Yrityslainojen korkotaso puoltaa vahvaa osakepainoa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Piksu toimitus tutki miten yrityslainojen korko (10v korko) vaikuttaa pörssikursseihin. Tulos oli odotusten mukainen. Kyllä yrityslainojen korko on yksi määräävistä tekijöistä.

Yllättävänä tuloksena ilmeni että tällä hetkellä yrityslainojen korkotaso puoltaa osakkeiden hintatason nousua.

Osakkeiden tuotoksi otettiin tässä vertailussa viimeisten 10 vuoden keskimääräinen Earnings/Price tuotto (sininen käyrä kuvassa) ja yrityslainojen tuotoksi USA:n 10v yrityslainojen korkotaso (punainen käyrä). Näillä on kohtalonyhteys. Jos jompi kumpi osake- tai korko- markkina tarjoaa ylituottoa hakeutuu sijoitusvarallisuus paremmin tuottavaan ja siksi käyrät ovat melko lailla saman muotoisia. Tällä hetkellä osakkeista saa pientä ylituottoa ja varallisuus hakeutuu siksi osakemarkkinoille. 

Markkinoiden käyttäytyminen on vähitellen muuttunut. 1980 luvulta aina vuoteen 2007 saakka korkomarkkinoilta sai systemaattisesti osakemarkkinoita parempaa tuottoa. Syynä lienee ollut korkopapereiden arvoja tuolloin nakertanut inflaatio. Osakkeiden katsottiin antavan inflaatiosuojaa ja sijoittajat tyytyivät siksi osakkeista saatavaan pienempään E/P tuottoon.

Vuodesta 2007 alkaen korkomarkkinoita on otettu keskitettyyn keskuspankkiohjaukseen ja markkinoiden aitoa toimintaa on vähennetty. Keskuspankit ostavat painamallaan rahalla korkopapereita tyytyen vaatimattomaan tuottoon. Keskuspankki heikentää keinotekoisesti korkopapereiden tuottoja, eikä korkoa voi enää hyödyntää varmana talouden mittarina. Tähän vertailuun otettiin kuitenkin 10v yrityslainojen korkotaso. Näillä markkinoilla toimii vielä melko paljon aitoja markkinataloudellisia toimijoita ja voidaan puhua korkomarkkinoista.

Vertailuun valittua 10v yrityslainojen korkoa kannattaa jatkossakin seurata. Osakepainoa on aika vähentää, jos 10v korkotaso nousee merkittävästi osakkeista saatavan 10v keskimääräisen E/P tuoton yläpuolelle. Vielä toistaiseksi kaikki on osakesäästäjän kannalta hyvin eikä huolta ole. Piksu toimitus yrittää pitää lukijat ajan tasalla ja varoittaa, jos tilanne alkaa kehittyä huonompaan suuntaan.

Tietojen lähteet:

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.