Käyttäjän Ari Hakkarainen blogi

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Mielenkiintoinen marginaalituote väärässä yhtiössä

Nokia esitteli uuden tuotteen, joka on herättänyt vaisusti kiinnostusta mediassa ja pistänyt yhtiötä seuraavat asiantuntijat pohtimaan mistä on kyse. Uusi tuote on Nokia Ozo. Se on kolmiulotteisen kuva-aineiston kuvaamisen tarkoitettu kamera. Kohdeasiakkaita ovat kuvaamisen ja elokuvaamisen ammattilaiset. Herää kysymys: mistä tekemistä tällä on Nokian liiketoiminnan kanssa?

Nokia Ozo 3D-videokamera

Nokia Ozo kuvaa videota kahdeksan synkronoidun linssin kautta ja tallettaa ääntä kahdeksan integroidun mikrofonin avulla. Tuloksena on kolmiulotteista liikkuvaa kuvaa ja tilassa liikkuvaa ääntä. 3D-kuvaa voi katsella heti, toisin kuin perinteisissä järjestelmissä missä 3D-kuva muodostetaan kuvatusta aineistosta jälkikäteen.

Yhtiö uskoo Ozolla kuvatun materiaalin sopivan julkaistavaksi keinotodellisuusalustoille (virtual reality), kuten Oculus Rift –tyyppisille laitteille.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Apple pyrkii omimaan uusia tuotesegmenttejä, mutta helppoa se ei tule olemaan

Apple julkisti syyskuun alussa ensimmäiset tuotteensa, joilla se pyrkii omimaan kokonaan uusia tuotekategorioita itselleen. Steve Jobsin seuraajan Tim Cookin on nyt onnistuttava, sillä uuden segmentin valloittaminen on kallista ja riskialtista puuhaa. Älykäs rannekello Apple Watch ja maksujärjestelmä Apple Pay ovatkin tärkeät tuotteet yhtiölle. Välitöntä, villiä ja laajaa innostusta uudet tuotteet eivät kuitenkaan ole herättäneet.

Apple Watch älykello
 

Kenties Tim Cookin otsalla jo kihelmöi kylmä hiki hänen odottaessaan vuoden 2015 alkua, jolloin uudet tuotteet tulevat myyntiin. Itsestään selviä huippumenestyksiä Watch ja Pay eivät ole, mutta ei ole jokainen Applen tuote ollut aikaisemminkaan. Esimerkiksi:

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Salamannopea, varma ja riskitön tapa rikastua pörssissä

Ihmisen kekseliäisyys on hämmästyttävää. Kun keksijänä on pörssidiileri, tuloksena voi olla paljon rahaa. Rahoitusalasta aiemminkin kirjoittanut Michael Lewis kertoo kirjassaan Flash Boys – A Wall Street Revolt uudesta Yhdysvalloissa toimivasta liiketoimintamallista, jossa ei kovin helposti voi epäonnistua. Se perustuu välistävetoon, missä käytetään hyväksi osakekauppatapahtumien millisekuntien viivettä. Toiminta on ainakin toistaiseksi laillista.

Flash Boys, kirjan kansikuva

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Tulevaisuuden teknologiakuninkuus ratkaistaan medialaitteissa

Fred Vogelsteinin kirjoittama kirja Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution kertoo jännittävän tarinan taistelusta uuden aikakauden johtajuudesta. Vastakkain ovat suljettua teknologiaa edustava Apple ja avoimesta teknologiasta ponnistava Google. Erityisen kiinnostavaksi taistelun tekee se miten lähellä Apple oli kadotuksen kuilun reunaa Steve Jobsin sitoessa yrityksen resurssit ensimmäisen iPhonen kehitykseen. Tuotteen ensimmäinen versio oli siitä huolimatta teknisesti että toiminnallisesti surkea viritys.

 Dogfight - how Apple and Google

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Jorma Ollilan analyysi Nokian romahdukseen: heikko ohjelmisto-osaaminen

1990-luvun lopusta 2000-loppuun Nokialla oli resurssit tehdä käytännössä aivan mitä tahansa. Kauppa kävi, markkina-asema matkapuhelimissa oli lähes dominoiva, joten rahaa kertyi sekä investoitavaksi että kassaan läjäpäin. Muistelmateoksessaan Mahdoton menestys Jorma Ollila analysoi tärkeimmiksi syiksi Nokian matkapuhelinten parin vuoden takaiselle romahtamiselle ohjelmisto-osaamisen puutteen ja toimimattoman organisaatiorakenteen.

Jorma Ollila. Kuva Otava/Jouni Haarla 2013.

Harri Saukkomaan ja Jorma Ollilan yhteistyönä kirjoittama Mahdoton menestys on Ollilan elämäkertateos, joka alkaa lapsuudesta ja päättyy hänen jättäessään Nokian hallituksen puheenjohtajuuden. Kirjan julkistamistilaisuudessa kirjailijat kertoivat valmistelleensa käsikirjoitusta 10 vuotta.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Rakkaudesta sijoittamiseen -kirja listahuipulla Australiassa ja Itävallassa

Noin vuosi sitten, kesäkuussa 2012, julkaistiin Piksu.net-kirjoittajien kirja Rakkaudesta sijoittamiseen. Suomen hiljalleen syntyvillä e-kirjamarkkinoilla teos on herättänyt mielenkiintoa ja myyntiäkin on kertynyt kohtuullisesti. Koska kirja on saatavilla maailmanlaajuisesti, on ollut mukava seurata missä muualla kuin Suomessa kirja kiinnostaa lukijoita. Australiassa ja Itävallassa kiinnostus on ollut niin konkreettista, että teos lienee korkealla suomenkielisten kirjojen myyntilistoilla.

Rakkaudesta sijoittamiseen -kirjan kansikuva

Suomenkielisten sijoituskirjojen Bestseller-listaa tuskin Australiassa tai Itävallassa kukaan kokoaa, mutta rohkenen arvella, että jos sellainen olisi, Rakkaudesta sijoittamiseen olisi listan kärkitiloilla.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Visionäärinkin luomat menestystuotteet voivat olla sattumia

Jeff Bezos perusti vuonna 1994 Amazon.com-verkkokaupan. Sama mies kertoi maailman suurimmaksi verkkokaupaksi kasvaneen yhtiön liikevaihdon vuonna 2012 olleen 61 miljardia dollaria. Tekipä Amazon voittoa tai tappiota (pieni tappio 2012), yhtiö ei suostu maksamaan osinkoa, sillä pääjohtaja Bezos investoi edelleen pitkäjänteiseen kasvuun.  Richard L. Brandtin kirjoittama One Click –kirja kertoo syyn paitsi tähän, myös moneen muuhun mieltä askarruttaneeseen asiaan Amazonista ja Jeff Bezosista.

One Click -kirja

Jeff Bezos on vähintään Steve Jobsin veroinen visionääri tietotekniikan kehitystrendien haistamisessa ja niiden luomisessa. Bezos vaikuttaa myös lähes yhtä ristiriitaiselta persoonallisuudelta kuin Jobs, vaikka Bezosin elämä ei yhtä värikästä olekaan ollut.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Sanoma aloitti siirtymän digitaalisen mediaan vuosia sitten, mutta vaikeaa se silti on

Onhan tämä kehitys tiedossa ollut jo jonkin aikaa, mutta silti muutoksen raadollinen konkreettisuus säväyttää, kun se todella tapahtuu. Suomen suurin mediayhtiö Sanoma julkisti vuoden 2012 yhdeksän ensimmäisen kuukauden taloudellisen tuloksensa, jota lukemalla ja toimitusjohtajan lausuntoja arvioimalla voi tehdä vain yhden johtopäätöksen: median murros on nyt realisoitunut. Digitaalinen media on saattanut saavuttaa käännepisteen, josta kehitys kiihtyy niin nopeasti, että jokaisen alan yhtiön on tehtävä jotain.

Sanoma-konserni on iloinen tammi-syyskuun 2012 aikana syntyneestä oppimateriaaleja tuottavan liikeyksikkönsä ja Nelonen Median hyvästä tuloksesta, mutta muun liiketoiminnan kehityksestä talossa ei olla iloisia.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Lumevaikutuksen soveltamisen osaaja on voittaja

Kysyessäni ihmisiltä miksi moni arvostaa ja suorastaan fanittaa Applen tuotteita, yleisimmät vastaukset ovat: design ja helppokäyttöisyys. Markkinoilta löytyy kuitenkin vähintään yhtä hyvin suunniteltuja ja käytettäviä tuotteita kuin Applen vimpaimet. Perimmiltään ilmiössä täytyy olla kyse jostain muusta. Apple on onnistunut syöttämään kuluttajille plaseboa, johon he innokkaasti uskovat.

Erkki Leppänen kertoo kirjassaan 'Kuluttajat vaativat plaseboa' kymmenien esimerkkien kautta miten ihmisten tunteet vaikuttavat ostopäätöksiin. Kun markkinoinnissaan taitava yritys kykenee kääntämään tunteet, kuten mielihyvän odotuksen, henkilökohtaiset uskomukset, turvallisuushakuisuuden ja pelon hallinnan puolelleen, kuluttaja myy itse itselleen tuotteen. Kirjassa tätä kutsutaan plasebovaikutuksen luomiseksi tuotteen tai palvelun markkinointia tehostamaan.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Vähättelyllä ei mediatalo uusista amerikkalaisista kilpailijoistaan pääse

Kuka olisi uskonut muutama vuosi sitten, että tietokoneyhtiö Apple myy kirjoja Suomessa ja kaapeli-TV-yhtiö HBO myy suosittuja TV-sarjojaan suoraan suomalaisille katsojille? Media-alan liiketoiminnan muutos on nyt niin nopeaa, että esimerkiksi vain verkossa toimivan Netflix-elokuvavuokraamon Suomeen tuloa vähättelevä MTV Median johto tulee vielä olemaan ihmeissään markkinoiden liikkeestä.

HBO tv-kanavan web-sivu

Apple on tosiaan hämmästyttävän nopeasti ottanut merkittävän aseman Suomen pienistä e-kirjamarkkinoista iBookstore-jakelujärjestelmällään. Suomalaisista kirjakaupoista ainoastaan alan uusi toimija Elisa Kirja on kyennyt vastaamaan Applen luomaan niin kaupalliseen kuin tekniseenkin haasteeseen sähköisen kirjan jakelussa.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Nokialla on vielä mahdollisuus, mutta pelkät puhelimet eivät enää riitä

Moni uutisraportti on kertonut maailman suurimman verkkokaupan Amazonin valmistelevan oman älypuhelimen tuomista markkinoille. Hetkinen – tämähän vaikuttaa samalta kuin suomalaiset kauppaketjut kehittäisivät Pirkka- ja Rainbow-puhelimia. Älypuhelin on jo siis niin arkipäiväinen tuote, että verkkokauppakin pystyy suunnittelemaan, valmistuttamaan ja markkinoimaan sellaisen. Onko tämä hyvä vai huono uutinen Nokian uudelle strategialle?

Puhelin on osa kokonaisjärjestelmää. Kokonaisjärjestelmä tarkoittaa käyttäjälle täysin saumatonta verkkopalvelujen kokonaisuutta, joka on käytettävissä niin puhelimessa, tabletissa kuin tietokoneellakin. Käytetyimpiä tällaisia järjestelmiä ovat Googlen palvelut, Applen verkkokaupat ja Amazon Kindle-laitteille saatavilla olevat palvelut ja mediasisällöt. Jokainen iPhonea tai uudehkoa Android-puhelinta käyttänyt tietää miten sujuvasti verkkopalvelut niillä toimivat.

 

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Uusi sijoituskirja opastaa: sijoittaako kultaan, rahastoihin, Nokiaan vai Facebookiin?

Testattua tietoa ja vallattomia vinkkejä sijoittajille lupaa uusi sijoittamisen saloihin keskittyvä Rakkaudesta sijoittamiseen –kirja. Kirjan kirjoittajat ovat Piksu-verkkolehdestä tuttuja sijoittamisen ja säästämisen asiantuntijoita. Kirjassa opastetaan aloittelevaa sijoittajaa ja tarjotaan uusia näkökulmia sijoituskohteiden arviointiin kokeneille sijoittajille.

 Kai Nyman, Kalle Käyhkö, Jarno Lönnqvist, Matias Savolainen, Lars Stormbom, Pekka Valkonen, Risto Valtonen

Ote kirjan ensimmäisestä artikkelista Kolmen minuutin sijoituskurssi:

"Minulta kysytään usein, mihin kannattaisi sijoittaa. Kysymys on kiusallinen, sillä minulla ei ole siihen vastausta. Kysyjä tietenkin pettyy kuullessaan tämän. Se, mikä hänelle on paras sijoitus, voi olla jotain aivan muuta, mitä hyvä sijoitus on minulle. Kaikki lähtee nimittäin siitä, millainen sijoittaja kukin on.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Kamerateollisuuden historian suurin murros vei vain 10 vuotta

Median historian nopein murros saattaa olla valokuvien ja videoiden siirtyminen filmiltä ja kaseteilta muistikorteille talletettuihin tiedostoihin. Kun noin 10 vuotta sitten uusi digitaalinen kamera- ja tallennusteknologia alkoi olla tarpeeksi käyttäjäystävällistä, riittävän tasoista teknisesti ja hinnaltaan perheystävällistä, uusi media vyöryi hämmästyttävän nopeasti koti- ja ammattikäyttöön.

Samalla valokuvauksessa liikkuvat rahavirrat vaihtoivat suuntaa. Filmivalmistajia ei enää tarvittu, mutta koska jossakin kuvaajat otoksiaan haluavat esitellä ja myös säilyttää, internet-palvelut ja tallennusvälineiden valmistajat ovat keränneet filmeihin sijoitetut rahat omiin taskuihinsa.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Uusi markkina syntyy silmiemme edessä: milloin on oikea hetki mennä mukaan

Kun kuluttajina katselemme uuden markkinan syntymistä, huomaamme kenties jotain uutta tapahtuneen vasta kun siitä on juttu TV:n iltauutisissa. Silloin meitä saattaa kiinnostaa tieto siitä, milloin uusi tuote tai palvelu on sellaisessa elinkaarensa vaiheessa, että se kannattaa hankkia. Kun sen sijaan talouselämää seuraavina katselemme uuden markkinan syntymistä, meitä kiinnostavat aivan toiset asiat. Esimerkiksi teknologiateollisuudessa trendit vaihtuvat suhteellisen nopeasti, joten oikeaan osunut ajoitus niin työpaikan valinnan kuin sijoituksenkin kannalta on tärkeää.

Konsulttiyhtiö Gartner Group on kehittänyt Hype Cycle -mallin, jolla on kätevä kuvata uuden teknologian elinkaaren vaiheita. Mikäli sijoittaja käyttää mallia teknologia-alan tai digitaalisen median tuotteiden kypsyyden analysointiin, jostain on hankittava tietoa, että pystyy asettamaan uuden teknologian aikajanalle oikeaan kohtaan. Sen jälkeen voi arvioida, selviääkö teknologia karikoiden yli massamarkkinoille.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Missä ovat epäreilusta verokohtelusta vihastuneet digitaalisen median ammattilaiset?

Kun hallitus tarvitsee lisää verotuloja ja keksii nostaa jonkin yksittäisen alan, yksittäisen tuotteen arvonlisäveroa, niin mitä sen alan ammattilaiset tekevät? Väittävät taivaan putoavan niskaan, jollei elämä jatku entisellään. Mitä tekevät saman alan ammattilaiset, joiden vastaavista tuotteista on kuitenkin koko ajan maksettu moninkertainen arvonlisävero? He ovat hiljaa ja keskittyvät bisnekseensä.

Puhun media-alasta. Hyvin ymmärrettävistä historiallisista syistä yhteiskunta on aikoinaan halunnut tukea sekä kirjallisuutta että lehdistöä. Kansaa on haluttu sivistää ja pitää ajan tasalla maan ja maailman asioista. Siksi Suomessa kirjojen arvonlisävero on edelleen tänäkin päivänä 9 prosenttia. Tilattavilla lehdillä, kuten hyvin menestyvillä suurilla sanomalehdillä ja aikakauslehdillä ei arvonlisäveroa ole lainkaan. Lehtien irtonumeroista maksetaan normaali vero.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

2010-luvun mediajätti on internet-yritys

Mediajättejä on aina ollut olemassa joukkoviestinnän 500-vuotisen historian aikana. Jos kuitenkin keskitytään viimeisen 20 vuoden aikaan, jolloin digitaalinen media on kehittynyt massamarkkinoille sopivaksi välineeksi, huomataankin muiden kuin perinteisten mediayhtiöiden ohjaavan kehitystä.

Kolme medialaitetta: iPad-tablet, Samsung Smart TV ja älypuhelin

1990-luvulla Nokia toi uuden langattoman viestintävälineen maailman ihmisille, mutta ei osannut hyödyntää sen mediamahdollisuuksia liiketoiminnassaan. Perinteiset lehtitalot, TV-yhtiöt, elokuvastudiot ja levy-yhtiöt hallitsivat mediamarkkinaa nauttien viimeisistä kultaisista vuosistaan ennen World Wide Webin läpimurtoa yrityksiin ja koteihin 1990-luvulla.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Olohuoneen sohvaperuna kehittyy joka paikan besserwisseriksi Smart TV:n myötä

 

Television suhteellisen lyhyt historia on ollut liki täydellinen menestystarina. Heti kun ihmiselle jää asumis- ja ruokakulujen jälkeen pari satasta ylimääräistä, hän ostaa televisiovastaanottimen. Hyvin usein hänestä samalla tulee tylsänä ruutua tuijottava sohvaperuna, koska media on yksisuuntainen. Ei enää. Uudet Smart TV-laitteet kytketään TV-verkon lisäksi internetiin, jolloin olohuone muuttuukin sosiaalisen median kommunikointitantereeksi.

Samsung Smart tv ja Smart hub päämenuSamsung Smart TV ruudulla Yle Areena-sovellus

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Lehdistöllä on yhden ansaintamallin sijasta jatkossa kolme uutta mahdollisuutta

Painetun sanomalehden lukijamäärä ja levikki ovat jo pitkään olleet hienoisessa laskussa. Aikakauslehtien levikki on aaltoillut ylös ja alas, mutta joka tapauksessa painetun maksullisen aikakauslehden suurimmat päivät ovat takana. Myös mediayhtiöt tietävät tämän, vaan vanhasta tilaus- ja mainosmaksuista koostuvasta liiketoimintamallista tuskin yksikään yhtiö on vielä kyennyt siirtymään täysin digitaaliseen aikakauteen.

Yhden liiketoimintamallin sijaan lehdistöllä on jo nyt vähintään kolme vaihtoehtoa siirtyä digitaalisen mediaan: verkkolehti, ladattava lehti ja henkilökohtainen lehti.

Videolla tarkastellaan näitä kolmea eri tapaa lukijan kannalta Apple iPad-tabletilla:

Suurten sanomalehtien verkkosivut ovat jatkuvasti Suomen suosituimpien sivustojen listalla, joten uutisia seurataan kenties enemmän kuin koskaan. Verkkolehdille on tähän mennessä keksitty kaksi ansaintamallia: mainokset ja pääsymaksut. Mainoksia on helppo liittää sivulle kuin sivulle, mutta ammattitaitoisen toimittajajoukon palkkoja niillä harvoin maksetaan. Huffington Post onnistui yhdistämällä ammattitoimituksen ja ilmaistyövoiman.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Digitaalisen median markkinat jaetaan nyt

Tällä hetkellä 'internetissä kaiken pitää olla ilmaista' pidetään yleisesti hyväksyttynä totuutena. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla ilmaista edes internetissä, sillä digitaalisesta mediasta ollaan valmiita maksamaan. Vaikeus on siinä, että enää ei ole yhtä liiketoimintamallia kuten esimerkiksi lehtibisneksessä, joka satojen vuosien ajan yksinkertaisesti myi mainostilaa lehdestä ja tuotteen kotiin toimituksen lukijoille. Koska internetissä todellakin on niin paljon sisältöä saatavilla ilmaiseksi, täytyy digitaalisen median liiketoimintamallin olla hyvin perusteltu.

Harva digitaalisessa mediassa toistaiseksi on menestynyt, mutta ne jotka ovat, ovatkin pistämässä uusiksi koko alaa. Talouslehti Fortune laati niin kuvaavia kaavioita perinteisen median ja uuden median rajusta kilpailutilanteesta, että käytän niitä sellaisenaan.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Digitaalisen median aiheuttama murros on mahdollisuus sijoittajalle

Olen jo jonkin aikaa penkonut, haastatellut, analysoinut, lukenut, laskenut, kysellyt ja testannut eri lähteistä saatua tietoa mediamarkkinoista tulevaa kirjaani varten. Tarkkaan ottaen aiheena on digitaalisen median aiheuttama murros koko medialiiketoimintaan ja ihmisten arkielämään median käyttötapojen muuttuessa. Viikonloppuna minulle esitettiin aiheesta hyvä kysymys: mihin sitten sijoittaisit media-alalla, sillä onhan murros valtava mahdollisuus?

Sijoittaisin sellaiseen bisnekseen, joka liittyy Internetiin ja liikkuvaan kuvaan tai sellaiseen, jolla on hallussaan verkkopalvelu tai ohjelmistoalusta millä on mahdollisuus kasvaa merkittäväksi jakelukanavaksi mediatuotteille.

Suomen mediamarkkina 1997-2010

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Luottoluokitusten tekijät ja suurten rahoituslaitosten tuotekehittäjät ovat konnia

 

Maailmantalouden taantumassa ja valkokaulusrikollisuudessa ei yleensä ole paljon naurun aihetta. Michael Lewis kertoo kirjassa The Big Short – Inside The Doomsday Machine (Suuri lyhyeksimyynti – Tuomiopäivän koneen sisällä) kuitenkin sen verran herkullisia tarinoita Wall Streetin pelureista, että naurua ei aina voi pidätellä.

Big Short, Michael Lewis

Michael Lewisin ensimmäinen kirja Liar's Poker kertoo hänen ensimmäisestä työpaikastaan finanssitalo Salomon Brothersilla vuonna 1985. Täysin vastuuton kaupankäynti, holtiton johto ja käsittämättömien rahoitustuotteiden kehittely vetivät yhtiön sittemmin nurin. Lewis palaa Big Short-kirjassa samaan aiheeseen, mutta 2000-luvun tapahtumiin lähinnä kahden sijoittajan Steve Eismanin ja Michael Burryn tarinoiden kautta.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Nokian vajoaminen jatkuu kunnes saneerauksesta siirrytään innovoimaan ja investoimaan

Nokian tammi-maaliskuun 2011 tuloksessa on kaksi valopilkkua: merkittävä myynnin kasvu Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa ja hätiköityjen massairtisanomisten välttäminen vuoden 2011 aikana. Lähes kaikki muu – laitemyynti, kannattavuus, älypuhelinten markkinaosuus, odotukset loppuvuodelle 2011, investointien puute – ovat vähemmän valoisaa kuultavaa.

Nokian hallitus aivan ilmeisesti palkkasi Stephen Elopin saneeraamaan yhtiön. Niin tarmokkaasti uusi toimitusjohtaja on tarttunut kustannusten karsimiseen. Yhtään ilmoitusta merkittävästä investoinnista tulevaisuuteen hän ei ole antanut. Vastoin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan julkilausumaa tahtoa, Elop ensimmäisenä saavutuksenaan käänsi hallituksen päät älypuhelinten strategialinjauksessa ja sai Nokian luopumaan oman älypuhelinohjelmiston (Symbian ja S60) kehityksestä.

Tästä seuraa valtavat kustannussäästöt ja yhtiön investointitarve uuteen teknologiaan vähenee myös. Nokian valitsema Microsoftin kehittämä Windows Phone-ohjelmisto rajaa ne teknologiat mitä älypuhelimissa voi käyttää, joten niissä tarvittavan huipputeknologian suunnittelu- ja osaamistarve vähenee Nokialla olennaisesti.

Nokia ilmoitti alkuvuoden 2011 tulosraportissaan älypuhelintensa markkinaosuuden laskeneen 26 prosenttiin. Yhtiö ennakoi myynnin ja kannattavuuden kaiken kaikkiaan laskevan vuoden 2011 aikana edelleen.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Nykyinen palvelu suomalaisissa verkkokaupoissa ohjaa asiakkaat ulkomaisiin kauppoihin

Oli viikonloppu. Oli juuri oikea mielentila ja juuri sopivasti aikaa lukea kirja. Sen nimikin ole tiedossa, sillä kirjoittajat itse olivat markkinoineet tuotteensa minulle edellisen viikon aikana sosiaalisessa mediassa. Tartuin hiireen ja lähdin ostoksille. Tulos oli kuitenkin surkea. Puolen tunnin aherruksen jälkeen minulla ei ollut kirjaa, ei luettavaa, vain syvä inho suomalaisia verkkokauppoja kohtaan.

Olen ostanut melkoisen määrän digitaalisia tuotteita ainakin yhdysvaltalaisista ja englantilaisista verkkokaupoista. Olen ostanut aika paljon fyysisiä tuotteita ainakin saksalaisista, ranskalaisista, ruotsalaisista, englantilaisista ja amerikkalaisista verkkokaupoista. Koskaan, ei koskaan ostotapahtuma ole mistään ulkomaisesta kaupasta peruuntunut sen vuoksi, että kauppa ei olisi pystynyt vastaanottamaan maksua.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Usein kysyttyjä kysymyksiä Nokian johtajavaihdoksen merkityksestä

Harvan yrityksen pääjohtajan vaihdos on niin dramaattinen tapahtuma, että kansaa täytyy rauhoitella hakemalla TV-uutisiin pääministeri Mari Kiviniemi antamaan ympäripyöreä lausunto asiasta, joka ei suoraan hänelle edes kuulu. Koska johtajanvaihdos tapahtui suomalaisten yhteisessä ylpeydenaiheessa, Nokiassa, herättävät yhtiössä tapahtuvat suuret muutokset myös suurta epävarmuutta kansalaisissa, muissa yrityksissä ja koko yhteiskunnassa.

Ulkomainen media on sen sijaan kiinnostunut Nokiasta ja sen tulevaisuudesta laajemmin kuin yhtiön pääkonttorin sijaintiasiana. Ympäri maailmaa saamissani kyselyissä haetaan usein syitä siihen miten suomalainen henkilökunta ottaa Pohjois-Amerikkalaisen johtajan vastaan tai miksi Nokia ei ole enää kehityksen kärjessä. Kokosin tähän muutaman yleisimmän kansainvälisen median esittämän kysymyksen ja vastaukseni niihin.

Vuodesta 2008 lähtien Nokian liikevaihto ja kannattavuus on heikentynyt. Mitä on tapahtunut?

Kun Internet-pörssikupla puhkesi vuonna 2001, aiheuttaen teknologiasektorille taantuman, Nokian liikevaihto ja markkinaosuus pieneni hetkellisesti. Finanssikriisin tuoma taantuma näyttää aiheuttaneen samansuuntaisen ilmiön. Nokialla on kuitenkin vahva kassa ja riittävästi resursseja noustakseen tästäkin.

Nyt lisähaasteena on kuitenkin entistä kovempi kilpailu erityisesti Samsungilta ja jatkossa kiinalaisilta valmistajilta, jotka haluavat laajentaa myös kotimarkkinoidensa ulkopuolelle. Nokia tuskin tulee pääsemään samalle menestystasolle mihin se 1990-luvun lopulla nousi ja mitä se ylläpiti 2000-luvun.

Nokia on menettänyt markkinaosuutta myös siksi, että se ei ole tarttunut uusiin trendeihin tarpeeksi tarmokkaasti. Nokialla oli kosketusnäyttöpuhelin paljon ennen Apple iPhonea, mutta ei nähnyt sille markkinoita. Kun Applen puhelin tuli markkinoille, sen merkitystä ei Nokialla heti suostuttu ymmärtämään. Online-palveluissa Nokia on sen sijaan hyvin mukana Ovi-palvelullaan.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Tämä kauppa on hieno lisä asiakassalkkuumme

Nokia Siemens Networksin pääjohtaja Rajeev Suri kiteytti lehdistötilaisuudessa 1.2 miljardin dollarin yrityskaupan: "Tämä kauppa on hieno lisä asiakassalkkuumme". Hän puhui yhdessä Motorolan pääjohtajan Greg Brownin kanssa kaupasta, jossa Nokian ja Siemensin yhteinen verkkoteknologiaan keskittyvä yhtiö ostaa Motorolan verkkoliiketoiminnot.

Rajeev Suri, Nokia Siemens Networks

Toki muitakin syitä valtavaan yrityskauppaan Rajeev Suri mainitsi, kuten suuruuden edut, teknologia ja osaavat ihmiset, mutta Nokian kannalta kyse on asiakkaiden ostamisesta.

Nokia Siemens Networks saa esimerkiksi Wimax-teknologiaa, joka on jäämässä marginaaliseksi neljännen sukupolven verkoksi, CDMA-teknologiaa, josta operaattorit ovat siirtymässä neljännen sukupolven tuotteisiin ja LTE-teknologiaa, johon Nokialla on omaakin osaamista.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Onko Nokian tulevaisuus Applen vai Philipsin näköinen?

Nokian tulevaisuus on tärkeä Suomen kansantaloudelle, puhumattakaan keskisuurista suomalaisista kaupungeista, joissa on runsaasti Nokian tai sen alihankkijoiden liiketoimintaa. Yhtiön osuus koko Suomen tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista on jo 37 prosenttia ja bruttokansantuotteesta 1.6 prosenttia.

Vilkaisemalla korporaation kiiltävää pintaa voisi ajatella, että Nokialla menee hyvin. Yhtiö on tehnyt voitollista tulosta 15 vuotta. Se on aivan ylivertainen markkinajohtaja edelleen voimakkaasti kasvavilla maailmanlaajuisilla matkapuhelinmarkkinoilla.

Suursijoittajat, jotka liikuttavat osakemassoja maailman pörsseissä, eivät kuitenkaan usko Nokian tulevaisuuteen. Jatkuvasti voitollisesta tuloksestaan ja markkinajohtajuudestaan huolimatta Nokian osakkeen arvo on laskenut jo 10 vuotta ja laskee edelleen. Viesti on, että Nokian kasvumahdollisuuksia tulevaisuudessa ja kilpailukykyä pidetään heikkoina.

Tänään Nokia on matkapuhelinten Toyota

Yksi Nokia-kirjani Menestyksen hinta johtopäätöksistä oli, että Nokiasta on kasvanut harmaa brändi, joka ei innosta ketään, vaan tekee tasalaatuisia, tylsiä tuotteita tavallisille ihmisille. Automaailmassa Nokiaa vastaava brändi voisi olla Toyota.

 Menestyksen hinta – Nokia on harmaan tylsä Toyota

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Kirja-arvio: Uusi Nokia Käsikirjoitus ajaa designia insinööriyritykseen

Nokia on heitteillä, mutta luomalla se uudelleen designista ponnistavaksi innovatiiviseksi yhtiöksi, se voisi vielä olla pelastettavissa. Näin arvioi Juhani Risku uudessa kirjassaan. Nokia on Suomelle niin arvokas - vaikka yhä enemmän muihin maihin investoiva yritys – että hätähuuto kännykkäjätin tulevaisuuden puolesta on syytä kuunnella ja arvioida huolella.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Olli-Pekka Kallasvuon ja Mauno Koiviston välinen pieni ero

Bloombergin haastattelussa Nokian pääjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoi toimittaja Diana ben-Aaronille parhaillaan lukevansa Presidentti Mauno Koiviston elämänkertaa. Kallasvuo innostui kertomaan, "Koivisto ei aina antanut paljoakaan arvoa sille mitä ihmiset puhuivat. Hän uskoi siihen mitä oli tekemässä."

Mauno Koivisto oli niitä harvoja suomalaisia joka uskalsi asettautua itsevaltiasta Kekkosta vastaan 30 vuotta sitten. Lisäksi hän osasi vetää omaa linjaansa niin taitavasti, että pystyi paitsi toimimaan, myös kasvattamaan toimivaltaansa sen aikaisessa ilmapiirissä. Paine ja epäonnistumisen riski on täytynyt olla valtava.

Myös mediapelin Koivisto osasi. Valmistautuessaan presidentivaaleihin 1982 hänestä perheineen tuli mediajulkkiksia. Hänet valittiin.

Ei kuitenkaan kestänyt kauaa ennen kun Koivistoa alkoi harmittaa median ärhäkkä ote, jota Kekkosen aikana ei pidetty sopivana. Sopulilauma tuntui vain häiritsevän eikä aina ymmärtänyt hänen fundeerauksiaan niin kuin olisi pitänyt.

Nokia CEO Olli-Pekka Kallasvuo

Olli-Pekka Kallasvuo on yritysmaailman huipulla. Sinne päästäkseen hänen ei tosin tarvinnut asettua vallanpitäjiä vastaan, mutta on toinenkin asia joka erottaa hänet Mauno Koivistosta - hän ei ole kääntynyt Nokiaa arvostelevaa mediaa vastaan.

Etenkin Yhdysvaltojen markkina ja sieltä kaikkialle leviävä talous- ja teknologiainformaatio on ollut epäsuotuisaa Nokialle jo muutaman vuoden. Syitä on omissa tuotteissa, toimintatavoissa ja uusissa kilpailijoissa. Kallasvuo otti Nokian kunnian palauttamisen Pohjois-Amerikassa henkilökohtaiseksi missiokseen aloittaessaan Ollilan jälkeen pääjohtajana.

Arvostelusta ja 'Nokian aika on ohi'-tyyppisestä kommentoinnista huolimatta Kallasvuo jatkaa valitsemallaan linjalla. Siinä missä Mauno Koivisto kääntyi sisäänpäin, Kallasvuo on avannut Nokiaa paitsi ulospäin, myös talon sisällä avannut keskustelua ja kulttuuria siitä mitä se Ollilan aikana oli.

Ollilan kekkosmaisen kauden jälkeen Kallasvuo salli sisäiset ja ulkoiset blogit Nokialla. Niistä hän voi nyt itsekin seurata mitä väki oikeasti ajattelee. Talon sisäisissä blogeissa on "Todella paljon kommentointia. Ihmiset saavat sanoa paljonkin ilman pelkoa ja he myös sanovat juttuja koska he haluavat muuttaa Nokiaa", Kallasvuo kertoi haastattelussa.

Kallasvuo siis mittaa paineet sekä talon sisältä että ulkoa. Paksusta nahasta tai Teflonista olisi varmasti apua, mutta kun tietää missä mennään, tietää myös mihin pitää mennä.

Koko Bloombergin englanninkielinen artikkeli löytyy täältä.

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Vievätkö Google ja Apple loputkin asiakkaat Nokian korkeakatteisilta puhelimilta?

Teknologiayrityksistä eniten positiivista pyörrettä on jo jonkin aikaa ollut Applella ja Googlella. Toinen on PC-valmistaja ja toinen nettipalveluja ja mainoksia tuottava yritys.

Teknologiayritysten harmaata massaa, ilman innostavia menestystuotteita ovat viime aikoina puolestaan olleet Nokia ja Sony Ericsson. Kumpikin matkapuhelinvalmistajia. Kumpikin on menettänyt markkinaosuuttaan sekä korealaisille että muille uusille brändeille.

  Etenkin Nokian markkinaosuuden lasku älypuhelimissa luetaan usein Applen iPhonen syyksi. Nyt myös Google, jolta harva ylipäätään osasi odottaa omaa puhelinta, on esitellyt ensimmäisen älypuhelimensa. Amerikkalainen innovaatio, riskinottokyky, maailman kattavan median käyttö ja markkinointi ovat siis lopullisesti upottamassa perinteisiä matkapuhelinbrändejä. 

Ei sentään. Katsotaanpa mikä Google Nexus One-puhelin oikein on, sillä se antaa viitteitä myös tulevasta.
Google Nexus One
Googlen ensimmäisen puhelimen on suunnitellut ja valmistanut HTC, joka on erikoistunut nimenomaan älypuhelimiin. Puhelimen sisällä on Googlen Android Linux-pohjainen ohjelmisto ja hyvät liittymät Googlen omiin nettipalveluihin. Muutkin ominaisuudet ovat samaa tasoa kuin huippupuhelimilla (tarkat tiedot löytyvät täältä).

Googlen suuri visio ei välttämättä ollutkaan saada pelkästään aikaiseksi maailman hienointa puhelinta, vaan rikkoa telekommunikaatioalan liiketoimintamalleja. Erityisesti USAssa operaattorit kontrolloivat käytännössä totaalisesti puhelinten kauppaa. Ne määräävät mitä malleja myydään, mitä ominaisuuksia laitteissa on ja mikä hinta on.

Nyt Google Nexus One-laite on saatavilla hintaan 529 dollaria, mutta vain Yhdysvalloissa. Sen voi liittää mihin tahansa GSM-verkkoon. Toimitukset muualle alkavat myöhemmin.

Google haluaa avata puhelinmaailman kaikille nykyisille ja tuleville nettipalveluille - ja erityisesti mainoksille - aivan kuten PC-maailman. Sitä varten oma käyttöjärjestelmä, oma puhelin ja kaupankäynti suoraan kuluttajien kanssa.

Nokia on tietysti teknisesti ja kaupallisesti valovuosia Googlea edellä puhelinteknologiassa, niihin liittyvissä palveluissa ja liiketoiminnassa. Nokia pystyy valmistamaan 20 ja 800 dollarin tuotteita - kumpiakin kannattavasti. Ovi oli ensimmäinen suuren puhelinvalmistajan tarjoama nettipalvelukokonaisuus. Nokialla on jakelukanavat kunnossa muualla ympäri maailmaa paitsi USAssa.

Nokian harmaata kaikenkansan toyota-imagoa ei kuitenkaan korjaa Olli-Pekka Kallasvuon puhe suurilla CES 2010-elektroniikkamessuilla Las Vegasissa. Kallasvuo puhui halvoista Afrikan puhelinmalleista amerikkalaisille tekniikasta innostuneille nörteille. Eivät he sellaisesta halua kuulla, vaan jostain jännästä uudesta tuotteesta.

Joka tapauksessa, Google ei pelkällä nettikaupalla puhelinten maailmanmarkkinoita eikä edes USAta valloita. Jos Google saisi muut isot puhelinvalmistajat mukaan rikkomaan operaattoririntamaa, silloin jokin voisi muuttua USAn markkinoilla. Muuten ei. Täytyy muistaa, että Nokiakin yritti, mutta joutui luovuttamaan.

Google saattaa sen sijaan onnistua levittämään Android-ohjelmistoaan muiden puhelinvalmistajien malleihin. Kaikki muut suuret valmistajat, paitsi Nokia jo käyttävät ohjelmistoa. Android puolestaan on ovi Googlen palveluihin, ei Nokian Ovi-palveluihin.
 

Käyttäjän Ari Hakkarainen kuva

Mikä Nokian USA:n strategiassa tökkii? Vastaus löytyy ekirjasta

Kirja 'Menestyksen hinta - Nokia Nokian matkapuhelinten tarina napaansa tuijottavien liikemiesten ja hullujen sammakoiden maailmassa' on nyt ollut saatavilla muutaman kuukauden ajan. Olen saanut tuntumaa siihen, mitkä kirja aiheista vuonna 2009 ovat kiinnostaneet eniten. 

Menestyksen hinta / Behind the Screen
Ensi vuonna toiset aiheet ovat luultavasti pinnalla, kuten ympäristö, henkilöstöpolitiikka tai Ovi-palvelu, mutta vuonna 2009 ulkomaista mediaa, kuten New York Timesia tai Bloombergia kiinnosti Nokian lähes totaalinen häviäminen USAn markkinoilta ja Nokian älypuhelinten menestys sekä käytettävyys.

Suomalaista mediaa ja yleensä suomalaisia tuntui myös kiinnostavan Nokia kompastelu Yhdysvalloissa. Henkilöstöpolitiikka, yhtiön menestystekijät, johtajien mahdollinen valtataistelu ja yksittäiset tuotteet ovat myös kiinnostaneet suomalaisia.

Vuoden 2009 eniten kysytyn aiheen kunniaksi tässä tässä vastaus kysymykseen. Luku 9 Menestyksen hinta-kirjasta 'Kuka on asiakas – operaattori vai kuluttaja?' kertoo Nokian ylä- ja alamäet Yhdyvaltojen markkinoilla ja siitä miten nykyjohto ponnistelee päästäkseen USAn kartalle uudelleen.
 

Lataa ekirja tästä 

 

Sivut

Tilaa syöte RSS - Käyttäjän Ari Hakkarainen blogi