Korkokehitys ennakoi osakemarkkinoiden pohjakosketusta

Käyttäjän Kalle Käyhkö kuva

Keskuspankkien viitekorot ovat ennakoineet osakemarkkinoita melko hyvin. Yksi indikaattori osakemarkkinoiden pohjakosketukselle on ollut, kun keskuspankit ovat lakanneet alentamasta viitekorkoa. Talous on yleensä alkanut elpyä 0-12 kk tämän jälkeen. Yhdysvalloissa keskuspankki FEDin kortit alkavat kuitenkin olla vähissä. Korkoja ei ole juurikaan varaa laskea lisää. Kuten vuosina 2003-04 deflaation pelko on taas palannut. Liian halpa korko 2000-luvulla toi ongelmaksi velkasijoittajat ja sai aikaa suuria hintakuplia mm. raaka-aineissa ja asunnoissa. Nyt halvan koron leikkaus lisää deflaation pelkoa, jonka riski onkin USA:ssa todellinen ja yksi mahdollinen skenaario. Onneksi Euroopassa en näe riskiä yhtä suurena. Dollari ja Jeni ovat vahvistuneet voimakkaasti lähikuukausina ja edullinen euro parantaa Euroalueen yritysten kilpailukykyä maailman markkinoilla.

Viitekoron leikkausten loppuessa on ollut hyvä hetki ostaa osakkeita. Todennäköisesti se tulee olemaan sitä myös nyt.

Vaikka Euroopan talous näyttääkin hieman pirteämmältä, on Euro alue hyvin kahtiajakautunut. Varsinkin Baltiassa ja Itä-Euroopassa on luototettu holtittomasti. Tämä on näkynyt nopeasti kohonneesta inflaatiosta mm. Virossa, Unkarissa ja Bulgarissa. Länsi Euroopassa luottokriisin pahimpia kärsijöitä ovat mm. Irlanti, Espanja, Italia ja Britannia.

Huomasin muuten Piksun sivujen kautta uutisen, jossa Pörssisäätiö on alkanut jakamaan pörssi-iltojen esityksiä netissä. Kannattaa käydä lukemassa näitä PDF-dokumentteja. Varsinkin talouskatsaukset ja tietysti firmojen esittelyt ovat loistavia apuvälineitä, kun olet tekemässä sijoituspäätöksiä.

Kommentit

Comment: 

Elikkä USA:n tilanne helpottuu deflaation myötä väliaikaisesti. Tarkemmin sanottuna näyttää siltä ja taas mennään. Liittyiskö mitenkään pitkien laskujen yhteydessä koettuihin suht pitkiinkin nousujaksoihin?

jousimies

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Comment: 

Mauldinin kirjeessä – Outside the Box November 17, 2008 – oli pidemmältä ajalta eli 30-luvulta toisenlainen korkokuvio. Siinä SP500:n kurssikehityksen laskupiikit sattuivat samoille kohdille kuin volatiliteetin ja korkospredin (Moodyn Baa bondin ja valtion velkakirjan) piikit ylös.

Mutta johtopäätös on kuitenkin:
That's not to say that I believe stocks have "hit their lows."

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

Comment: 

Suomalaiset pankit ovat ilmeisesti olleet varovaisia, mutta ruotsalaista pääomaa on suunnattu Baltian maiden kiinteistöihin merkittävästi. Sampo Pankilla on toimintaa Baltian maissa.

Eurooppalaiset toimijat ovat sijoittaneet tuhansia miljardeja Itä-Eurooppaan? Muistan lukeneeni $3 000 miljardia jostain, mutta en muista lähdettä.

Rouva Merkel ennusti Euroopalle vaikeutuvia aikoja. Saksan BKT laskee. Uutinen näkyi Piksun rullaavalla etusivulla.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.