Käyttäjän Ketkunperä blogi

WWF (Maailman luonnonsäätiö) tuo tiikerinmetsästäjien järjestö

WWF on taas tehnyt kyseenalaisen listauksensa ekologisesta jalanjäljestä ja lehdet FT:tä myöden ovat taas syöneet kakistelematta pupun.

Mutta itse WWF:n taulukossa on paitsi luonnonvarojen kulutus myös sen vastapainona luonnonvarat. Suomen korkeahkoa sijoitusta kulutuksessa - nyt jalanjäljeltään 11. suurin - vastaa paljon suuremmat resurssit.

Eniten resursseja suhteessa kulutukseen on seuraavilla mailla:
1. Gabon, 2. Bolivia ja 3. Kongo
Suomi on tässä vertailussa sijalla 10 mm. Ruotsin (17.) edellä. Suomen biokapasiteetti on 12,2 hehtaaria henkeä kohden ja kulutus vain 6,2 hehtaaria.

Mielenkiintoisesti positiivisella puolella tuossa WWF:n laskelmassa biokapasiteetti miinus jalanjälki on Itämeren pohjoisosan maat: Suomi (10.), Viro (16.), Ruotsi (17.), Latvia, (18.), Venäjä (22.) ja Norja (39.). Plussalle ei ole päässyt mikään muu Euroopan maa, muilla kulutus on kapasiteettia suurempi.

73 % karjalanpiirakoista oli väärennöksiä

 

Viranomaiset ovat olleet valppaina ja paljastaneet Euroopan yhteisön laajuisen nimisuojajärjestelmän vastaisia karjalanpiirakoita.  Tämän maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmän mukaan suojattua nimeä saa käyttää ainoastaan niissä tuotteissa, jotka täyttävät nimisuojan myöntämisen edellytykset. Tämän suojamuodon tarkoituksena alkujaan oli suojata Ranskan, Italian, Portugalin, Espanjan, Kreikan, Belgian ja Luxemburgin viinejä ja juustoja.

Suomalaisista tuotteista mm. Karjalanpiirakka on saanut tällaisen Aito perinteinen tuote (APT)-suojauksen.

Aritmetiikkaa aktiivisesta salkunhallinnasta

 

Törmäsin mielenkiintoisen henkilön vielä mielenkiintoisempaan kirjoitukseen. Kirjoittaja William F Sharpe on tunnettu mm. Sharpen luvusta ja saanut ansoistaan Nobel palkinnon.

Kirjoitus "The Arithmetic of Active Management” vuodelta 1990 esittää yksinkertaisella matematiikalla aktiivisesta salkunhallinnan olevan indeksisijoittamista tuottamattomampaa. Päättely on seuraava: Indeksisijoittaja saa tuottoa markkinoiden keskimääräisen tuoton verran vähennettynä kyseisen sijoitusmuodon pienillä kuluilla.

Vaihtoehtoja eurokriisiin on olemassa

Piksu-palstalla on jo aikaisemmin estetty hyviä vaihtoehtoisia ratkaisuja velkaantuneiden euromaiden talouden kuntoon saattamiseen ilman massiivisia tukia tai lainoja.

Kirjoituksessa Ojenna auttava kätesi Kreikan kansalle todettiin että jos jokainen suomalainen ostaa 170 pulloa kreikkalaista retsina-viiniä, Kreikan ongelmat on ratkaistu. Vastaavaksi merkinnässä Typeriä ehdotuksia Irlannin pelastamiseksi esitettiin miellyttäväksi ratkaisuksi Irlannin velkoihin siirtymistä juomaan irlantilaista kahvia. Helppoa suomalaiselle, joka juo noin 1500 kupillista kahvia vuodessa.

Typeriä ehdotuksia Irlannin pelastamiseksi

 ja kuvauksia mitä kaikkea miljardilla saisi, kuten Ilta-Sanomssa:
25 000 sairaanhoitajaa
100 000 päiväkotipaikkaa
25 000 vanhainkotipaikkaa
60 000 ohitusleikkausta

Kun kerran täällä Piksu sivuilla on jo Kreikan kriisin yhteydessä osoitettu miten näihin maiden velkaongelmiin on helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja.

Ojenna auttava kätesi Kreikan kansalle


Kaikki ehdotukset, joita on tehty tai esitetty Kreikan taloustilanteen vakavoittamiseksi ovat virheellisiä. EU:n päättämä massiivinen taloustuki johtaa vain siihen, että entinen holtiton ja alijäämäinen taloudenpito jatkuu. Lainojen anteeksianto maksukyvyttömyyden johdosta aiheuttaisi edellä mainitun lisäksi lainoja myöntäneiden pankkien massiivisiin tukitarpeisiin ja ongelmiin muualla EU-alueella. Jos taas edetään IMF:n valtiontalouden tasapainottamisen linjaa päädytään Suomen 90-luvun laman kaltaiseen toivottomaan tilaan, jonka pelastajaksi ei välttämättä tule uutta Nokiaa.

Economic regression, Greek and Empty bottles

Ketkunperän joulukalenteri

                                                                              Ketkunperän joulukalenterin on taiteillut Pikku-kettu.

 Ketkunperän joulukalenteri

Muutoksia Ketkunperä hedgerahastoihin

Ketkunperä hedgerahastojen tuotot vuodelta 2008 olivat
Ketkunperä I tuotto -15,1 %
Ketkunperä II tuotto -18,2 %
Ketkunperä III tuotto +3,3 %

 
Koska rahastojen keskituotto/tappio -12,2133 % ylitti vain niukasti kaikkien suomalaisten hedge rahastojen keskituoton/tappion -12,98 % rahastoyhtiö on päättänyt lopettaa I ja II rahastot. Syynä ei suinkaan ole se, että rahastojen tuotolla kestää liian kauan saavuttaa edellinen korkein tuottotasonsa (high watermark) koska Ketkunperällä kiinnitettään huomio aivan muihin vesirajoihin.
 
Ohessa vielä rahastojen kehitykset vuoden 2008 aikana. Kukin kuvaaja alkaa nollatasolta perustamishetkellä. Rahastoissa oli siis momentum strategian mukaisesti 10 long ja 10 short osaketta pohjoismaiden suurista yhtiöistä. Eri salkuissa on ollut vaihtelevia määriä osakkeita Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta.
 
Ketkunperä I tuotto perustamisesta 2,1 % ja viime vuodelta -15,1 %
 
 
Ketkunperä II tuotto perustamisesta -0,4 % ja viime vuodelta -18,2 %
 
Ketkunperä III tuotto perustamisesta -2,1 % ja viime vuodelta +3,3 %

 

Jatkossa Ketkunperä rahastoyhtiö tulee keskittymään raportoimaan vain onnistuneista toimista ja epäonnistumiset jätetään maksavien asiakkaiden huoleksi :)

Ketkunperän joulutervehdys

Rauhaisaa joulua ja menestyksekästä sijoitusvuotta 2009

 
 
Rauhaisaa joulua ja menestyksekästä sijoitusvuotta 2009

 

Päivitys vanhoihin hedgeihin

Ketkunperän hedge-rahastojen päivitys on jäänyt. Syynä on ollut, ettei uutta menestyvää rahastoa ole saatu aikaiseksi. Päästrategia rahastoissa on ollut luottan osakkeiden kurssien jatkava lyhyellä aikavälillä entistä rataansa; hyvien yhtiöiden menestyvän keskimääräistä paremmin ja huonojen keskiarvoa huonommin. Mutta kun tiedetään, että pidemmällä aikavälillä suhteissa tapahtuu käänne, pitäisi uusia rahastoja saada perustettua vähintään puolen vuoden välein.
Toisaalta uusien rahastojen kanssa ei ole ollut kiirettä kun vanhojen menestys näytti jatkuneen.
Nyt kuitenkin pää on tullut vetävään käteen ja vanhat rahastot Ketkunperä I ja II ovat kääntyneet yhtä huonoiksi kuin muutkin suomalaiset hedgerahastot.

Vanhin rahasto Ketkunperä I (Aprillipäivän hedge) oli perustettu aprillipäivänä 2007. Alla en tuotto kuviona. Rahastossa on 10 pohjoismaista osaketta ostettuna ja sama määrä myytynä. Eri värit ja valuutat tarkoittavat osakkeiden alkuperämaita, ei suinkaan valuuttaa.

Seuraava rahasto Ketkunperä II (Independente Day Hedege) on perustettu heinäkuussa 2007 ja tuotto vastaavana kuviona:

Aikaisemmin raportoimaton on syyskuussa perustettu rahasto. Se ei koskaan kääntynyt samanlaiseen tuottoon kuin aiemmat rahastot ja todellisuudessa rahasto olisi lopetettu alkuunsa. Nyt kun se on ollut olemassa reilun vuoden, on mielenkiintosiat nähdä, että se on kuitenkin pitänyt kohtuullisesti pintansa. Kurssikehitys reilussa vuodessa on ollut -6%. Ja mikä mielenkiintoista, se on kestänyt syyskuun ja lokakuun alun romahduksen merkittävän hyvin.

Ketkunperä III (Musta syyskuu) rahaston kehitys.

Näiden kurssikehityksen laskenta perustuu eQ-pankin seurantasalkkuihin. Siitä juontaa juurensa myöskin noiden eri valuutoissa olevien osakkeiden näkyminen erikseen. Neljäs salkku perustuu ruotsalaiseen bors24.se sivustoon, joka on osoittautunut sopimattomaksi arvonlaskentaan. Luvuista näkee kuitenkin, että sen kehitys on ollut kaikkein huonoin ja rahasto olisi lopetettu alkumetreillä.

 

Ketkunperän helmi 2008 rahasto

Ketkunperän helmi 2008 rahasto

Rahastossa on ostettuna positiona kolme suomalaista, tanskalaista ja norjalaista ja yksi ruotsalainen yhtiön suurten yhtiöiden listalta. Vastaavasti short positiona ovat samat määrät osakkeita ko. maista.

Yhtiöiden valitan perustuu momentum tuottoon. Siinä listataan 3, 6 ja 9 kuukauden kurssihistorian perusteella osakkeet paremmuusjärjestykseen ja ostettavaksi valitaan keskiarvoltaan parhaat kolme kustakin maasta.
Norjan osakkeiden suhteen käytetään 3, 6 ja 12 kuukauden kurssihistoriaa.

Rahaston helmet ovat
D/S Norden
Oriflame Cosmetics S.A .

Ketkunperän hedgerahastot

Perustamisvuosi 2007 oli menestyksekäs Ketkunperän rahastoyhtiölle. Yhtiön ensimmäinen rahasto perustettiin aprillipäivänä. Tämän Ketkunperä I rahaston pro forma vuosituotto eli kuvitteellinen vuosituotto oli 23,02 %.

Yhtiön toinen rahasto perustettiin 3.7. eli USA:n itsenäisyyspäivän aattona. Tämän Ketkunperä II rahaston pro forma vuosituotto eli kuvitteellinen vuosituotto oli 35,71 %.

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Ketkunperä blogi