Käyttäjän Kalle Käyhkö blogi

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Ketkä hyötyvät luokituslaitoksista

EU:n talouskriisin aikana luokitusyhtiö ovat saaneet kovaa kritiikkiä toiminnastaan. Isot luokitusyhtiö mm. Fitch, S&P ja Moody's ovat saattaneet tehdä suoranaisia virheitä laskutavassaan ja laskea "vailla syytä" valtioiden tai yritysten luokituksia. Miten luokitusyhtiö toiminta vaikuttaa markkinoilla, miten ne ovat syntyneet ja kuka hyötyy luokittelusta. Perehdytään hetkeksi tähän aiheeseen.

Luottoluokitus

Ennen lainan myöntämistä lainaaja pyrkii arvioimaan omia riskejään. Onko miten todennäköistä, ettei lainan saaja kykenekään maksamaan lainaansa takaisin? Mitä huonommalta lainaajan tilanne näyttää, sitä suurempaa korkoa - eli riskilisää lainanantaja vaatii.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Euroalueen valtionlainojen korot nousevat - EKP vähentää tukiostojaan

Euroopan valtionlainojen kriisi etenee vauhdilla yhä vahvempiin ja suurempiin valtioihin. Aikaisemmin valtionlainapapereiden (obligaatiot) korkeisiin koroihin oli joutuneet pienet ja heikot maat: Portugali, Irlanti ja Kreikka. Nyt korkojen nousu ylittänyt kriittisenä pidetyn 7% rajan Italiassa - aikaisemmin pienemmissä maissa tämä oli rajana, jonka jälkeen valtioiden oli pyydettävä lisärahoitusta. On arvioitu, että Italia pärjää nykyisen koron kanssa muutamia kuukausia, ennen kuin sen pitäisi pyytää lisärahoitusta selviäkseen lainojenmaksuista. Italia ei ole ainoa iso maa Euroopassa, jossa korot ovat nousussa...

 

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Kreikan ja Italian kriisi pitää korot korkealla

Olen aikaisemmin kertonut osan sijoituksistani olevan euroopan obligaatioissa. Käytän Seligsonin Euro Obligaatio-rahastoa. Poiketen aikaisemmista kriiseistä pitkät Euribor-korot ovat pysytelleet sitkeästi suhteellisen korkeana. Kreikan kriisi ja varsinkin viime päivien pelko kriisin leviämisestä Italiaan lisää riskejä ja pitää euroopan korot korkealla.

 

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Kullan hinta alas -10% kuukaudessa

 

 

Julkaisin aikaisemmin loppukesäästä artikkelin "kulta-sijoitus-vai-spekulantti". Tässä pohdin kullan hinnan madollisesta kuplasta ja myös riskien olevan suuria. Kullan hinta on noussut suhteettoman paljon viime vuosina ja jossain vaiheessa katto tulee vastaan.

Kullan hinta on ollut vahvassa laskussa reilun kuukauden ajan. Huippuhinnaksi määräytyi 1900,30$ unssilta. Tänään kullalla käydään kauppaa 1709$ hintaan. Laskua yli 10%!

Mielenkiintoista seurata markkinoita. Onko tämä kulta-rallin viimeinen loppu vai tulemmeko näkemään entistä suuremman rallin vuoden parin sisällä? Joka tapauksessa riskit kultamarkkinoilla lisääntyvät.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Korot, inflaatio ja tuotto (Sijoittamisen perusteet osa4)

Sijoitusten tuottoja laskettaessa on syytä kiinnittää huomiota kuluihin, tuottokorkoihin sekä vallitsevaan inflaation. Vasta tällöin tiedät todellisen inflaatio korjatun tuoton sijoituksellesi. Useimmat meistä tietävät mitä korko ja inflaatio tarkoittavat, mutta kertaus on opintojen äiti. Tässä Sijoittamisen perusteet-blogissa käymme läpi mikä on korko, miten se muodostuu, mikä vaikuttaa tuottoon sekä inflaation vaikutus sijoituksissa.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Sijoitussuunnitelma (Sijoittamisen perusteet osa3)

Hyvin suunniteltu on puoliksi valmis. Vanha sanonta pätee myös sijoittamisessa. Ennen sijoitusten tekoa on syytä miettiä henkilökohtainen sijoitussuunnitelma. Tässä suunnitelmassa määrität minkälaisella aikavälillä ja millaisella riskillä haluat sijoittamiseen lähteä mukaan. Ensimmäinen asia on syytä miettiä, millä aikavälillä uskot tarvitsevasi rahat käyttöön. Tämä määrittelee myös pitkälti mihin sijoitusintrumentteihin ylipäätään kannattaa sijoittaa.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Ajallinen hajauttaminen (Sijoittamisen perusteet osa2)

Aika karua nähtävää vuoden 1998-2011 välinen vertailu pitkien korkorahastojen (Seligson Euro obligaatio) ja Suomi osake indeksirahaston välillä:

Kuva: Seligson

Seligson Suomi osake rahasto tuotto +95%

Seligson Euro Obligaatio rahaston tuotto +78%

Ajallinen hajauttaminen

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Tunnista sisäinen sijoittaja (Sijoittamisen perusteet osa 1)

Varsinkin aloittaessa sijoittamista törmää moniin mielipiteisiin ja vinkkeihin, jotka ovat ristiriidassa keskenään. Yksi kehoittaa ostamaan osaketta, toinen odottamaan ja kolmas on jo myymässä. Vaikeaksi asian tekee, että jokainen voi olla oikeassa. Mistä oikein on kyse?

Kolme sijoittajan perustyyppiä

Perinteisesti sijoittajat on jaettu kolmeen kategoriaan: sijoittaja, spekuloija ja treideri. Ei ole olemassa yhtä oikeaa, vaan kyse on enemmän minkäluonteinen sijoittaja olet. Opettelemalla oman sijoitustyylisi näissä kaikissa voi menestyä (ehkäpä spekuloija tienaa paremmin kasinolla... ;), vaikkakin perinteinen malli sopinee riskien puolesta paremmin aloittajalle. Käydään läpi kolme sijoittajan perustyyppiä.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Kulta - sijoitus vai spekulantti

Olen seurannut suurella mielenkiinnolla kullan arvonnousua viimeisen 10-vuoden aikana. Ensimmäisen kerran kerroin kiinnostuksestani kultaan vuonna 2006-7, tällöin kullan hinta pyöri 550-650 dollaria unssilta - nyt kulta tekee uusia ennätyksiä ja hinta hipoo 1800 dollaria unssilta. Täytyy kuitenkin myöntää, että epäilin kullan jatkuvaa nousua jo vuonna 2008. Tänä kriisivuonna kullan hinta kääntyi uskomuksia vastaan ja nopeasti hinta tippui jopa 30%. Se siitä "kriisisuojasta". Kullan hinta näytti tuolloin seuraavan melko tarkasti muita raaka-aineita, jotka laskivat ja nousivat kullan rinnalla. Toki kulta on noussut nyt useita muita raaka-aineita nopeammin. Onkin aika tutkia asiaa onko kullan hinnan nousu vahvalla pohjalla.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Eurokriisi

Talousuutisia seuraava ei ole voinut olla huomaamatta, että maailmalla tapahtuu taas kummia. Hädin tuskin ollaan vuoden 2008 subprime luottokriisistä selviydytty, kun uusi kriisi on jo ovella. Mitä Euroopassa ja maailmalla nyt tapahtuu?

Ehkä kriisiä tullaan myöhemmin kutsumaan "valtioiden velkakriisiksi". Keskuspankit ja valtiot ovat pumpanneet viime vuosina markkinoille järjettömiä määriä miljardeja pelastaakseen markkinat. Lainaa on saanut lähes nollakorolla - historiallisesti on hyvin harvinaista näin pitkä ja matalan koron kausi.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Mihin sijoittaa nyt, mistä inflaatiosuojaa

Viimeisinä vuosina sijoittajilla on ollut hyvinkin hankala löytää pitkäaikaista sijoitusta, joka tuottaisi. Osakemarkkinat ovat toki nousseet, mutta muutaman vuoden rallin jälleen ollaan taas palattu alkulukemiin ja jopa tehty uusia pohjaennätyksiä.

Entä sitten korkorahastot? Perinteisesti korkorahastoista on etsitty inflaatiosuojaa ja niitä pidetään hyvin turvallisina sijoituskohteina. Valtioiden heikko talous ja velkaantuminen on johtanut tilanteeseen, jossa keskuspankit ovat pudottaneet korkotason pakon sanelemana lähelle nollaa. Inflaatio eli hintojennousu on jopa korkotuloja suurempi. Suomessa inflaatio oli viime kuussa jopa 3,7% - muualla euroopassa noin 2%. Keskuspankeilla - varsinkin Euroopan keskuspankilla on pitkänajan suunnitelma hillitä inflaatiota koron nostolla. Eli korkoa pitäisi nostaa, mutta talouden sakatessa ei sitä olisi varaa nostaa. Euroopan keskuspankilla onkin edessä dileema, kun talous yskii. Jos korot jatkavat nousuaan korkorahastojen tuotto muuttuu negatiiviseksi. Eli korkorahastoista ei ole suojaa inflaatiota vastaan.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Mitä ostaa, ikuinen sijoittajan kysymys on väärä kysymys

Olen viettänyt hiljaiseloa pitkän aikaan ja blogi on vaipunut lähes uneen. Osakkeita ja rahastoja minulla on ja pari kauppaakin olen tehnyt. Pian 10-kuukautinen esikoistyttö ja työt ovat syöneet aikani ja blogin kirjoittaminen on jäänyt väliin. Ehkä myöhemmin palaann tiheämpään blogaamiseen. Lähettelen sillä välin (nasevaa) tekstiä ilmoittaakseni olevani edelleen hengissä. :)

Hetkinen... Mitä salkussani oikein on tapahtunut???

On se sijoittaminen meinaan helppoa! Wärtsilä +116% parissa vuodessa, Sampo +25%, Outotec +93% ja Fortum +27% Lähes kaikki nousseet hurjasti. Nokia sijoitukseni tosin on edelleen reippaasti pakkasella -10%.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

EU:n talouskriisi tuo myös hyvää eurolle

Kreikan talouspaketti tuntuu järjettömän suurelta, ottaen huomioon Kreikan valtion talouden koon. Nyt uutisissa on, että EU ja IMF ovat varautuneet pumppaamaan jopa yli 900 miljardia euroa Etelä-Euroopan maille (Kreikka, Italia ja Espanja). Näillä toivotaan estävän Kreikan talouskriisin leviäminen ensin Etelä-Euroopassa ja myöhemmin muihin euromaihin. Jos kriisi leviää, pahin skenaario olisi Euroopan talousalueen hajoaminen. Yleensä pahin skenaario ei kuitenkaan toteudu. Onko kriisi tuomassa mitään hyvää Euroopalle ja yrityksille?

Puolessa vuodessa euron kurssi dollariin ja Kiinan yuaniin verrattuna on laskenut noin 20%. Tämä näkyy eurooppalaisten yritysten parantuneena vientinä. Yritykset ovat valittaneet euron kallista kurssia jo pidemmän ajan. Nyt kun euro on selkeästi laskenut, asia onkin unohdettu. Toki eurooppalaiset yritykset joutuvat myös ostamaan tuontituotteet kalliimmalla ja tämä tulee nostamaan hintoja Euroopassa tulevaisuudessa. Hintojen nousuun, eli inflaatioon kannattaakin varautua.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Veri virtaa kadulla! Osta Nokiaa ja muita osakkeita

Yhdysvaltainin DJIA-indeksin lasku oli eilen pahimmillaan -9,2%. Markkinoilla spekuloitiin hetkellisen paniikkimyynnin aiheutuneen näppäilyvirheestä. Sekaisin olisi mennyt miljardit ja miljoonat. Eli b (jenkkiläisten biljoona eli meidän miljardi) ja m miljoona. Oli syynä myynteihin näppäilyvirhe tai ei, pörssissä on nyt maailmanlopun tunnelmat.

Tuloskauden jälkeen on pelkästään tervehdyttävää isompi korjausliike markkinoilla. Taas kerran analyytikot ovat odottaneet liian hyviä tuloksia yrityksiltä. Yritysten tulokset ovat selkeästi parantuneet heikosta viime vuodesta ja talouden näkymät ovat kauttaaltaan piristyneet. Lähivuosina tuskin on kuitenkaan paluuta huippuvuosien 2005-2007 tuloslukuihin.

Pörssi on ollut villinä ja noussut huippulukemiin viime vuoden pohjien jälkeen. Alku vuonnakin ollaan noustu jatkuvasti. Kun ollaan noustu 50-70% on pelkästään tervehdyttävää, että markkinat ottavat välillä myös liikettä taaksepäin. Pitkänaikavälin keskiarvo pörssin tuotolla on 7-9% vuodessa.

Mitä ostaa nyt?

Itselläni on salkussa NOKIA, jonka hintaa pidän hyvin halpana. Nykykurssilla Nokian maksama osinko on 4,47%! Nokiaa potkitaan rajusti, vaikka sen tulos oli olosuhteisiin nähden melko hyvä. Arvioin lähivuosien nousupotentilaalin olevan selkeästi yli keskiarvon. Tämän päiväistä kurssia painaa lisäksi osingon irtoaminen. Nokian osake on tällä hetkellä -5,7% laskussa.

NOKIA

Kurssi 7.5. klo 10:30 - 8,40 €

P/E: 11,96

P/S: 0,81

P/B: 2,55

Tulos/osake (EPS): 0,70€

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Orionin kurssi jyrkässä laskussa

Orion on ollut yksi seurantalistalla olleista yhtiöistä. Yhtiössä kiinnostaa runsas osinko, mutta toisaalta yhtiön pitkänajan näkymät ovat olleet epävarmat. Viimeisen kuukauden aikana Orionin yhtiön kurssi on romahtanut lähes -30 prosenttia. Miksi kurssi on laskenut ja olisiko se edelleen hyvä sijoituskohde?

Maaliskuussa 2010 Yhdysvaltain lääkeviranomaiset FDA kertoi Orionin myydyimmän Stalevo-lääkkeen lisäävän syöpäriskiä. Tämän jälkeen yhtiön kurssi on syöksynyt päivä toisensa jälkeen. On vaikea arvioida, mitä Stalevo-lääkkeelle käy, joka tapauksessa lääkkeen maine on vaakalaudalla. Loppu lopuksi lääkärit määräävät lääkkeet ja jos heidän luottamuksena lääkkeeseen menee, ei lääke myöskään mene kaupaksi.

Miten isosta asiasta on kyse Orionin tuloksen kannalta?

2009 vuosikirjan mukaan Parkinsonin tautiin määrättävä Stalevo-lääke on yhtiön kymmenestä myydyimmästä lääkkeestä kaikkein tuottoisin. Yksistään Stalevo-lääkkestä tuli viime vuonna 167,6 miljoonaa euron liikevaihto, yhteensä 10 tuottoisinta lääkettä toi yhtiölle yhteensä 378,3 miljoonan euron liikevaihton (tämä oli 52% lääkkeiden liikevaihdosta).Stalevo-lääkkeen vaikutus on noin 20% koko lääkevaihdosta - hyvin merkittävä osa koko Orionin lääkeliikevaihtoa. Stalevo-lääkettä ei ole määrätty kieltoon, eikä sen syöpäriskiä ole vahvistettu. Mutta varmaa on, että Stalevo-lääkkeen markkinoihin tämä tulee vaikuttamaan.

Ottaen huomioon Orionin myydyimmän lääkkeen joutumista vastatuuleen, on nykyinen -30% kurssialennus perusteltu. Yleensä pörssillä on kuitenkin tapana liioitella, eli olisiko Orion jo ylimyyty?

Orionin riski yhtiönä lisääntyi Stalevo-tapauksessa. Jo ennen tapausta oli riskejä pitkänaikavälin tuloksen kanssa, kun Orionin patentit useissa lääkkeissä loppuvat vuosina 2012-14. Onko Orionilla varaa tulevaisuudessa maksaa runsaita osinkoja tuloksestaan?

Yhtiö kiinnostaa minua vain osinkojen vuoksi, mutta näen liikaa riskejä lähitulevaisuuden näkymissä, jotta sijoittaisin siihen. Ehkä asiaan pitää palata vuoden 2015 tienoolla, kun tiedämme miten Orion pärjää ilman menekkituoteittaan.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Arvopaperivälittäjä nosti hintoja 125% - mistä piensijoittajalle arvopaperivälittäjä?

Sähkö, ruoka, polttoaine, vuokrat ja nyt viimeisenä arvopaperikaupan hinnat nousevat. Suomen inflaatio on tilastokeskuksen mukaan noin prosentti, mutta minun kukkarossani alkuvuoden korotukset ovat olleet hurjasti enemmän.

Olin ottanut St1:ltä pörssisähkö sopimuksen omakotitaloon. Olinkin saanut melko edullista sähköä aina vuoden 2009 loppuun saakka. Silloin kovat pakkaset ja Ruotsin ydinvoiman seisokit nostivat parissa kuukaudessa sähkönhinnan tuplaksi. Entinen alle 5 sentin kilowatti hinta paukahti melkein 12 senttiin. Sanomattakin selvää, että vaihdoin sähköntarjoajan sopimusta pidempi aikaiseksi. Kokeilu pörssisähköstä jäi aika kuivaksi, säästöä ei juurikaan syntynyt - taisi käydä päinvastoin kun viimeisten kuukausien sähkönhinta tuplaantui. Jokaisen suomalaisen pitäisi tietää sähkön pörssin hinta, uskoisin että tämä tieto lisäisi innostusta lisä ydinvoiman rakentamisen tärkeydestä.

Sähkön hinta ei ole ainoa, joka tuplaantui...

Nordnet muuttaa hinnoitteluaan - hinnat ylös jopa 125%

Arvopaperivälittäjä Nordnet on ollut erityisen edullinen piensijoittajalle. Osakkeiden säilytys on ollut ilmainen ja mini-paketilla piensijoittaja on maksanut kaupasta vain 4 euroa. Itse teen alle 10 kauppaa vuodessa ja sekin on todennäköisesti liikaa tänä vuonna. Aktiivinen kaupankäynti vain lisää kuluja ja useimmiten nopea myynti ei edes kannata - tulee vain hötkyilyä.

Nordet osti arvopaperivälittäjä EQ Onlinen viime vuonna. Nyt keväällä he nostavat hintojaan oikein urakalla! Entinen minipaketti poistuu ja arvopaperin kauppahinta on 9 euroa entisen 4 euron sijaan. Hinnankorotus on huimat 125%. Uusi hinnasto pyrkii selkeästi kannustamaan aktiivisempaan kaupankäyntiin, sillä mitä enemmän kauppaa tekee, sitä halvemmat ovat kaupankäyntikulut. Itselläni ei ole mitään tarvetta käydä kauppaa kerran kuukaudessa tai useammin, vain saadakseni halvemmat hinnat. Aktiivinen kaupankäynti on minusta täysin tarpeetonta ja mielummin säädän salkkuani muutaman kerran vuodessa tai ehkä kerran jos sitäkään.

Nyt kun Nordnet on ostanut kilpailijansa EQ Onlinen, onko Suomessa enää todellista kilpailua arvopaperivälittäjissä? Ainakin edullinen piensijoittajan vaihtoehto jää puuttumaan. Nyt uusi Nordnetin hinnasto on samalla viivalla kivijalkapankkien kanssa.

Muutaman euron kulut ovat tietysti pieni erä kokonaisuudessa, mutta pyrin aina vähentämään kulujen osuutta salkussani. Miksi maksaa isoja kuluja, jos ne voi välttää helposti.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Suomessa kaatui pankki

Kaikki muistanevat islantilaisten pankkien rantautumisen Suomeen. Glitnir ja Kaupthing pankit tarjosivat huimia - jopa yli viiden prosentin talletuskorkoa. Yli markkinoiden keskiarvoa tarjoavat talletuskorkot saattavat kertoa pankin varallisuuspuutteista. Näillä korkotarjouksilal pyritään kerämään mahdollisimman paljon käteistä, jonka pankki sitten sijoittaa eteenpäin paremmin tuottaviin sijoituksiin.

Suomalainen pienpankki Sofia sulki yllättäen kotisivustonsa: " Sofia pankin toimilupa peruttu - varat eivät riitä " -Talousanomat uutisoi. Tämä pieni pankki on järjestelmällisesti näkynyt talletuskorko vertailuissa huippusijoilla.

Valvoja joutui peruuttamaan pankin toimiluvan, kun se ei määräaikaan mennessä pystynyt saamaan minimiin tarvittavaa 14,5% vakavaraisuudesta. Pankin sulkeminen vaikuttaa Sofia-pankin 5000 asiakkaaseen ja noin 150 miljoonan talletusvaroihin. Suomessa valtio antaa 50,000 euron talletussuojan pankkitalletuksille.

Vaikka on todennäköistä, että lähes kaikki saavat talletetut rahat takaisin, on tarinalla opetus. Keskimääräistä korkeampi talletuskorko usein kertoo pankin vakavaraisuus ongelmista. Oma pankki kannattaa valita huomioiden, että pieni pankki voi kaatua ja talletetut rahat voivat jäädä jumiin pitkäksikin aikaa. Lisäksi yli 50,000 euron talletuksilla ei ole valtion talletussuojaa.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Ahtaajilla palliote Suomesta

Yleensä kansan sympatiat ovat lakkoilevien työläisten puolella, mutta joskus on toisin. Ahtaajien hurjan hyviä palkkoja on ihmetelty, puhutaan jopa 50,000 euron keskiansioista. Tämän saadaksesi, sinun pitää käytä noin viikon mittainen Ahtaaja-kurssi ja sitten eikun satamaan töihin.

Työ on toki varmasti vaativaa ja pakkosrajoja ei työssä tunneta. Mutta onko todella ahtaajilla niin erinomaisen vaativa työ, että siitä pitää maksaa näin hyvin? Palkka on kuitenkin samaa tasoa korkeakoulusta ja yliopistosta tulleiden kanssa. Itse asiassa Suomessa on muutamia aloja, joissa tehdään hurjan isoa rahaa periaatteessa yksinkertaisesta töistä. Vaatimus hyvään tuloon on yleensä kolmivuorotyö ja toiseksi yleensä teollisuuden ala. Paperityöläiset ovat ahtaajien kanssa hyvä esimerkki.

Miten näiden työ sitten eroaa muista heikosti palkatuista teollisuuden työntekijöistä? Elintarvikealan tehdastyöläiset tekevät 2- tai 3-vuorotyötä alta kymmenen euron tuntipalkalla. Sairaanhoitajat saivat korotuksen palkkaansa, mutta vuorotyöstä huolimatta tulot jäävät kauas ahtaajien palkoista. En osaa keksiä millä tavoin ahtaajien työ olisi niin vaativaa, etteikö sitä voisi verrata näihin muihin ammatteihin. Fyysistä raskasta työtä tehdään muuallakin vuorotyönä ja usein puolella heidän palkasta.

Palliote Suomesta!

Kuten lääkäri- tai sairaanhoitajien lakossa lakko vaikuttaa nopeasti Suomeen ja myös tavalliseen kansaan. Polltoaineen hinta nousee pumpuissa, anakset loppuvat kaupasta ja pian ei saa edes ulkomaista tekniikkaa ostettua. Vaneritehtaita joudutaan seisottamaan, kun varastotila loppuu ja puuta ei enää lastata laivoihin.

Joku viisas oli laskenut, että suorat kulut lakosta ovat noin 220 miljoonaa euroa PÄIVÄSSÄ. Tähän päälle sitten tulee mutkan kautta lisättyjä kuluja, joita tulee mm. yrittäjille, jotka eivät pysty myymään tuotteita varastojen loppuessa. Ahtaajien lakko on todella palliote Suomesta. Hieno talouden nousu tyssää kuin seinään ja maksajina on kukas muukaan kuin Suomen kansa.

Mitä ihmetta ahtaajat haluavat?

Palkkaa ei kai enää kehdata pyytää lisää. Nyt vaaditaan 6-12 kuukauden irtisanomissuojaa. Käytännössä jos satama lakkautetaan ja työt loppuvat, niin ahtaajat saavat kultaisen kädenpuristuksen eli vähintään puolen vuoden palkan. Tämähän on normaali käytäntö mm. toimitusjohtajien työsuhteissa. Totta kai AHTAAJILLE pitää saada sama suoja. Suomalainen perus-duunarihan tarvitsee saman suojan???

Suomessa on laskettu olevan liian monta satamaa. On puhetta satamien yhdistämisestä ja tämähän tarkoittaisi että ahtaajien pieni 3000 joukko tulee entisestään pienentymään. Tämä on tervettä markkinataloutta. Nythän logistiikkakulut ovat Suomessa pitkien matkojen vuoksi ja (osittain) ahtaajien jättipalkkojen vuoksi Euroopan suurimmat. Ehkä tässä onkin yksi syy verotuksen lisäksi, miksi Suomen hintataso eroaa muusta Euroopasta.

Minun sympatiat alkavat loppua ahtaajien lakossa. Ymmärrän, että etuisuuksia pitää aina pyrkiä parantaa ja palkkatasoa parantaa... Mutta onko raja jo ylitetty?!? Muualla maailmassa ollaan nähty, että ahtaajiksi ollaan otettua halvempaa ulkomaista työvoimaa. Nyt Facebookista värvätään tilapäis-ahtaajia hommiin. Ehkä ahtaajista tulee paperityöläisten ohella seuraava ryhmä, joiden jättipalkattu työt vain häviävat Suomesta... Äkkiähän laivat purkavat lastin Pietariin ja sieltä tavara tulee rajan yli kuorma-autoilla.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Korko- vs. osakerahastot, tuoton vertailua 10-vuoden ajanjaksolla

Osakkeet ovat seksikkäitä! Korkorahastot ovat vanhuksille!

Kuinka moni on kuullut nämä lauseet? Riskiä pitää ottaa, jotta saa kunnon tuottoa sijoittamilleen rahoille?

Tutkailin indeksirahastoja tarjoavaa sijoitusfirma Seligsonin 2009 vuosikatsausta. Huomioni keskittyi siihen, että korkorahastojen keskimääräinen tuotto oli 10-vuoden sijoitusperioodilla huomattavasti osakerahastoja parempi. Vertailussa pitää ottaa huomioon, että osakekurssit ovat edelleen toipumassa vuosisadan pahimmasta rysäyksestä. Tästä huolimatta pitää vakavasti miettiä osakemarkkinoiden riskiä ja sitä, että 10-vuoden tuotto on ollut negatiivista, kun samaan aikaan korkorahastot ovat porskuttaneet vuosittain tuottoa. Ehkä onkin aika miettiä sijoitusallokaatiota ja miettiä, onko 100% osakesijoitussalkku järkevä missään tapauksessa.

Verrataan Seligsonin indeksirahastoja keskenään:

Euro-Obligaatio rahasto (korkorahasto)

Tuotto: 1v = 3,84% 5v = 20,49% 10v = 65,56%

Euro Corporate Bond (korkorahasto)

Tuotto: 1v = 11,57% 5v = 20,22% 9v = 49,24%

Suomi-indeksirahasto (osakerahasto)

Tuotto: 1v = 45,76% 5v = -20,28% 10v = -13,38%

10-vuoden tuotolla mitattuna vuonna 2000 sijoitettu rahat olisi kannattanut sijoittaa obligaatiohin ja tällöin keskimääräinen tuotto olisi ollut lähes 5% vuodessa. Osakerahastoon sijoitettu raha ei ole poikinut vielä ollenkaan tuottoa, vaan tappiota!

Perinteisesti sijoitusoppaat suosittelevat vähintään 5-vuoden jaksoa, jos sijoitat osakkeisiin. Tämä tarkoittaa, että todennäköisesti 5-vuoden päästä sinulla on enemmän rahaa sijoituksessa. Nyt edes 10-vuotta ei ole riittänyt tuottamaan voittoa osakkeissa.

Miten sijoittaa järkevästi pitkällä aikavälillä?

Muistan lukeneeni, että tänä vuonna tullaan tekemään 10-vuoden aikavälin arvioita ja todetaan, että osakemarkkinat eivät ole tuottaneet "riittävästi". Todellisuudessa kyseessä on osittain tilastollinen harha. Vuonna 2000 osakemarkkinat olivat pitkän aikavälin huipussa ja teknologia villitsi. 2009 oltiin koettu yksi pahimmista pörssilaskuista. 10-vuoden vertailu tuottaa tällöin pahan tuloksen osakkeille. Tästä tilastollisesta harhasta huolimatta voidaan todeta, että osakkeissa on aina suuria riskejä.

Jos arvostat tasaisista arvonnousua, ovat korkorahastot erinomainen vaihtoehto. Kaikkien ei kannata sijoittaa pelkkiin osakkeisiin ja uskoa, että niiden nousu on kiveen hakattu. Vanha sijoitussääntö sanoo: sijoita suhteessa yhtäpaljon korkomarkkinoille, mitä on sinun ikäsi. Tämä tarkoittaa, että jos olet 50-vuotias, sinun on suositeltavaa sijoittaa puolet korkorahastoihin ja puolet osakkeisiin. Nuorempi voi ottaa suuremman riskin, koska useampaan vuosikymmenen sijoitusperioodiin mahtuu usein useampia lasku- ja nousukausia.

Jos osakerahastot ovat todella menestyneet näin surkeasti, niin miksi sitten sijoittaa osakkeisiin ollenkaan?

Itse olen pyrkinyt tasaisesti vähentämään osakerahastojen osuutta sijoitussalkussani. Rahastojen sijaan olen ostanut suoria osakkeita. Osakerahastot eivät maksa vuosittain osinkoa sijoittajalle, joten niistä ei tule realisoitua tuottoa joka vuosi. Rahastoissa saat tuoton vasta, kun realisoit eli myyt osuutesi. Usein rahasto-osuuksia myydään väärään aikaan, kun niiden tuottoon ollaan pettyneitä. Rahastoja ei yleensä kannata myydä niiden ollessa tappiolla, vaan odottaa maltillisesti niiden uutta nousua.

Miksi ostan suoria osakkeita? Minä haluan tasaista tuottoa sijoitetulle pääomalle. Osakkeen arvonnousu ei tuo minulle oikeaa realisoitua tuottoa. Pörssiromahduksessa arvonnousu voidaan menettää hetkessä vuosiksi eteenpäin. Miksi ottaa riskiä ja saamatta siitä oikeaa tuottoa? Ainoa oikeasti järkevä tapa on ostaa yhtiöitä, jotka maksavat vuosittain kunnollista osinkoa. Osinko on sinun tasainen tuotto sijoitetulle pääomalle! Arvonnousua voi sitten odottaa vuosikymmeniä, kunhan yhtiö vain maksaa sinulle vuosittain osingon.

Nytkin pörssissä on useita yhtiöitä, jotka maksavat nykyisen kurssin hinnalla 4-6% osinkoa. Puhdasta tuottoa pelkästä osakkeen omistuksesta! Eli osinkojen olisi syytä olla pitkien korkojen yli tai paremmin - käytännössä viime vuosina yli viisi prosenttia. Jotta inflaatio ei nakerra vuosi vuodelta osinkojen tuottoa, pitää maksettujen osinkojen nousta vuosien saatossa. Eli valitse yhtiöitä, jotka ovat maksaneet hyvää osinkoa joka vuosi ja lisäksi kasvattavat osinkoa vuosittain.

Vertaile itse mikä on paras vaihtoehto:

Korkorahasto: noin 5% vuotuista tuottoa

Osakerahasto: -2% vuotuinen tuotto

Osinkoyhtiö (suora osakesijoitus): 5-6% osinkotuotto

Korkorahaston omistamalla olisit 10-vuoden perioodilla saanut mukavasti melko tasaista tuottoa. Onnittelut! Osakerahastoja huipulta ostettaessa olisit edelleen tappiolla. Älä huolehdi! Kannattaa ostaa rahastoja kuukausittain, eli tällöin olisit todennäköisesti jo plussalla. Osakerahastoja ei kannata myydä tappiolla.

Entä sitten suoran osakkeen osto? Osinkoyhtiötä ostamalla olisit saanut melko tasaista 5-6% osinkotuloa. Nyt yhtiön osakkeenarvo on todennäköisesti sama tai alle vuoden 2000 kurssien, mutta haittaako se? Olet saanut korkorahastoa vastaavan tuoton joka vuosi! Nyt voit vain odottaa rauhassa usempia vuosia ja halutessasi myydä yhtiön voitolla muutaman vuoden kuluttua. Pitkällä aikavälillä hyvät yhtiöt myös korottavat osinkojaan, joten tulet saamaan suhteessa isompaa osinkoa sijoittamaasi summaa vastaan.

Fiksu sijoittaja, joka haluaa parasta pitkän aikavälin tuottoa sijoittaa yhtiöihin, jotka maksavat kunnon osinkoa. Pitkäjänteiselle sijoittajalle tämä on korkorahastojen lisäksi paras ja turvallisin sijoitusmuoto.

Vertailun opetus on, ettei korkorahastoa ole pieneen vuosituottoon katsomista. Pitkällä aikavälillä vertailtuna pienempi tasainen tulovirta lyö pikavoittoja tekevät riskiset osakerahastot.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Eläkesäästämisen riskit

Eläkesäästäminen on ollut tapetilla pidemmän aikaa ja sitä onkin syytä pohtia vähän paremmin. Varsinkin nyt aihe on ajankohtainen, koska viime vuonna tuli kasa lakimuutoksia. Lisäksi aihetta sivuuttaa pääomatulojen verotus. Käydään läpi minkälaisia vaihtoehtoja eläkesäästämiseen on tällä hetkellä ja onko siitä todella hyötyä.

Miten paljon minä tulen saamaan eläkettä ja milloin pääsen eläkkeelle?

1950-luvulla syntyneet, jotka ovat lähivuosina siirtymässä eläkkeelle voivat vielä nauttia kohtuullisen hyvästä eläkkeestä. Eläke tulee olemaan 40-50% nykyisestä palkasta ilman erillistä eläkesäästämistä. Tilanne on täysin eri nuoremmilla sukupolvilla, joihin uusien eläkelakien leikkaukset tulevat rajummin kohdistumaan. Tänä vuonna tuli voimaan laki elinaikakertoimesta, joka leikkaa nuorten eläkkeitä kymmenillä prosenteilla. Itse olen syntynyt 1976 ja eläkettäni tullaan nykyisen laskurin mukaan leikkaamaan -25,6% (Lähde: Työeläkepalvelu).

Rahallisen leikkaamisen lisäksi kaavaillaan eläkeiän nostamista ja pakotetaan ihmiset työskentelemään kauemmin. Muutamassa vuodessa eläkeikää ollaan jo nostettu 58-vuodesta 63-vuoteen. Tämäkään ei riitä hallitukselle, vaan minimi eläkeikää tahdottaisiin nostaa vähintään 65-vuoteen. Jos pahimmat skenaariot toteutuvat, minun eläkeikä saattaa olla 75-vuotta tai vielä enemmän. Tämän jälkeen saan sitten vielä neljänneksen vähemmän eläkettä, mitä tänä päivänä eläkkeelle jääneet. Veikkaan että omina eläkepäivinäni en paljoa pysty matkustelemaan tai nauttimaan eläkkeestä. Ehkä hallituksen tavoitteena onkin viedä ihmiset töistä suoraan hautaan, näin säästyy kivasti eläkerahoja valtiolta. Varmaa on, että eläkkeeni tulee olemaan pienempi, mitä nykyiset eläkkeet. Varmaa on myös, että eläkeikä on korkeampi, mutta kukaan ei nyt pysty sitä ennalta tietämään.

Eläkesäästämisen riskit

Pidän ideasta, että itse säästäisimme osan omasta eläkkeestä. Mutta tällöin verotuksen pitäisi selkeästi huojentua, koska nykyinen verotus kattaa myös suuremman eläkkeen. Nykyisellään eläkesäästäminen sisältää pitkällä aikavälillä runsaasti riskejä. Pahinta eläkesäästämisessä on ettei näihin riskeihin voi juurikaan vaikuttaa, eikä riskeistä ole myöskään tarkkaa kuvaa.

Iso riski on tietysti eläkeiän nostaminen, jolloin myös suuri osa pitkäaikaissäästäjän varoista siirretäänkin kaukaisempaan ajankohtaan. Nyt saan eläkesäästöt käyttöön aikaisintaan 63-vuotiaana ja tällöin raha jaetaan 10-vuoden ajanjaksolle. Jos eläkeikään tulee muutoksia, tulevaisuuden uudet säästöt saattaa saada käyttöön vasta 65, 68 tai 70-vuotiaana. Koko eläkesäästämisen idea jäädä aikaisemmin eläkkeelle purkaantuu. Nyt tilalle tulee, että sinun on pakko ottaa vapaaehtoinen eläkesäästäminen, jotta tulet toimeen eläkkeellä. Toinen vaihtoehto on tietysti tehdä töitä viimeiseen mahdolliseen ikävuoteen saakka, joka on nykyään 68-vuotta. Tämähän tulee varmasti myös nousemaan lähemmäs 80-vuotta tulevaisuudessa, jos nykyisen kaltaiset eläkelakimuutokset jatkuvat.

Entä sitten verotuksellinen riski? Nykyinen eläkesäästäminen on sidottu pääomatuloverotukseen. Voit vähentää 28% eläkesäästöistä pääomatuloverotuksessa. Eläketulo verotetaan vasta kun eläkettä nostetaan ja tällöin sitä verotetaan pääomatuloverona. Jotkut eduskunnassa puhuvat jo pääomatuloverotuksen korotuksesta. On iso riski, jos pääomatuloverotusta nostetaan kesken eläkesäästämisen. Säästösummasta saakin palautuksina max. 28%, mutta jos tuloa sitten verotetaankin loppupäässä esim. 40%. Veron korotus söisi pahasti eläkesäästämisen tuottoa. Pahimmillaan koko verotushyöty kääntyisi päälaelleen ja säästäminen aiheuttaisi koroista huolimatta tappiota.

Kolmantena riskinä on tietysti sijoitusten arvon heilahtelu. Säästäjä on itse vastuussa eläkerahoistaan, valitsee riskin ja myös kärsii mahdolliset tappiot. Jos sijoitussuunnitelma on tehty väärin ja riskiä on otettu liikaa, saattaa eläkekassasta huveta kurssilaskussa jopa puolet tai enemmän. Näin on käynyt monelle, jotka ovat aloittaneet eläkesäästämisen viimeisen 10-vuoden aikana ja ovat alkaneet nostamaan tuottoja viime vuosina. Kokemukseni mukaan suurimmalla osalla vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ottajista on sijoitussuunnitelma tehty liian riskipitoiseksi. Tämä tarkoittaa, että eläkesijoituksen paino on eläkeiässä ja myös koko eläkerahan nostamisen aikana 100% osakkeissa, joiden arvo vaihtelee rajusti lyhyellä aikavälillä. Useat viime vuosina vapaaehtoisia eläkkeitä "nauttineet" ovatkin nostaneet eläkkeistä yleensä vähemmän, mitä ovat kuukaudessa sinne säästäneet. Jotta riskit olisivat oikein hallittuja, pitäisi eläkesäästöjä siirtää vähäriskisiin sijoituksiin vuosia ennen suunniteltua nostoa/eläkeikää. Kokemukseni mukaan äärimmäisen harva eläkevakuutuksen sijoitussuunnitelma on tehty näin. Suurin osa vakuutusten ottajista ei tietenkään itse kassaa hallinnoi ja vielä useammin heillä ei edes ole taitoa/halua siihen.

Kysymys kuuluu miksi nykyiset eläkevakuutukset ja säästämisvaihtoehdot on tehty 100% osakkeille ja niin, ettei loppupäässä riskiä vähennetä. Tuntuu että perusteet sijoitussuunnitelmissa ovat täysin hukassa. Noin 60-vuotiaana oikeaoppinen allokaatio olisi 40% osakkeita ja 60% korkoihin, itse pistäisin vielä enemmän korkoihin tässä iässä. Miten moni vapaaehtoisen eläkkeen saajista mahtaa olla toiminut näin? Vastuun pitäisi olla eläkevakuutuksen myyvän yrityksen, mutta käytännössä tämä ollaan jo ulkoistettu asiakkaalle. Asiakkaan säästöt on myös väärin tehtyjen riskisijoitusten lisäksi lypsetty kuiviin suurien kulujen muodossa. Uusi PS-tili onneksi tulee olemaan järkevämpi vaihtoehto, jossa kuluja on huomattavasti vähemmän.

Kannattaako eläkesäästäminen?

Tulemme kysymykseen kannattaako nuoren tai aikuisen säästää eläkkeeseen nykyisen epävarman eläkelain vuoksi? Eläkesäästäminen on hyvä ratkaisu ehkä 10-15 vuotta ennen eläkeikää, koska suuria muutoksia tuskin ehtii tulla näin nopeasti. Tätä pidemmällä aikavälillä eläkesäästämisen poliittiset riskit ovat huomattavat, eikä näitä vastaan voi edes suojautua.

Nyky aikuiset ovat ison valinnan edessä eläkesäästämisessä. Toisaalta eläkkeet tulevat olemaan rajusti totuttua pienempiä ja eläkesäästäminen olisi lähes pakollista kaikille. Sitten toisaalta jatkuvat eläkelakimuutokset tekevät nykyisestä eläkesäästämisestä erittäin riskialttiin sijoituskohteen pitkällä aikavälillä. On vaikea tehdä päätöksiä kymmenien vuosien sijoituskohteista, kun ei pysty laskemaan riskejä.

Itse olen päätynyt siihen, ettei minun ikäisenä kannata vielä aloittaa eläkesäästämistä. Tulen harkitsemaan sitä vasta, kun eläkeikääni on alta 20-vuotta. Nyt aion mielummin sijoittaa ylimääräisen rahan ja pystyn myös nauttimaan heti sen tuotosta. Voihan sitä myöhemmin siirtää suurempia summia eläkesäästämiseen isompina kertaerinä.

Ensimmäistä kertaa vuosiin eläkesäästäminen alkaa oikeasti olemaan kannattavaa uusien PS-tilien myötä. Tuottoa alkaa tulemaan sijoittajalle, eikä tuotto valu kulujen muodossa vakutusyhtiölle. Ainoa peikko eläkeäästämisessä on Arkadianmäen väki, joka säätelee lakeja tuntematta kunnolla tekojensa seurauksia.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Miten rikastua nopeasti

Äkkiä rahaa minulle nyt!

Miten rikastun nopeasti?

Kaikkihan haaveilevat lottovoitosta ja nopeasti rikastumisesta. Miten se sitten onnistuu tavalliselta kadun tallaajalta?

Tuskin onnistuu mitenkään! Sen sijaan rikastuminen vaatii kärsivällisyyttä, joskus tutuiksi tulleista asioista luopumista ja suunnitelmallisuudesta.

Muutama vuosi takaperin minulla ei ollut sijoitusvarallisuutta juuri nimeksikään. Elimme vaimomme kanssa, kuten suurin osa: kädestä suuhun ja seuraavaa palkkapäivää odottaen. Tein kuitenkin päätöksen, että haluan alkaa seuraamaan menojani ja yritän laittaa sivuun joka kuukausi rahaa sijoituksiin. Joinan kuukausina säästöön meni vain muutama kymppi, toisena kuukautena sivuun jäi satoja euroja. Tavallisessa arjessa ei rahan puuttumista huomannut mitenkään. Yleensä ylimääräinen raha tuppaa menemään ylimääräisiin kuluihin. Oli se sitten uusi hierova tuoli, taulutv, pizzat ravintolassa tai joku muu. Yleensä päätös on puhtaasti tunnepohjainen, eikä kulutuksen kohdetta juurikaan mieti sen enempää. Kun joka kuukausi muistaa kirjata menot ylös, pystyy paremmin huomaamaan, missä rahareiät itsellään ovat. Äkkiä sitä alkaa vertailemaan kuluja. Hmm.. Ostaisiko pizzatarvikkeet sittenkin kaupasta ja laittaisi täytteeksi oman valinnan mukaan. Samalla rahalla saakin yllttäen tehtyä useamman pizzan. Toki silloin tällöin pitääkin nauttia elämästä ja ostaa jotain "turhaa", mutta menopuolta yleensä kannattaa kiristää. Muutamassa vuodessa oma sijoitusvarallisuus on kasvanut moninkertaiseksi, kun karsin turhia kuluja pois ja laitoin säästyneen rahan säästöön.

Jos haluat rikastua, voit sen helpoiten aloittaa säästämällä jo tänään. Jätä pois selllaiset asiat, joita ilmankin pystyt elämään tai joista ei todellisuudessa sinulle ole hyötyä. Nautintoja pitää olla ja niistä pitääkin maksaa, mutta päätä itse miten paljon haluat niistä maksaa!

 

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Untuvikko sijoittaja tekee virheitä ja oppii niistä

Blogissani on ollut taukoa. Työkiireet ovat syöneet kovasti aikaani ja blogin kirjoittelu on jäänyt vähäiseksi - käytännössä olemattomaksi. Sijoituksia olen kumminkin seurannut ja salkkuuni on tullut muutoksia.

Untuvikko sijoittajana olen tehnyt isoja virheitä ja vääriä valintoja viimeisen vuoden aikana. Jos jotain hyvää virheistä pitää löytää, niin ainakin tämä opettaa tulevaisuutta varten. Sijoittamisen alussa onkin hyvä maksaa oppirahoja, koska sijoitukseni eivät vielä ole euromääräisesti suuria. Sijoittamani rahat ovat myös pelkästään ylimääräistä, joten normaaliin talouteeni sillä ei ole minkäänlaista vaikutusta. Käydään läpi pari mokaa, mitä olen tehnyt vuonna 2009.

Keväällä 2009 yritysten kurssit olivat järjettömän alhaisia. Kuten viisaat ovat kertoneet, taantuman tullessa tulee ylireagointeja ja kurssit painuvat liiaksikin. Maalis-toukokuu 2009 oli jälkeenpäin katsottuna parhaimpia ajankohtia ostaa osakkeita. Itse otin laskelmoidun riskin ja päädyin myymään osan osakkeista ja odotin laskun jatkuvan vielä kesällä 2009. Toisin kävi... Olisi pitänyt (jälkiviisaus on aina paras viisaus!) ostaa mm. YIT ja Ramirent, kun niiden hinta oli kohdallaan keväällä ja kesällä. Tästä kelkasta myöhästyin ja siirsin koko ajan ostopäätöstäni odottaessani uutta laskua. Minun tuurillani lasku tulee nyt, kun salkkuuni on tullut taas lisäyksiä.

Myin Rautaruukin ja Wärtsilän pienellä voitolla. Ostin tilalle Seligson Euro Corporate Bonds (yritysten joukkovelkakirjoja) ja Ruotsin markkinoita laskumarkkioiden ETF:än Xact Bear. Onneksi viimeinen sijoitus oli hyvin pieni, koska tiesin riskien olevan suuret.

Myin 7.5. 2009 aikaisemmin talvella 2008-9 ostamani WÄRTSILÄn osakkeen hintaan 28,40. Voiton lisäksi sain osingot. Tuurilla myynti sijoittui lähellä lyhyen ajan huippua. Ostohinta oli 24,75. Voittoa 14,7% + osinkoja taisi tulla noin 6%.

Tämä olikin lyhyellä tähtäimellä katsottuna kannattavaa. Ostin Wärtsilän osakkeen takaisin noin kuukausi sitten hintaan 25,35 euroa. Tällä kertaa tarkoitukseni on pitää osake laskuissa ja nousuissa. Ostopäätökseeni vaikutti, että osakkeen hinta oli selkeästi tippunut alle 100 päivän keskiarvon. Wärtsilä on myös hyvä osingonmaksaja ja tämä painoi ostopäätöksessäni. Näkymät yhtiöllä ovat kohtuulliset, mutta tilauskanta saattaa vielä romahtaa. Mikäli näin käy, tulen lisäämään Wärtsilän osuutta salkussa. Tällä kertaa lyhyt kauppa kannatti, mutta en usko tuurini riittävän tulevaisuudessa montaa kertaa, joten jätän lyhyen kaupan suosiolla hyvin pieneksi.

Rautaruukki tuli salkkuuni 12,61 hintaan samaan aikaan Wärtsilän kanssa talvella 2008-9. Myin myös tämän keväällä hintaan 16,50, eli voittoa 30,8%. Osinkoja taisi tulla reilu 10% myyntivoiton lisäksi.

Rautaruukki kiinnostaa edelleen, mutta toistaiseksi olen pidättynyt sen ostosta. Näen Rautaruukin näkymät sen verran epävarmana, että odotan vielä.

Xact Bear ETF tuottaa laskumarkkinoilla. Ostin tämän keväällä 2009. Tässä kohtaa tuli suurin mokani. Markkinat kääntyivätkin nousuun vastoin omia arvailujani ja kyseinen ETF-paperi salkussani meni rankasti punaiseksi. Ostohintaa oli Ruotsin kruunuissa 48,25 ja myönsin tappioni ja myin ETF-paperin tappiolla hintaan 34,55. Tappiota syntyi siis noin -29%. Ainoa onni onnettomuudessa on, että sijoittamani summat tähän riskipaperiin olivat selvästi suoria osakekkeita pienempiä. Loppuen lopuksi jäin euromääräisesti selvästi voitolle kaupoissani tänä vuonna. Seligsonin Euro Corporate Bonds tuotti kevään ostamisen jälkeen noin 8%. Nämä myin marraskuussa ja ostin tilalle suoria osakkeita. Verojen ja muiden kulujen jälkeen vuosi oli ihan kohtuullisen hyvä, vaikka ajoitukset eivät nappiin menneetkään osakkeiden ostossa. Aloin koota salkkua selkeästi liian myöhään.

Nykyinen salkkuni marraskuun ostosten jälkeen näyttää seuraavalta:

FORTUM - 17,54€

NOKIA - 9,14€

OUTOTEC - 22,96€

WÄRTSILÄ B - 25,35€

ENRGIA RAAKA-AINE ETF (ETFS Energy DJ-AIGCI) - 8,50€

Tällä hetkellä salkku on hivenen pakkasella: -1,35%. Koska tästä eteenpäin pyrin rakentamaan salkkua vuosiksi eteenpäin, en enää sorru lyhyeksi myyntiin. Lyhyen aikavälin arvoilla ei minusta ole mitään merkitystä. Jokainen yhtiö antaa lisäksi keväällä osinkoa ja luotan näiden yhtiöiden maksavan kohtuullista parempaa osinkoa tulevaisuudessa. Nokia on tietysti poikkeus joukossa. Näkemykseni on, että Nokia on tällä hetkellä jonkinasteissa kriisissä ja siksi se on selkeästi alihinnoiteltu markkinoilla. Kunhan NSN saadaan ensi vuonna siivottua kuntoon, niin eiköhän Nokian kurssikin nouse. Kännyköitä se valmistaa, kuin McDonalds purilaisia ja yhtiön brändi on maailman suurimpia. Pitkällä aikavälillä uskon Nokiankin toipuvan.

Wärtsilän veivaus oli vähän siinä ja siinä... Olisin voinut yhtähyvin pitää osakkeen salkussa koko ajan.

Tantuma hellittää jossain vaiheessa ja siksi olen keväällä ostanut energia ETF:ää Saksan markkinoilta. Öljyn ja energian hinta nousee, kun inflaatio nostaa päätään. Tämä on alipainossa salkussa ja pidän sitä jonkinlaisena "inflaatiosuojana". Markkinoiden massiivinen rahaelvytys saattaa näkyvä lähivuosina nopeasti nousevana inflaationa. Silloin tämä arvopaperi saattaa tuottaa kivasti.

Tulen lisämään osakkeita salkkuuni ehkä ensi vuonna osinkojen jälkeen ehkä myöhemmin. Tällä hetkellä seuraan mm. YIT, Rautaruukki, Neste Oil, Ramirent, Kone ja Konecranes yhtiöitä.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Valo tunnelin päässä

...onko valo tunnelin päässä tuleva juna? Vai olemmeko nyt kääntyneet nousuun osakkeissa? Osakemarkkinat ennakoivat yleensä noin puoli vuotta etuajassa reaalitaloutta. Minä päätin ottaa riskiä ja luottaa siihen, että valo tunnelin päässä on tuleva laskujuna... Rysäystä odotellessa...

Kolmen kuukauden ralli osakemarkkinoilla saattaa olla ohi vähäksi aikaa. Omat sijoitukseni suoriin osakkeisiin Wärtsilään ja Rautaruukkiin nousivat raketin tavoin ja reilusti plussalle, osinkotulojakin tuli mukavasti. Vaikka en mielelläni myy osakkeita lyhyellä tähtäimellä, päätin lunastaa voitot kotia toukokuun 5. päivänä. Tulevaisuus näyttää teinkö oikean aikaisen päätöksen luopuessani suorista sijoituksista. Vilkaistaan Wärtsilää ja Rautaruukkia paremmin.

 

Osinkoa Rautaruukki maksoi lisäksi 1,35€ osake. Minun ostamallani kurssilla tämä teki 9,34%.

Tuotto Rautaruukki

Myyntivoitto +30,84%

Osinko +9,34%

Yhteensä: +40,18%

Voitoista totta kai pitää maksaa pääomavero, mutta tämänhän voi vähentää seuraavan 3-vuoden ajan myyntitappioista. Minulla on myyntitappiota jonkin verran viime vuoden Nordean myynnistä. Rautaruukki on yhtiönä minusta edelleen erinomainen, mutta näen lähitulevaisuuden (loppuvuosi -09) alalla hyvin sumuisena. Voi olla, että ostan Rautaruukin takaisin syksyllä 2009. Toiseksi lyhyen aikavälin tuotto oli sen verran mukava, että päätin kotiuttaa voitot näin lyhyen aikavälin jälkeen. Markkinoiden vahva jojo-liike jatkuu ja näkisin 3kk vahvan nousun jälkeen kesän enemmän miinusmerkkisenä. Kerron lisää seuraavan 6kk sijoitussuunnitelmastani, jossa otan enemmän riskiä sijoituksissa.

Wärtsilän tuottoon en ollut niin tyytyväinen. Tulin ostaneeksi lyhyellä aikavälillä liian isoon hintaan. Osake kävi 15 eurossa, mutta minulla ei ollut likvideettiä nostaa osuuttani Wärtsilässä. Tästä syystä päädyin lunastamaan myös Wärtsilän voitot kotia. Lisäksi tuttuni alalla kertoi, että alalla on hyvät näkymät vielä täksi vuodeksi, mutta tilauksia ensi vuodelle ei ole tullut entiseen tapaan. Näenkin riskiä liikaa nykyisellä kurssihinnalla. Kuten aina, uskon että osakkeiden myyminen näin lyhyellä aikavälillä on useimmiten enemmän tuuria kuin taitoa. Onni päättelee, oliko nyt hyvä aika myydä vai ei. Peruutuspeiliin en kuitenkaan halua tuijottaa. Saatoin tehdä virheen, mutta vain tulevaisuus paljastaa sen. Wärtsilääkin voin lisätä, mikäli loppuvuoden aikana kurssi laskee enemmän tai näkymät paranevat. Myös ensivuoden osinkotuotto painaa paljon ostopäätöksissäni.

Osinkoa Wärtsilä maksoi 1,50€ osake. Minun ostamallani kurssilla tämä teki 6,06%.

Tuotto Wärtsilä

Myyntivoitto +14,75%

Osinko +6,06%

Yhteensä: +20,81%

Tuottoa tässä tilanteessa pidän pettymyksenä. Mutta koska arvioin Wärtsilän oston pieneksi vikatikiksi tässä vaiheessa, päästin lunastaa voitot kotia.

Sijoitussuunnitelmani seuraavaksi puoleksi vuodeksi

Myynnin voitot ja rahat jaoin seuraavasti. Ostin noin 70% Seligson Euro Corporate Bonds, eli yritysten joukkovelkakirjoja. Näkisin, että kesän aikana rahat ovat hyvin turvassa tuolla. Tämän rahan on tarkoitus olla 'parkkipaikkana' noin puoli vuotta ja palaan suorille osakeostoksille joskus syksyllä 2009. Käsitykseni mukaan yrityksillä on vaikeuksia saada lainaa pankeista, joten yritysten velkapaperit voivat osoittautua hyväksi sijoituskohteeksi lähikuukausina ja vuosina. Olen selvästi ylipainottanut yritysten joukkovelkojen osuutta salkussani. Rahamarkkinarahasto olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta korot ovat niin matalalla, etten usko sen tuottavan lähiaikoina riittävästi. Sama pätee obligaatioihin (pitkiin korkoihin).

Riskiä otin salkkuuni tuomalla pitkästä aikaa XACT BEAR ETF:n salkkuun. Ruotsin markkinoilta ostettava arvopaperi nousee +50% vivulla, kun pörssi laskee. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun XACT BEAR on salkussa. Untuvikko sijoittaja osti samaa arvopaperia viime vuoden alussa.

XACT BEARia ostin samaan aikaan, kun myin osakkeet. Kurssi oli tuolloin 48,25 SEK (ruotsin kruunua). Osto halukkuuttani lisäsi Ruotsin kruunun alhainen kurssi euroon verrattuna. Riskiä on runsaasti ja toivon että kesällä näkisimme runsaasti punaista pörssissä. Osuus salkussa XACT BEARilla on kuitenkin pieni (reilu 10%). Eli kyseessä on pieni vipu ja hallittu riskinotto.

Kuvaajat ovat minun arvopaperivälittän sivuilta (Nordnet) ja Seligsonin sivulta.

Vajaassa viikossa Xact Bear on noussut +9,12%. Toki tuotto on niin kauan virtuaalista, kun en myy sijoitusta. Pidetään peukkuja!

Semmoista tällä kertaa. Päätin nyt kokeilla vanhaa "myy toukokuussa"-sääntöä. Katsotaan kesän jälkeen onnistuiko lyhyen aikavälin osake veivaukset. Toivottavasti pääsen taas lisämään suoria osakkeita salkkuuni ensi syksyllä 2009. Yritän parhaani mukaan ajoittaa ostot jonkinlaiseen notkoon. Tuuriahan tämä lyhyen aikavälin veivaus on... Muistakaa myös, että lisään salkkuuni jatkuvasti kuukausittain useampaa osakerahastoa. Salkkuuni tuleekin koko ajan lisää mmm. kehittyvien markkinoiden, Itä-Euroopan, Suomen ja Pohjois Amerikan osakerahastoja. Tällä varmistan sen, että tulen hyödyntäneeksi nyt markkinoilla vallitsevaa edullista osakkeen hintoja. Suorat osakesijoitukset ovat sitten mausteena ja lisään riskiä ja toivon mukaan myös tuottoa salkulleni.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Aloittelevan sijoittajan kompastuskivet

Kuten olen useamman kerran kertonut, en ole ammattimainen sijoittaja, enkä ole talouskouluja käynyt. Kaikki tietoni sijoittamisesta perustuvat lukemaani kirjallisuuteen, blogeihin ja maalaisjärkeen. Untuvikko sijoittajana, joka lähti ostamaan osakkeita on eteeni osunut useamman kerran isompi karikko. Kokemus tuo varmuutta ja aloittelija joutuu usein sietämään kovaakin epävarmuutta valitessaan sijoituskohteitaan. Kenen näkemykseen luottaisin? Kuka osaa ennustaa oikein? Pitääkö minun myydä tappiolla olevat sijoitukset, jotta välttäisin suuret tulevat tappiot? Missä vaiheessa ostaa lisää? Miljoona kysymystä vailla vastausta...

Blogi on mainio tapa seurata omaa sijoituskäyttäytymistään. Uskon että suuri osa sijoittamisesta on psykologiaa. Sijoitussuunnitelmasta on syytä pitää kiinni, mutta selvät virheet pitää kuitenkin pystyä korjaamaan ajoissa. Riskin sietokyky on pitkälti riippuvainen siitä, minkälaisia rahoja säästät ja minkälainen sijoitussuunnitelma sinulla on. Osakemarkkinoilla sihdin on syytä olla mahdollisimman pitkä ja kannattaa sijoittaa kärsivällisesti. Kun sijoitat vain ylimääräisen rahan, et menetä yöuniasia, vaikka sijoituksesi olisi tappiolla hetken aikaa.

Käydään läpi pari karikkoa, joita olen kokenut viimeisen parin vuoden aikana. En tosiaankaan arvannut, että nyt vuonna 2009 eläisimme keskellä vuosisadan pörssiromahdusta...

Varo suurta osakepainoa pitkän nousukauden jälkeen

Untuvikko blogi 27.7. 2007, olin ostanut Nordean ja Keslan osakkeita. Heinäkuussa 2007 subprime-kriisi sai alkunsa ja osakemarkkinoilla alkoi laskumarkkinat. Osakkeiden arvostus oli korkea, muttei mitenkään hälyyttävä. Nordean osake oli hinnaltaan 12,36 euroa, kun ostin sen.

Nordean osakekurssi 2007-2009 (Nordet kuvaaja)

Tarkoitukseni oli tietenkin pitää Nordeaa pitkän ajan sijoituksena. Subprime kriisi kuitenkin laukesi juuri ostoni jälkeen ja epävarmuuteni lisääntyi. Nordea oli koko ajan tappiolla, kun päätin myydä Nordean tappiolla joulukuun alussa 2007. Jälkikäteen katsottuna onnistuin luopumaan Nordeasta juuri ennen suurinta romahdusta. Uskon, että minulla oli enimmäkseen hyvää tuuria ajoitukseni kanssa. Jälkikäteen katsottuna ajoitukseni on onnistunut ostoissa ja myynneissä noin 50/50. Älä siis innostu liikaa, jos ajoituksesi tuntuu onnistuvan hyvin. Kyseessä on yleensä vain hyvä tuuri!  Kukaan ei pysty ennakoimaan pörssin liikkeitä etukäteen (paitsi sisäpiiri tiedoilla keinottelevat invenstointipankkiirit... ;-) Minun näkemykseni kuitenkin vahvistui loppuvuodesta 2007, että kyseessä saattoi olla suurempi käänne pörssimarkkinoilla.

Joulukuussa 2007 muutin sijoitussuunnitelmaani. Ostin karhumarkkinaa varten korkorahastoja (Seligson Euro Obligaatio) ja laskumarkkinoilla hyvin toimivaa ETF-vipusijoitusta Xact Bear. Jälkimmäinen paperi nousee, kun pörssi laskee ja sitä myydään Ruotsin pörssissä. ETF-vipusijoitusta en suosittele normaaliin salkkuun, kuin mausteeksi. Vipusijoitukset voivat kuitenkin joskus toimia salkun "vakuutuksena". Ostin myös kehittyvien markkinoiden rahastoja samaan aikaan. Tiesin, että riskit olivat kovat Kehittyvillä markkinoilla, joten aloin säästämään pienen summan kuukausittain. Tässä tein selkeän virheen. Aloitin ostamaan kehittyvää markkinaa liian aikaisin, kun se ei edes ollut vielä laskenut. Toisaalta summat olivat pieniä ja muodostivat vain pienen osan salkusta, joten virhe ei ollut suuren suuri... Jos olisin selkeästi luottanut omaan näkemykseeni markkinoiden käänteestä, olisin voinut panostaa ainoastaan laskumarkkinoihin.

Ohjauskorkojen ollessa alhaalla on yleensä hyvä aika alkaa ostamaan osakkeita

Korkotilastoja voi seurata Suomen Pankin sivuilta http://www.bof.fi

Kun korot laskevat, korkorahastot nousevat ja tuottavat hyvää tuottoa. Kun korot nousevat, korkorahastojen tuotto laskee. Lainarahan kallistuessa, yritysten kasvukin yleensä hidastuu. Nykyinen romahdus koroissa on jotain ennennäkemätöntä ja kertoo paljon pankkikriisin vakavuudesta. Matalien korkojen aikoina tai pikemminkin, kun koronlaskut ovat loppuneet on yleensä hyvä aika alkaa ostamaan osakkeita. Tämä johtuu käsittääseni siitä, että korkorahastot eivät tuota matalien korkojen aikana kovinkaan hyvin.

Suomen pörssin hintakehitys viiden vuoden ajalta. Kurssikäyrä on otettu Nordnetistä, jossa säilytän osakkeitani.

Älä tuijota liikaa pörssikäyriä! Mennyt tuotto on mennyttä!

En tiedä miten muilla, mutta itse innostuin liikaakin tuottokäppyröistä ja yritin perustella omia osakeostojani käppyröiden ylös/alas liikkeiden perusteella. Tämä on väärä peruste ostaa osakkeita! On aina parempi ostaa osakkeita, kun niiden kurssit ovat alhaalla. Tällöin nousupotentiaalia on enemmän. Sijoittamisen kirjoista voi lukea lisää osakkeiden tunnusluvuista esim. P/E, P/S tai P/B. Mutta sinun ei välttämättä tarvitse opiskella näitä tunnuslukuva. Kun ymmärrät, että osakemarkkinat eivät kuvasta tämän hetkistä tilannetta markkinoilla, vaan nykyistä tulevaisuuden odotusta, olet oivaltanut jotain suurempaa osakemarkkinoista. Odotukset ovat yleensä yli- tai alakanttiin. Nousu ja laskukausia tulee ja menee, mutta pitkällä aikavälillä (10-vuotta ja pidempään) yritykset ovat aina tuottaneet voittoa. Toki mukaan sattuu pidempiä aikajaksoja, jolloin osakkeiden arvostus ja tuotto on selvästi heikompaa. Siksi kuukausittain säästäminen osakerahastoihin on fiksua. Kun kurssit ovat alhaalla, saat salkkuusi suurempia osuuksia osakkeita. Nousut ovat usein nopeita pyrähdyksiä ja niitä on mahdoton ennustaa etukäteen. Samoin laskut ovat yllättäviä ja nopeita. Älä yritä liikaa ennustella tulevaisuutta. Säästä säännöllisesti pieniä summia kuukausittain ja aika hajauta ostokset ajallisesti. Pysy sijoitussuunnitelmassasi! Älä myy heti, vaikka tappiota olisi tullut, jos olet säästämässä pitkällä aikavälillä. Kurssit kyllä korjaavat markkinoiden yli- ja aliarvostukset vuosien saatossa.

Usko itseesi, älä analyytikkojen tai ekonomistien ennusteita

Kuinka monta kertaa olet lukenut ennusteita taloudesta ja huomannut jälkikäteen niiden olevan täysin metsässä?

Jos yliopiston käyneet oppineet ekonomistit erehtyvät, miksi sinä osaisit sen paremmin ennustaa tulevaa? Usko silti itseesi, jos olet tehnyt sijoitussuunnitelman. Älä luota liikaa ennusteisiin, vaikka totta kai on järkevää seurata missä taloussyklissä elämme. Pitkän nousukauden jälkeen tulee laskukausi. Tämä on maalaisjärkeä. Ei sijoittaminen ja säästäminen pitkällä aikavälillä ole sen vaikeampaa! Meillä kaikilla kadun tallaajilla on samat mahdollisuudet vaurastua osakemarkkinoilla, mitä kaiken maailman osakeveijareilla.

Piksu on ystäväsi! Täällä Piksussa on erinomaisia blogaajia, kirjoittajia ja heillä on kokemusta. Luota kokeneiden sijoittajien neuvoja! Älä kuitenkaan luota heidän näkemyksiin sokeasti, vaan muodosta oma käsityksesi. Virheitä sattuu kaikille, mutta ajan kanssa niitä sitten voi korjailla ja sitä oppii paremmaksi sijoittajaksi. Suurin virhe on kuitenkin olla aloittamatta säästämistä nyt. Silloin on takuuvarmaa, ettet myöskään tule voittamaan mitään!

Hyvää kevään jatkoa kaikille!

Nopeimmat syövät hitaat!

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Vakuutussijoittaminen

Harva on todennäköisesti kuullut sijoitusvakuutuksista. Korkeintaan saatat muistaa lehtiartikkelin, jossa joku rikas oli kiertänyt veroja ja niputtanut omaisuutensa vakuutukseen. Ainakin jääkiekko joukkue ja taloja on ollut vakuutuksen sisällä. Onko tavallisella kaduntallaajalla mahdollisuuksia tehdä samaa ja sijoittaa vakuutuksen muodossa. Saako tästä verohyötyä? Kasteri selvittää sijoitusvakuutuksia...

Mitä hyötyä on sijoitusvakuutuksissa?

 • Voit muuttaa vakuutuksen sisällä olevia sijoituskohteita (rahastoja) ilman kustannuksia
 • Sijoitus toimii henkivakuutuksena
 • Voit nostaa säästöosuutta ilman pääomaveroa
 • Lahjoituksia voi tehdä lähiomaisille verotta 8500 euroon saakka.
 • Lahja- ja perintöverohyötyjä

 

Markkinoilla on useampaa säästöhenkivakuutuksia. Pankit ja vakuutusyhtiöt myyvät näitä tuotteita ja ne ovat suosittuja varsinkin suunniteltaessa perinnön jakoa. Vakuutusten kuluissa on kuitenkin huomattavia eroja, jotka syövät sijoituksen tuottoa. Kulujen merkitys kuitenkin häviää, kun verohyödyt otetaan huomioon. Esimerkiksi kun vakuutuksenottaja kuolee, vakuutuksen säästö ja tuotto verotetaan kuolinpesän ulkopuolella.

Sijoituskohteiden muutos

Rahastoyhtiö voi myydä osuuksia, ilman että verottaja ottaa tuotosta pääomaveroa. Vakuutuksen sisällä on siksi mahdollista muuttaa sijoituskohdetta eli rahastoa ilman kustannuksia. Yleensä vakuutuksissa on mahdollista vaihtaa rahastoa esimerkiksi neljä kertaa vuodessa kuluitta. Nyt esimerkiksi voisit myydä voitolla olevat korkorahastot ja laittaa koko potin osakemarkkinoille. Toisin kuin perinteisissä rahastoissa, tuottoa ei tällöin veroteta. Mikäli seuraat markkinoita ja muokkaat omaa salkkuasi suhdanteiden mukaan tämä etu on lyömätön.

Tapiolan Rahasto-Omavara on säästöhenkivakuutus. Kuva on Rahasto-Omavaran sijoitusvakuutuksen esitteesstä (PDF).

Sijoitusrahastojen lisäksi usein tarjotaan nk. takuutuottoa. Takuutuotto vaihtelee yhtiöittäin, yleensä se on suhdanteesta riippuen 2-5% vuodessa.

Verotus

Yli 20 000 euron varoista pitää lainsäädännön mukaan maksaa aina perintöveroa. Esimerkiksi jos mummulla on 200,000 euroa säästössä pankkitilillä ja rahastoissa, kuolemantapauksessa nämä varat joutuvat veron alle.

Perintövero määräytyy perityn omaisuuden arvon ja sukulaissuhteen nojalla seuraavasti:

Verotettava osuus Veroprosentti ylimenevästä osasta
20-40 000 10
40-60 000 13
60 000- 16

Lähde: Verohallinnon perintöverotus

Selvyyden vuoksi emme käy läpi tässä vähennyskelpoisuuksia. Eli aikaisemmin mummu-esimerkin mukaan 200 000 euron varoista maksetaan perintöveroa 16 prosenttia, joka on 32 000 euroa. Ikäväntuntuinen mätky perinnönsaajille, koska verot pitää maksaa, jotta mummun varat saadaan itselleen. Voisiko sijoitusvakuutus vähentää perintöveron osuutta?

Mikäli mummulla olisi 100 000 euroa varallisuutta sijoitusvakuutuksessa ja toinen osa 100 000 euroa pankkitilillä verotus muuttuu huomattavasti. Vakuutuksessa määrätty edunsaada saa 35 000 euroa ilman perintöveroa. Mikäli mummu olisi laittanut edunsaajaksi kaikki kolme lastaan, voisi näin ollen ohittaa perintöveron maksimissaan 3 x 35 000 = 105 000 euroa. Mummun henkivakuutus siis tulisi veroitta edunsaajille! Verotettavia varoja jäisikin vain 100 000 euroa ja veroja maksettavaksi 100 000 x 0,16 (16 prosentin vero) = 16 000 euroa. Voittoa aikaisempaan esimerkkiin verrattuna 16 000 euroa!

Herää kysymys, miksi perintövero huomioonottaen kannattaisi edes säilyttää suurempia varojaan perinteisillä pankkitileillä ja rahastoissa? Eläkkeelle siirtyvien on syytä alkaa miettimään, miten varojaan voi parhaalla tavalla siirtää omille lapsille tai lapsenlapsilleen. Mikään ei tietenkään estä, että itse nostat silloin tällöin säästöjäsi vakuutuksesta ja käytät omia säästöjäsi esim. matkustamiseen eläkepäivillä. Mutta jos ennenaikainen viikatemies tulee, eipähän lapsesi tai puolisosi joudu maksamaan isoja perintöveroja.

Lahjaverokin suosii vakuutuksia. Vakuutuksen kautta voi lahjoittaa lähiomaiselleen 8500 euroa kolmen vuoden välein verotta, kun ilman sitä lahjoituksia voi tehdä vain 4000 euron edestä.

Rahaa myös omaan kultukseen veroitta

Kun myyt voitolla olevaa osakerahastoa, joudut maksamaan nostamastasi summasta pääomaveron. Sijoitusvakuutuksessa sen sijaan voit nostaa säästösummaa. Esim. vakuutus on kooltaan 100 000 euroa. Tästä summasta 50 000 euroa on rahastojen tuottoa ja 50 000 euroa on säästettyä summaa. Kun nostat 50 000 euroa, et maksa ollenkaan pääomaveroa! Vasta kun nostat tuotto-osuutta, verottaja ottaa perinteisen 28% veron.

Vakuutuksen kulut

Nyt pääsemme syvemmälle ja testaamme onko sijoitusvakuutus todella kulujen arvoinen. Itse olen sitä mieltä, että sijoitusvakuutus sopii parhaiten "vanhemmalle väelle". Parhaat hyödyt tulevat esiin juuri perintöveroa suunnitellessa. On järkevää jossain vaiheessa muutta osa varallisuutta vakuutukseksi ja nauttia näin ollen verohyödyistä. Puhtaana sijoituksena vakuutus ei pärjää tuotossa rahastoille, koska suuret kulut syövät osan tuottoa. Mutta kun varallisuutta alkaa olla sopivasti, terveys alkaa heikkenemään tai ikä painaa, sijoitusvakuutus alkaa varmasti kiinnostamaan perintö- ja lahjaverohyötyjen vuoksi.

Sijoitusvakuutuksessa yleisiä kuluja on merkintä-, hallinnointi- ja lunastuspalkkio. Lisäksi monet perivät muita kuluja, varsinkin ensimmäisinä vuosina.

Sijoitusvakuutusten vertailu
  Hallinnointi Merkintä Lunastus Sijoitusten muutos Lisätietoa
Sampo 0,80 % 2,00 % 1,00 % 12 krt /vuosi Merkintä 1%, jos sopimus on toistaiseksi voimassa
Tapiola 0,30 % 3,50 % 20 euroa 4 krt/vuosi Ensimmäisenä vuonna 50 euron hoitokulu, ensimmäisen viiden vuoden aikana lunastuksesta lisäksi 3%
Nordea 0,65 % 1,00 % 1,00 % 6 krt/vuosi  

Nordean sijoitusvakuutus on kuluiltaan sopiva, mutta pitää muistaa, että vakuutuksen hallinnointipalkkion lisäksi tulee vielä vakuutuksen sisältämien rahastojen kustannukset. Sammon ja Nordean rahastot ovat melko kalliita. Tapiola on ainoa yhtiö, joka mahdollistaa edullisten Seligsonin indeksirahastojen valinnan sijoituskohteeksi. Tosin Tapiolan merkintäkulu on myös selvästi ryhmän kallein.

Kuten aikaisemmin jo kerroin, minusta sijoitusvakuutus ei ole erityisen hyvä sijoituskohde. Mutta kun kyseessä on perintöverojen minimointi, voi helposti säästöä tulla kymmeniä tuhansia euroja! Tällöin suuremmat kulut menettävät merkityksensä.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Felicitas salkkuni maaliskuu 2009

Graafi alkaa olla jo hieman sekava, koska sijoituksia on useampaa sorttia. Myytyjä intrumentteja on obligaatiot, joiden tilalle ostin Seligsonin Euro Corp Bondeja. Uutena salkkuun on tullut Tapiolan Itä-Eurooppa rahasto. Helmikuussa oli noin puolentoista viikon jakso, jolloin en päässyt päivittäisiä arvoja lisäämään kotikoneen rikkoutumisen vuoksi.

Osakerahastojen osuuksia on viimeisten kuukausien aikana lisätty ja korkorahastojen osuus on pudonnut alle 40% salkusta. Suoria osakesijoituksia on tällä hetkellä vain kaksi: Rautaruukki ja Wärtsilä. Rautaruukki on pitänyt hyvin arvonsa, mutta lyhyellä aikavälillä Wärtsilää on kolhittu ja se on yli -30% laskussa. Suunnitelmissa on lisätä suoria osakkeita taas kesän jälkeen.

Viimeisien viikkojen arvonnousu on näkynyt varsinkin kehittyvien maiden rahastoissa. Ei ole kuitenkaan varmaa, onko kyse väliaikaisesta noususta vai olisiko käänne jo tapahtunut. Itse tankkailen rauhallisesti kuukausittain lisää rahastoja ja samalla tarkkailen tilannetta suorissa osakkeissa. Mitään paniikkia ei mielestäni ole. Salkkuni voi hyvin mennä reippaasti pakkaselle ja ostan silti aina vain lisää sijoitussuunnitelmani mukaisesti. Minä säästän pitkällä tähtäimellä, joka tarkoittaa vähintään kymmentä vuotta. Koitan väsätä varsinaisen kuukausiraportin taas seuraavasta kuukaudesta.

Ai niin... Salkku oli 31.3.2009 -9,75% pakkasella. Arvo vaihtelee helposti useita prosentteja päivässä, koska suorien osakesijoitusten Rautaruukin ja Wärtsilän osuus salkussa on noin 20%. Tapiola Itä-Eurooppa-rahasto oli +6% voitolla, melkein kaikki muut rahastot olivat vielä pakkasella.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Kärsivällinen sijoittaja palkitaan - miten valitset tuottavan rahaston

Etsitkö edelleen sitä rahastoa, joka tuplaa rahasi seuraavana vuonna? Yhtä hyvin voit arpoa rahaston, koska kukaan ei tiedä tulevaa voittaja rahastoa etukäteen. Mikä sitten avuksi, kun sinun pitää valita, mihin rahat laittaisi?

Vaikka et voi ennustaa tulevia tuottoja, niin voit valita kuluiltaan edullisen rahaston. Kulut ovat AINA POIS rahastojen tuotoista. Miksi maksaa keskinkertaisesta rahastonhoidosta maltaita?

Mitä kuluja rahastot sisältävät

 1. Vaadi omalta pankilta merkintä- ja lunastuspalkkioiden nollaamista. Useat pankkiirit edelleen veloittavat jopa yhden prosentin molemmista palveluista. Valitse pankki, jossa et maksa heti kättelyssä kuluja merkinnästä ja saat 1-2 % lisää tuottoa.
 2. Älä maksa liikaa hallinnointipalkkiosta. Varsinkin Suomeen sijoittavien rahastojen hallinnointipalkkioissa on suuria eroja. Samaan aikaan lähes kaikki rahastot sisältävät samat 25 yhtiötä ja lähes samassa suhteessa. Miksi maksaa 2% vuosipalkkiota, jos saman sisältöisen rahaston voi hankkia esim. indeksirahastona.
 3. Tiesitkö rahaston kokonaiskulut? Pelkkä hallinnointikulu ei kerro koko rahaston kuluja. TER-luku eli Total Expense Ratio kertoo kokonaispalkkioiden kulut. Jos TER-lukua ei kerrota rahaston yksinkertaisessa esitteessä, ehkä se on tarkoituksella piiloitettu rahaston sääntöihin. Palkkioita ovat mm. osakkeiden ostot ja mynnit rahastoissa. Sopii kysyä itseältään, miksi rahasto haluaa piilotella palkkioitaan? Lisäksi voi törmätä TKA-lukuun, joka kertoo kokonaiskulut rahastosta.

Tehdään vertailu Suomeen sijoittavista rahastoista ja vertaillaan niiden kulurakenteita:

Rahasto Rahastoyhtiö Hallinnointi Merkintä Lunastus TER
Danske Invest Suomi Osake Tuotto Sampopankki 1,90 % 1,00 % 1,00 % 1,90 %
eQ Suomiliiga 1 T eQ Online 1,50 % 3,00 % 1,00 % 1,56 %
Nordea Suomi Tuotto Nordea 1,60 % 1,00 % 1,00 % 2,00 %
OP-Suomi Osuuspankki 1,60 % 1,00 % 1,00 % 1,60 %
Seligson Suomi indeksirahasto Seligson 0,45 % 0,00 % 0,10 % 0,46 %
FIM Fenno FIM 1,50 % 1,00 % 1,00 % 1,60 %
Handelsbanken Suomi Handelsbanken 1,85 % 1,00 % 1,00 % 1,88 %
POP Suomi Paikallisosuuspankit 1,80 % 1,00 % 1,00 % 1,83 %
Säästöpankki Kotimaa A Säästöpankki 1,80 % 1,00 % 1,00 % 1,84 %
Tapiola Suomi Tapiola 1,40 % 0,80 % 1,00 % 1,40 %
Ålandsbanken Finland Value B Ålandsbanken 1,48 % 1,00 % 1,00 % 1,50 %

Useat pankit onneksi tarjoavat merkintä- ja lunastuspalkkioita etuasiakkailleen ilmaiseksi tai puoleen hintaan. Muista vaatia tämä etu itsellesi ja mikä et sitä saa, harkitse oman pankkisi kilpailuttamista! Ainakin Sampo, Nordea ja Tapiola tarjoavat ilmaisia merkint- ja lunastuspalkkioita etuasiakkailleen.

Prosentin tai muutaman kymmenyksen ero voi tuntua pieneltä erolta. Mutta kun suuret palkkiot vähennetään tuotosta joka vuosi, on pitkäaikaisessa tuotossa tuhansien eurojen tuotto ero. Tehdään tuotto-vertailu rahastojen kuluista.

Mikko Säästäjä on laittaa Suomi-rahastoon 100 euroa kuukaudessa. Säästöaika on 20-vuotta ja kun säästö nostetaan, maksetaan tuotosta 28% pääomavero. Laskurina on käytetty Morningstar-sivulta löytämääni tuottolaskuria.

Palkkio erot ovat huimat!

Nordea: 8320 euroa

Tapiola: 7477 euroa

Seligson: 2420 euroa

Muista, että voit säästää merkintä-, lunastus- ja hallinnointipalkkioissa tuhansia euroja. Toisin kuin tulevaisuuden epävarma osaketuotto, tämä tuotto on varmaa.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Raaka-aineita sijoitussalkkkuun: db x-trackers ETF

Yhdysvaltojen ja Britannian painokoneet ovat käyneet kuumina, kun elvytys-rahaa on tungetty markkinoille. Miljardeilla toisensa jälkeen valtiot ostavat omia valtionobligaatioita, yhtiöiden joukkovelkokirjoja tai antavat rahaa suoraan yrityksille. Vanhan talousopin mukaan yletön rahanpainaminen johtaa inflaatioon eli hintojen nousuun. Olen jo pidemmän aikaa tarkkaillut raaka-aineiden hintojen kehitystä markkinoilla. Minusta inflaatio näkyy ensimmäisenä raaka-aineissa ja yritykset vain siirtävät kustannukset viiveellä kuluttajien kukkaroon. Raaka-aineet ovat olleet viimeiset kuukaudet pohjalukemissa, vaikkakin öljyn hinta on taas alkanut kohota.

Perinteiseen sijoitussalkkuun ei olla otettu mukaan raaka-aineita. Kultaan sijoittajat tosin suosittelevat pitämään salkussa ainakin 10 prosentin osuuden kultana, jota monet pitävät edelleen käyvänä valuuttana. Itse en usko pelkkään kultaan. Minä pidän raaka-aineita yhtenä vaihtoehtoisena sijoituskohteena ja haen siitä varsinkin turvaa inflaatiota vastaan. Tämän hetkinen seteli-elvytys voi laukaista nopean inflaation, joka johtaa yhtä nopeaan korkojen nousuun. Inflaatiota ei tule tapahtumaan ilman, että raaka-aineet nousevat. Aikaisemmin pörssi on myös noussut inflaation mukana, mutta saattaa olla, että raju hintojen nousu yllättää monet yritykset. Laaja talouskriisi on myös saanut monet osakesijoittajat varpailleen. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat tulevat nousemaan se on varmaa, mutta minä haluan pelata varman päälle ja lisätä raaka-aineita salkkuuni.

ETF DB-X-trackers DBLCI - Oy - Balanced ETF sisältää 14 raaka-ainetta: Crude oil, Brent Oil, Heating oil, RBOB Gasoline, Natural Gas, Aluminium, Copper, Zinc, Gold, Silver, Wheat, Corn, Soybean ja Sugar.

Raaka-aine ETF-paperi on myynnissä Saksan pörssissä ja äsken siitä pyydettiin hintaa 23,50 euroa kappaleelta. Heinäkuussa 2007, kun öljyn hinta teki ennätyksiä, oli ETF-paperin hinta hurja 46 euroa. Jos inflaatio nousee ja raaka-aineet sen mukana, niin minä hyödyn tästä. Samaan aikaan olen lisännyt kehittyvien markkinoiden rahastoosuuksia salkkuuni ja myynyt tulevaisuudessa todennäköisesti heikosti tuottavat euro obligaatiot. Obligaatioiden tilalle ostin Seligsonin Euro Corp Bondeja, eli yritysten joukkovelkokirjoja.

Seligsonin kätevä graafi-työkalu näyttää vanhat tuotot. Olisiko nyt aika ottaa riski Euro Corp Bondeissa?!?

Mihin sinä sijoitat tällä hetkellä? Uskallatko jo ostaa kehittyvien markkinoiden osakkeita ja uskotko joskus alkavaan nousuun? Lehdistö peloittelee jo, että vanhat pörssin säännöt ovat historiaa ja osakkeet eivät enää tule koskaan tuottamaan, kuten ennen. Joko veri virtaa kadulla, pelko ahdistaa sijoittajan rinnassa? Ehkä emme ole vielä pohjia nähneet, mutta minä en tiedä. Ostan vain lisää koko ajan kaikilla ylimääräisillä rahoillani. Minulla on aikaa, olenhan vasta 33-vuotias. Osakemarkkinat ovat pitkässä aikajuoksissa olleet paras sijoituskohde viimeisen 150 vuoden aikana. En usko, että maailma olisi niin radikaalisti muuttunut. Jos pörssi on kestänyt aikaisemmatkin superinflaatiot, pankkikriisit, kaksi maailmansotaa ja ties mitä, niin tämä on pientä niiden rinnalla. Osakkeiden arvo kyllä heittelee lyhyellä aikavälillä, mutta nyt osinkotulot ovat erinomaisia - keskimäärin 5,7 prosenttia! Vuosikymmeniin osinkotulot eivät ole olleet näin hyviä, vaikka yritykset ovat kilvan leikanneet osinkoja. Entä jos maailman taloustilanne paranee yllättäen, kun elvytys alkaakin tehoa? Yritysten osakekurssit ovat naurettavan alhaisia!

Taloussanomat pohtii alkaako uusi nousu osakkeiden sijaan yritysten velkapapereista?

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Nouseeko aurinko idästä?

Kehittyvät markkinat ovat kasvaneet hurjasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Toisaalta osakerahastot ovat myös lasketelleet muita markkinoita nopeammin. Kiina raportoi juuri uskovansa 8% kasvuun tänä vuonna. Vaikka olisi ylioptimistinen, niin siinä on osa totuutta mukana.

Kun käänne tapahtuu, todennäköisesti se tullaan myös näkemään ensimmäisenä kehittyvillä markkinoilla. Tapiolan pääekonomisti Jari Järvinen ennakoi viime vuoden katsauksessaan samaa. Uusimmassa 2/09 suhdannekatsauksessa, Jari Järvinenkin on hyvin pessimistinen. Vetoapua ei ole tulossa edes kehittyviltä markkinoilta, hän ennakoi. Entä sitten Kiinan oma arvio kasvusta? Onko tämä vain Kiinan politiikkojen poskien pauketta? En tiedä miten Kiina ja muut kehittyvät markkinat kehittyvät, mutta ostan silti niitä lisää ja näiden markkimoiden osuus salkusta tulee entisestään kasvamaan.

Arvioita, ennusteita ja muuta voi monet antaa, mutta loppuen lopuksi vain noin puolet niistä pitää paikkaansa. Yhtä hyvin voisi heittää kolikolla ja ennustaa siten markkinoiden kehitystä. Gurutkin ovat usein väärässä, mm. Jim Rodgers, jota olen siteerannut monesti. Keneen tai mihin sitten luottaa? Milloin osakkeita kannattaa alkaa ostamaan?

Minusta on hyvä aika ostaa osakkeita koko ajan. Emme kukaan osaa ennustaa lähitulevaisuutta, mutta viimeisen sadan vuoden takaisella kokemuksella, uskon että markkinat edelleen nousevat. Osakemarkkinat on ja todennäköisesti tulee olemaan paras tuottoinen sijoitus pitkällä aikavälillä. Nyt markkinat elävät niin suuressa pelossa ja kaikkiin yhtiöiden hintoihin on lisätty suuria riskilisiä. Osakemarkkinat ennakoivat, että kaikki yhtiöt tekevät tappiota 2010-11 saakka tai jopa pidempään. Tämä ei voi millään pitää paikkaansa kokonaan. Yhtiöt ovat jo tehneet massiivisia irtisanomisia ja säästöohjelmia - minusta liiankin radikaaleja säästöjä. Yhtiöt sopeutuvat ja säästöt alkavat aivan varmasti purra. Voitot pienenevät, mutta tuskin hyvä yhtiö kauaa tekee tappiota.

Kun gurutkin ovat tehneet virheellisiä ennustuksia, niin eipä niihin ennusteisiin juurikaan kannata kiinnittää suurta huomiota. Eli katsotataan tätä päivää ja tehdään arviot sen mukaan. Minusta nyt on käsittämättömän hyvä aika ostaa osakkeita. Mistä muualta saat 8-11% tuottoa vuodessa, option myydä sijoitus muutaman vuoden päästä huomattavasti ostohintaa korkeammalla. Jos tämä nykyinen kriisi on yksi vuosisadan pahimpia, niin se tarkoittaa tällä hetkellä osakeostajille ainutlaatuista tilannetta. Voi olla, ettei näin hyvää ostohetkeä, mitä me nyt todistamme (miten kauan?!?) tule enää vuosikymmeniin. Jos sinä haluat rikastua, niin ota riski ja osta nyt osakkeita. Muista ostaa lähes velattomia yhtiöitä ja mielummin isompia varmoja yhtiöitä, joilla ei ole vaaraa kaatua.

Kasterin TOP-5 osakelista

 1. Wärtsilä
 2. YIT
 3. Nokia
 4. UPM Kymmene
 5. Rautaruukki

Yritykset eivät ole missään järjestyksessä, enkä ole tehnyt tarkkaa analyyttistä arvioita yhtiöistä. On todennäköistä, että yhtiöiden hinta halpenee edelleen lähiaikoina. Mutta kaikka maksavat hyvää osinkoa ja ovat alallaan parhaimmistoa. Itse omistan Wärtsilää ja Rautaruukkia ja muita ostaisin, jos irtorahaa olisi.

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Osakeoston osumatarkkuus 50 prosenttia

Viime vuoden lopulla ostin salkkuuni Wärtsilän ja Rautaruukin. Ensimmäisenä mainittu on lähes 30 prosentin pakkasella, mutta Rautaruukki on sen sijaan hivenen plussalla.

Rautaruukki +7,38%

Wärtsilä -26,95%

On se jännää, miten loppuen lopuksi tilastollisesti päädytään tähän 50% osumatarkkuuteen (onnistumiseen). No, ei minua tuo Wärtsilän hintatappio hirvitä. Kelpo osinkoa on jaossa molemmilta firmoilta ja en ole edes ajatellut myydä yhtiöitä pitkään aikaan.

Jos ostat tämän päivän kurssilla Rautaruukkia, sinä saat mukavan 10,9% osinkon 8.4. 2009 tilillesi. Muista kuitenkin ostaa osake ennen irtoamispäivää 25.3. 2009! Wärtsilä antaa tämän päivän kurssilla 8,7% osingon. Ei hassummin sekään, vaikka odotin tosin parempaa osinkoa... Wärtsilä onkin mielestäni menestynyt erityisen huonosti ja ajoitukseni ei tässä oikein onnistunut nappiin.

Viime viikot silmissäni on kiilunut pari osaketta: YIT ja Nokia. Lisäksi Neste Oil on minusta erityisen halpa ja houkutteleva. Tällä osinkotasolla ei juurikaan voi tehdä huonoja ostoja. Miksi sijoittaa korkoihin enää, kun riskitöntä osinkotuottoa saa jo 10 prosenttia! Hyvien yhtiöiden P/E luvut on painettu jo 4-5 tietämille! Kumpa vain saisin jostain vähä rahaa ja kaapaistua pari yhtiötä salkkuuni.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Kalle Käyhkö blogi