Käyttäjän Kari Laakso blogi

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Vieläkö nousua jäljellä – mitä SP 500 indeksin graafit ja talouden fundamentit kertovat ?

Johdanto

 

TTC:n (Technical Traders Club) joulukuun kuukausikokouksessa 1.12.2014 piti Tomi Salo, Osakesäästäjien Keskuslitto ry, esityksen ”Vieläkö nousua jäljellä mitä SP 500 indeksin graafit ja talouden fundamentit kertovat ?”
 

Markkina-analyysi

 

Osakemarkkinoiden huippua ovat edeltäneet:

 

 • korkea öljyn hinta, mikä ei ole nyt toteutunut. Brent – öljyn barrelihinta oli esityksen aikoihin 72 USD ja voi tästä vielä laskea jopa noin 30 USD tasoille asti,

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Osakevinkit Technical Traders Clubin syyskuun lopun 2014 kuukausikokouksesta.

Johdanto

Technical Traders Clubin (TTC) syyskuun kuukausikokouksessa 24.9.2014 keskusteltiin osakevinkeistä, tarkasteltiin osakkeita teknisesti ja tunnistetttin ja perusteltiin mahdollisia potentiaalisia voittaja- tai häviäjäosakkeita.

 

Osakevinkkien tarkastelu 24.9.2014

Käsiteltäviksi osakkeiksi valikoitui yhteensä yksitoista suomalaista, ruotsalaista tai norjalaista osaketta.

Stephan Grimm tarkasteli Metastockilla Martin Pringin kehittämien KST (Know Sure Thing) trendi-indikaattoreiden avulla osakkeiden odotettuja liikesuuntia. Osakkeiden tarkastelu tehtiin pääosin viikkograafilla, ja sillä pitkän, keskipitkän ja lyhyen aikavälin KST:n avulla, koska haluttiin aikaansaada näkemys ja ohjaukset lähinnä keskipitkälle aikavälille. RSI (Relative Strength Index) oskillaattorin avulla etsittiin myös sen divergenssejä osakkeen kurssikäyrään nähden käänteiden ennakoimiseksi.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Tärkeimpien talousalueiden korkomarkkinoiden ennustama tuleva korko- ja talouskehitys.

Johdanto

TTC:n (Technical Traders Club) toukokuun kuukausikokouksessa 12.05.2014 piti Hannu Penttinen, Operandi Oy, esityksen aiheesta "Tärkeimpien talousalueiden korkomarkkinoiden ennustama tuleva korko- ja talouskehitys".

 

Ohjauskorot ja lyhyet korot

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Osakevinkit Technical Traders Clubin maaliskuun 2014 kuukausikokouksesta.

Johdanto

 

Technical Traders Clubin (TTC) maaliskuun kuukausikokouksessa 10.3.2013 keskusteltiin osakevinkeistä, tarkasteltiin osakkeita teknisesti ja tunnistetttin ja perusteltiin mahdollisia potentiaalisia voittajaosakkeita.

Osakevinkkien tarkastelu 10.3.2014

Käsiteltäviksi osakkeiksi valikoitui yhteensä yksitoista suomalaista tai ruotsalaista osaketta, joista kaksi oli useamman osanottajan osoittamia.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Jatkuvaa sijoitustuottoa valuuttakaupalla ja sen strategiat.

Johdanto

 

TTC:n (Technical Traders Club) tammikuun kuukausikokouksessa 27.01.2014 piti Mika Müller, Müller Invest, esityksen ”Jatkuvaa sijoitustuottoa valuuttakaupalla ja strategiat sisältäen Live kaupankäyntidemon”.

 

Johdanto valuuttakauppaan
 

Müller on tehnyt osakekauppaa 2000 - luvun alusta alkaen ja sen lisäksi aloittanut valuuttakaupan tekemisen kuutisen vuotta sitten. Hän kertoi, että valuuttakauppa on maailman likvidein markkina, joka toimii hyvin 5 vuorokautta viikossa sunnuntai-illasta perjantai-iltaan suunnilleen klo 23-24:ään asti. Valuuttamarkkinan vuorokausivaihto maailmassa on noin 4000.000.000.000 (neljä triljoonaa) USD. Müllerin kokemuksen mukaan valuuttakauppa on paljon parempaa vipukauppaa kuin esimerkiksi kauppa warranteilla, jossa välittäjät vetävät kunnolla välistä. Valuuttakaupassa näyttää olevan myös kova kilpailu välittäjien välillä, ja se näkyy kaupankäyntikuluissa, jotka ovat suhteellisen pienet.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Osakemarkkinoiden tarkastelu ja ennakointi joulukuussa 2013

Johdanto

TTC:n (Technical Traders Club) joulukuun kuukausikokouksessa 3.12.2013 esitti Sami Listola, FIM, osakemarkkinoiden ajankohtaisen analyysin ja ennakoinnin. Tässä blogissa on tarkastelu päivitetty vastaamaan joulukuun lopun 2013 tilannetta ja indeksigraafeja.
Mukana oli myös FIM Direct Pro asiantuntija Janne Virtanen, joka esitteli ko. kaupankäynti- ja informaatiojärjestelmän toiminnallisia ominaisuuksia.

FIM Direct Pron toiminnalliset ominaisuudet

Janne Virtanen aloitti esittelemällä FIM Direct Pro kaupankäynti- ja informaatiojärjestelmän toiminnallisia ominaisuuksia. FIM Direct Pro pohjautuu norjalaisen Infront AS:n kehittämään ohjelmistoon. Virtanen esitteli järjestelmän reaaliaikaisen kaupankäyntiyhteyttä ja teknisen analyysin useita työkaluja sekä osakevertailujen käyttöä ja mm. mallisivun, linkitetyn työpöydän, räätälöityjen ikkunoiden, asetusten, rajoitusten ja hälytysten käyttöä. Demonstroitiin myynti- ja ostostoptoimeksiantojen asettamista ja keskusteltiin ostostoppien käytöstä osakkeiden pohjakalastukseen ja lyhyeksimyynnin suojaukseen.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Osakevinkit Technical Traders Clubin lokakuun 2013 kuukausikokouksesta.

Johdanto

 

Technical Traders Clubin (TTC) huhtikuun kuukausikokouksessa 7.10.2013 keskusteltiin osakevinkeistä, tarkasteltiin osakkeita teknisesti ja tunnistetttin ja perusteltiin mahdollisia potentiaalisia voittajaosakkeita.

Osakevinkkien tarkastelu 7.10.2014

Käsiteltäviksi osakkeiksi valikoitui yhteensä kaksitoista suomalaista tai pohjoismaista osaketta, joista osa oli usean osanottajan osoittamia ja valitsemia.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Osakemarkkinoiden analysointi ja ennakointi toukokuun lopussa 2013.

Johdanto

 

TTC:n (Technical Traders Club) toukokuun kuukausikokouksessa 27.05.2013 esitti Sami Listola, FIM, osakemarkkinoiden ajankohtaisen analyysin ja ennakoinnin.

 

Teknisen analyysin filosofia ja sen hyödystä sekä yleensä tuotoista

 

Sami Listola aloitti esityksen käymällä läpi teknisen analyysin perusolettamukset (kts. Liite 1):

 • Tekninen analyysi perustuu kaupankäyntidatan analysointiin,

 • Dataa analysoidaan indikaattorien avulla,

 • Indikaattorit syntyvät aikasarja-analyysin muodossa, pyritään löytämään raaka-aineistosta ”piilossa” olevia puolia, ts. röntgenkuvia,

 • Makrotalous = fundamentit, ei osakemarkkina, ja

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Osakevinkit Technical Traders Clubin huhtikuun 2013 kuukausikokouksesta.

Johdanto

 

Technical Traders Clubin (TTC) huhtikuun kuukausikokouksessa 22.4.2013 tarkasteltiin mahdollisia potentiaalisia voittajaosakkeita ja osakemarkkinatilannetta teknisesti.

 

 

Osakemarkkinatilanne

Kari Laakso tarkasteli Metastockilla ja FIM Direct Prolla osakemarkkinaindeksejä OMX Helsinki 25, Frankfurt DAX ja SP 500 (USA, Maailma) teknisesti päiväkäyrillä (kts. Liite 1).
Todettiin, että eurooppalaiset indeksit HEX 25 ja DAX ovat olleet noin 9 %:n korjausliikkeessä alaspäin ja ylimyytyjä maaliskuun alkupuolen – puolenvälin huippujen jälkeen.

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Trendikauppaa Carrin mukaan

 

Johdanto

TTC:n (Technical Traders Club) lokakuun kuukausikokouksessa 29.10.2012 kertoi Toni Oksanen kirjan “Thomas K. Carr: Trend Trading for a Living” opeista.

 

Kirjaesittely Trend Trading for a Living

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Riskienhallinta Teknisessä Analyysissä Estlander & Partnersin tapaan.

Johdanto

 

TTC:n (Technical Traders Club) syyskuun kuukausikokouksessa 10.9.2012 puhuivat salkunhoitajat Jesper Nyberg ja Risto Karjalainen aiheesta “Estlander & Partners: Riskienhallinta teknisessä analyysissä”.

 

Riskienhallinta teknisessä analyysissä.

 

Estlander & Partners.

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Vierailut World Money Show:ssa ja Traders Expossa.

Johdanto

TTC:n (Technical Traders Club) huhtikuun kuukausikokouksessa 2.4.2012 kertoivat Kari Pakarinen ja Kai Järvenranta vierailuistaan, esityksistä ja kokemuksistaan viimeaikaisista World MoneyShow- ja TradersExpo- messuista ja seminaareista.

MoneyShow.com sijoitus- ja trading messut

MoneyShow.com järjestää vuosittain eri puolilla maailmaa kahdettoista Money Show- ja Traders Expo- messut, jotka sisältävät näyttelyn, seminaareja, koulutusta ja yksittäisiä esityksiä.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Korkomarkkinoiden erityispiirteet – markkinoiden hinnoittelema talouskehitys. Trading korkomarkkinoilla.

Johdanto ja markkinoiden ominaispiirteitä

 

TTC:n (Technical Traders Club) helmikuun kuukausikokouksessa 29.2.2012 piti Hannu Penttinen, Operandi Oy, esityksen korkomarkkinoiden erityispiirteistä ja korkomarkkinoiden hinnoittelemasta talouskehityksestä sekä kaupankäynnistä korkomarkkinoilla. Kts. myös Liite 1.

 

Peruskäsitteitä

 

Hannu Penttinen aloitti opetuksellisen esityksensä selvittämällä korkomarkkinoiden peruskäsitteitä.
 

Esimerkiksi riskilisä on tuotto, jonka sijoittaja haluaa sijoitukselleen riskittömän korkotuoton päälle. Riskilisästä käytetään myös nimeä riskipreemio. Esimerkiksi Saksan valtionvelkakirjojen korkotuottoa käytetään riskittömänä korkokantana. Lainojen riskipreemio on eri eririskisille yrityksille tai eririskisille valtioille.

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Esimerkkejä ja kokemuksia lyhyen ja keskipitkän aikavälin teknisistä kaupankäynti- ja sijoitusstrategioista sekä -taktiikoista

Kari Laakso esitti esimerkkejä ja kokemuksia lyhyen ja keskipitkän aikavälin teknisistä kaupankäynti- ja sijoitusstrategioista sekä -taktiikoista osakkeille TTC:n (Technical Traders Club) kuukausikokouksessa 31.10.2011.

TTC:n strategia ja mielenkiinnon kohteet

Kari Laakso aloitti esittämällä keskustelun pohjaksi TTC:n strategian ja mielenkiinnon kohteet siinä muodossa, kuin ne oli määritelty TTC kerhon johtoryhmää varten vuoden 2011 alussa ja niitä edelleenkehitelty sen jälkeen (kts. Liitteen sivu 3).

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Mielenkiintoisia markkina- ja osakeanalyysejä teknisen analyysin keinoin.

Matias Savolainen, Vertus Capital Asset Management, esitti
"Mielenkiintoisia teknisiä markkina- ja osakeanalyysejä" 
TTC:n (Technical Traders Club) kuukausikokouksessa 21.9.2011.

Lyhyt kooste osakemarkkinoista

Matias Savolainen aloitti esittämällä vuosisataisen DJI- kuukausikuvaajan osakemarkkinoista, joiden viimeisen vähän yli kymmenen vuoden käyttäytyminen näyttäisi siltä, että olemme edelleen sekulaarisen karhumarkkinan kourissa (noin 200 kuukautta kestävät syklit). Tässä liikumme siis nyt leveässä sivuttaisliikkeessä, kts. 'kuukausikuvaajaa liitteen 3. sivulla.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Pörssiosakkeiden myyntistrategioita. Esimerkkejä.

Allekirjoittanut piti ToTo-sijoittajakerhon kokouksessa 17.5.2011 esityksen menettelytavoista osakkeiden myymiseksi. Esimerkkikohteena oli Espoon Superosake Oy:n Suomi salkun osakkeiden kaupankäyntiohjaukset ja myynnit. Tavoitteena salkulle on voittojen optimaalinen kerääminen ja tappioiden minimointi. Tappioiden minimointi on pääprioriteetti salkun korkean kokonaistuoton saavuttamiseksi (kts. Liite1). Siten osatavoitteena ovat, että:

 

- kolme tai yli toteutunutta investointia tai kauppaa viidestä ovat voitollisia, ja että

- toteutuneiden voitollisten investointien tai kauppojen voitot ovat suuremmat kuin tappiollisten kauppojen tappiot, ja että

- salkun vuotuinen kokonaistuotto on yli 15 %.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Valuuttakauppaa vivulla

 Johdanto ja valuuttamarkkinoiden ominaispiirteitä

 

 TTC:n (Technical Traders Club) huhtikuun kuukausikokouksessa 4.4.2011 piti Hannu Penttinen esityksen kaupankäynnistä valuutoilla. Näkokulmana oli myös hyödyntää teknistä analyysiä kaupankäynnissä.

 

Valuuttamarkkinat ovat maailman likvidein markkina. Valuuttamarkkina on auki 24 tuntia vuorokaudessa, viisi vuorokautta viikossa. Valuuttojen ja valuuttaparien määrä on valtava ja niiden “luonteissa” on paljon eroja. Päävaluuttoja ovat ainakin USD, EUR, JPY, GBP ja lisäksi CHF, AUD ja CAD, jne. Valuuttamarkkinat ovat luonteeltaan “random walk”-tyyppisiä, eli liike on satunnaista. Tapahtumariskit ovat valuuttamarkkinoilla merkittäviä, mutta markkinoiden käyttäytyminen on kuitenkin epärationaalista. Payrolls- eli työllisyysraportti- effekti perjantai-iltapäivällä muodostaa kuitenkin yleensä rationaalisen poikkeuksen. Markkinan tahtotila valuuttakaupassa on kaiken A ja O, fundalla ei ole juurikaan merkitystä lyhyessä kaupassa, mutta vaikuttaa kyllä pitkässä juoksussa. Markkinat hakevat stop-tasoja, mutta liikkeet menevät usein “liian pitkälle”.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

INDIKAATTORIEN JA KYNTTILÄMUODOSTELMIEN HYÖDYNTÄMINEN OSTO- JA MYYNTIAJOITUSPÄÄTÖKSIIN.

Johdanto

 

Technical Traders Club:in helmikuun kuukausikokouksessa 28.2.2011 piti Kari Laakso esityksen “Indikaattorien ja kynttilämuodostelmien hyödyntäminen osto- ja myyntiajoituspäätöksiin. Esimerkkigraafien tarkastelua”.

 

Laakson esittelemien teknisten analyysimenettelyjen ja strategioiden avulla etsitään ja tunnistetaan osakkeiden osto- ja myyntihetkiä, jotka ovat todennäköisesti optimaalisia tuoton kannalta teknisessä kaupankäynniissä eli treidauksessa (technical trading). Osakkeen tai indeksin pitoajat tässä kuvatussa “heilahduskaupassa” (swing trading) ovat tavallisesti parista-kolmesta päivästä pariin viikkoon, mutta voivat hinnan trendin jatkuessa muodostua paljon pitemmiksikin sijoituksiksi.

Esimerkkitarkasteluihin käytettiin teknisen analyysiohjelmiston MetaStockin vanhempaa 9.1 versiota ja päivädataa Equisin Reuters DataLink palvelusta.

Markkina-indikaattoreilla tehdyistä esimerkkigraafeista tarkasteltiin myös pääindeksien lähiaikojen alaskorjausriskiä suuruusluokaltaan yli noin 10 %.

Esityksen kalvot ovat ohessa tämän artikkeliblogin liitteenä.

 

Tavoite ja tekninen analyysi

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Tuottavien kaupankäyntisysteemien etsintä ja käyttöönotto testauksen ja tutkinnan avulla.

Johdanto

 

Technical Traders Club:in joulukuun kuukausikokouksessa 16.12.2010 piti Kari Pakarinen esityksen “Sijoitustuottojen kasvattamisesta Metastockin Enhanced System Testerin ja Explorerin avulla”. Metastockin “Enhanced System Tester”- tehotyökalulla etsitään historiadatasta kunkin osakkeen tuottoisimmat kaupankäyntisysteemit ja niiden optimaalisimmat parametrit. “Explorer”-tehotyökalulla ja sen samalla systeemillä voidaan sitten etsiä ja tunnistaa osakkeiden osto- ja myyntihetkiä teknistä kaupankäyntiä eli treidausta varten.

 

Pakarinen käytti esimerkkitapauksissa teknisen analyysiohjelmiston MetaStockin tuoreinta versiota 10.1, mutta sama testaustyökalu on käytettävissä myös vanhemmissa MetaStockin versioissa, esimerkiksi 9.1 versiossa. Tässä esityksessä käsitellyt Equisin MetaStock ohjelmistot ovat päivädataa käyttäviä versioita, joissa datana ovat päivän avaus-, korkein, matalin ja päätöshinnat sekä kaupankäyntivolyymi. Datan voi ostaa melko edullisesti sekä ladata ja päivittää helposti esimerkiksi Equisin Reuters DataLink palvelusta.

 

Systeemien tuottavuuden testaaminen simulointityökalun ja historiadatan avulla

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Trendin seuranta sijoitusrobotin avulla.

Janne Leino, sijoitusrobotti.fi, piti TTC:n (Technical Traders Club) kuukausikokouksessa 23.11.2010 kirjallisen ja suullisen esityksen kehittämänsä “Sijoitusrobotin kehityksestä ja toimintaperiaatteista”.

Tausta:

Janne Leinoa oli tietojenkäsittelyä ja psykologiaa Helsingin yliopistossa opiskelleena kiinnostanut tekoäly ja ihmisen käyttäytyminen. Tämä yhdistettynä sijoitusharrastukseen antoi Jannelle ainekset osakekauppaan hyödynnettävän robotin kehittämiselle ensin omaan käyttöön. Tavoitteena oli päästä mukaan osakkeiden nousutrendeihin, ja sijoitusstrategiaksi valikoitui siten “trend following”, eli trendin seuranta. Menettelyn hyödyntäminen laajeni seuraavaksi Jannen kavereiden käyttöön ja tuotteistettiin sitten markkinainformaatiopalveluksi.

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Merkittävien markkinakäänteiden indikaattoreita - esityskalvot

Ohessa 20.9.2010 pidetyn TTC esityksen "Merkittävien markkinakäänteiden indikaattoreita" ppt-kalvot, jotka on laatinut Gideon Bolotowsky, Osaketieto FSMI Oy.

Käyttäjän Kari Laakso kuva

MERKITTÄVIEN MARKKINAKÄÄNTEIDEN INDIKAATTOREITA

Technical Traders Clubin (TTC) syyskuun kuukausikokouksessa 20.9.2010 pidettiin esitys siitä, kuinka voi pyrkiä ennakoimaan osakemarkkinoiden suurta elpymistä Coppockin indeksin ja suurta alaskorjausta tai romahdusta Hindenburgin enne-indikaattorin avulla. Esityksen piti Gideon Bolotowsky, Osaketieto FSMI Oy.
Lisäksi kokouksessa tarkasteltiin valittuja suomalaisia osakkeita sekä fundamentaalisesti että teknisesti ja valittiin kolme kuukauden osaketta jatkoseurantaa varten.

Coppockin käyrä on markkinoiden pitkillä aalloilla ratsastavan indikaattori

Gideon Bolotowsky esitteli ensin Coppockin markkinaindikaattorin, joka on tarkoitettu ennakoimaan osakemarkkinoiden elpymistä markkinoiden merkittävästä alaskorjauksesta tai romahduksesta (kts. Liite 1: kalvot).

Käyttäjän Kari Laakso kuva

TUTUSTUMINEN HEDGEHOGIN SIJOITUSTUOTTEISIIN JA KONEELLISEEN KAUPANKÄYNTIINTTC (Technical Traders Club) vieraili 12.3.2010 ja 19.3.2010 Hedgehogissa Espoon Tapiolassa.

Hedgehog Oy.

 

Hedgehog Oy on vuonna 2004 perustettu yksityinen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa varansa pääasiassa Pohjois-Amerikan markkinoille. Yhtiö tavoittelee nimensä mukaan absoluuttista tuottoa markkinoiden kehityssuunnista riippumatta. Ammattimainen sijoittaja voi sijoittaa yhtiön sijoitustuotteisiin joko tuottoon sidottujen pääomalainojen kautta tai kiinteäkorkoisen tavallisen lainan kautta. Yhtiön pääomalainojen tuotto perustuu nopeatempoiseen ja automatisoituun kaupankäyntiin jatkuvasti kehitettävien strategioiden avulla. Pörssitoimeksiantojen määrä on tuhannen luokkaa päivässä ja kauppojen määrää tuhansia päivässä. Käytettävien strategioiden avulla hyödynnetään markkinoilla esiintyviä poikkeamia markkinatehokkuudesta (anomalioita). Yhtiön sijoitustuotteilla on positiivinen tuottohistoria koko toiminta-aikansa kaikilta vuosilta.

Yhtiön toimitusjohtaja on Tuomas Karjalainen ja hallituksen puheenjohtaja on Kalle Rönkkö, molemmat yhtiön perustajajäseniä. Iltojen esitykset piti Jarkko Peltomäki, Associate, Tuomas Karjalaisen täydentämänä.

 

Minimisijoitus yhtiön sijoitustuotteisiin on 50000 EUR, joten sijoitustuotteiden kohderyhmänä ovat ammattimaiset sijoittajat. Sijoitustoiminnan varallisuudesta muodostaa yrityksen oma pääoma suuren osan.

 

 

Hedgehogin toiminta

 

Hedgehogilla kerrottiin olevan vahva kokemus kaupankäynnistä yhdysvaltalaisten sekä Yhdysvalloissa listattujen eurooppalaisten pankkien ja kiinteistöyhteenliittymien osakemuotoisten hybridituotteiden ja debentuurien hinnoittelussa esiintyvistä anomalioista, joita hyödennetään RapidFire tuotteen kaupankäynnissä. Hybridituotteilla tarkoitetaan etuosakkeita ja osakkeita, joissa on bondin ja osakkeen ominaisuuksia yhdessä.

 

Hedgehogilla on myös vahva kokemus fundamenttianalyysistä ja teknisestä analyysistä sekä mikro- että makrotasolla, joita sovelletaan LiquidFire tuotteessa.

 

Hedgehogin perustajien ja työntekijöiden erityisosaamisaluetta ovat myös tietotekniikka ja automatisoitu kaupankäynti kehittyneiden järjestelmien avulla.

 

Tietoteknistä osaamista ja markkinakokemusta pyritään käyttämään paremmin sekä vanhoilla alueilla että uusilla osa-alueilla. Vanhoja sijoitustuotteita ja niissä käytettäviä strategioita joudutaan kehittämään toistuvasti, koska markkinat muuttuvat. Esimerkiksi NYSE:n markkina vaatii enemmän muutosta strategioihin kuin Kanadan markkina, koska NYSE on kilpaillumpi markkina.

 

 • Hedgehogin sijoitustoiminnan kehitys perustuu tuoton jatkuvaan seurantaan,

 • sijoitustoiminnan riskienhallinta on reaaliaikaista ja perustuu jatkuvaan valvontaan,

 • kaupankäynti on mahdollisimman automatisoitua, koska manuaalinen valvonta ja kaupankäynti olisi ihmiselle hyvin tylsää. Tietokoneella ja myös näytöllä voi seurata montaa osaketta ja niiden kauppoja samanaikaisesesti,

 • Kaupankäynnissä pyritään hyötymään markkinoilla esiintyvistä poikkeamista markkinatehokkuudesta (anomalioita). Kahdella samanlaisella osakkeella voi olla yhdestä poikkeava hintasuhde ja esimerkiksi hybridilainoilla on usein anomalioita.

PS. Anomalialla tarkoitetaan tässä poikkeamaa, joka sisälttää riskiä, erona käsitteestä “arbitraasi”, millä tarkoitetaan riskitöntä tuottoa.

 

 

Tuotekehitysprosessi

 

Hedgehogin sijoitustuotteiden tuotekehitysprosessi kuvattiin lyhyesti:

 

 • Markkina-anomalian tunnistaminen joillakin sijoitusinstrumenteilla ja sen manuaaliset kokeilut “papertrading”-tilillä sekä oikealla rahalla,

 • selvitys siitä, toistuuko tämä markkina-anomalia ja voiko sen toistaa koneellisesti tai manuaalisesti sekä voiko sen hyödyntämisellä tehdä rahaa,

 • selvitys siitä löytyykö riittävästi ja riittävän likvidejä instrumenttejä, joissa samanlainen anomaliakäyttäytyminen, koska strategian täytyy sopia usealla osakkeelle, jotta sitä kannattaa toteuttaa,

 • uuden kaupankäyntistrategian luominen valituille instrumenteille sekä valinta niiden toteuttamiseksi joko manuaalisesti tai koneellisesti,

 • uuden kaupankäyntitaktiikan tai taktiikkojen luominen uudelle strategialle, eli miten osto- ja myyntitarjoukset laitetaan markkinoilla, koska tarjoustyyppejä on kymmeniä erilaisia,

 • kaupankäyntiohjelman kehitys ja sen ohjelmointi sekä virhetestaus,

 • kaupankäyntistrategian ja valitun taktiikan simulointi backtestausajoilla ja tarvittaessa vielä papertrading-tilillä riittävän isolla sijoitusinstrumenttijoukolla,

 • koneellinen kaupankäynti ja sen valvonta sekä arviointi,

 • markkinataktiikan ja kaupankäyntiohjelman modifiointi tarvittaessa.

 

Tuotekehitys on toistuvaa ja luonteeltaan jatkuvaa, koska markkinat muuttuvat. Esimerkiksi vuonna 2005 markkinoilla oli rauhallista, jolloin Rapidfiren tuottokin oli maltillista eli 19 % yli markkinatuoton. Mutta esimerkiksi vuoden 2007 loppupuolella jouduttiin tekemään merkittävää RapidFire 2:n sijoitusstrategian kehitystyötä, jonka tuloksena loppuvuoden tuottotulokset paranivat paljon.
 

 

Nykyiset sijoitustuotteet

 

RapidFire 2 on Equity Neutral -tyyppinen tuote, johon on sijoitettu noin 4 MEUR varoja. RapidFire 2:n kohde-etuutena ovat Pohjois-Amerikan pörsseissä noteeratut pääasiassa pankkiarvopaperit. Sijoitusstrategian tavoitteena on tuottaa positiivista absoluuttista tuottoa. Osakemarkkinariski pyritään pitämään neutraalina tai kohtuullisena. Sijoitusstrategialla käydään kauppaa myös arvopapereilla, joilla on alhainen likviditeetti. Pankkikohtainen riski on vähäinen, koska sijoitusstrategia edellyttää varallisuuden hajauttamista usean pankin arvopapereihin.

 

RaipdFire 2 hyödyntää parikauppaa eli nopeita ja lyhytaikaisia suhteellisia hinnoitteluvirheitä arvopaperipareille. Kauppa on sekä päivän sisäistä että pidempää. Long/short equity strategiaa toteutetaan myös yli yön eli “keskipitkällä aikavälillä”.

 

Rapidfire 1- ja 2 tuotteiden vuosittainen nettotuotto sijoittajalle on tuottopalkkioiden jälkeen ollut kaikkina kalenterivuosina 2005 – 2009 positiivinen ja osinkokorjattua markkinatuottoa markkinatuottoa (SPY, SP500 ETF) parempi. Aloitushetkestä 2005 alkaen on RapiFiren nettotuotto ollut kokonaisuudessaan yli 400 % ja vuosittainen nettotuotto on ainakin toistaiseksi jatkuvasti parantunut. Kuitenkin kun volatiliteetti -indeksi VIX on ollut korkeampi, niin RapidFiren tuottokin on ollut yleensä parempi. Vuoden 2008 laskumarkkinassa saatiin esimerkiksi sijoittajalle Hedgehogin voittopalkkioden jälkeen 45 %:n tuotto. Vuoden 2008 finanssikriisissä myytiin esimerkiksi Lehman Brothers salkusta ennen pohjaa, koska romahduksessa ei kannata käydä kauppaa epälikvideillä markkinoilla.

Myöskään finanssikriisin jälkeen ei USA:n markkinoilla enää saa tehdä “Naked Shortia”, mikä lisää kaupankäyntikustannuksia.

RapidFire 2:ssa on bruttosijoitusaste tyyppillisesti vähän yli 1- 1,5. Nettosijoitusaste on noin 15 %:n paikkeilla kun on paljon Shortteja (lyhyeksimyyntejä).

 

RapidFire 2:n nousukehitys hyytyi vuoden 2010 viimeisellä kvartaalilla, kun volatiliteetti laski ja anomaliat ja “arbitraasit” muuttivat luonnettaan mm. minuuttitason ja päivän sisäisistä anomalioista pidemmiksi. Kun muutokset markkinoilla ovat hitaampia niin hinnoitteluvirheet korjautuvat myös hitaammin, mikä vaatii parametrien muuttamista kaupankäyntistrategioiden ohjelmissa ja myös sijoitusuniversumin insrumenttien läpikäyntiä.

 

Anomaliat voidaan Hedgehogin mukaan jakaa ajallisen kehityksen perusteella kolmeen luokkaan:

 

 • Nopeat anomaliat - minuutit,

 • Keskipitkät anomaliat – päivät, ja

 • Pitkät anomaliat – viikot.

 

Hedgehogin edustajat pitivät kuitenkin tätä viimeaikaista nousukehityksen hyytymistä tai myös pientä notkahdusta hyvänä tuotteen merkintätilaisuutena, koska ennenkin oli aina heidän tuotekehityksensä avulla noustu notkahduksista tai sivuttaisliikkeestä.

 

 

LiquidFire on uudempi tuote, johon on sijoitettu vähemmän varoja kuin RapidFire 2:een. LiquidFire:n sijoitusstrategia on Long/Short equity - tyyppinen, jossa kohde-etuutena ovat Pohjois-Amerikan pörsseissä noteeratut riittävän likvidit pankkiarvopaperit ja pienet pörssilistatut yritykset sekä halventuneet riskiyritykset. Sijoitusstrategian tavoitteena on tuottaa positiivista absoluuttista tuottoa kohtalaisella likviditeettiriskillä. Pankkikohtainen riski on vähäinen, koska sijoitusstrategia edellyttää hallinnoidun varallisuuden hajauttamista usean pankin arvopapereihin.

 

Tässä mainittuja riskiyrityksiä voivat olla esimerkiksi Chapter 11 -yritykset, joiden “Q”- merkittyjä osakkeita voidaan pitää “halpoina optioina”. Arvopapereiden sisällöllinen ja “samojen arvopapereiden “ eri sarjojen erojen tunteminen LiquidFireä varten vaatii Hedgehogilta myös merkittävää funda-analyysipanosta.

 

Esimerkiksi XLS (Financial Select Sector) tai SPY (SP 500) ETF:iä käytetään LiquidFiressä lyhyiden finanssipositioiden suojaamiseen kuten myös myymällä lyhyeksi (short) SP500- indeksifutuuria.

 

LiquidFiressä saadaan myös tuottoa unilateerilla Market Making:illä eli kaupankäynnillä, jossa toteutuneesta toimeksiannosta saadaan hyvitysmaksu. LiquidFiressä on pienempi sijoitusaste kuin RapidFiressä.

 

LiquidFiren kaupallisen käyttöönoton jälkeen vuoden 2009 alkupuolella koettiin LiquidFiressä melkein 40 % notkahdus, kun volatiliteetti oli odotettua suurempi ja suojaaminen oli vaikeampaa ja ei silloin onnistunut. Sieltä palauduttiin kuitenkin strategiaa muuttamalla ja vuoden aikana saatiin sijoittajalle voittopalkkioiden jälkeen, RapidFire:n tuottoa selvästi alhaisempi, noin 30 %:n tuotto.

 

LiquidFiren tämänhetkinen tuotekehitys tähtää multistrategiaan eli useamman strategian kuin nykyisten käyttöönottoon. LiquidFiressä on tarkoitus noudattaa useita eri osastrategioita, jotka on aiemmin kehitetty tai ovat kehityksen kohteena. Strategioita voidaan sitten valita ja ajaa markkinatilanteen perusteella.

 

LiquidFire- tuotteseen on testauksen avulla todettu sopivan paljon suuremman sijoitusmassan kuin RapidFireen. RapidFiren ei odoteteta nykymuodossaan voivan vetää enempää pääomaa kuin noin 20 MEUR kapasiteettirajoitteeseen asti tuoton kärsimättä.

 

 

Multifire sijoitusstrategiat

 

Ideana mahdollisessa kehitys- ja rahastoyhtiöhankkeessa on pohjana LiquidFire tuote. MultiFire on eräänlainen “sateenvarjo” osastrategioille ja MultiFire voisi ohjata nykyistä nopeammin pääomalainojen varoja jatkuvasti reaaliaikaisesti simuloitaviin sopiviin osastrategioihin (strategiakori) markkinatilanteen ja markkinasentimentin perusteella. Osastrategioita ovat mm:

 

 • Market Making, eli esimerkiksi laitetaan non-marketable tarjous ja saadaan, jos toimeksianto toteutuu elektronisesta välitysverkosta (esim. BATS,ISLAND) tietyn aikavälin kuluessa hyvitysmaksu. Kun volyymit vähenevät niin tarvitaan lisää likviditeettiä Market Makingillä,

 • Closed-end Fund vs. ETF, anomaliat unilateraalisti tai pareittain tai ryhmittäin,

 • fundamenttianalyysi yhdistettynä tekniseen analyysiin erilaisille pörssilistatuille instrumenteille (osakkeet, hybridit),

 • stock-picking eli aliarvostettujen yhtiöiden valinta, joilla nousupotentiaalia,

 • hybridi-instrumenttien anomaliat,

 • anomaliat yleisesti,

 • pari- ja ryhmäkauppa nykyistä yleisemmin (anomalia, arbitraasi),

 • arbitraasit, tällaisia esiintyy lyhytaikaisesti,

 • erilaiset optiostrategiat kuten esim. long gamma.(Market-neutral) covered call (riskikorjattu tuotto kasvaa bull-markkinoilla).

 

Näin voitaisiin varoja allokoida eri strategioiden välillä eri markkinatilanteissa joustavammin, kun saadaan indikaatiot parhaista strategioista reaaliaikaisesti. Näin ei menisi aikaa strategioiden selvittämisen ja testaamisen vuoksi ennen tilanteeseen sopivien strategioiden käyttöönottoa.

 

 

 

Nykyisten tuotteiden riskianalyysi

 

Hedgehogin tuotteille esitettiin myös riskianalyysi vuodelle 2009.
 

RapidFire 2:n tapauksessa oli laadittu 90 päivän liukuva Value-at-Risk (MvaR) 22:lle kaupankäyntipäivälle. Tässä MVaR:in (modifioitu VaR) arvoksi saatiin saatiin 50000 EUR:on pääomalainalle 99 % todennäköisyydellä vuoden 2009 joulukuussa noin 48500 EUR, mikä vastaa noin 1500 EUR:on menetyspotentiaalia.

 

LiquidFirelle saatiin vastaavaksi MvaR:in huonoimmaksi arvoksi 50000 EUR:on sijoitukselle joulukuussa 2009 noin 45000 EUR, vastaten noin 5000 EUR:on menetyspotentiaalia.

 

 

Tutustuminen koneelliseen kaupankäyntiin

 

Lopuksi tutustuttiin Tuomas Karjalaisen opastuksella koneelliseen kaupankäyntiin ja kaupankäyntijärjestelmiin tarkastelemalla suuria näyttöjä kaupankäyntihuoneessa.

Todettiin, että nykyisin kaikesta kaupankäynnistä likvideissä pörsseissä on noin 60 % automatisoitua eli koneellista. Hedgehog tekee yhtenä pörssin aukiolopäivänä Pohjois-Amerikan pörseissä noin 1000 toimeksiantoa ja noin 2000 - 4000 kauppaa, joista suurin osa on koneellisia.


Käyttäjän Kari Laakso kuva

Sijoitusosakkeen tuotto-odotuksen arviointiAllekirjoittanut piti ToTo-sijoittajakerhon kokouksessa 11.3.2010 esityksen yhdestä menettelytavasta arvioida sijoitusosakkeelle tuotto-odotus. Esimerkkikohteena oli Espoon Superosake Oy:n Suomi salkun osakkeiden valinta niiden lähivuosien tuotto-odotusarvioita päätöskriteerinä hyödyntäen. Tarkoituksena on valita salkkuun ja pitää salkussa sellaisia osakkeita, joiden lähivuosien tuotto-odotus sijoittajalle on mahdollisimman korkea.

Perustana tuotto-odotusanalyysille on hyödynnetty Balance Consultingin käänteisiä arvonmääritysanalyysejä, jotka ovat saatavissa mm. Kauppalehti.fi–palvelun Balance Value Control- analyyseistä. Käänteisessä arvonmääritysanalyysissä määritetään markkinoiden vaatimus pörssiyhtiön vuotuisesta keskimääräisestä tuloskasvusta kuluvasta seuraaville kolmelle tilikaudelle. Lähtökohtana BVC analyysille on sijoituskohteen kokonaistuotto-vaatimus, noin 10 % per vuosi. Kokonaistuotolla tarkoitetaan tässä arvonmuutoksen ja osingon summaa (kts. Liite 1).

 

Tuotto-odotusanalyysiä varten on luotu seuraava malli:

 

Sod = OPOvaat – BVC + Egrowth, jossa

 

Sod = Sijoituksen keskimääräinen tuotto-odotus lähivuosina per vuosi, %,

 

OPOvaat = Oman pääoman laskennallinen tuotto-vaatimus, %, joka saadaan BVC analyysistä,

 

BVC = Markkinoiden odotus (vaatimus) tuloskasvusta per vuosi kolmena seuraavana tilikautena, %, joka saadaan BVC analyysistä,

 

Egrowth = Ennustettu vuotuinen tuloskasvu % vuosille 2011-2013 arvioidaan hyödyntäen tuloskasvuennusteita Talouselämän ja Arvopaperin konsensusennusteista, analyytikkojen ennusteista sekä omia kohtuullisuusarvioita. Kohtuullisuusarvioissa haarukoidaan tuloskasvukehystä myös ekonomistien talouskasvuennusteista sekä edellisten tilikausien tuloskehityksestä.

 

Oheisessa taulukossa (Liite 2) ilmenevät Espoon Superosake Oy:n 9.3.2010 salkussa oleville ja tarkastelussa oleville osakkeille, arvioidut keskimääräiset tuotto-odotukset lähivuosille sekä tämänhetkiset keskipitkät ja pitkät tekniset trendit. Esimerkiksi Stora Ensolle arvioidaan tässä nykyhinnalla (4,86 EUR) lähivuosien vuotuiseksi kokonaistuotto-odotukseksi noin 50 %. Koska osakkeen lähivuosien kokonaistuotto-odotus on yli 15 % per vuosi ja myös tekniset trendit osoittavat ylöspäin, niin se jo salkussa olevana osakkeena saa Osta lisää suosituksen. Sensijaan esimerkiksi salkussa oleva Fortum saa vain Pidä suosituksen, koska analyysi on antanut sen lähivuosien keskimääräiseksi vuotuiseksi tuotto-odotukseksi vähän alle 15 mutta yli 10 %. Jos osakkeen lähivuosien keskimääräinen tuotto-odotus putoaa arvioinnissa alle kymmenen %:n ja tekniset trendit ovat lakanneet osoittamasta ylöspäin, niin osake saa Myynti-suosituksen.

Taulukon seuraavilla sivuilla olevasta Tarkastelulistasta voi valita uusia osakkeita ostettaviksi priorisoimalla tarkasteltuja osakkeita niiden lähivuosien keskimääräisten tuotto-odotusten suuruuden perusteella. Tarkastelulistassa 9.3.2010 olivat esimerkiksi Atrian, Konecranesin ja Neste Oilin lähivuosien keskimääräiset vuotuiset kokonaistuotto-odotukset lähivuosille yli 30 %, joten ne osakkeet pätevöityivät ostoehdokkaiksi salkkuun.

 

Tässä esitettyä suomalaisten osakkeiden tuotto-odotusten arviointitapaa ja osakkeiden valintatapaa Osto-, Pidä- tai Myyntikohteiksi on tarkoitus edelleen kehittää ja kelpoistaa sekä menettelyn tuloksellisuutta arvioida Espoon Superosake Oy:n sijoitustoiminnan yhteydessä.

 

Kari Laakso

 

 


Käyttäjän Kari Laakso kuva

Online-kauppaa osakkeilla, osake-CFD:illä, indeksi- ja raaka-ainefutuureilla sekä valuutoilla.
Technical Traders Club - kerhon tammikuun kuukausikokouksen 27.01.2010 aiheena oli tutustuminen Liqvinet Oy:n toimintaan Helsingissä. Siellä Liqvinetin Mika Liebkind piti mielenkiintoisen esityksen ja demonstroi seuraavia aiheita:

 

 • Liqvinet Oy,

 • Osakekauppa,

 • Osake-CFD:t,

 • Futuurit,

 • Forex,

 • Trading psykologia, ja

 • Live Trading.

 

Liqvinet Oy

Markus Björksten ja Mika Liebkind perustivat pari vuotta sitten UB Tradegate nimellä online-välitysyhtiön Liqvinetin. Liqvinet Oy toimii edelleen UB:n (United Bankers) sidonnaisasiamiehenä, mutta hakee omaa toimilupaa. Merkittävänä omistajana ovat Jouni Torasvirta ja UB edelleen. Yhtiön tavoitteena on jalkauttaa Trading kulttuuria Suomeen myös pienemmille sijoittajille.

 

Osakekauppa

Suomalaisilla osakkeilla käydään Liqvinetissä kauppaa Helsingin pörssin lisäksi vaihtoehtoisilla eli MTF-kauppapaikoilla, kuten Chi-X:ssä, Turqoisessa, Burgundyssä ja Nasdqaq OMX:ssä. Näin järjestelmällä voi valita osto- ja myyntihinnaksi eri pörsseistä parhaat “choice price”-hinnat ja spreadit ja siten “väärinhinnoittelu” häviää sekunnin murto-osassa.

Välityspalkkio on 0,05 % ja 5 EUR minimi. Minimipalkkiokertymävaatimus kuukaudessa on 25 EUR.
Liqvinetin kaupankäyntijärjestelmän näytettiin myös tukevan stop-toimeksiantoja, joten stoptoimeksiantojen vahvistettiin pysyvät päällä myös yön yli.

 

 

Osake-CFD:t

Osake-CFD:illä eli hinnanerosopimuksilla käydään Margin Trading kauppaa osakkeilla omistamatta niitä fyysisesti, vakuutta vastaan. Useimmilla CFD:illä on vakuusvaatimuksena 20 %. Osake-CFD:ssä on mahdollisuus käyttää vipua, mikä mahdollistaa sen, että position koko voi ylittää oman pääoman moninkertaisesti.

Osake-CFD:itä voidaan käyttää sekä spekulatiivisesti että riskiltä suojautumiseen. Osake -CFD:itä voidaan myös myydä lyhyeksi. Lyhyeksimyynti (shorting) tapahtuu silloin ilman osakelainasopimuksia, koska taustalla on premier-välittäjän Man Financialsin iso lainapooli.

Position suuruus voi ylittää oman pääoman moninkertaisesti. Liqvinetin CFD:t ovat nk. DMA “Direct Market Access” CFD- johdannaisia, joissa on aina samat hinnat ja syvyydet kuin pörssissä, koska kaupat tehdään pörsseissä, eikä Market Makereiden kanssa. CFD:illä ei ole kuitenkaan päättymispäivää.
 

Osake CFD:iden välityspalkkio on 0,08 %, minimivälityspalkkio on 5 EUR.

Yhtenä riskinä osake-CFD:n lyhyeksimynnissä on tietenkin se että, jos välittäjäfirma menisi konkurssiin, niin lyhyeksimyyjä voisi menettää enemmän kuin cash-positionsa. Normaalisti välittäjä kuitenkin ostaa Margin-sijoittajan lyhyen position takaisin, jos Margin-sijoittajan tappion tapauksessa tämän vakuudet ylitetään.

 

Futuurit

Futuurikaupassa kauppaa käydään vakuutta vastaan. Silloin on mahdollista käyttää vipua, mikä mahdollistaa sen, että position koko voi ylittää oman pääoan moninkertaisesti. Vakuusvaatimus on 5 -10 % päivänsisäisesti ja noin 15 % yön yli. Positio voi olla yhtä helposti pitkä (long) kuin kuin lyhyt (short). Jos futuuri on “Deliverables” niin välittäjä sulkee position ennen allaolevan hyödyk-keen toimituspäivää. Esimerkiksi CME:n E-Mini Futuurit eivät ole “Deliverables”. Futuurikauppa käydään markkinoilla, siis ei Market Makereiden kanssa.

Futuurikauppaa käydään eniten osakeindekseillä, raaka-aineilla ja maataloustuotteilla. Esimerkkejä ovat SP500, EuroStoxx 50, Nasdaq, Öljy, Kulta, Kaakao, Kahvi ja Vehnä, joista SP500, EuroStoxx 50, Öljy ja Vehnä kuuluvat maailman likvideimpiin tuotteisiin.. Futuureilla voi käydä kauppaa spekulatiivisesti tai niitä voi käyttää suojaamiseen (hedging).

Välityspalkkio on 0,02 %, eli esim. yksi EuroStoxx 50 futuuri on arvoltaan 28000 EUR, joten sen ostosta ja myynnistä menee sijoittajalta yhteensä noin 12 EUR:on kaupankäyntikustannukset. Vakuusvaatimus yhden EuroStoxx 50 futuurin tapauksessa on päivän sisällä 1650 EUR ja yön yli 3300 EUR.

Eli jos haluaa käydä kauppaa osakkeilla vivulla, niin kannattaa tehdä sitä osake-CFD:iden kautta. Ja jos haluaa käydä kauppaa indekseillä niin futuureiden kautta.

 

Valuuttamarkkinat (Forex)

Forex on maailman suurin ja likvidein markkina, OTC (Over The Counter) markkina, jonka tarkkaa volyymiä ei tiedetä, mutta päivittäisen vaihdon arvioidaan olevan ainakin 50 kertaa NYSE:n (New York Stock Exchange) päivävaihto.

Valuttamarkkinat ovat ympärivuorokautiset, eli on kolme “sessiota”: Aasia, Eurooppa (Lontoo) ja USA (New York).

Valuuttakauppaa käydään vakuutta vastaan. Valuuttakaupassa on mahdollisuus käyttää vipua, mikä mahdollistaa sen, että position koko voi ylittää oman pääoman moninkertaisesti. Vakuusvaatimus on 2 %. Valuuttakaupassa on mahdollisuus sekä “long” että “short” postioihin, esimerkiksi kun on long EUR/USD valuuttaparille, niin itse asiassa ollaan pitkänä euroissa ja lyhyenä dollareissa.

Välityspalkkio valuuttakaupassa on 0,01 % eli esim. 100.000:n EUR/USD kaupassa on välityspalkkio 10 EUR:oa.

Huomiona todettiin, että kun USA:lla on lainat dollareissa niin USA:n valtio voi painaa rahaa ja inflatoida dollaria, mutta esimerkiksi Suomi ei voi painaa euroja. Eli pitemmän aikavälin “sijoitusvinkkeinä” voinee pitää pitkiä AUD/USD, CAD/USD, NOK/USD valuuttapareja ?

 

Trading psykologia

Arvioidaan, että yli 80 % tradereistä häviää rahaa. Kyseessähän on lyhyen aikavälin “nollasummapeli”, josta lisäksi välittäjät ottavat omat palkkionsa välistä.

Syynä menetyksiin on usein se, että useimmat ihmiset haluavat “palkita itsensä” kaupasta nopeasti, kun ovat oikeassa, vaikka kaupan tavoitehinnat olisivatkin olleet korkeammalla. “Itsensä rankaiseminen” kaupan tappioilla taas on asia, jota mieluummin siirretään eteenpäin ajassa, vaikka tappiot tai menetykset juoksisivatkin.

Nämä ongelmat taas johtavat usein siihen, että traderi ottaa sarjan pieniä voittoja kunnes tulee iso tappio, joka ylittää voittojen summan.

Toinen yleinen ongelma on se, että tarkastellaan liikaa yhtä kauppaa sensijaan että mitattaisiin onnistumista tarkastelemalla usean kaupan sarjaa. Tämä johtaa helposti siihen, että tunnetilat ovat vahvoja- yhden voiton jälkeen ollaan herkästi “liian iloisia” ja tappion jälkeen liian onnettomia, vihaisia, surullisia. Yleensä vahvat tunnetilat johtavat huonoihin kauppoihin.

Eli kauppojen sarjaa kannattaa tarkastella ja analysoida kauppojen jälkeen ja ottaa opiksi kaupoistaan ja kehittää opitun avulla parempaa trading strategiaa ja parantaa sen toteutusta. Näin voi oppia luottamaan päätöskriteereihinsä ja päätöksentekokykyynsä sekä sen seurauksena tuntea itsensä varmemmaksi ja siten pysyä mielentilaltaan tyynempänä ja järkevämpänä.

 

Traderin kannattaa kysyä itseltään ennen jokaista kauppaa:

 • Mikä on mielentilani ? Olenko kenties iloinen vai vihainen aikaisemmasta kaupastani johtuen ?

 • Miksi haluan ostaa ja miksi haluan myydä ?

 • Tuntuuko kauppa “täysin oikealta” vai onko se vain “sinne päin” ?

 • Miten suuren osan pääomastani olen kaupassa valmis riskeeraamaan, “stopit” ?

 • Mikä on kaupan voittotavoitteeni ?

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

ENHANCED SYSTEM TESTING TUOTTOJEN PARANTAJANA OSAKEKAUPASSA

 

Technical Traders Club:in joulukuun kuukausikokouksessa 16.12.2009 piti Kari Pakarinen esityksen “Enhanced System Testerin” käytöstä tuottojen parantajana osakkeiden teknisessä kaupankäynnissä eli treidauksessa. Esimerkkitapauksessa Pakarinen käytti teknisen analyysiohjelmiston MetaStockin tuoreinta versiota 10.1, mutta sama testeri on käytettävissä myös vanhemmissa MetaStockin versioissa, esimerkiksi 9.1 versiossa.

 

Kyseiset MetaStock ohjelmistot ovat päivädataa käyttäviä versioita, joissa päiväkohtaisena datana ovat päivän avaus-, korkein, matalin ja päätöshinnat sekä kaupankäyntivolyymi. Datan voi ostaa edullisesti, ladata ja päivittää helposti esimerkiksi Equisin Reuters DataLink palvelusta.

 

Enhanced System Testerillä voidaan hakea kullekin osakkeelle tuoton kannalta optimaalisimmat parametrit kullekin indikaattorille, esim. liukuvien keskiarvojen leikkauksille tai stokastiselle oskillaattorille. Enhanced System Testerillä voidaan myös hakea tuottoisimmat osakkeet tietyllä systeemille kuten esimerksi “Stochastic 20/80” tai “Moving Average Crossovers”. Lisäksi Enhanced System Testerillä voidaan testata itse-ohjelmoitujen indikaattoreiden tuloksellisuutta.

 

Esimerkkinä käytiin läpi itse-ohjelmoitua sopivien “Liukuvien Keskiarvojen Leikkaukseen perustuvaa Swing strategiaa”. Esimerkissä tehtiin kauppaa 3 päivän exponentiaalisen liukuvan keskiarvon, eMA(3):n leikatessa 10 päivän exponentiaalisen liukuvan keskiarvon. Systeemi sisälsi leikkauspisteissä oston, myynnin, lyhyeksimyynnin ja takaisinoston. Systeemi antoi Stora Enso R:lle tarkastelujaksolla 161 tuottoisaa kauppaa ja 55 tappiollista kauppaa. Toisella systeemillä, joka oli “Trendin Huomioiva KST ja Parabolic” saatiin tarkastelujakson tuottavimmaksi kaupankäyntikohteeksi tällä systeemillä Fortum noin 213 prosentin (%) tuotolla (kts. Liite).

 

Enhanced System Tester antaa mahdollisuuden hakea kullekin osakkeelle optimaalisimmat parametrit indikaattorille. Enhanced System Testing auttaa myös löytämään tarpeeksi ja sopivasti liikkuvat osakkeet Swing Tradingiä varten. Enhanced System Testerin avulla tehtävä “paperitreidaus” auttaa myös arvostamaan ja hyödyntämään paremmin Money Managementin, esim. stopstrategioiden toteuttamisen.

 

Mielenkiintoisen kokouksen lopuksi käytiin vielä lyhyesti läpi MetaStockin “Explorer” -toiminnon käyttöä lyhyen aikavälin käänneosake-ehdokkaiden tunnistamiseen ja todettiin, että jossain vuoden 2010 TTC- kokouksessa voitaisiin samalla tavoin tarkastella tavoin tätä analyysiohjelmiston ominaisuutta ja hyödynettävyyttä esimerkkien avulla.

 

 

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Esitys kaupankäynnistä valuutoilla ja raaka-aineilla teknisen analyysin keinoin TTC:n kuukausikokouksessa 4.11.2009.

 

 

 

 

 

 

TTC:n (Technical Traders' Club)  kuukausikokouksessa 4.11.2009 piti Hannu Penttinen esityksen kaupankäynnistä valuutoilla ja raaka-aineilla. Näkökulmana oli mahdollisuudet hyödyntää teknistä analyysia tukena näiden omaisuusluokkien kaupankäynnissä ja keskustelu aiheesta.

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Tekninen näkemys TTC:n kuukausikokouksessa 23.9.2009.

TTC:n (Technical Traders Club) syyskuun kuukausikokous pidettiin 23.9.2009 Sofia Pankissa, jossa isäntänä oli kerhon jäsen Sami Listola.

Kokous aloitettiin Kim Gorschelnikin esittämällä fundamarkkinakatsauksella, minkä jälkeen Jari Mustonen esitteli ja demonstroi Sofia Online informaatio- ja kaupankäyntijärjestelmän. Lopuksi Sami Listola esitti teknisiä analyysejä indekseistä.

Teknisen näkemyksen esityksessä Sami Listola tarkasteli ensin SP 500 indeksin kahden vuoden kattavaa viikkograafia päätöksen 21.9.2009 asti (liitteen kalvo 1). Graafista näkyi, että indeksi oli kääntynyt keskipitkän aikavälin nousutrendiin maaliskuun 2009 alkupuolelta alkaen ja että RSI(9) oli tarkasteluajan lopussa yliostettu, ja MACD osoitti indeksin olevan edelleenkin nousutrendissä. Viikkograafin kurssikäyrä oli kuitenkin parisen kuukautta kolkutellut alapuolelta Bollingerin kanavan yläreunaa, mikä alkoi varoittaa mahdollisesta lähiaikojen korjausliikkeestä alaspäin.

SP 500:n kuukausigraafista näki, kuinka RSI(9):n laskeva divergenssi verrattuna indeksikäyrän nousevaan kehitykseen toukokuun ja lokakuun lopun 2007 välillä oli varoittanut selvästi alkavasta vuoden 2008 liikkeestä alaspäin (kalvo 2).

Saman indeksin päivägraafista näki, kuinka indeksin arvo oli tarkastelupäivään 22.9.2009 mennessä noussut 20 %:lla yli konservatiivisen sijoittajan ostohyväsyntärajana pitämän 200 päivän liukuvan keskiarvon (kalvo 3). Mutta saman päivägraafin suhteellisen voimakkuusindeksin RSI(9) tarkastelusta näki myös, että RSI:n arvo oli alkanut hiipua ja poiketa kesän 2009 puolivälin jälkeisistä huipuista lähtien indeksin suunnasta ennakoiden siten indeksin mahdollista korjausliikettä alaspäin.

Kun tarkasteltiin NYSE:n (New York Stock Exchange) eräitä markkinaindikaattoreita niin havaittiin muunmuassa 94 %:n sen osakkeista nousseen tarkastelujakson loppua kohden konservatiivisen sijoittajan ostorajanaan pitämän 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella, mutta osuuden hiipuneen parilla prosentilla viime päivinä (liitteen kalvo 4).

Tarkasteltaessa SP 500:n sisäisiä ja ulkoisia pohjia havaitaan SP500 indeksin edelleenkin maaliskuun alkupuolelta 2009 alkaen noustessa, että CBOE (Chicago Board Options Exchange) VIX (Volatility) indeksi näyttäisi kevään ja alkukesän 2009 laskun jälkeen kääntyneen sivuttaisliikkeeseen, mikä ei anna ennakoivana indikointia SP 500 indeksin nousutrendin jatkumisesta loppusyksyllä (kalvo 5).

Kun tarkasteltiin NYSE:n muita markkinaindikaattoreita niin havaittiin sen osakkeiden “uusien huippujen ja uusien pohjien suhteen” nousseen maaliskuun SP 500 indeksipohjien jälkeen 197:een, tosin pysyen syyskuun ja marraskuun 2008 sekä maaliskuun 2009 markkinaindikaattorin pohjien jälkeen aika vakaana (kalvo 6).

Lopuksi tarkasteltiin ja verrattiin vielä SP 500 indeksin suhteellista kehitystä vuosien 2008-2009 finanssikriisin ja vuosien 1993 -1994 öljykriisin välillä (liitteen kalvo 7). Havaittiin kriisien aiheuttaman indeksien kehittymisen ja kriiseistä toipumisen alkuvaiheiden välillä suuria yhtäläisyyksiä sekä suhteellisesti että ajallisesti. Mikäli historia toistaisi itseään niin näyttäisi siltä, että toipuneeseen SP 500 indeksiin olisi lähiaikoina tulossa merkittävä, osan vuoden 2009 noususta syövä, korjausliike alaspäin ennenkuin taas jatketaan kohti syksyn 2009 huippua ylittävää huippujen muodostelmaa.
Käyttäjän Kari Laakso kuva

Kurssiheilahtelujen hyödyntäminen osakekaupassa Wilderin swing indeksin tai RSI- ja CCI- oskillaattoreiden avulla.

Technical Traders Clubin (TTC) toukokuun kuukausikokouksessa 25.5.2009 pidettiin esitys Wilderin swing indeksin sekä RSI- ja CCI-oskillaattoreiden käytöstä kurssiheilahtelujen hyödyntämiseen osakekaupassa. Esityksen piti Gideon Bolotowsky, Osaketieto FSMI Oy.

G. Bolotowsky toi esille sen, että rytmin vaihdot eivät ole pelkästään swing-musiikin yksinoikeus, vaan niitä esiintyy vaihtelevasti jokaisen osakkeen kohdalla. Tämä osakkeille ominainen heilahtelu on johtanut Swing Trading nimisten kaupankäyntistrategioiden kehittämiseen. Swing Trading strategiat asettuvat päiväkaupan ja pitkäaikaisen trendisijoittamisen välimaastoon ja sijoituksen aikaperspektiivi on siten muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Tavoitteena on hyödyntää hinnan viikon tai kuukauden sisäistä aaltoilua- oskillointia- markkinoille niin tyypillisessä pelon, epävarmuuden ja ahneuden välisessä aaltoilussa.

Esityksessä kuvattiin, kuinka osakehinnoille voidaan tunnistaa lyhyen aikavälin todennäköisiä käännepisteitä ylöspäin ylimyydyille osakkeille tai alaspäin yliostetuille osakkeille Wilderin Swing- indeksin, RSI:n (Relative Strength Index = Suhteellinen Voimakkuusindeksi) ja CCI:n (Commodity Channel Index = Raaka-ainekanavaindeksi) avulla. Kyseiset oskillaattorit kuuluvat kaikkien vakavasti otettavien teknisten analyysiohjelmistojen kuten esimerkiksi Metastockin ja useiden teknisten analyysipalvelujen perusvarustukseen.

Teknistä analyysiä hyödyntävä sijoittaja tai kaupankävijä ei kuitenkaan heittäydy ostojen ja myyntien ajoituspäätöksiä tehdessään vain yhden indikaattorin tai oskillaattorin varaan. Sensijaan tämä tarkastelee esimerkiksi CCI:n rinnalla osakkeen hintatietoja esimerkiksi japanilaisista kynttilöistä (Japanese Candlesticks) ja niiden muodostelmista sekä trendi- ja volyymi-indikaattoreita. Nämä kaikki indikaattorit yhdessä tai ainakin niistä pääosa sitten vahvistaa tai kumoaa osakkeen osto- tai myyntisignaalin. Oheisessa ppt- liitteessä ovat G. Bolotowskyn TTC:n toukokuun 2009 kuukausikokouksessa esittämät kalvot.

Vitteet:

1. Gideon Bolotowsky. Hyödynnä kurssiheilahteluja - Wilderin swing - indeksit. Meklari 1/2009. s. 39-43.
2. Gideon Bolotowsky. D.Lambertin raaka-ainekanava tarjoaa antoisan vuoristoratakyydin. Meklari 2/2009. s. 41-43.

 

 

Käyttäjän Kari Laakso kuva

Stopstrategiat riskien- ja tuottojenhallintakeinona

Sijoittamisesssa arvopapereihin on syytä pyrkiä maksimoimaan tuoton ja riskin suhde. Hyvien tuottojen saavuttamiseksi on riskienhallinta tärkeintä. Tuottojen menetysten ja tappioiden minimointi pyritään siksi estämään aktiivisella Stop-Loss menettelyllä.  Yksinkertaisimmillaan on kysymys siitä, että sijoituskohde myydään, kun sen arvo on pudonnut ennaltamäärätyt x prosenttia sen huippuhinnasta ta hankintahinnasta tai pudonnut sitä edeltävän lähiajan pohjahinnan alle.  

Stopmyynti voidaan toteuttaa manuaalisesti tai automatisoida useiden välittäjien kaupankäyntipalveluissa. Myös automaattisia stopostotoimeksiantoja voidaan antaa. Oheisessa ppt-litteessä on osa lyhyestä "Stopstrategiat"-esityksestä, joka on pidetty äskettäin ToTo Invest ryhmän kuukausikokouksessa.             

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Kari Laakso blogi