Käyttäjän jousimies blogi

Homekiistassa ennakkotapaus?

Olisihan se hienoa, jos toimijat vihdoin ottaisivat vastuuta tekemisistään edes oikeuden kautta. Tosin en vielä sanoisi ennakkotapaukseksi, kun hovi ja todennäköisesti korkein on vielä käymättä. Kantajalla on ollut hyvä avustaja jutussa ja vastapuolikin taitaa vaihtaa avustajansa. Saattaa olla, että talkoisiin osallistuu muitakin kiinteistövälitysalalta. Kyse on kuitenkin toimintaa uusiksi pistävästä tapauksesta mikäli päätös pysyy loppuun asti. Kyseisen tahon häviöllä olisi merkitävä taloudellinen seuraamus.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110781763

 

95 E10 vai 98 E

Johtuikohan 98 E:een kasvanut tankkaus pelkästään siitä, että epäiltiin sen sopivuutta omaan ajoneuvoon. Jo ennen 95 E 10 tuloa moni tankkasi 98 E:llä oktaaniluvun takia. Monen auton käsikirjassa mainitaan tankattavaksi vähintään 95 E ja joissain sanotaan suoraan 98 E:een toimivan paremmin. Oletetaan autosi kuluttavan 8 litraa sadalle ja hinnanero on 4 senttiä litra. Jos pääset kolme kilometriä pidemmälle 98 E:llä olet tienannut hinnaneron takaisin.

Kokeile tankkauspeliä. Tässä pelissä voi oikeasti voittaa. Nollaa trippi ja valitse 98 E. Saatat yllättyä. Jopa positiivisesti.

Kosteus- ja homevauriot

Kauppalehden uutisen mukaan jopa neljäsosassa omakotitaloissa olisi kosteus- ja/tai homevaurio. http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110155027

Valitettavasti uutinen ei kerro miten kyseiseen lopputulokseen on tultu. Jutussa viitataan kuntotarkastuksiin joita ei ole joko ymmärretty oikein tai niitä ei ole tehty oikein. Aikaisemminkin on ihmetelty mitä sellaisilla kuntotarkastuksilla sitten tekee.

http://www.stm.fi/ylakulma/artikkeli/view/1435167

Olisiko ollut täysin mahdotonta kerätä aineisto ihan ilmitulleista tapauksista ja mainita nimeltä välittäjät ja kuntotarkastajat joiden myötävaikutuksella riidat ovat syntyneet. Luulisi ettei itseään ammattilaisina pitävillä ole mitään sitä vastaan, jos virheiden kohdalla seisottaisiin sanojensa takana eikä piilouduttaisi sen viimeisen rivin alle jossa suositellaan vakiolauseena tarkempaa tutkimusta. Itse tiedän kolme kiinteistökauppaa joissa on ollut kuntotarkastajan lausunto kohteesta. Jokainen niistä on pitänyt kohdetta hyväkuntoisena ja viimeisellä rivillä on ollut turvalauseke. Ja jokaisessa on ollut kosteus- tai homevaurio.

Tämänpäiväisessä uutisessa kerrottiin nuorten asenteiden olevan omistusasumisen puolella. Haastateltu tyttö haaveili omakotitalosta. Aika karua mikäli haaveissa on 25% mahdollisuus saada sutta ja sekundaa.

Asuntomarkkinoiden ennustettavuus.

Sitä ei ole. Ei ainakaan tiskiin lyötävinä päivämäärinä ja prosentteina mitkä kertoisivat enempää koroista kuin hinnan muutoksistakaan.

Toki sitä moni yrittää. Kuka milläkin motiivilla. Vaikka Timo Metsola, Pasi Kuoppamäki, Matti Inha ja Jukka Malila. Pistäkää nimet hakuun ja katsokaa mitä kukin on lausunut vuoden aikana.

Voi olla, että uudet määräykset taloyhtiön osakkaiden remonteissa tulee aiheuttamaan liikkumaa myytäviin kohteisiin. On helpompaa ostaa kohde remontoitavasta taloyhtiöstä ja teettää oma remontti siinä sivussa kuin ruveta väsäämään omaa. Varsinkin mikäli ei tunne remonttialaa ja tekijöitä. Tähän asti tuleva putkiremontti on ollut kauhistus. Nyt se voi muuttua siunaukseksi.

Oikeastaan uudiskohteet ovat aikamoinen kysymysmerkki. Ne joita olen itse seurannut ovat menneet suht huonosti kaupaksi. Jos olisin grynderi pelottaisi. Kokonaan toinen juttu on pitäisikö jo kaupat tehnyttäkin pelottaa.

Vuokriin on povattu jopa laskua. Voi olla. Harmi, että ARA:n tukemissa kohteissa vuokrat on kyllä lyöty lukkoon. Ja uudiskohteissa ne ovat sitä luokkaa, että valistuneimmat asuntosijoittajat voivat jopa pärjätä markkinoilla. Nimittäin noiden uudiskohteiden vuokrat ovat aivan kipeitä. Sattuu taatusti tavallista palkansaajaa ellei kunta tule hätiin asumistukineen joista jokunen tätäkin blogia lukemaan erehtyneistä voi todeta, että artisti maksaa. Eli sinä joka verojasi kuntaan maksat.

Kokemus kiinteistönvälittäjästä.

Luettuani kyseisen jutun hypähdin muistin aikakoneella vuoteen 1989. Jotenkin niin tuttua. http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2010/08/21/tasta-asunnosta-voi-pyytaa-viela-enemman/201011532/139

Jotkut välittäjät siinä onnistuivat. Myymään yksittäisen kalliimmalla kuin naapurilta oli menyt. Toisilla oli muuta mielessä. Ketjutus ja varmat asiakkaat jatkossa. Jälkimmäiseen.

Veropolitiikan volatiliteetti.

Huolestuttaa seurata tapaa miten politiikassa vatvotaan asioita julkisuudessa ja lisätään ihmisten epävarmuutta talousasioittensa suhteen. Näin vaalien alla on alettu puhua verotuksesta. Siitä ettei pienituloisia lyödä lisää eikä työn verotukseen kosketa. Mahdoton yhtälö. Miten tuollaista paskaa voi vakavalla naamalla puhua kameroille.

Jos verotusta siiretään kulutukseen niin eniten se lyö pienempituloisia. Vaikka olen itsekin monesti ollut asuntolainojen verovähennysoikeuden poiston puolesta puhuja niin voisi vähän miettiä milloin ja miten se tehdään. Ei voi olla reilua niitä kohtaan jotka ovat jo ottaneet lainan tai sitoutuneet ostamaan valmistuvan kodin lyötäisiin selkään vähenyksen poistolla. Vähennyksen voi poistaa sellaisella aikataululla, että jokainen ehtii sopeuttaa aikomuksensa. Toinen puoli asiaa on asunnon myyntivoiton verotus. Siinäkin olisi syytä pitää erillään henkilöt jotka ovat nyt myymässä ja ostamassa uudistuotantoa. Muussa tapauksessa lisälainan tarve voi nousta kestämättömäksi.

Vaikka nuo molemmat toteutettaisiin maltilla sillä on seisauttava vaikutus asuntokauppaan. Rakennusliikeiden kustannukset tuotannossa eivät jousta kuten eivät vuokratonttien vuokratkaan. Toisaalta asuntojen vuokratkin nousevat rakentamiskustannusten perässä.

Nyt on poliitikot paljon vartijoina. Kun ensin haluttiin maahan runsas omistusasuntokanta varallisuuden turvaamiseksi ja ehkä muidenkin tarkoitusperien takia nyt on tullut aika käydä isien päätöksiin kiinni. Se mikä kekkosvaltakunnassa toimi oli jotain aivan toisenlaista yhteiskuntaa varten kuin missä nyt elämme. Eikä ollut putkiremppoja tällaisissa mittakaavoissa.

Kun lehdeltä loppuu uutisaiheet.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20100810729

On hyvä nostaa omalta keskustelupalstalta sinänsä aiheellinen keskustelu uutiseksi. Mikäs siinä. Käännetäänhän noita Smart Money:n juttujakin.

Jään odottamaan mielenkiinnolla toimittajan yhteenvetoa ja omia päätelmiä keskustelupalstan esiin nostamista kysymyksistä. Tutkivaa journalismia.

Pientä jätevesien puhdistusta.

Kumma miten hitaasti asiat etenevät. Tiistaina Ajankohtaisessa kakkosessa käytiin läpi pienpuhdistamoja. http://areena.yle.fi/video/1182755

Kävi ilmi, että Syke testaa puhdistamot laitetoimittajien ohjeiden mukaan ja antavat siten todistuksen mikäli tiedot ovat pitäneet kokeen kanssa paikkansa.

Tieto ongelmista ei ole uusi.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/jatevesien_pienpuhdistamoissa_useita_puutteita_1812111.html

Oletetaan, että normiperhe on hankkinut kesämökin. Kaksi aikuista ja kaksi lasta. Nuo puhdistamot ovat suunniteltu ehkä viiden käyttöön. Tässä tapauksessa kaupoille mennään tyytyväisenä, kun jää vielä yhden henkilön verran varaa käytössä.

Tulee juhannus ja vieraat. Tulee lomakausi ja kyläläiset tai lasten kaverit. Puhdistamo on kovilla. Itseasiassa se lakkaa tavallaan toimimasta ylikuormituksen takia eikä palaudu edes loppukesän aikana ennalleen. Kyllä se edelleen jotain tekee, muta ei sitä mitä on luvattu viiden hengen perheessä.

Tämä TM:n tekemä testi nosti äläkän. http://www.rakennusmaailma.fi/artikkelit/pienpuhdistamot-vertailuun

Ettei menisi liian helpoksi. Oletetaan, että teitä käy mökillä se neljä henkeä normaalisti. Enimmillään viisitoista. Tuo puhdistamo pitäisi mitottaa sen viidentoista mukaan. Ei enää niin helppoa...

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän "liikaset".

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201...

Vaan eipä Huoneistokeskuksen kenttäjohtaja Merja Siivonenkaan huonoksi jää...

http://www.talouselama.fi/uutiset/article479545.ece

En ihan ymmärrä Penttilän pointtia. Uusien hinnat eivät ole muistaakseni koskaan joustaneet ja nykyisellään rakentamisen kustannukset eivät ole laskemaan päin. Asuntoja tosiaan tehdään pää märkänä. Toivottavasti laatuasiat ovat kunnossa.

Jutussa sivutaan YIT:tä. En sattumalta jaksa perata koko tuotantoa vaan otan Espoosta kohteet. Ja tässä tullaan Siivosen kommenttiin. Voi olla, että käsitin väärin. Ehkä hän tarkoitti uudiskohteina sellaisia jotka joku on ostanut RS-vaiheessa ja luopunut muutaman vuoden päästä. Kyseessä vain kerrostalot. Mutta näyttänevät suuntaa.

YIT

Aurinkopurje ennakkomarkkinointi 59 asuntoa

Mikaelintori omalla tontilla 2/38 myymättä valmistuu 29.4.2011

Ruutuspuisto omalla tontilla 16/51 myymättä valmistuu 27.9.2011

Tuomaanpiha omalla tontilla 22/38 myymättä valmistuu 28.2.2011

Lemminkäinen

Topaasi vuokratulla tontilla 1/42 myymättä valmis

Safiiri vuokratulla tontilla 15/42 myymättä tammikuu 2011

Karpalo omalla tontilla 20/36 myymättä kesäkuu 2011

Skanska

Adjutantti vuokratulla tontilla ennakkomarkkinoinissa 40/42 myymättä valmistuu 12/2011

Karanpuisto omalla tontilla? ennakkomarkkinoinniss 51/79 myymättä valmistuu 12/2011

Leppävaaran torni vuokratulla tontilla rakenteilla 13/113 myymättä valmistuu 12/2010

SRV

Vallikallion helmi omallatontilla 3/67myymättä valmis

Kokki omalla tontilla ennakkomarkkinoinnissa 26/78 myymättä

Saunavuori omalla tontilla myynnissä 24/57 myymättä valmistuu 6-7/2011

Vallikallion rubiini omalla tontilla myynnissä 12/43 myymättä
valmistuu 2-3/2011

NCC

Asumisen hinta pääkaupunkiseudulla.

Piti vilkaista etuovi.com:in tarjontaa, kun olin ensin katsonut varallisuusrajoihin perustuvaa uudempien asuntojen asumisoikeusvastikkeita. Ovat meinaan pompsahtaneet aika lailla.

Yllätys oli melkoinen, kun Lähderannasta löytyi Vuokraturvalta 26 neliötä 295€/kk. Seuraavasta vastaavasta saikin sitten pistää reippaasti enempi euroa jonoon. Hurjimmat neliöhinnat perittiin ilmeisesti hotellityyppisistä huoneista 7-15 neliön kokoluokassa. Nekin yli 400€.

Kun olen itsekin aprikoinut kestääkö neliöhinnat niin pakko alkaa uskoa, että kestää. Jos sosiaalisen auntotuotannon hinnat ovat tätä luokkaa http://asuntosaatio.fi/DynamicPages/Hinnasto.aspx?target_id=150&target_type=ASOAsunnot .

Tikusta asiaa.

http://www.vaihtamallaparanee.fi/#/laajakaistat/nettikaista_10m

https://kauppa.sonera.fi/yksityisille/raatali/liikkuva_laajakaista.aspx?intcmp=Mob-Reilumpinettitikku-Etusivu-iso

http://saunalahti.fi/gsm/gsmdatapaketti.php

Voiko tätä nyt pitää kilpailutuksena yksilötasolla. Eli käytössä toimiva Superlaajakaista josta irtoaa 5/8 m hinta 25€ kk. Halu vaihtaa halvempaan ja nopeampaan. Paitsi... onko siihen todellisuudessa mahdollisuutta. Kuuluvuuskarttojan mukaan on. Myyjäkin on samaa mieltä ja kehottaa kokeilemaan, mutta ei hirveästi hehkuta nopeuksia. Onhan sopimuksessakin mainittu vaihteluväliksi 0.2-jotain. Tuo alaraja pisti mietteliääksi, että mikä on sopimuksen purkuun riittävä peruste. Onko se esim. YLE-areenan sujuva katsominen vai ei. Kuulema ratkaistaan tapauskohtaisesti. Yleensä valitukset alkaa, kun yhteys ei enää toimi. Kummallisia nuo kuluttajat.

Toisin kuin eräässä kunnan tietotekniikkahankinnassa tässä on 14vrk kokeiluaika. Onneksi. Yksikään tikuista ei antanut mahdollisuutta edes siedettävässä ajassa tehtyyn nopeustestiin. Toisaalta jos vasteaika noin 900ms kieli tulevasta. Käytössä olevassa luokkaa 7ms.

DNA:n ja Saunalahden tikut olivat Nokian. Soneran Huawei. Kun sisällä rivitalo ympäristössä ei oikein tapahtunut siirryin parvekkeelle. Just ja just sai ilmatieteenlaioksen sivun pitkän odottamisen jälkeen ja se oli siinä.

Veri virtaa kadulla?

Kyseinen lause viitannee 1929 tapahtumiin? Inhimilliset kärsimykset seurauksista olivat toisenlaiset kuin yhdessäkään myöhemmin koetussa. Kyseisen lauseen lainaaminen on p/c:eestä nykyhetkessä ja toivottavasti kyseistä tilannetta ei tule. Kreikassa veri on jo joidenkin osalta virrannut.

Jokin aika sitten oli tällainen http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2010/04/11/tassako-maailman-turvallisin-pankkijarjestelma/20105047/12 ehkä tuon soisi yleistyvän laajemmallekin. Hillitsisi menoa jonkin verran ja lyhyentähtäimen vedättäminen optioineen jäisi taka-alalle. Ehkä.

Koska sitten veri voisi virrata? Lain toisella puolella tehdyissä sopimuksissa sanktiot ovat toista. Ei tarvita miljoonia hengenlähtöön. Syrjäytyneille puolikas kossukin on ollut tapon arvoinen. En ihmettelisi mikäli seuraavan huuman jälkeisessä putouksessa kaiken menettänyt asiakas meilläkin tekisi jotain sijoitusneuvojalleen. Johan siitä oli esimerkkiä muualta. Ylipäätään kusettamisen seuraukset ovat pääsääntöisesti maassamme olleet merkityksettömät uhrin kannalta. Tietynlainen kunnia ja miehen sana ovat kärsineet inflaation talouselämässä.

Nokian renkaiden yt:eet toivat mieleen Nokian. Sama kaiku on askelten. Työ sinne missä se on halvempaa. Onhan se ymmärrettävää. Jos katsoi kreikkalaisten viennin ja tuonnin suhdetta muistaakseni 2007 niin olihan se korutonta. Kreikka on jossain kaukana vai onko?

Joka vanhoja muistaa sitä korolla silmään...

Eduskunnan kyselytunnilla oli aiheena lainoitus. Kreikka oli kaikkien yllätykseksi joutunut suomeksi sanottuna kuseen. Yllätys siksi, kun kukaan ei ollut osannut aavistaa mitään :O

Tunnilla sai kuulla keillä on eniten rahaa kiinni. Suomalaisiakin eläkeyhtiöitä kuulema. Kansanedustaja kysyi halutaanko syyllistää eläkeläisiä siitä, että ovat sijoittaneet sinne. Veikkaan ettei ainutkaan eläkeläinen kuin välillisesti. Eläkeläiset eivät sellaisia päätöksiä tee.

Finpro:n maaraportissa joulu/2008 tuonti/vienti 2003-2007 kertoo omaa tarinaa siitä mihin ollaan menossa. Ei kovin salaista tietoa. Ei sitten meno ollut parantunut yhtään 2007-2010?

Miksei sitten puututtu? Paljonko yhden maan ääni maksaa, kun tehdään tiukkoja päätöksiä? Voiko äänellä ostaa lisää liikkumatilaa? Viimekädessä maiden suhteet ovat yksittäisten ihmisten suhteita. Onko kaverille ikävää olla ilkeä? Naamakkain ne asiat pitäisi sanoa. Olisiko poliittisesti korrektia, että pääministeri sanoo toisen valtion pääministerille tämän maan raha-asioiden olevan jo pahasti sotkussa. Voisiko valtiotasolla sanoa kuin raviradalla, että mä en sitten luotota tuota sun totoamista ennen vanhojen velkojen maksua.

Tämäkin artikkeli helmikuulta 2009 herättää kysymyksen. Onko näennäinen korko tärkeämpi osa päätöstä kuin rahojen takaisin saanti. http://www.taloussanomat.fi/porssi/2009/02/02/pankit-pelkaavat-velkajuhlien-jatkoja/20092709/170

 

 

Saako putkiremonttirahat hintaan asuntoa myytäessä?

http://www.talouselama.fi/uutiset/article156455.ece

Oletuksena on, että remontti onnistuu. Olen seurannut yhden taloyhtiön remontin edistymistä ja nuo linkissä mainitut asiat ovat nousseet esille. Suunnittelun ja valvonnan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Oman kokemukseni mukaan liittyen muuhunkin rakentamiseen aikataulutus on yksi haasteellisimpia asioita urakoinnissa.

http://www.aamulehti.fi/teema/kuluttaja/myisiko-asunnon-ennen-vai-jalkeen-putkiremontin/41057

http://www.hs.fi/asuminen/artikkeli/Putkiremontti+ei+aina+nosta+asunnon+arvoa/HA20060528SI1FA03d2k

http://www.datu.info/pub/Koponen.pdf

http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/lehtiarkisto/7705.html

Exel Meikäläinen tulee tilastosta ulos...

Kyllä Findikaattori pelastaa ellei ole muuta kirjoitettavaa. http://findikaattori.fi/

Osio toimeentulo on varsin viihdyttävää katsottavaa. Tuntuu löytyvän jokaiselle jotakin. Vilkuilun voi aloittaa vaikka näistä. Liekö sitten emävale?

asuntojen hinnat http://findikaattori.fi/92/?show=teema

kotitalouksien kulutusmenot http://findikaattori.fi/23/?show=teema jännä tuo asumisen kuvio.

kotitalouksien tulot http://findikaattori.fi/60/?show=teema

kotitalouksien velkaantuneisuus http://findikaattori.fi/28/?show=teema jossa ei lie julkishallinnon velkoja suhteutettuna väestöpohjaan.

pienituloiset http://findikaattori.fi/103/?show=teema

tuloerot http://findikaattori.fi/58/?show=teema

äänestysaktiivisuus http://findikaattori.fi/51/?show=teema voisiko tuolla olla yhteyttä tulojakoon

verotus http://findikaattori.fi/40/?show=teema todennäköisesti välillisten verojen osuus räjähtää kasvuun

rakentaminen http://findikaattori.fi/59/?show=teema suurin muuttuja liikerakentaminen mikä näkynee hintoina muuhunkin rakentamiseen.

Mikä parasta. Taulukoissa löytyy vaihtoehtoja esitykseen :) Vakavasti ajateltuna. Kyllä noi kaksi ylimmäistä vetää vakavaksi eikä noista lopuistakaan mitään riemunkiljahduksia aiheudu.

Voiko asiakas erehtyä?

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Matti/Paivakirja.iw3?showlocation=fe1a0015-0b9d-4a6a-8125-68e317f51f3b&newsID=71dcbd14-fc36-4c94-9f55-b7f35516007c

Matti Vanhanen ei löytänyt haluamaansa maitoa. En tiedä kumpi oli suurempi ongelma maidon tuotantomaa vai sitä purkittava yritys. Sokkotestissä voisi olla vaikea löytää se oma maito.

http://www.arlaingman.fi/fi/index.html

http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio

Asuntomarkkina ja nuoret.

Lähestyn tilannetta pääkaupunkiseudulla asuvan alta kolmekymppisen kannalta. Oletuksena on asunnon etsiminen Espoosta jossa ASP-lainan yläraja on 125 000€ jolloin omasäästöosuus tulee olla 15000€ ja kohteen hinta 140000€. Lainan saa maksimissaan 25v ajalle ja kuukausierä 3% korolla on 593€ ja 5% korolla 731€. En ota lukuun nyt 3000€ palkkiota jolla yritetään tahattomasti vaikeuttaa nuorten asunnon hankintaa.

Jostain syystä Kirstinharju 9-11 tarjonta on runsasta. Löytyisikö sieltä ASP-säästöjen loppusuoralla olevalle alta kolmekymppiselle kohtuuhintaan asunto? Hoitovastike näyttäisi olevan ok. Vesimaksu 16€ korkeahko. Yksiöiden neliöt asiallisia, mutta kaksioiden kuuttakymmentä hipovat ehkä turhan suuria. Suurta remonttia taloyhtiöön ei ole vielä tehty. 1972 rakennetussa talossa se lienee alle kymmenen vuoden kuitenkin tulossa. Nykykustannuksilla se tietäisi jopa viidenkymmenentuhannen lisämenoa.Hankintahinta olisi ASP-lainan rajoissa. 125000 riittäisi kaksioonkin. Yksiö 90000 ja kaksio jopa 100000. Maksimilainan omasäästö olisi 13900.
 

Miten nuori sitten kerää tuon säästösumman. Ehkä kotona asumalla ja töissä käymällä mikäli töitä on. Kahdessa vuodessa ja kahdeksassa neljänneksessä 14000€ 1750€/neljännes eli 583.33€ kk. Todellisuudessa omasäästön tulisi olla jo realistisuuden kannalta luokkaa 19200€ joka edellyttäisi 800€ kuukausisäästöä. Tuon verran asumiseen menisi siinä omassakin. Jonkunlainen maitohappotesti siis.

Jos käteen jäävät tulot ovat 1700€ niin...  Jarkon asuntoblogia koroista odotellessa.

Rikistä http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Tiedotteet/Arkisto/Rata_tiedottaa/Documents/Rata_tiedottaa_052007.pdf

Alla muutama linkki asumisesta ja siitä miten tähän on tultu.

http://www.stat.fi/tup/tietoaika/ta_03_04_asuntojen_hinnat.html

http://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/k221.pdf

http://hsepubl.lib.hse.fi/FI/ethesis/pdf/12056/hse_ethesis_12056.pdf

 

Kuva talouspolitiikan ajokortissa.

Jos kuva olisi Björn Wahlroosin, Lauri Uotilan, Jaakko Kianderin, Leif Fagernäsin, Sauli Niinistön, Sirkka Hämäläisen tai Jouko Skinnarin. Miten talous makaisi? Olisiko vastuu yhdelle liian suuri? Kun ihmisillä on vankka kuva siitä miten asioiden tulisi olla olisiko asiat tasapainossa. Onko parempi, että on monta kokkia eikä kukaan tunnusta keittäneensä soppaa mikäli se ei maistu.

Voidaan syyttää Greenspania alhaisista koroista ja jenkkien asuntoluototuksen kuplimisesta, mutta onko se turhan iso risti yhdelle miehelle. Yksinkö se sen keitti kasaan ja veti vielä välistä?

Kun järjestelmistä ja puolueista puhutaan niin ahneus lienee kattava arvo laidasta laitaan. Eikä siinä taida välistäveto tuntematon käsite olla.

Aiemmin kommentoin toista artikkelia liikenne termein. Ne sopivat talouteen varsin hyvin. Liikenteessä mennään liian lyhyillä turvaväleillä. Taloudessakin. Luotetaan siihen, että se edessä menevä jatkaa samaa vauhtia hamaan tappiin. Tuijotetaan edessä menevää ja unohdetaan ympäristö. Toisaalta talouden päät kansakunnan kaapin päältä ajavat talouden korkeasuhdanteessa lähivaloilla sellaisella nopeudella ettei abs:ssätkään auta, kun reaktionopeus ei ole synkassa vauhdin kanssa.

Mikähän vaihe nyt on menossa? Ehkä pitkät päällä. Kerrankin näkyy eikä mitään edessä. Talla pohjaan. Ainoo vaan ettei tuntemattomalla tiellä tajua, että nyppylän jälkeen voi tulla alamäki ja jyrkkä mutka. Miksi sellaiseen tilanteeseen pitää mennä talla pohjassa? Ehkä siksi, että yritetään ottaa kiinni menetettyä aikaa. Taloudessakin on rajut odotukset ja kiire ottaa menetykset takaisin.

Sääli, että äänestäjille on pakko makeilla ja yrittää venyttää omaa kautta pylvästalossa. Olisi hyvä kuulla joskus miten poliitikot määrittävät sanan palkka. Onko se raha jolla pitäisi tulla toimeen työnsä ympäristössä? Pitääkö sen olla suhteessa hyödykkeisiin vai siihen mitä saa aikaiseksi. Paljonko palkassa on hajurakoa? Pitääkö palkan olla ammattiryhmittäin vai pitäisikö huonolla olla huono palkka postista riippumatta ja päinvastoin? Kuka purkaisi tabut taloudesta? Miksei asioista voida puhua raadollisemmin, kun perusteet taloudellisille vaatimuksillekin ovat usein raadolliset.

Liikennevakuutus yksilön riskin mukaan.

Mikäli vakuutusyhtiö olisi lanseeraamassa uutta mallia liikennevakuutukseen jossa olisi tarkoitus sovittaa maksu autoilijan riskin mukaan niin miten riskiautoilijat saisi selville? Esimerkiksi perustamalla toisen yhtiön joka tarjoaisi vakuutuksen sakkojen varalta. Autoilijat ilmoittavat itse itsensä riskiryhmään ottamalla vakuutuksen jonka jälkeen heidän liikennevakuutuksensa voisi nostaa tappiin. Ei huono idea.

Miksi talousuutiset hämmentävät...

http://www.taloussanomat.fi/raha/2009/10/09/suomalaisia-uhkaa-14-miljardin-euron-korkoriski/200921386/139

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/10/26655

http://www.iltalehti.fi/talous/2009093010340182_ta.shtml

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2009/10/09/asuntopula-on-viela-pelkkaa-pelottelua/200921579/139

http://www.mandatumlife.fi/public/sbd/hs.nsf/putket/henkiloasiakkaat?OpenDocument&tab=1

Viimeinen ei ole uutinen, mutta herättää paljon ajatuksia. Uskoisin rahastoa kiinnostavan lähinnä pääkaupunkiseutu ja kasvukeskukset. Pienin sijoitus 2000. Jos itse toimisin tuollaisen rahaston johdossa ja rahaa riittäisi niin voisi lähteä joka kauppaan mukaan. Tarjoamaan. Ne epätoivoisimmat tippuisi laariin. Muut kaupat pitäisivät yllä hintatasoa. Tiettyyn rajaan homma toimisi. Pointti, että pääsee riittävän suureen osuuteen vuokramarkkinoista ja jatkuvalla kaupankäynnillä pitäisi hintatasoa yllä. Oikeastaan ainoa mikä tuon voi kipata on vuokranmaksurästit. Eli homma lähtee lapasesta ja alkaa tulla tappiota vastikkeet kontra vuokrat.

Todennäköisesti rahasto pärjää hyvin koska siellä on minua fiksummat henkilöt päättämässä asioista ja historia tuppaa toistamaan itseään eli aina kaikkien hyödykkeiden hinnat ovat ylittäneet edellisen tason. Jossain vaiheessa.

Niin nuo neljä ensimmäistä ovat mielestäni hieman ristiriidassa keskenään. Eikä tuossa ole edes rästiin jääneet vuokrat ja tulevat irtisanomiset.

Kas kun markkinat eivät kotiuttaneet voittojaan perjantaina ;)

Yhä useampi vaihtaa kännykkäoperaattoria...

http://www.digitoday.fi/mobiili/2009/10/02/yha-useampi-vaihtaa-kannykkaoperaattoria/200921214/66

Jos katsotaan tarjoushintoja niin paketit tuppaavat olemaan samaa tasoa ilmaisten minuuttien suhteen. Näin katsottuna kilpailu ei ole kovaa. Kyseiset edut ovat alle neljän euron luokkaa kk.

Oleellisempaa on mitä pinnan alla tapahtuu ja kuinka paljon.

Operaattoreilla on ns. torjuntaosasto. Kun asiakkaan numero on lähdössä vaihtoon niin torjunta soittaa perään. Tarjotaan huomattavasti kovempaa etua kuin virallisissa tarjouksissa. Olisin enempi huolestunut näistä henk.koht. tarjouksista mikäli ne yleistyvät. Näillä summilla voi olla jo merkitystä pitkällä juoksulla joka nykyisin tarkoittaa neljännesvuotta.

Arvatkaa kuka maksaa...

Vanhustenhoito ja eläke.

Katselin Arkadianteatterin viimeisen jakson. Draaman aiheena oli vanhustenhuolto. Asia kosketti, kun olin sattumalta käynyt vilkaisemassa eläkekertymääni. Ei kaksista katseltavaa. Teatteria katsellessa välähti miten koko homma saataisiin ratkaistua kerralla ja yhteiskunnan kannalta edullisesti sekä ihmisarvoa kunnioittaen.

Kaari Utrio oli aiemmin ehdottanut kuolinpilleriä. Mikä ettei. Kyllähän tässä itsemurhien värittämässä yhteiskunnassa varmaan sellaisellekin olisi tilaus. Toisaalta kuulosti tylsältä, että ensin kitkutetaan pienellä eläkkeellä ja sitten sairauksien todella iskiessä pitäisi tappaa itsensä. Missä se vanhuuden ilo ja energia?

Huomasin, että eläkettä rokottaa eliniän odote. Toisaalta on paskamaista, jos eläkettä jää "käyttämättä". Ensin revit itseäsi työelämässä kuuskytkahdeksaan, että saat mahdollisimman arvokkaan lippuvihon loppuelämääsi varten. Sitten kesken loppuhuipennuksen suurin osa lipuista jää käyttämättä odottamattoman poistumisen takia.

Eläkevakuutusta hankkiessani pankkitoimihenkilö sanoi, että suurimman edun eläkkeestä saa jäämällä mahdollisimman aikaisin eläkkeelle. Hän kertoi juuri tuon, että useimmilla odote pettää. Kone hyytyy. Kunka monen lukijan tuttavapiirissä on käynyt niin, että eläkeelle päässyt on yllättäen kuukahtanut alle kolmen vuoden eläkkeelle pääsystä? Itselläni on kokemusta turhan monesta. Jopa niin, että harvassa on yli kuutta vuotta työuran jälkeen elävät.

Mitäs jos. Annetaan könttäsumma eläkkeelle lähtevälle. Koko tili puhtaana käteen. Elämä kerralla koreeks. Nyt loppu pihistely. Roskiin kaikki terveysvalistus. Mitä välii. Vähän kuin syöpäsairasta jolla oli kaksi viikkoa elinaikaa ei saanut lääkitä morfiinilla ettei olisi tullut riippuvaiseksi. Tosi on.

 

Mihin tuet menevät teollisuudessa?

Kun laivateollisuus huutaa valtiota apuun niin kuka on avun saaja? Alihankintaketju jossa ei suomalaista duunaria näy? Dokumentissa perään kuulutettiin suomalaista duunaria kunhan ehdoista sovitaan. Siis samoilla ehdoilla kuin ulkomainen alihankkija suhteessa tekijöihinsä?

Voisi kuvitella, että poliittisesti yrityksiä tuetaan koska ne ovat täällä ja niihin toivotaan kotimaista työvoimaa. Ainakin tällainen kuva itselleni on syntynyt työministerin huolestuessa työttömyysluvuista.

Toki yritys voi olla kotimainen. Toimistusjohtaja esikuntineen ovat suomalaisia, mutta rivitekijät muualta. Kannattaako? Riittävätkö pelkät yrityksen maksamat verot, kun kotimaisten työntekijöiden palkoista niitä verotuloja ei ole?

Missähän ovat ne kasvavan työttömyyden maassa tulevat työpaikat. Ovatko kansalaisemme nirsoja, kun kaikki työ ei kelpaa? Vai onko syy jossain muualla?

Koskahan siivous- ja kuljetusala huutavat valtiota apuun...

Voiko poliitikon ostaa ja mitä se maksaa?

Vaalirahoituskeskustelua seuratessa olen alkanut miettiä moniko edustaja pitäisi lahjoa jotta maksaja saisi todellista hyötyä. Vai riittääkö pelkkä ilmapiirin muutos suhteessa vasemmisto oikeisto?

Uskoisin Arkadianmäen olevan aika monimutkainen hallittava. Halua sinne on paljon. Palkat kuitenkin lienee siedettävät. En tiedä onko tutkimusta kansanedustajien palkoista ennen ja jälkeen. Uskon suuren osan kuitenkin pääsevän paremmille ansioille Arkadianmäellä kuin töissä joista sinne tulivat. Ainakin eläke on parempi ja lyhyemmällä uralla.

Oletetaan, että kansanedustaja on saanut reipasta myötäpotkua rahoittajilta. Mikäli häneltä odotetaan vastapalvelukseksi jotain joka on ristiriidassa valtaväestön oikeustajun kanssa asian voi unohtaa. Edustaja ei riskeeraisi mahdollista tulevaa kautta päätymällä julkisuuteen kyseisen muutoksen ajajana. Eiköhän itsekkyys tässäkin pelasta pahimmilta lahjontayrityksiltä. Tai kyllähän edustaja saattaa ottaa tarjotut edut vastaan, mutta maksajalla on kohtena suht epäluotettava tapaus. Ellei sitten asian läpiviennistä ole luvassa kunnon bonusta jolloin edustajan uran jatkolla ei niin väliä.

Ostatko konsonaatin, vokaalin vai presidentin? Mitä tekisit presidentillä? Taloudellinen hyöty? Suosittelisi bisneksiäsi lähipiirilleen? Suomen kokoisessa maassa jossa ne jotka ovat taloudessa jotakin tuntevat ne jotkin.

Kun tullaan politiikan mestikseen eli kunnallispolitiikkaan ostetuila edustajilla voi jo tehdä tiliäkin. Mutta millä hinnalla? Kuinka herkästi yksittäinen edustaja leimaantuu? Vai onko ostettava mielipidevaikuttajia riittävä määrä ja "wannabe" edustajat kyllä seuraavat mukana.

Olisiko niin, että mahdollisesti seurataan väärää polkua. Ehkä toimittajien kannattaisi keskittyä enemmän poliittisesti valittujen virkamiesten kytköksiin. Tokihan ensin vaaditaan poliittinen enemmistö, että voidaan valita sopivat virkamiehet. Kaiken vaalirahoitusjupakan keskellä olisi riemastuttavaa selvittää osakkuudet yhtiöissä jotka voivat hallita tai olla osakkaana yhtiöissä joilta ostetaan palveluja.

Olisiko nyt hyvä aika ostaa politiikko? Saisiko halvemmalla? Yksittäisen edustajan P/E ja P/B? Kasvu- vai arvopoliitikko?

Yksi on ainakin varmaa. Kun edustajalle on löytynyt hinta ja kaupat lyöty lukkoon on vääjäämättä edessä kierrätyskeskus. Pöytälaatikko edustajia ja yhtiöitä. Kun yhdestä veto loppuu vaihdetaan toiseen.

Millä äänestäjät ostetaan? Tuossa mielestäni kulminoituu vaalirahoituksen kannattavuus. Etsitään edustaja joka nauttii suosiota. Edustaja joka todennäköisesti pääsisi läpi muutenkin. Halutaanko siis olla voittajan puolella ja varmistaa hymy huomennakin. Moniko oikeasti epäili vaikka Sauli Niinistön äänimäärää? En usko, että äänimäärä vaihtelisi paljoakaan vaikka kampanjaan syydettäisiin rahaa kuinka. Jonkun vähemmän tunnetun kokoomuksen naisedustajan kohdalla rahalla olisi hyvinkin mahdollista lisätä näkyvyyttä. Saada sanottava paremmin esille. Usein ihmisen perusluonne ei vaan muutu vaikka prepattaisiin kuinka ja syydettäisiin rahaa mainontaan. Sitä kemiaa ei vaan synny äänestäjän ja ehdokkaan välille.

Oli miten oli. Vaaliraha ei yllä äänestyskoppiin. Nuo politiikan bajamajat ovat liian kalliita ostettavaksi muutoin kuin nuolemalla. 

Olipa kerran yritys. (Poliittinen satu)

Olipa kerran yritys nimeltä Oma Ryhmä. Yrityksellä alkoi mennä huonosti. Vaihtoehtoina oli kassan varallisuuden menetys velkojille tai hyötykäyttöön kavereille. Oli tulossa kunnonedustajien vaalit ja rahalle käyttöä. Kaverit lupasivat, että ei käy kuinkaan. Suojellaan. Onhan meillä valtaa.

Saunottiin ja mainostettiin. Kavereilla oli kivaa ja Oma Ryhmän työllisetkin saavat omansa ettei tarvitse mennä palkkaturvaan. Kyllä onnistuu sanoivat kaverit kuin Expertin mainoksessa.

Kaverit eivät muistaneet, että porukassa heilui mukana vastarannankiiski julli. Julli halusi kyykyttää säädöksiä ja nostatti haloon. Kaverit joutuivat laittamaan puntariin Oma Ryhmän ja äänestäjät. Äänestäjät painoivat enemmän ja Oma Ryhmä päätettiin uhrata.

Oma Ryhmän pomot soittelivat tukiasemat tukkoon ja vaativat suojelua sekä lupausten pitämistä. Kaverit valittelivat, että nyt pitää lupaukset jättää. Taisi tulla luvattua laittomia.

Näkemyksiä verovähennyksen vaikutuksista...

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/09/25575

Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela ei pidä verovähennystä korkojen alhaisuuden vuoksi kovinkaan merkittävänä eikä usko asuntojen hintojen laskuun. Hän pitää kysynnän ja tarjonnan välisiä vaihteluita suurimpana asunnon hintaan vaikuttavana tekijänä.

Minulle jää jutusta kysymys onko hän vähennyksen poistoa vastaan ja argumentoi asiaa kiihkottoman järkevästi. Vähättelemällä vähennyksen merkitystä vähenys saisi jäädä?

http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2009/09/08/nain-menettaisit-tuhansien-eurojen-verohyodyn/200919625/139?pos=2

Taloussanomien artikkelissa lasketaan menetyksiä. Eikö asiassa nähdä mitään hyvää? Ehkä kirjoittajalla on vähennykset käytössä ja asunnon arvo noussut reilusti.

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2009/09/08/valittajat-vuokrat-nousisivat-asuntokauppa-hyytyisi/200919621/139

Ymmärrän välittäjien huolen. Toisaalta useasti asuntonäytöllä välittäjä on vähätellyt hintaa. - Eihän se paljon ole parillekymmenelle vuodelle. Ja isommasta lainasta saatte sitten täyden verohyödyn.

Just. En ihmettele ettei kansanedustajilla ole kanttia. Kukaan ei halua olla se kusipää joka vaikeuttaa elämää. No. Tuskin se vähennys kerralla pamahtaisi pois. Itse ajattelisin niin, että vaikka 2010 jälkeen myönnetyistä lainoista ja 2015 jälkeen tehdyistä kaupoista myyntivoiton vero. Jäisi viisi vuotta aikaa vaihtaa.

Harmi ettei tunnuta ymmärtävän ratkaisun tervehdyttävän asuntomarkkinoita. Ajattelen lähinnä jälkikasvua. Vai pitääkö asunnon olla eläkekertymän suurimpia nimittäjiä asunnon arvonnousun vaikutuksesta?

Onhan se ymmärrettävää arkajalkojen maassa, kun on aina jauhettu, että asunnossa arvo säilyy toisin kuin pörssissä. Pitää saada pitää edes se asunnon arvonnousun mahdollisuus, jos ei uskalla sijoittaa. Valitettavasti se asunto ei ehkä kuitenkaan ole se varma sijoitus. Täytyy muistaa ettei siitä maaltamuutosta niin kauan ole. Niitä lähiöitä peruskorjataan nyt, eikä sekään ihan halpaa ole.

Arvauksia asuntojen menekistä...

... http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2009/07/15/yksioiden-hinnat-nousivat-korkeammalle-kuin-koskaan/200916338/139

Miten tässä näin kävi? Vuosia sitten arveltiin, että yksiöt ovat katoava tuote asuntomarkkinoilla. Pidettiin selvänä, että ihmisten vaurastuessa kaksiot ovat pienimpiä asuntoja joita halutaan. Sinkkukin haluaisi erillisen makuusopen. Maamme asumisneliöt henkeä kohti olivat euroopan ahtaimpia. Yksiöt olisivat ostajalle taloudellinen itsemurha. Niistä ei pääsisi eroon kuin yhdistämällä suurempaan huoneistoon.

Ehkä kyse oli kuitenkin enemmän toiveista kuin todellisuudesta. Eihän suomalaiset vaurastu kuin perimällä ja asunnon hankkimalla. Hankkimalla asunnon johon on varaa. Eikä sinkulla yleensä ole varaa kuin yksiöön. Kun sinkku tapaa toisen sinkun saa kahdella yksiöllä yleensä kolmion. Kukas niitä kaksioita sitten? Eronneet yhteishuoltajat...

Kuntotarkastus?

Päätelkää itse ja paljonkohan tämänkin tutkimuksen tekeminen maksoi?

http://www.huutokaupat.com/uploads/files/326/709.pdf

Jos olisit myymässä kiinteistöä maksaisitko tällaisesta? Paljonko painoarvoa oikeudessa riitatapauksessa?

On hämmästyttävää kuinka vähän tällaista kyseenalaistetaan. Joku ajankohtaisohjelma teki jutun jokunen aika sitten. Ymmärsin tuotteen olevan vakioitu joidenkin kiinteistönvälitysyhtiöiden palveluun. Mahtoiko olla jopa niin ettei kohdetta oteta myyntiin ilman tarkastusta.

Itse tiedän pari tapausta jossa on vedottu siihen ettei rakenteisiin kajottu. Kummassakaan toimeksiantaja ei ollut kieltänyt, jos ei pyytänytkään.

Arveluttavaksi toiminnan tekee juuri tuo, että asiantuntija jonka pitäisi tajuta toimenpiteen merkitys ei vaadi rakenteista otettavia näytteitä. Liekö sitten hintakysymys.

Ostaisitko mahdottoman työn?

Kuinka usein tilaaja tietää mitä tilaa? Ymmärtää realiteetit työn määrästä ja siitä maksettavasta palkasta. Nähtyäni ohjelman Luupin alla / Likainen sairaala heräsi väistämättä kysymys kuinka alas hinnat voi kilpailuttaa?

ISS oli vastuussa siivouksesta. Jo uuden työntekijän perehdyttämisessä sanottiin ettei aika riitä kaikkeen mistä tilaaja maksaa. Sopimuksia ei näytetty. Oli sairaalan johtajan sana vastaan siivousyrityksen tekemättömiä töitä. En usko, että asia on noin mustavalkoinen. Sopimukset ovat monimutkaisia kuvioita, kun palvelu pitäisi saada halvalla ja palvelusta pitää karsia jotain, että halpuus toteutuu.

Onko laadun huononeminen tuottavan osakkeen kääntöpuoli? Milloin huono työnjälki kääntyy yritystä vastaan vai annetaanko aina vähän enemmän periksi. Ei jakseta vaatia mistä on maksettu.

Aloja on varmaan turha alkaa luettelemaan.

Lapselle asuntoa etsimässä...

Ajatuksena etsiä asunto kaksio. Äkkiseltään uusissa ja vanhoissa tuntuisi olevan hinnoissa eroa. Todellisuus voi olla toinen. Remontit voivat tehdä vanhemmasta kohteesta lähes uuden hintaisen eikä se silti vastaisi uutta. Toki rakenettu ympäristö on se mikä on ja silläkin on hintansa. 

Hinnoittelu reilusta 150 vajaaseen 200 tuhanteen. Onko kalliimmassa laskettu remontin hinta sisään ja halvimmassa ei? Kaikki ovat kuitenkin velattomia hintoja. Ei selviä onko kyse perinteisestä vai pinnoituksesta. Perinteinen on kuitenkin ainoa johon taloyhtiö saa täyden vakuutuksen. Kyse samasta kadunpätkästä ja samaan aikaan rakennetuista vierekkäisistä taloyhtiöistä joiden talot ovat toistensa kopioita. Alunperin ARAVA-tuotantoa luulisin.

Leikitään, että 100 000 saisi lainaa ja omaa olisi 42 000. Tarjous olisi mennýt läpi ja jäätäisiin odottamaan remontin laskua. Tullee olemaan 40 000 luokkaa. Halpa asunto? Eikä olisi viimeinen remontti yhtiössä. Eikä valtion korjausavustus yhtään ainakaan laske hintoja kuten lehdet ovat viimeaikoina uutisoineet.

Koska kyse on jälkikasvusta voin odottaa. Mahdollisesti 2011 140 000 riittää velattomasta ja remontoidusta kaksiosta. Tai sitten ei.

Piti muokata 15.7 tajutessani ettei linkin haku toimi. Kohde löytyy etuovi.com jousenkaari osoitteella. Aika erilaisia ilmoituksia välittäjät saavat aikaiseksi tiedoillaan.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän jousimies blogi