Osta kotimaisia osakkeita ... mutta miksi?

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Valtionpäämies toisensa jälkeen kehoittaa kansaansa ostaamann kotimaisia osakkeita, viimeksi Obama.

Joku voi kutsua minua epäisänmaalliseksi, mutta kehtaan silti kysyä: Miksi? On aina helppoa olla solidaarinen jonkun muun henkilön teoreettisillä rahoilla. Mutta kun on tosi - eli omat rahat - kyseessä, niin miksi silloin kannattaisi erikoisesti suosia kotimaista pörssiyhtiötä?

1. Helsingin pörssissä on aika rajoittunut valikoima yrityksiä. Etenkin niitä paljon kaivattuja pieniä kasvuyrityksiä joita nyt kuulemma pitäsi suosia on  todella vähän. Hlesingin First North -listalla on kokonaiset kolme yhtiötä. Ei tarvitse mennä kuin länsinaapuriin niin vastaavalla listalla on yli sata yritystä. Miksi näin on? Listautuminen ei ole ollut suomalaiselle yritykselle edullista. Päälistalla osingot muuttuvat verollisiksi - ei juuri houkuta pienyritystä. Osakesijoituksilla on lisäksi meillä lyhyet perinteet, toisin kuin länsinaapurissa. Täällä olet jollet roisto, niin ainakin epäillyttävä tyyppi jos steet suoria osakesijoituksia.

2. Ulkomaisia osakkeita on nettimeklareiden aikana yhtä helpo ostaa kuin kotimaisia. Pieniä lisäkustannuksia saatta tulla.

3. Tietoa on saatavaissa erittäin hyvin myös ulkomaisista yrityksistä. Jenkkisivustoja on enemmän kuin lääkäri määräsi. Hieman poikkeava totuudensanojasivusta (eli hovinarri) jota Homo Economicus seuraa on www.fool.com. Suuremmista yrityksistä löytyy erittäin hyvin tietoa englanninkielellä. Tosin paikallisten talouslehtien nettisivuja on paikallaan seurata. Minä seuraan mieleläni mm. ruotsalaista: www.di.se ja www.dn.no. Tuntuu siltä että norjalaiset talousmiehet ovat suomalaisia huomattavasti räväkämpiä ... meillä vain Nalle vähän opastaa tavallisia kuolevaisia .

4. Mitään veroseuraamuksi ei ole ... pikemminkin päivastoin jos olen ymmärtänyt oikein (hyss, tätä ei saa sanoa...). Usean maan kanssa on verosopimus joka estää tuplaverotuksen. Tavallisin lähdevero% on oman kokemuksen mukaan 15% eli kotimaista alhaisempi. Joku veroasiantuntija voisi tästä varmaan kirjoittaa oman jutun...

Aina haittapuolia taitaa olla että yhtiökokouksiin on pitkä matka ja pitää rekisteröityä erikseen omistajaksi kun osakkeet on hallintarekisterissä.

Miksi siis ostaa kotimaista? Oikeasti.

Homo Economicuksen omassa salkussa on neljä suomalaista, kaksi norjalaista, ruotsalainen, tanskalainen ja virolainen osake.

 

 

Kommentit

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Comment: 

Monissa taloustieteen tutkimuksissa on todettu ilmiö nimeltä home bias, joka tarkoittaa osakasalkun ylipainottamista itselle tutuilla kohteilla. Tyypillisesti "kotiinvedon" kohteena on oman maan osakkeet.

Keskustelua ei synny jos ei olla eri mieltä, joten esitän joitain perusteita vältää ulkomaisia ostoksia:
1. Helsingin pörssissä on aika rajoittunut valikoima yrityksiä.
- Kyllä, mutta ei niitä kovin montaa tarvitse olla, yksikin hyvä riittäisi, vaikka Rocla vuonna 2008.
2. Ulkomaisia osakkeita on nettimeklareiden aikana yhtä helpo ostaa kuin kotimaisia.
- Päästäksesi tekemään kauppaa esim. USA:ssa joutuu allekirjoittaman koko joukon sopimuksia. Niiden sisältö voi olla epämielyttävä, jos joskus tulisi tekstit luettua.
3. Tietoa on saatavaissa erittäin hyvin myös ulkomaisista yrityksistä.
- Erotetaan toistaan data ja tieto - dataa on netti pullollaan, mutta hyvin vähän on tietoa ( = hyvin perusteltu tosi käsitys). Madollisuudet hankkia hyviä perusteluja omille käsityksilleen jostain yhtiöstä ovat kotimassa paljon paremmat.
Jo osinkojen irtomisten seuraaminen ulkomaan kohteissa on vaikeaa.
4. Mitään veroseuraamuksi ei ole.
- Kaikkein vaikeimmin hankittavaa tietoa on viranomaiskäsittely, esim. verokäsittely. Jostain USA:n viranomaisten kirjoituksista ei tahdo saada mitään tolkkua ja välittäjien tekstit on samaa juridista saivartelua: Jokainen lauseen sana on tuttu, mutta kokonaisuus ei hahmotu (sama pätee edellä mainittuihin sopimusteksteihin).
Onnellisuuden suurimpia esiteitä on epävarmuus - näin on myös sijoitustoiminnassa ja jos verokohtelusta ei ole varmuutta se vähentää onnellisuutta.
5 Aina haittapuolia taitaa olla että yhtiökokouksiin on pitkä matka.
- Käännetään tämäkin tosin päin: Eikö olisi ihan kiva maksaa verottajan kustannuksella ulkomaille (kulut verovähennyksinä).
 
No, kyllä minullakin on ulkomaan osakkeita (ollut, viime viikolla myin viimeisen pois).
Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

Väitän että tämä home bias perustuu siihen että sijoittajista TUNTUU että on helpompi muodostaa hyvin perusteltu arvio kotimaisen yrityksen arvosta. Kun tunteet ovat mukana pelissä menee sijoittamisessa usein pieleen.

Jenkkiosakkeiden ostossa on tosiaan hieman kommervenkkejä. Muistan kuinka ensimmäisen kerran ostin jenkkiosakkeita kotimaisen pankin portaalin kautta. Ruksasin kiltisti ruudun jossa vakuutin että en ole USA:n kansalainen. Kauppa meni läpi. N. viikoa myöhemmin vaivautunut pankkivirkailija soitti ja pyysi: " Voisimmeko tuota ...öhm... saada kopion teidän passinne kuvasivusta".

Perusteltu syy miksi KANNATTAISI suosia suomalaista voisi olla että ulkomaiset sijoittavat hädän hetkellä myös vetävät kotiinpäin ja arvostustasot Helsingin pörssissä on sukeltanut muita maita alemmalle tasolle.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.