa hakemusmäärä vuonna 2016 pieneni edelleen. Nyt myös patentoinnin kasvu ulkomailla näyttää pysähtyneen. Näyttää siltä, että Suomen pienentynyt tutkimus- ja kehityspanostus heijastuu myös patentointiin.

Suomen patenttiviraston (PRH) patenttihakemusmäärät ovat pudonneet vuosituhannen vaihteesta ja jatkoivat pudotusta. Vuonna 2016 jätettyjen kotimaisten hakijoiden hakemusmäärä oli 1260 ja pudotusta edellisvuoteen oli 2,5 %. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hakemusmäärä on pudonnut keskimäärin 3,5 % vuodessa. Kotimaisten patenttihakemusten ennätysvuotena 2000 hakemuksia jätettiin 2579.

Myös viraston saamat kansainväliset patenttihakemukset (PCT) ovat jatkaneen pienentymistä ja PRH vastaanotti vuonna 2016 PCT hakemuksia 969. Luku on vuosituhannen pienin sitten pankkikriisin aikaansaaman vuoden 2008 ennätyspienen hakemusmäärän 943.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Onko vaurastuminen vain kuvitelma

Helsingin Sanomat kirjoittaa 3.9. kuluttajahintojen laskeneen vuosina 1995-2015. Silti vanhoina hyvinä aikoina monia asia oli saavutettavissa suhteellisesti vähemmällä työllä.

HS artikkelissa oli vertailtu paljonko vuoden 1995 ja 2015 päivän keskipalkalla saisi erilaisia kulutushyödykkeitä. Mm. banaaneja, maitoa ja tiskiharjoja saisi 2015 päiväpalkalla noin 30 – 50 % enemmän kuin kaksikymmentä vuotta aikaisemmin. Samoin kestokulutushyödykkeitä (TV, matkapuhelin, kulmasohva) saisi vähemmillä työtunneilla nyt kuin 20 vuotta sitten.

Toisaalta monet tutkimukset kertovat, että viime vuosikymmenien talouskasvusta ovat hyötyneet lähinnä rikkain 1 % sekä kehitysmaiden keskiluokka (mm. Stiglitz: The Great Divide).

Lukiessani McNeill & McNeillin kirjaa ”Verkottunut ihmiskunta” törmäsin (sivulla 438) seuraavaan tietoon amerikkalaisten ostovoimasta reilut 100 vuotta sitten: ”Henry Fordin tehtaan työntekijä pystyi ostamaan kahden kuukauden palkalla itselle T-mallin Fordin”. 

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Naiset pörssiyritysten hallituksessa

Useampikin, myös Suomessa tehty tutkimus, on osoittanut, että yritykset joiden hallituksessa on tavanomaista enemmän naisjäseniä, ovat paremmin menestyviä.

EVA:n tutkimus ”Naisten johtamat yritykset ja kannattavuus” kertoo, että yritykset joiden hallituksessa vähintään puolet on naisia ovat selvästi kannattavampi 14,7 % vertailuryhmään 11,5 %.

Helsingin Sanomissa oli pari viikkoa sitten kirjoitus pörssiyhtiöiden hallitusten naisjäsenistä: ”Joka kymmenes pörssiyhtiö yhä vailla naista – hakukone kertoo pörssiyhtiöiden vallankäyttäjät”

Artikkeli tarjosi mahdollisuuden verrata kahden ryhmän – ilman naisjäseniä olevat ja 45-50 % naisjäseniä hallituksessa – välistä menestystä. Vertailu on tyyppiä nopea ja karkea, eikä tutkimus tai selvitys.

Artikkelin ryhmään n. 50 % naisedustus hallituksessa kuuluvat yhtiöt: Elisa, Finnair, Kemira, Neste, Nokian Renkaat, Aktia Pankki, Nordea Bank, Aspocomp Group, Oriola-KD,  Telia Company ja Tikkurila.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Parhaiden patentoivien yhtiöiden valinta välineenä Ocean Tomo 300 Patent Index

Siitä lähtien kun Anthony F. Breitzmanin väitöskirjaan perustuvassa patentissa US 6175824 osoitettiin patentointi koskevan tiedon käyttökelpoisuus osakevalintaan, on aiheesta syntynyt runsaasti tutkimusta. Tuore sellainen on Mauckin ja Pruittin työpaperi "The Valuation of Patents using Third-Party Data: The Ocean Tomo 300 Patent Index".

Tutkimuksen kohde OT 300 on NYSE:n (New York Stock Exchange) indeksituote tunnuksella ^OTPAT. Se on ollut markkinoilla vuodesta 2006. Indeksiin on valittu patentointiin perustuvin kriteerien kuusi parhaiten kriteerit täyttävää yritystä yhteensä 50:ltä erilaisesta osakeryhmästä (kuten “style and size groups” with the “highest patent maintenance value to book value ratio” and liquidity).

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Raha ja onni

Paras lukemani sijoituskirja on Kari Narsin kirjoittama kirja Raha ja onni. Kirja perustuu uusimpiin filosofian, psykologian, sosiologian ja taloustieteen piirissä tehtyihin tutkimuksiin. Teoksessa Kari Nars esittää, että rahalla ja se määrällä on vähän tekemistä onnellisuuden kanssa. Erityisesti ihmiset kuvittelevat rahan merkitsevän enemmän kuin mitä onnellisuuden mittaukset kertovat.

Päivän Hesari kertoo samaa. Siinä kuvataan onnellisuustutkija, psykiatri Antti S. Mattila kertoo miten onnellisia ihmisiä yhdistävät jotkut yhteiset ominaisuudet.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Tuottaako tutkimuspanostus tulosta

Uutiskynnyksen Suomessakin ylittänyt selvitys kertoo, että T&K panostus ei tuokaan parempaa tulosta tai lisää kasvua.

Selvityksen ”The 2014 Global Innovation 1000” on tehnyt yhtiö nimeltä Strategy & (Formerly Booz & Company). Yhtiö on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan vuosittaisen selvityksen maailman suurimmista tutkimukseen panostaneista yrityksistä. Nuo 1000 suurinta tutkijaa edustavat 647 biljoonalla dollarilla noin 40 % prosenttia maailman T&K panostuksesta.

Otsikkotasolla tulokset kertovat seuraavaa:

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Laatuyhtiöistä ja laadun mittaamisesta

Kun palstalla on keskustelut aiheesta laatuyhtiön niin en malta olla nostamatta ensin esiin (erästä ) laadun määritelmää: Laatu on tuotteen tai palvelun kyky täyttää asiakkaan tarpeet ja odotukset. Osakepoiminnassa tämä varmaankin tarkoittaa aika suoraviivaisesti riskin ja tuoton kulkevan käsikädessä: Korkeaa tuottoa haluavan on siedettävä suurempia tuotonvaihteluja.

Itse ole pitkään harrastanut mittaamista, lähinnä teknologian tason mittaamista patenttien avulla, niin yhtä hyvin pörssiyhtiöiden laadukkuutta voisi pyrkiä mittaamaan sopivalla mittarilla.

Laatujärjestelmillä kuten TQM on todettu pitkällä aikavälillä yhteys osakkeiden tuottoon (esim.  Hendricks & Singhal)

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Voimakkaiden yhtiöiden kesyttämisestä ja talouden Nobel palkinnosta

Ruotsin tiedeakatemia otsikoi lehdistötiedotteensa ”The science of taming powerful firms” jakaessaan talouden Nobelin.

Palkinnon saajaa ja aihepiiriä esitellään mm. seuraavasti. Monilla toimialoilla markkinoita hallitsee pieni joukko yrityksiä tai yksittäinen monopoli. Tämä aiheuttaa epätoivottuja tuloksia yhteiskunnalle, jos markkinoita ei säädellä. Tämä on aihealue, jota Jean Tirole on tutkinut 80-luvun puolivälistä.

Erityisesti hän on tuonut esiin, että eri toimialoilla on eroja monopolistisessa kilpailussa ja että politiikan tekijöiden tulisi siksi laatia eri alueille erilaisia säädöksiä. Myös patentointi on ollut Jean Tirolen tutkimusaiheena ja jo Noble palkinnon virallisissa sivuilla olevassa lehdistötiedotteessa on mainittu patenttipoolit.

Talouden ja yhteiskuntatieteiden tietokanta SSRN eli Social Science Research Network tietokannasta löytyy 87 tutkimusjulkaisua, joissa Jean Tirole on mukana.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Vuoden 2025 vaikuttavat teknologiat

Tässä 10 vuonna 2025 merkittävintä uutta teknologiaa tai innovaatioaluetta Thomson Reutersin IP & Science yksikön mukaan.

 

Teleporttia eli kaukosiirtolaitetta testataan

Teleportti eli kaukosiirrin on laite, jolla voidaan siirtää materiaa paikasta toiseen pitkiäkin matkoja, hajottamalla aine osiinsa ja kokoamalla se päätepisteessä takaisin entiselleen. Higgsin hiukkasen löytymisen jälkeen tämä teknologia näyttää nyt mahdolliselta.

 

Aurinko on suurin energialähde

Vuonna 2025 aurinkoenergian tuotto-, varastointi- ja muuntoteknologiat ovat niin kehittyneitä ja tehokkaita, että siitä tulee pääasiallinen energianlähde planeetallamme.

 

Öljystä puupohjaisiin materiaaleihin

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Haagalaiset voivat hakea toimeentulotukea sähköisesti

Vaikka erilaiset komiteat ja mietinnöt kertovat, että Suomi on jäänyt jälkeen informaatio- ja viestintäteknologian soveltamisessa, Helsingin kaupungin sähköinen asiointi etenee. Otsikon mukaisesti nyt myös Haagalaiset voivat hakea toimeentulotukea sähköisesti.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Myös kansainvälinen patentointi alamäessä Suomessa

Kirjoitin alkuvuodesta blogimerkinnän kotimaisen patentoinnin supistumisesta Suomessa. Kirjoituksen tiivistelmä sanoo: Suomeen jätettyjen patenttihakemusten lukumäärä pieneni, samoin myönnettyjen patenttien. Patentointi Suomen ulkopuolella vaikuttaa kasvaneen edelleen.

Nyt monikansalliset patenttivirastot EPO (European Patent Office) ja WIPO (World Intellectual Property Organization) ovat julkistaneet vuoden 2013 alustavat tilastolukunsa. Myös niiden sanoma kertoo, että suomalaisten patentointiaktiivisuus on vähintäänkin suhteellisesti laskenut.

Suomalaisten PCT-hakemusmäärät (WIPO:n hallinnoimat kansanväliset patentinhakemukset) romahtivat 9,6 % jääden 2103 hakemukseen. Ruotsalaisten hakemusmäärät puolestaan kasvoivat kun taas muissa Suomen vertailumaissa hakemusmäärät vähenivät myös Tanskassa, Norjassa ja Itävallassa.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Bloombergin innovatiiviset maat listaus

Uutistoimisto Bloomberg on listannut maat innovatiivisuuden mukaan. Suomi on sijalla yhdeksän ja listan kärjessä on Etelä-Korea, Ruotsi ja USA. Listauksen seitsemällä osa-alueella Suomella on kaksi kakkossijaa.

Bloombergin listaus perustuu seitsemään eri tekijään: Tutkimusintensiivisyys, tehdasteollisuuden tuotantokyky, tuottavuus, high-tech tiheys, kolmannen asteen koulutuksen tehokkuus, tutkijatiheys ja patentointiaktiivisuus.

Listauksen kärkikymmenikkö on:
1. Etelä-Korea
2. Ruotsi
3. USA
4. Japani
5. Saksa
6. Tanska
7. Singapore
8. Sveitsi
9. Suomi
10. Taiwan

Suomen sijoittuminen mittarin seitsemällä eri osatekijällä samoin kuin itse mittarin rakenne käy ilmi seuraavasta:

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Teollisuus- ja tekijänoikeuksilla suuri vaikutus EU-talouteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattava osa EU:n työpaikoista, BKT:sta ja viennistä on peräisin toimialoista, joissa teollisuus- ja tekijänoikeuksilla on suuri merkitys.

Tutkimuksen Intellectual Property Rights intensive industries: contribution to economic performance and employment in Europe ovat tehneet Euroopan patenttiviraston (EPO) ja EU:n tavaramerkkivirasto (OHIM) eli viralliselta nimeltään sisämarkkinoiden harmonisointivirasto. Tutkimuksessa arvioidaan teollis- ja tekijänoikeuksien merkitystä EU:n taloudelle. Tärkeimpiä teollis- ja tekijänoikeuksia ovat patentit, tavaramerkit, mallit, tekijänoikeudet ja maantieteelliset merkinnät.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Osakurssien vaihtelut aiheuttavat aivoinfarkteja

 

Kiinalaistutkijat ovat selvittäneet osakekurssien volatiliteetin ja aivoinfarktien välistä suhdetta Sanghaissa vuosina 2006-2008. Tuloksena on, että Shanghain osakeindeksin (Shanghai Stock Exchange, SSE) sekä nousu että lasku lisäsi kuolleisuutta. Tuloksissa on myös numeroarvo kuolleisuuden kasvulle:  100 indeksipisteen nousu kursseissa aikaansaa 3.22% kasvun kuolleisuudessa.

Päteekö sama kuolemanriskin kasvu myös yksitäiseen osakkeeseen, arvailujeni mukaan pätee. Eli taas löytyy yksi syy välttää korkean volatiliteetin osakkeita.

Sama asia löytyy epäsuorasti myös Kari Narsin mainiosta kirjasta Raha ja onni: Epävarmuus vähentää onnea.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Patentointi sisältää arvokasta yritystietoa

Joskus aikaisemmin on ollut puhetta yritysten patentoinnin vaikutuksesta niiden pörssikurssiin, josta ääriesimerkki on kyseistä ilmiötä hyödyntävä patentti ”Method and apparatus for choosing a stock portfolio, based on patent indicators

Nyt USA:n markkinoilta on tehty tuore tutkimus, jonka mukaan yrityslainojen korkoprosentti voi riippua tulossa olevasta patentista. Tutkimuksen kohteena on R&D intensiivisen teollisuuden hakeminen yrityslainojen korkospredi – spredi eli ero lainakoron ja vertailukoron välillä. Ja tutkimuksen tapahtumahorisontti on välillä USA:n viraston ilmoitus asiakkaalle patentin olevan hyväksyttävissä, Notica of Allowance, ja patentin virallinen myöntämisaika.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Teknologinen kehitys on edelleen hidastumassa

Itse kullakin sukupolvella on taipumus katsella maailmaa oman ainutlaatuinen elämänsä valossa ja sen seurauksen kuvitella, että juuri me elämme maailman murroksessa.

Minun lisäkseni mm. Paul Krugman näyttää epäilevä, että muutosvauhti on hidastumassa.

Toinen vastaava artikkeli Forbes-lehdessä kertoo havainnollisesti millaisia suuria mullistuksia on aiemmin tapahtunut.

Oheisessa on kuva, jolla on alun perin pyritty todistelemaan muutoksen kiihtymistä.

 

Minulle kuva kertoo, että kuluttajatuotteiden (auto, radio, internet) markkinoille leviäminen on ollut nopeampaa kuin investointituotteiden (rautatie, sähkö).

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Hedgerahastojen syksy

Pitkästä aikaa innostuin päivittämään hedgerahastojen seurantani. Tässä taas alustavat tiedon kuun vaihteen tilanteen mukaan.

Seuraamieni rahastojen keskimääräinen tuotto vuoden alusta oli +3,3 % vaikka lokakuu meni miinukselle 1,3 %.

Tuottolista kärjessä on OP-Absoluuttinen Salkku A, VISIO EM Multi Strategy A ja Danske Invest Neutral K. Lokakussa yli prosentin tuottoon pääsivät vain Danske Invest Neutral K ja Nordea 1 - Multi-Asset BP ja ylipäätään plussalle näiden lisäksi vain UB Pension ja OP-Absoluuttinen Salkku A.

Tässä vielä taulukkona seuraamani hedget vuoden alusta ja lokakuulta ajalta.

 

 

Va

 

1 kk

 

OP-Absoluuttinen Salkku A

11,63

%

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Yritysten T&K-menot nousseet

Tilastokeskuksen 31.10. julkistetun ”Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2011” mukaan T&K menot ovat kasvaneet maltillisesti Suomessa. Tämä menojen kasvu tapahtui lähes yksinomaan yrityssektorilla.

Kokonaisuudessa T&K-toimintaan käytettiin vuonna 2011 kaikkiaan 7’160 miljoonaa euroa.  Menot kasvoivat 190 miljoonalla eurolla vuodesta 2010. Sektoreittani menot olivat yritykset 5’047 miljoonaa, julkinen sektori 684 miljoonaa ja korkeakoulut 1’432 miljoonaa.

 

Kuvassa T&K menot eri sektoreilla vv. 2005-2011.

 

Tilastokeskus Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2011

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Tuottaako brandiosakkeet

Sijoittajakerho ToTo:n kokouksessa esitin nykyiseen taloustilanteeseen sopivaksi kohteeksi globaaleja brandiyhtiöitä. Nyt on aika perustella esitykseni.

Yksittäisen brandiyhriön menestyksen sijaan brandiyhtiöihin sijoittava rahasto tarjoaa oikotien tutkia onko brandi-sijoittaminen ollut tuottavaa lähivuosina. Nopea tiedonhaku Internetistä nosti esiin kaksi valmista rahastoa, jotka sijoittavat globaaleihin brandeihin, Suomesta Seligsonin Global Top 25 Brands Fund ja maailmalta Morgan Stanleyn Global Brands Fund.

Seligsonin Global Top 25 on pärjännyt hyvin verrattuina muihin osakkeisiin ja vertailuindeksiinsä kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Seligsonin Global Top 25 Brands

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Hedge-rahasto takavarikoi armeijan laivan

Kuvassa näkyvä komea purjealus on Argentiinan laivaston omaisuutta.

Nyt hedge-rahasto Elliott Capital Management on onnistunut takavarikoimaan aluksen Ghanassa, Rahasto on vuosia käynyt oikeutta Argentiinan valtioon kanssa vuoden 2001 valtion velkakirjojen kohtalosta.

Rahasto on saanut itselleen myönteisen päätöksen USA:n ja Englannin oikeusistuimista. Pitkäaikaisen seurannan tuloksena rahasto tavoitti Argentiina armeijan koululaivan Ghanassa, maassa joka toteutti mainittujen tuomioistuimen takavarikointipäätöksen.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Hanki itsellesi muhkea eläke

Otsikko on Helsingin Sanomien kirjoituksesta 5.8. Työelämä sivuilla. Kirjoituksessa kuvaillaan työeläkejärjestelmämme eläkekarttumaa ja järjestelmään sisältyvää superkarttumaa.

Kirjoituksessa esitetään kuvitteellinen 1994 syntynyt Pera ja hänelle kuvataan auvoisia eläkepäivä jos Pera jaksaa tehdä täitä 68 vuotiaaksi. Kirjoitus kertoo, että Pera saisi eläkettä 1632 euroa kuukaudessa, jos hän jää eläkkeelle jo heti 63 vuotiaana. Mutta jos työn sankari Pera jatkaa vielä viisi vuotta eläkejärjestelmän superkarttuma tuottaa hänelle 506 euroa lisää eli reilun 2138 euron eläkkeen.

Kirjoitus vihjaa, että Peran saa vallan muhkean tuoton kun jatkaa töissä 68 vuotiaaksi.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Hedge-rahastojen ensimmäinen vuosipuolisko

Vaika ensimmäinen vuosipuoliko tuli täyteen käytän katsauksessani heinä-elokuun vaiheessa julkistettuja lukuja, joissa osa rahastoista ei ole vielä päivittynyt.

Kesäkuussa seuraamani hedget laskivat keskimäärin 0,9 % ja vuodenalusta ollaan hiukan 1,2 % plussalla. Onko tuotto huono samaan aikaan kun luotettavimmista valtionlainoista saa nollakorkoa.

Kesäkuun pärjääjät olivat OP-Absoluuttinen 1,2 %,  AJ Value Hedge1,1 % ja UB Pension 0,5   %. Kaiken lisäksi tämä kuukauden kärkikolmikko on 4,3-4,8 % plussalla puolen vuoden ajalta. Kuukauden menettäjiä olivat UB View, Estlander & Partners Freedom A ja Estlander & Partners Global XL A.

Ohessa on kuvaajat viiden vuoden kurssikehityksestä seurannassa olevista rahastoista, siis ne joista on viiden vuoden tiedot. Kuvaajia on selvyyden vuoksi kaksi, plussalla ja miinuksella olevat rahastot.

Tässä kuvassa on plussalla olevat rahastot.

Hedge-rahastojen menestys 2012 alkuvuodesta

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Suomi nousi INSEADin listoilla

INSEAD on eräs kansainvälisten innovaatioindeksien ylläpitäjistä. Vuoden 2012 indeksin valmistelussa oli mukana WIPO, jonka sivuilta löytyy aiheesta aineistoa.

Kuvassa on listauksen kärkikolmikot eri maanosissa.

Global Innovation Index 2012

Indeksin kärkikolmikko säilyi entisellään: Sveitsi, Ruotsi ja Singapore ja Suomi nousi yhdellä pykälällä neljänneksi.

Innovaatioindeksin 10 kärki nyt ja edellisenä vuotena.

1. Switzerland
2. Sweden
3. Singapore
4. Finland (2011 sijalla 5)
5. United Kingdom (2011 sijalla 10)
6. Netherlands ((2011 sijalla 9)
7. Denmark (2011 sijalla 6)
8. Hong Kong (China) (2011 sijalla 4)
9. Ireland (2011 alle top 10)
10. United States of America (2011 sijalla 7)

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Neljäs verkkotunnushakija yllätti

Neljä suomalaista haki uutta verkkotunnusta eli domain nimeä: Nokia, Helsinki, Kone ja Phenomena Group Oy.

Maailman verkkotunnuksia hallinnoiva ICANN on vapauttamassa lisää verkkotunnuksia. Nyt maatunnusten (esim. FI, SE, DE) ja geneeristen tunnusten (COM, ORG,NET) lisäksi haettavana olivat yleiset, mitä tahansa yritysnimiä tai sanoja sisältävät tunnukset.

Domainen hakemisintoa on rajoittanut niiden korkea hinta, jo hakemuksen jättäminen maksoi 180’000 dollaria. Lisäksi hakijan tulee varautua käytännössä yhtä suuriin hallinnointimaksuihin. Kun vielä yhtiön sisäiset kulut tekevät arvattavasti saman verran, kokonaiskulut ovat puolen miljoonan dollarin tienoilla.

Hakemuksia tuli 1900 keväällä päättyneeseen määräaikaan. Suosituimpia nimiä yritti monia hakija.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Kun suunta muuttuu hedget näyttävät kyntensä

Tällä kertaa pikainen ja epävirallinen katsaus suomalaisiin hedgerahastoihin.

Jo viime kuussa seurannassa olevat hedget olivat tuottaneet keskimäärin (3%) saman verran kuin Helsingin OMX indeksit (OMXH 2,68 % ja Cap 3,56 %). Osakkeille alakuloisena Toukokuussa tuottoihin tuli selvä ero. Seurannassa olevat 13 hedgerahastoa ovat tuottaneet vuoden alusta  +1,6 % kun osakeindeksi  ovat tappiolla OMXH -9,4 % ja Cap -8,7 %).

Tässä taas alustavat tulokset, joista ainakin Estlanderin Freedom on toukokuun lopullisissa luvuissa kirmannut lukemaan +3,84 %.

 

 

Vuoden alusta

toukokuu

OP-Absoluuttinen Salkku A

5,65

%

1,38

%

UB Wave

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Valo joka näkyy tunnelin päässä on

vastaan tuleva juna.

Okunin laki kuvaa työttömyyden ja bruttokansantuotteen (bkt) suhdetta. Jo vuonna 1962 Arthur Okun osoitti, että työttömyyden ja kansantalouden kasvun välillä on vahva yhteys. Kolmen prosentin kasvu bkt:ssa merkitsee työttömyyden alenemista yhdellä prosentilla.

Ja mitä merkitsee toisin työttömyyden vaikutus BKT-kasvuun, hirvittää EU:n nykyiset työttömyysluvut.

Lisäksi meillä on tuoretta näyttöä Pohjois-Afrikasta miten nuorisotyöttömyys ajaa mellakoihin ja vallankumouksiin.

Hyvä grafiikka nuorisotyöttömyydestä löytyy Hesarista.

Samaan aikaan EU:n elimissä jatkuu tyhjän puhuminen, virallissivuilta ”Tavoitteena työllistävä elpyminen - 19/04/2012

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Hedgerahastojen huhtikuu

Huhtikuun kurssipudotus OMXH osakkeissa näkyy hedge- rahastojen tuotoissa. Kun OMXH indeksit laskivat yli 6 % pystyivät seuraamani hedget keskimäärin miltei nollatulokseen, miinusta tuli vain 0,38 %. Keskimäärin tulos vuoden alusta on plussalla 3,0 % eli samaa luokaa kuin osakeindeksit (OMXH 2,68 % ja Cap 3,56 %).

Kuukauden nousijoita olivat OP-Absoluuttinen Salkku, UB View ja UB Wave. Lisäksi Estlander & Partners Freedom A oli 0,14 % plussalla näissä alustavissa luvuissa, mutta on oletettavaa että se trendinseuraajana nousee vielä kunhan saavat kuukauden viralliset luvut laskettua.

Vuoden alusta kärjessä jatkaa AJ Value Hedge (9,4%) ja toisena UB Wave (8,7%).

Taas nämä tuottoluvut ovat alustavia, koska joukossa on rahastoja, joiden arvoa ei anneta päivittäin tai arvonmääritys kestää.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Taitoa vai tuuria

Vastaani on sattunut muutama tuore tutkimus siitä kuinka eri sijoittajaryhmät pystyvät ennustamaan tulevaa kurssikehitystä tai onko heidän sijoitusvalintansa tuottavia.

”Ei taitoa vaan pikemminkin tuuria – analyysi yksityisten sijoittajien tuotosta” on otsikoitu Frankfurtin yliopiston tukijoiden Hackethal, Meyer, Schmoltzi, & Stammschulte tuore työpaperi. Siinä oli tutkittu 8600 saksalaisen sijoitan tuottoja aikavälillä 2005-2010.

Tutkimuksen mukaan keskimääräinen sijoittaja keskimääräisellä riskitasolla aikaansai 7,5 % tuottotappion verrattuna indeksituottoon. Tai laskettuna kaupankäyntikulujen jälkeen tappio oli 8,5 %. Laskelmista käy ilmi, että vain 9 % yksityisistä sijoittajista kykeni aikaansaamaan ylituottoa omilla sijoituspäätöksillään.

Kaiken kaikkiaan saksalaiset yksityisajoittajat keskimäärin alisuoriutuvat markkinoihin verrattuna.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Pekka Valkonen blogi