Suomessa menestyvät pienet ja keskisuuret yritykset

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomen työmarkkinoita ovat hallinneet leimallisesti suuret yritykset. Suomalaiset ovat traditionaalisesti kunnioittaneet suurten organisaatioiden antamaa turvallisuutta ja motivoituneet ahkeraan työntekoon osana suurempaa kokonaisuutta. Usko systeemiin ja yhteisöön on ollut leimallista suomalaiselle kulttuurille.

Tämä on nyt muuttumassa - suomalaiset tekevät tänä päivänä parempaa tulosta osana sellaisia organisaatioita joiden tulokseen he kykenevät vaikuttamaan, joiden kokonaisuutta hallitsemaan ja joissa he tuntevat toisensa. Kollektivistinen Suomi on nyt väistymässä ja antaa tilaa yksilöllisemmälle yhteiskunnalle. 

Muutosta kuvaa hyvin yrittäjien etujärjestön "Suomen Yrittäjät" (www.yrittajat.fi/fi-FI/suomenyrittajat/yrittajyyssuomessa) kokoama tilasto siitä minkä kokoiset yritykset ovat pärjänneet parhaiten.  Tämä tilasto kertoo että:

  • parhaiten ovat pärjänneet (ja työllistäneet) pienet ja keskisuuret yritykset joissa on 10...250 henkilöä
  • huonoiten ovat pärjänneet (ja työllistäneet) suuret yritykset

Sijoittajalle tämä on tarkoittanut ja tarkoittaa edelleen sitä, että keskisuuret ja pienet yritykset tulevat todennäköisemmin antamaan parempaa tuottoa ja tästä meillä on jo kokemuksia viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Se tarkoittaa myös sitä että meillä on ja tulee olemaan useita menestyviä tähtiä. Yksittäiset suuret yritykset eivät enää tule dominoimaan markkinoita.

Yhteiskunnalle tämä tarkoittaa sitä että kehitys on tasaisempaa. Lainsäädäntöä pitää suunnata niin että pienten ja keskisuurien yritysten toiminnasta tulee helppoa (nykyinen lainsäädäntö tukee edelleen suuria yrityskokonaisuuksia) ja koulutusta tulee suunnata niin että pienissä yrityksissä tarvittavaa luovuutta, innovativiisuutta ja monialaisuutta korostetaan suurissa yrityksissa tarvittavan organisaatoriisen kuuliaisuuden ja kapea-alaisen osaamisen kustannuksella.

Yksittäiselle työnhakijalle tämä merkitsee runsaita valinnanmahdollisuuksia mutta myös suurempaa tarvetta sisäiselle kurinalaisuudelle ja tahdolle menestyä ja etsiä oma paikkansa yhteiskunnassa.

Oheinen kuva eri kokoisten yritysten työllistävästä vaikutuksesta on ote Suomen yrittäjien kokoamasta tilastosta:

Kommentit

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

Comment: 

Tässä on samalla tehtävää uudelle talousmedialle. Perinteinen (talous)journalismi käsittelee suuryrityksiä. Poliitikot uivat samoissa vesissä. Yrittäjät ry reagoi tänään, kun pääministeri Vanhanen ei kutsunut Talouskokoukseen. Nova Groupin rahat kelpaavat vaalikassaan, mutta työehtoneuvotteluihin yrittäjiä ei päästetä sähläämään. Näin on näreet.

Mieleni tekee kirjoitta juttuja hyvistä pk-yrityksistä. Pieni ei aina ole kaunista, vaikka Schumpter niin väittikin, mutta pienet nousevat usein kaapin päälle kriisien yhteydessä. Kun kaikki menee hyvin, silloin pk:t unohdetaan uudelleen.

Tähän voimme tuoda muutoksen.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Comment: 

Mikä on menestystä: Poliittiseen jargoniin kuuluu työllisyyden ylläpitämisen ylistäminen. Työllistävällä vaikutuksella perustellaan erilaisia valtion tukitoimia mitä kummallisimpiin kohteisiin mm. vaihtoehtoiseen energiaan. Tämän jargonin mukaan Suomella menisi todella hyvin, jos maan 300 000 työtöntä olisi metsissä poimimassa risuja valtion rahoilla.

Sen sijaan kylmä kapitalisti sanoo, että pienyritykset ovat tehottomia koska kuluttavat enemmän työvoimaa tuotantonsa aikaansaamiseen suuriin verrattuna.
Toki yritteliäisyyttä maassa tarvitaan ja liian paljon huomiota on kiinnitetty suuryrityksiin. Mutta ongelmana on aina ne keinot. Jonkun valtion rahaa jakavan Tekeksen on paljon helpompi jakaa miljardin tukensa parillekymmenelle suuryrityksen vetämälle suurelle hankkeelle 50 miljoonaa kullekin kuin tehdä valtavasti työstä ja jakaa tuhansille pienille hankkeille.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.