Lihafutuurit nousuun

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Tähän mennessä pörssinoteeratut lihahinnat (futuurit) tuntuivat olevan immuuneja rehujen hinnannousulle ja kysynnän globaalille kasvulle. Nyt kuitenkin eräs karjatuotteista Live cattle futuuri April 2009 on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan hintaan 115,5 senttiä naulalle.(Chigaco). Lihafutuurien hinnat ovat nousseet 15 % kuluneen 6 kuukauden aikana. Nousun syynä nähdään huonot satotoiveet USA:ssa, joka mm. tuottaa 70 % maailmanmarkkinoiden maissista ja 40 % soijasta.

Viljelijät USA:ssa ovat luopumassa maissista, koska mm. sitä pidetään erityisen hankalana viljeltävänä säiden suhteen. Siksi on näkyvissä, että maailman maissivarastot putoavat ensi kesänä alhaisimmilleen sitten vuoden 1970.

Kun tiedetään, että varastotilanne on pidemmällä aikavälillä vahva indikaattori hyödykkeiden hintakehitykselle, on odotettavissa vahvaa nousua ensin maisille ja ilmeisesti myös soijalle.
Lisäksi tiedetään, että kehitysmaiden nouseva keskiluokka lisää lihan kulutusta ja toisaalta erilaiset biopolttoaineen tuotantoon kuluvat pellot vähentävän rehutuotantoa, Tästä voi varsin vahvasti päätellä, että lihafutuureilla on edessä selvää nousua.

Eräs selitys sille, miksi lihafutuurit ovat mataneet rehukustannusten noustessa löytyikin Mauldinin viikkokirjeestä. Kustannusten noustessa karjankasvattajat lähettävät alkuun teuraaksi karjaa, jolloin alussa syntyy jopa lihan liikatarjontaa. Tämä liikatarjonta kääntyy sitten hetken kuluttua pulaksi, hinnat nousevat ja sikasykli on valmis.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.