Käyttäjän Pauli Moilanen blogi

Käyttäjän Pauli Moilanen kuva

Kuukausisäästämiselle vaihtoehto

Tasasummalla kuukausisäästämistä (Dollar Cost Averaging, DCA) kehutaan yleisesti siitä, että mataliin kursseihin saa ostettua enemmän tavaraa ja kalliisiin hintoihin vähemmän. Tasasummasäästäminen vaatii kuitenkin kriittistäkin tarkastelua.

Paras asia kuukausisäästämisessä yksilön kannalta on se, että oma kulurakenne on helppo ennakoida. Palkkapäivänä mieluiten automaattinen tilisiirto arvo-osuustilille pitää homman yksinkertaisena. Vielä jos ymmärtää sijoittaa roponsa mahdollisimman pienten kustannusten indeksirahastoihin, on tulos varmuudella parempi kuin keskimääräiseen aktiiviseen rahastoon sijoittavan henkilön tuotto. Käytännössä indeksille jää jälkeen hieman, mutta ei merkittävästi.

Ensimmäinen ongelma kuukausisäästämisessä muodostuu siitä, että markkinapaniikit kestävät tyypillisesti huomattavan paljon lyhyemmän aikaa kuin nousumarkkinat. Otetaan esimerkiksi vaikka viime marras-joulukuu: Paniikki oli päällä pari kuukautta ja osakkeita sai keskimääräistä halvemmalla vain kahtena kuukautena kahdestatoista.

Käyttäjän Pauli Moilanen kuva

Sovellettu Value Averaging -strategia käytännössä

Nousukausi ei ole vielä pitkällä, mutta osakkeiden nousukausi alkaa olla vähintään normaalin pituinen. Osakemarkkinat alkavat olla kalliita perinteisillä ja valideilla mittareilla katsottuna.

Mistä löytyy vielä kasvun ajureita? Itse näen, että yritysten tuloskunnon kohoaminen sekä oikeistolaiset poliittiset virtaukset voivat vielä osakkeita ylöspäin viedä. Tämä voi jatkua muutaman vuodenkin, sillä nousukaudet eivät ole toistensa veljiä.

Potentiaalia alaspäin menolle on ilmassa sakeasti, kuten aina, vaikka niistä ei juuri nyt puhuta: Korkotason mahdollinen nousu, valtioiden velkaantuminen, usean (ml. Suomi) länsimaan epäedullinen väestön ikärakenne, kuluttajien velkaantuminen, tuottavuuden nousun hidastuminen, mahdollinen luottamustason lasku, poliitikot. Veikkaan, että mainituista valtioiden velkaantuminen tulee olemaan tavalla tai toisella seuraavan kyykkäyksen taustalla.

Käyttäjän Pauli Moilanen kuva

Kaikki hyötyvät isän vanhempainvapaasta

Nautin parhaillaan hyvinvointiyhteiskunnan parhaista puolista - olen vanhempainvapaalla. Vaihdoimme hommia vaimon kanssa ns. läpsystä vaihto -periaatteella ja olen ollut 6 vanhempainvapaaviikostani nyt ensimmäisen kotona.

 

Tässä diilissä ei ole häviäjiä. Ensinnäkin vaimoni sai humanistille hyväpalkkaisen työn samaiseksi 6 viikoksi, josta on aito mahdollisuus päästä jatkohommiin. Vaimon työstä kiittää yhteiskunta sekä taloudellisesti että aatteellisesti, kun isäkin on kotona. Ratkaisu tietää hetkellisesti parempaa tulotasoa perheellemme sekä mahdollistaa vaimolle ottaa uran ensiaskeleet. Lisäksi työ lisää vaimoni henkistä hyvinvointia.

 

Käyttäjän Pauli Moilanen kuva

Value Averaging -strategian käyttöönotto

Yleistä

Value Averaging (myöhemmin VA)-strategiassa sijoittaja määrittää etukäteen salkun arvonnousun halutulla tarkasteluvälillä. Tavoite voi olla esimerkiksi 100 euron kuukausisijoitus + 1 %:n kuukausikorko jo sijoitetulle pääomalle. Mikäli tavoite saavutetaan markkinoiden nousun seurauksena, ei uutta rahaa sijoiteta osakkeisiin. Mikäli markkinat taas laskevat, pitää osakkeisiin sijoittaa niin paljon, että ennalta määrätty arvonnousu saavutetaan. Siten VA-strategia pakottaa sijoittajan haalimaan osakkeita laskumarkkinoiden aikaan ja vähentämään sijoitustahtia ja jopa luopumaan osakkeista nousuaikoina.

Käyttäjän Pauli Moilanen kuva

Value Averaging -strategian edellytykset

Kirjoitin taannoin omassa blogissani Value Averaging -strategian (Dollar Value Averaging, DVA) käyttöönotosta oman osakesalkkuni arvon määrittäjänä. Strategian suurin vahvuus lienee se, että voin tänä päivänä sanoa melko suurella todennäköisyydellä, että minulla on riittävästi rahaa eläköitymisen toteuttamiseksi tavoiteaikana, joka kohdallani tarkoittaa 55 vuoden ikää.

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Pauli Moilanen blogi