Pörssin huolen aiheita I inflaatio

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Nyt voisi olla sopiva hetki pohtia mikä asia seuraavaksi uhkaa pörssikurssien (ikuista?) nousua. Edelliset uhkakuvat ovat vielä hyvin mielessä: viimeiseksi USA:n rahoitusmarkkinoiden subprime kriisi ja sitä ennen USA:n talouden kaksoisvaje.
Lähin uhka pörssikurssien ikuiselle nousulle näyttää nyt olevan inflaatio. Ainakin uhkaava inflaation kasvu ja sen myötä keskuspankkien korkojen nosto tai sen uhka on ollut tällä kertaa pääselitys joihinkin viimeaikaisiin kurssipudotuksiin.

Mutta sen sijaan että taivastelisi inflaatiota esitän kysymyksen kuka hyötyy inflaatiosta ja kuka kärsii ja tarkoitan tällä pörssikaupan kohteita.

Financial Times lehdessä oli 12.6. taulukko joidenkin maiden tavoite- ja toteutuneesta inflaatiosta. Tavoitteessaan oli vain Kanada (1,7 %, tavoite 2 %) ja lähellä sitä oli Brasilia (5 %, tavoite 4,5 %). Yhteistä näille maille on, että ne ovat merkittäviä luonnonraaka-aineiden tuottajia. sattumoisin samassa lehdessä oli myös artikkeli Kanadassa tekeillä olevista vapaakauppasopimuksista Etelä-Amerikkaan.

Inflaation liikkeelle paneva tekijä on ollut raaka-aine ja hyödykehintojen nousu. Toinen näkökulma on lähteä tarkastelemaan kuka hyöty kohonneista hinnoista. Nyt jälkikäteen on helppo huomata, että kohonneista maataloustuotteiden hinnoista ovat hyötyneet maatalouden raaka-aine- ja tarviketoimittajat, esimerkkinä lannoiteyhtiö Jara. Maataloustuottajat ovat uskoneet elinkeinoonsa ja sijoittaneet tuotannon tehostamiseen.
Vastaavalla tavalla olisi syytä löytää nyt ne tahot ja lähinnä pörssiyritykset, jotka hyötyvät nousseista metallihinnoista ja kohonneesta raakaöljyhinnasta. Uskoakseni näillä tahoilla oan taskut täynnä rahaa, jotka polttelevat ja pitää saada uudestaan sijoitettua. Ja on varsin inhimillistä uskoa, että sijoitukset omaan tuotantoon tulevat olemaan myös tulevaisuudessa tuottoisia.

Eräs selkeä kohde nykytilanteessa on teollisuuden ja erityisesti energiateollisuuden suunnittelutoimistot, joita pohjoismaiden pörssissä edustaa ainakin Pöyry, ÅF ja Sweco.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.