Nokia ja palvelut

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Jenkkien älypuhelinajutuissa ei juuri Nokiaa noterata. Rapakon tuolla puolen jylläävät Apple 3GS , Blackberry Tour, Palm pre ja jopa Google Ion ... ai niin onhan tuolla Nokiallakin jokin uutuus ... N97 .... skipataan äkkiä kiinnostavampiin.

Applellä ja Blackberryllä on omat nichensä ja niihin sopivat integroidut palvelut.

 

Nokian palvelutarjonta taas ... äh. Ehkä ongelma on juuri siinä että alan suurimman yrityksen pitää olla kaikkea kaikille. Mutta kysymys herää pitäisikö Nokian ulkoistaa palvelut pienemmälle ja ketterämmälle  yritykselle?

Esimerkki: Käytin itse tyytyväisenä vanhaa Widsets palvelua N95 kapulani kanssa. Suosikkiwidgettejäni olivat YTV:n reittipalvelu ja Helsinki-Vantaan saapuvat lennot. Ei mitään rakettitiedettä, samat tiedot löytyvät webistäkin, mutta ei kännikälle sopivassa formaatissa. No, eräänä päivänä palvelua avtessani tulee ruudulle ilmoitus että Widsets on nyt Nokia Ovi Store (linkki). Linkin käyttö ei tietenkään onnistu. Puolen tunnin sähläämisen jälkeen jossa oli pakko ottaa PC avuksi tilanne selvisi:

  • Vanhat widsets-tilit on hävitetty
  • Pakko luoda uusi tunnus ovi-storeen. Rekisteröinti varsin monivaiheinen.
  • Kun uusi putki on vihdoin avattu huomaan että vanhoja suosikkejani ei enää löydy... eivät varmaankaan olleet tarpeeksi kansainvälisiä.
  • Tarkemmin katsottuani tarjontaa läpi huomaan että eipä juuri löydy mitään kiinnostavaa. Ja latauskin tuntuu kovin hankalalta.

Sijoittaja-näkökulmasta olisi suotavaa että Nokia vihdoinkin saisi aikaan jotakin vakavasti otettavaa palvelupuolella.

Onko osake silti hintansa väärtti? Jos vertaa omenoita noksuihin:

 

  Nokia Apple
p/e (TTM) 9.9 24.5
Price/sales (TTM) 0.79 3.61
ROI 26.5% 20.6%
Price/cash flow 7.1 21.7
Dividend yield 5year ave: 2.4%

0.0

On totta että Applen myynti on kasvannut nopeammin kuin Nokian. Siitä huolimatta näillä luvuilla Homo Economicus ei omppua haukkaa vaan tyytyy tylsiin nokioihin. Osta Iphone jos siltä tuntuu, mutta omppuosakkeisiin on minusta hinnoiteltu liikaa kasvua.

(ps. vastuu sijoituspätöksistä on lukijalla!)

Kommentit

Comment: 
yrityskulttuuri vai johdon strategia. Nokian matkapuhelinmarkkinat alkavat olla varsin kypsiä ja kasvua on haettava muualta. Nokian uuteen strategiaan kuuluukin palveluliiketoiminnan kasvattaminen. Onnistuuko Nokia muutoksessaan, asiasta on keskusteltu jo aikaisemmin Piksun palstalla.
 
Oleellista on kysymys voiko laitevalmistaja muuttua palvelun tarjoajaksi johdon strategisella päätöksellä. Taitaa kuitenkin olla niin, että yrityskulttuuri, jolle on ominaista toteutustehokkuus ja joka on perustunut tuhansien ihmisten hyvään organisointiin, ei ole taipunut palveluliiketoimintaan.
 
Kulttuuri jyrää johdon Power Point kalvot.

Comment: 

Yrityskulttuuria ei ole mikään pakko pitää minään positiivisena asiana. Käytännössähän se tarkoittaa esim. juuri muutosvastarintaa.

 

Yrityshistorian, taloushistorian tai minkään historiankirjoituksen tehtävänä ei ole nostaa menneisyyttä millekään jalustalle (eikä sitä tarvitsisi muittenkaan tehdä). Menneisyys olisi paras ymmärtää asiana, jota pyrkimyksistä huolimatta ei voida muuttaa. Jos johonkin voidaan vaikuttaa, se on tulevaisuus.

 

T. Juha  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.