Mummosijoittajan paluu

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Ylen uutisten mukaan 2008 viimeisellä neljänneksellä yli 10000 uutta henkilöä avasi arvo-osuustilin. Tämä on melkoinen trendimurros, koska suora osakesäästäminen on ollut vastatuulessa jo kauan.

Tämä on hauska uutinen, koska jo suoraan osakesäästämiseen on viime aikoina liittynyt arvelluttava leima. Jos sijoitat suoraan osakkeisiin olet todennäköisesti peluri ja vähintäänkin veronkiertäjä - saammehan jatkuvasti lukea kuinka alhainen verotus on pääomatuloilla (tämähän ei pidä paikkaansa, mutta se on toisen messun aihe).

Toisin oli Homo Economicuksen nuoruudessa. Silloin jokaisella itseään arvostavalla mummolla piti olla piironginlaatikossa muutama pankkiosake. Eikä tämä suinkaan rajoittunut ns. parempiin piireihin. Myös Homo Economicuksen sijoittajaura alkoi mummon lahjoittamilla pankkiosakkeilla.

Osakesijoitus oli siihen aikaan arvostettu ja varteenotettava säästämisen muoto. Sijoitusfilosofiana oli vallallaan ns mummomenetelmä - eli osta ja unohda. Osakkeita ostettiin harvakseltaan, lähinnä anneissa (muistaako joku niitä). Sijoitukset tehtiin aina omilla rahoilla , ei lainarahalla. Tavoite oli usein jättää hyvä perintö, eli osakkeita ei myyty koskaan. Kerran vuodessa (jos muistettiin) käytiin leikkaamassa pankin tiskillä osinkokuponkeja.

Uusien ihmisten osakesijoittaminen on minusta sen merkki että vanhat hyvät ajat saattavat ola palaamassa. Korot ovat jälleen laskussa, eikä erilaisilta sijoitustileiltä saa kovin kummoista tuottoa. Monille ihmisille on tullut harvinaisen selväksi että ns. asiantuntijat (sijoitusrahastot) ole juuri tavallista ihmistä viisaampia. Rahastaa he kyllä osaavat. Ehkä suora osakesijoitus ei sittenkään ole niin vaikeaa ja vaarallista?

Kukaan ei tiedä koska pörssikurssit kääntyvät nousuun. Ja entisaikojen mummojen tapaan päivittäisistä kurssimuutoksista ei juuri kannatakaan välittää. Sensijaan minä ja ilmeisesti moni muu on sitä mieltä että esim. Nokian osake on nyt taatusti 60% parempi ostos kuin vuosi sitten.

Eteenpäin sanoi mummo lumessa! Myös Homo Economicus on taas aloittanut osakeostot. Aloittanut, koska viime vuoden puolella käteinen oli (onneksi) vähissä - verottaja kun vaati omansa 2007-vuoden muhkeista voitoista :)

Kommentit

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Comment: 

kuten Keynes jo asian ilmaisi. On tapana sanoa, että pitkällä tähtäimellä osakkeet tuottavat parhaiten. Onko näin vai ratkaiseeko aloitusvuosi.

En malta olla esittämättä Helsingin pörssistä pitkää kurssikehitystä, tai olevammin linkkiä siihen:
Kurssikäyrissä on järkyttävän pitkiä jaksoja joina osakkeet ovat menettäneen arvoaan.

Comment: 

Osinkotuotto tulee vielä tuon käppyrän lisäksi.

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

Tuon pörssikurssien kehityksen lisäksi pitäisi lisäksi tietenkin laskea mukaan osinkituotto. Mutta oikeassa olet: 10 vuotta ei tunnu vielä riittävän "pitkäksi tähtäimeksi".

Tuota graafia tarkastellessa huomaan jännän psykologisen seikan. Ainakin itse fokusoin kysymyksenasetteluun: Jos olisin ostanut osakkeita 1973, kuinka kauan kestäisi ennekuin olisin voitolla? Ja vastaus on, yli 10 vuotta.

Toisaaltahan tämä ei ole realistinen kysymyksenasettelu. Todennäköisesti olisin sijoittajana ostanut osakkeita tasaisesti, niin ylä, kuin alamäissä. Noiden todella huonojeen 1973 ostojen lisäksi olisin ostanut myös 60-luvun puolelle osakkeita todella halvalla.

Mutta kaikekn kaikkiaan: Osinkotuotto on hyvin tärkeä ja usein unohdettu osa tuotosta.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Homo Economicus: Aloittanut, koska viime vuoden puolella käteinen oli (onneksi) vähissä - verottaja kun vaati omansa 2007-vuoden muhkeista voitoista :)

2006 ja 2007 voitoista minäkin maksoin muikeat verot, mutta en sittenkään tarpeeksi, kun ennätin ostaa runsaasti jo 2008

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

Joo, mikäkin jätin mätkyihin tarvittavat rahat osakkeisiin.... TYHMÄ!

Comment: 

Luulisin, että ainakin tuhansia uusia tilejä avattiin kun vakuutusyhtiö Veritas ja Aktia Sparbanken fuusioitiin. Vakuutusyhtiön asiakkaille annetaan vakuutusmaksujen suhteessa uuden Aktia Pankin osakkeita.

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

Myös Homo Economicuksen piti saada 1 (yksi) Aktian osake ... en ole vielä tililläni havainnut. Totta on että tällainen uusi kansanosake (edellinen taisi olla Elisa) lisää sijoitustilien määrää.

Comment: 

sai aikoinaan sentään 6 (kuusi) Sampon osakettu kun yhtiö muutettiin keskinäisestä vakuutusyhtiöstä osakeyhtiöksi. Sitä paitsi ei se koira edes ollut edes kovin suuri, sellainen korvan takaa rapsutettava seurakoira.
:)

Comment: 

Kvartaalitaloudessa kun eletään, niin osakkeet luvataan arvo-osuustileille "vuoden 2009 ensimmäisen neljänneksen" aikana. Eli jos ei kuukauden sisällä ilmesty, niin poljetaan jalkaa.

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Comment: 

osinkoakin ennen 90-luvun alun verouudistusta :)

(puheenvuoroon Osinkotuotto tulee vielä tuon ...Kirjoittanut Vierailija Ke, 25/02/2009)

Minulla on sellainen kuva, että aikaisemmin suomalaiset yhtiöt välttelivät osingonmaksua voidakseen olla maksamatta siitä aiheutuvia veroja. Jotkut yhtiöt ostelivat hädissään tankkilaivoja mieluummin kuin osoittivat tilinpäätöksessään verotettavaa voittoa. Muistaisin kuulleeni valtionyhtiö Nesteestäkin, että omistaja kielsi jonain voitollisena vuotena tankkierien ostoon. Silloin yhtiön piti hädissään rakentaa uusi pääkonttori Keilaniemeen. Monina vuosina valtionyhtiöiden osakepääomien lisäykset olivat enemmän kuin niiden maksamat osingot. Muistelen lukeneeni, että jossain vaiheessa Helsingin pörssin suurimpia osingonmaksajia oli amerikkalaissomisteinen Ford vaikka yhtiö oli mitoiltaan vain keskisuuri.

Comment: 

ja poikkeus Hesan pörssissä. Aiheesta saisi oman merkinnän (pannaan pitkään listaan), mutta kyllä mukana oli myös tuota asennetta, johon kommentissani viittaan http://www.piksu.net/node/669#comment-1420

Tuolloin Ajankohtainen Kakkonen jankkasi ~joka lähetyksessä, että kuinka KOP ja SYP voivat maksaa osinkoja, vaikka maassa on peräti yli 60.000 työtöntä ja UKK:n julistama hätätila (jonka jälkeen työttömiä oli yli 200.000)

Juha

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.