Käyttäjän J.Peltomäki blogi

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Kriittiset blogikirjoitukseni sähköpostilla

Yli kaksi vuotta olen kirjoittanut kriittisiä näkemyksiäni etenkin sijoittamisesta, markkinoista, asuntokuplasta ja suomalaisesta triumphalismista. Nyt tilanne suomalaisten Kamikaze-sijoittajien lentokoneessa alkaa näyttää jo aika pahalta ja ratkaisevat hetket lähenevät.

Avoimena nettiin en halua enää kirjoittaa, mutta kuitenkin kirjoittaa haluan, joten perustan sähköpostilistan kirjoitusteni jakelua varten. Tämän jälkeen myös itselläni on enemmän järkeä panostaa kirjoituksiini ja lisätä niihin itse valmistamiani analyyseja mukaan. ETF-rahastoistakin on mukavampi kirjoittaa.

Tavoitteena on analysoida etenkin mitä tapahtumassa olevat asiat tarkoittavat tulevaisuuden kannalta eikä ihmetellä jälkikäteen, että "oho - siellä se inflaatio on."

Palvelu on tässä vaiheessa vielä ainakin ilmainen ja katson miten homma lähtee pyörimään.Täytyy myös ensin seurata kuinka paljon aikaa tähän jää kahden palkkatyön ja riittävän vapaa-ajan jälkeen.

Jos haluat liittyä listalle, etkä ole minulle vielä asiaa koskien lähettänyt sähköpostia, lähetä minulle nimesi osoitteeseen etunimi.sukunimi@pp1.inet.fi Minulle lähetetyt tiedot ovat luottamuksellisia. Toisaalta odotan, että kirjoituksiani ei välitetä eteenpäin.

Kirjoitukset eivät sisällä sijoitussuosituksia.

Jarkko Peltomäki

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Blogin lopetus

On tullut yli 2 v blogaamista täyteen. Blogin kirjoittaminen on ollut huvia ja omien ajatusten jäsentelyä tekstiä tehdessä. Jossakin vaiheessa blogaamista minusta alkoi tuntumaan siltä, että kertomiani asioita löytyi muualta. Välillä oli kyse itse asiasta ja välillä jossakin oli yhtäkkiä kieleltään samanlainen rakenne. Tämä kaikki on siis sattumaa.

No koska en pidä sattumista, johti se yhtenä syynä monen muun asian ohella siihen, että muutin kirjoitustyylini mahdollisimman "uniikiksi," kärjistetyksi ja näyttämään kevyttaloudelta. En nähnyt kesän 2010 jälkeen mitään järkeä kirjoittaa raskaita ja aikaa vieviä tekstejä avoimena nettiin. Etenkin ETF-rahastoista kirjoittamisen kohdalla en nähnyt tässä järkeä. Onhan itse niihin perehtyminenkin vaatinut aikaa. Nyt tietysti juuri, kun jostakin syytä päätin tehdä oikein ETF-kirjoituksen hiljattain, niin heti tuli taas viime viikolla sattuma.

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Pokeripeliä keskuspankkiirin kanssa

 

Asuntosijoittaminen on varmaankin tosi kivaa. Ja sillä velkavivullahan voi saada korkeampaa vuokratuottoa omalle pääomalle (tämä muuten kannattaa lukea). Eräs yksiötä Helsingistäkin etsivä ystäväni ihmetteli, kun yksiön näytössä oli mieletön määrä yli nelikyppisiä pariskuntia. Ovatko siis vähän vanhemmat pariskunnan muuttamassa pieniin koppeihin Helsingin keskustaan? ...todennäköisesti eivät – he ovat asuntosijoittajia.

Tämä on toisaalta ymmärrettävää, koska eihän rahoille saa juurikaan mistään muualta inflaatiosuojaa reaalikoron ollessa negatiivinen. Sama tekijä vaikuttaa myös osakemarkkinoihin. Euroopan suunnitelma taloutta ohjataankin nyt niin, että ihmisten on pakko mennä riskisijoituksiin ja tilanne on erittäin selvä Suomessa, jossa poikkeama optimaalisesta korkotasosta (=tappio "one size fits for all") on huomattava ja korkotaso liian alhainen juuri Suomen talouden kohdalla. Tämä korkotaso ei ole todellakaan markkinoiden asettama, jolloin yhteiskunnan resurssit ohjautuisivat tehokkaimmin.

Tämän kehityksen seurauksena suomen asuntomarkkinoille on syntynyt valtava spekulatiivinen mätäpaise. On periaatteessa totta sanoa, että eihän muuta voi, koska muuten inflaatio syö rahoja ja voidaan odottaa korkotason olevan alhainen, vaikka inflaatio olisi korkealla.

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Esimerkki ETF-rahastojen operatiivisista ongelmista: case Egypti

Olen tässä blogissa jo painottanut indeksiosuuden arvon ja osuuden markkinahinnan suhteen erotuksen seuraamisen tärkeyttä, joka ei valitettavan useaa liian innokasta sijoittajaa kiinnosta.

ETF-rahastojen (ts. indeksiosuuksien) tulisi toimia niin, että institutionaaliset sijoittajat (authorized participants), joilla on erityisoikeudet vaihtaa indeksiosuutta vastaava osakekori indeksiosuudeksi, pystyvät tekemään arbitraasia ja pitämään ETF-rahaston markkinahinnan lähellä. Epälikvideillä sijoituksilla ja markkinoiden ollessa erityistilanteessa indeksiosuuden markkina-arvo ja osuutta vastaavan osakekorin arvo saattavat erota huomattavasti.

Kansainvälisten ETF-rahastojen ongelmana on myös se, että niillä saatetaan käydä kauppaa markkinalla, joka toimii eri aikavyöhykkeellä, kuin se markkina, johon itse indeksiosuuden indeksi perustuu, esim. indeksiosuudella käydään kauppaa Intian markkinoihin perustuvalla indeksiosuudella käydään kauppaa USA:ssa. Tämäkin toki johtaa tilanteeseen, jossa indeksiosuudelta puuttuu ajankohtainen vertailuarvo sen kaupankäynnin aikana (tosin vertailuarvosta on helppo saada hyvä arvio) ja osakekoria ei voida vaihtaa indeksiosuuksiksi ja toisin päin.

Viime aikoina hyviä esimerkkejä operatiivisista ongelmista, joissa indeksiosuuden markkina-arvo ei pysy sen osakekorin tai bondikorin arvon perässä on MUB ja nyt viimeiseksi Egyptiin sijoittava EGPT.

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Kala haisee - on defensiivisten osakestrategioiden aika

Olen kuullut sanottavan, että nyt on hyvä aika ostaa osakkeita. Jos nyt on hyvä aika ostaa osakkeita, niin millainen aika oli ostaa osakkeita 2009 keväällä? Markkinoiden tarkkaa suuntaa ja käänteitä on mahdotonta pyrkiä ennustamaan. Tilanne 2011 kuitenkin osin muistuttaa nousua ennen edellistä osakemarkkinoiden laskukäännettä 2007:

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Nettovelaton pesukarhu

Arkistoitu 8.2.2011

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Lobbaria aamiaiseksi

Arkistoitu 8.2.2011

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Asuntolaina-arbitraasi

Arkistoitu 8.2.2011

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

ETF 5: Heinäkuu

Arkistoitu 8.2.2011

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Suomikuplaa aletaan vihdoinkin ymmärtämään?

Olen iloinen...

Salilta tultuani luin tämän finanssialan keskusliiton haastattelun. Olen mahdollisesti koko bloginkirjoittamisurani ajan yrittänyt avata ymmärrystä Suomessa olevaan kuplaa, joka pääasiassa kiteytyy ylihinnoiteltuihin varallisuusarvoihin.

Erityisesti on tärkeää, että tämä jo huomioidaan:

"Erjantin mukaan FK on muutenkin huolissaan kotitalouksien velkaantumisasteesta. Monessa asuntovelkaisen perheessä kukkaron nyörit on vedetty niin tiukalle, että jo pieni korkojen nousu voi romuttaa talouden."

Väittäisin, että nyt vihdoin muuallakin kuin Piksussa aletaan päästä asian ytimeen. FK onkin mielestäni nyt miettimistä, että kuinka tähän tilanteeseen ollaan päädytty. Toinen vaihtoehto tietysti on se, että asia on ymmärretty, mutta siitä ei olla välitetty, kun lyhyen aikavälin voitot pankeille ovat olleet mukavat.

Olisiko tämä jo pankkituen varmistelua tulevaisuutta varten?

Finansioituminen ja korkeammat varallisuusarvot ovat luoneet kestänättömän talouden, mutta on vahingollista, että siitä vasta nyt aletaan keskustelemaan.

Yleensä kuplaan ajautuneiden ja kilpailukyvyttömien kansantalouksien viimeinen kasvun ja optimismin peruste on se, että "onhan meillä varallisuutta," jolka tarkemmin merkitsee velkasi otettua asuntovarallisuutta.

Tämän olen Suomessa nähnyt tapahtuvan nyt. Samaan aikaan verotusta ajetaan hyödyntämään yhä enemmän tuota varallisuutta.

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Silmät kiinni

Arkistoitu 8.2.2011

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Kansankapitalismin oire

Arkistoitu 8.2.2011

Käyttäjän J.Peltomäki kuva

Tilastoja kansalle

Arkistoitu 8.2.2011

Sivut

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän J.Peltomäki blogi