Yritystukia ja muita koiruuksia

Käyttäjän J.Vahe kuva

Ministeriö (TEM) on vastaanottanut tilaamansa selvityksen Business Finlandin 2020 jakamista yritystuista. Kuinka ollakaan, asiat ovat pääosin menneet ohjeitten mukaan. Seuraava asia on vain kysyä, millaisia ovat olleet ohjeet.

Aivan ensimmäiseksi oudoksun englannin kielen käyttämistä pelkästään Suomea koskevassa lainsäädännössä, mutta koko laki on siis säädetty sellaisesta kuin Business Finlandista. Ehkä lain kohde on kuitenkin siksi epämääräinen, että kääntäminen sanasta sanaan on liian vaikeaa tai vähemmän pol. tarkoituksenmukaista?

Laissa puhutaan jatkuvasti innovaatioista ja uudesta teknologiasta. Lutherin tavoin kysyn, mitä se on.

Internet on sellainen ”ihme”, että kotitalouksien yleisessä käytössä se on ollut -90-luvulta asti, siis kohta 30 vuotta. Käytännössä suurella osalla esim. parturi-kampaamoja on omat internet-sivut. Edustavatko ne innovaatioita ja korkeaa teknologiaa? Sari Helin-Sarvamaan sivusto selvästikin edustaa, koska se on ko. tukea saanut. Linkissä näyte, suklaata jaetaan korkealla teknologialla innovatiivisesti?

Oppositiossa ollessaan nyk. hallituspuolueet kritisoivat miljardien yritystukia. Hallituksessa tuen karsinta ei kuitenkaan suju - niin pääministerin aviomieshän tukien hakua mm. konsultoi.

_______________________________________________________________

Olen itse opiskellut pääaineena historiaa, joten olen erittäin pätevä sanomaan, että tässä maassa annetaan liian teoreettista koulutusta, itseäni se tosin vaivasi jo 1980-luvulla. Ilmiötä on vahvistanut pyrkimys kaiken konkreettisen työn teettämiseen ns. halvan työvoiman maissa, ilmiö on vain laajentunut kovin vaikeasti hallittavaksi.

Suomelle on osoittautunut – kuten itse asiassa monelle muullekin ns. länsimaalle – vaikeaksi saada suumaskituotantoa käyntiin. Mediassa vertailtiin kuvia, joissa USA:ssa maskeja tehtiin käsityönä ja Kiinassa koneellisesti. Suomeen konelinjat tulevat niin ikään Kiinasta. Olisiko meidän syytä unohtaa harhakuva Kiinasta pelkkänä halvan työvoiman maana?

Oman maski- ja kaasunaamarituotannon silloinen valtionyhtiö Kemira lopetti muutama vuosi sitten. Armeijalla ja väestönsuojelullakaan ei ollut mitään sanottavaa.

Vanhan vitsin mukaan kysytään, montako ranskalaista tarvitaan sähkölampun vaihtoon. Uudemman tulkinnan mukaan maskien tekoon Suomessa tarvitaan 3 konsulttia, 4 tuenmyöntäjää, 5 tiedottajaa ja yksi ompelija.

Lopuksi pääomista

Kun koronan tal. vaikutuksista alettiin maaliskuussa puhua, sisältö oli, että konkursseja tulee kaiken aikaa. Tilanne on erikoinen, kun ravintolat valtion määräyksellä suljettiin vasta huhtikuussa ja kun jo tavallisia, luonnollisia henkilöitäkin neuvotaan pitämään pankissa useitten kuukausien menoja vastaavia säästöjä. Kaiken järjen mukaan ulkopuolisia työllistävän yrityksen rahoituspuskurien pitäisi kestää vielä paljon pitempään.

Mutta jo vuosikymmeniä harjoitetun tuki- ja veropolitiikan mukaan kaikkinainen tal. järkevyys on verotuksella rangaistavaa ja tuilla palkittavaa on taasen taloudellisesti irrationaalinen toiminta – tai varmaan monessa tapauksessa toiminta, jossa voitot tehokkaimmin kätketään.

Ja lopuksi: Suomen yritystuet 9 mrd:ia ovat vain hyttysen pissi EU:n pelkästään jo nyt sovittuun 500 mrd:n koronatukeen, josta Suomen vastuu lienee 7 mrd:ia. Hyvässä seurassa olemme. Pääsimme pää pystyssä Eurooppaan, kuten jo Kullberg haaveili.

Kirjoittajan saama tuki: Kirjoitan tuolissa, jossa on selkänoja.

Kommentit

Comment: 

jvon

 

ei voi muuta kuin taas yhtyen taputtaa - myös loppuhenkosellesi.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.