Yritysverotusta yksinkertaistamalla on mahdollista lisätä hyvinvointia

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

EVA:n tutkijoiden Virpi Pasasen ja Ella Lammin raportti "Kenelle verot kuuluvat" analysoi osuvasti yritysverotusta.

Kansainväliset yritykset sijoittavat pääkonttorinsa ja oleelliset toiminteensa sinne missä toimintaympäristö on yksinkertainen, ennustettava ja jossa verotuksen taso on kohtuullinen ja lisäksi vielä maahan jossa on mielenkiintoista asua ja elää. Oleellisten toiminteiden mukana maahan tulee palkkatasoa, hyvinvointia, tietotaitoa ja kehitysmahdollisuuksia. Suomi on, kiitos muun muassa yritysverotuksen, onnistunut hyvin kilpailussa. Olemme pystyneet pitämään kansainvälisten yritysten pääkonttoreita ja houkuttelemaan uusia (Nordea). 

Suomen menestykselle on tullut uhka. EU tasolla on hankkeita, jotka pyrkivät harmonisoimaan yhteisöveron. Nämä hankkeet uhkaavat rapauttaa yhden Suomen ainoista kilpailueduista - kilpailukykyisen yhteisöveron. Yhtenäinen eurooppa ei näiltä osin ole Suomen etu eikä todennäköisesti edes EU:n etu. Parempi on jos maat saavat omilla vahvuuksillaan kilpailla keskenään niin kauan kuin kilvoittelusta ei ole suoranaista vahinkoa. Keskinäinen kilpailu tuo esiin parhaat ratkaisut, myös verotuksessa.

Raportissa on monta yksityiskohtaista parannusehdotusta, joilla edelleen voisi parantaa kilpailuetuamme. Kaikki keinot eivät edes maksa mitään:

  • Suomen verottajalle pitäisi kelvata kansainvälinen IFRS kirjanpito ilman että sen käytöstä lankeaisi ylimääräistä verotaakkaa
  • Kaksinkertaisen verotus eliminoidaan maakohtaisilla verosopimuksilla, joiden olemassaolo ja toimivuus ovat Suomessa toimivien kansainvälisten yritysten elinehto. Näistä pitää jatkossakin huolehtia.
  • Verovähennykset ja kirjavat verokannat ovat pääsääntöisesti myrkkyä liiketoiminnalle. Ne tekevät toiminnasta monimutkaista ja verohyödyt ovat yrityksille kuitenkin vähäisiä suhteessa vaivaan ja siihen että yritysten fokus keskittyy verojen välttelyyn sen sijaan että fokusoitaisiin asiakkaisiin.   
  • Kansallisen verotuksen kehittämiseksi pitäisi perustaa erillinen, riippumaton verotuomioistuin ratkaisemaan mahdollisia ongelmia

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.