Yritys voi osingonmaksun sijasta ostaa omia osakkeitaan

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Jotkin yritykset ostavat osingonmaksun sijasta omia osakkeitaan. Jäljelle jäävien osakkeiden arvo kasvaa, kun osakkeiden määrä vähenee. Osakas voi tällöin halutessaan realisoida näin saamansa epäsuoran osingon myymällä osinkoa vastaavan erän pörssissä.

Onko sijoittajan kannalta parempi, että yritys maksaa osinkoja vai ostaa omia osakkeita?  Jos veroseuraamuksia ei oteta huomioon niin sijoittajalle on yhdentekevää kumpaa käytetään.

Veroseuraamukset muuttavat tilannetta. Joudut maksamaan osingoistasi vähimmillään 25,5%  veron siinä tapauksessa, että olet valtiovallan myöntämien privileegioiden ulkopuolinen piensijoittaja. Voit kuitenkin viivästää veronmaksua, jos yritys maksaa osinkonsa ostamalla omia osakkeitaan. Voit nimittäin itse päättää milloin haluat realisoida osingon myymällä osakkeita. Pystyt tekemään verosuunnittelua ja voit viivästää verojen maksua. Mutta verot lankeavat kuitenkin maksettavaksi. Niitä ei voi loputtomiin vältellä. 

Pääosalla suomalaisten suurten pörssiyritysten omistajista on valtiovallan privileegio olla maksamatta osingoistaan veroa. Tähän etuoikeutettujen ryhmään kuuluvat lähes kaikki ulkomaalaiset sijoittajat ja kotimaisista esimerkiksi eläkerahastot, sijoitusrahastot, asiakkaidensa vakuutuskuoria hallinnoivat yhtiöt sekä yleishyödylliset yhdistykset ja säätiöt. Heille asia on yhdentekevä ja määräävinä osakkeenomistajina he ovat yleensä päättäneet, että suomalainen yritys maksaa osinkoja. Se on selvempää ja suorempaa.

Yrityksen omien osakkeiden ostot eivät aina ole osingonmaksua. Yrityksellä voi olla muitakin syitä ostaa omia osakkeitaan:

  • Osakkeet saatetaan ostaa sitä varten että niitä myöhemmin käytetään yrityskaupan maksuna.
  • Yritys voi käyttää näin haltuunsa saamiaan osakkeita myös johdon bonuksina joilla sitoutetaan toimiva johto.

Lisää tietoa:

Kuvan lähde: wikimedia

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Omien osakkeiden oston järkevyys riippuu enimmäkseen hinnasta joka maksetaan, kun unohdetaan veroseuraamukset ja jakokelpoisten rahojen määrä.

Comment: 

Käytit ilmaisua "järkevyys riippuu enimmäkseen osakkeen hinnasta". Olen samaa mieltä. Yrityksen on järkevämpää ostaa omia osakkeitaan silloin kun niiden arvo pörssissä on turhan alhaalla. Osakkeiden ostamiseen käytetyt rahat toki palautuvat täysimääräisinä osakkeenomistajille sekä silloin kun yritys ostaa omia ylihintaisia osakkeita pörssistä että silloin kun yritys ostaa omia osakkeitaan silloin kun ne ovat edullisia. Mutta järkevyys riippuu hinnasta. 

Silloin kun yritys ostaa ylihintaisia osakkeita hyöty tulee niille jotka huomaavat myydä. Ne palautuvat niille osakkaille jotka ihmettelevät kuka kumma pörssissä näitä osakkeita oikein ostaa vielä näinkin kalliilla ja ymmärtävät myydä omiaan. Osakkeiden kokonaismäärä toki vähenee ja myös ne, jotka eivät myy saavat hyötyä, mutta aika vähän. Osakkeiden kokonaismäärä nimittäin vähenee aika vähän kun yiryts joutuu maksamaan osakkeista kalliisti pörssissä.

Hyöty jakautuu tasaisemmin silloin kun yritys ostaa alihintaisia osakkeitaan pörssistä. Yritys saa pienellä rahalla ostettua paljon omia osakkeitaan pois markkinoilta ja osakkeiden kokonaismäärä vähenee merkittävästi. Hyödyn saavat ne, jotka eivät myy vaan luottavat yritykseen jäävät yrityksen osakkaiksi. Minun mielestäni yrityksen on, niin kuin sanot, järkevää tavoitella nimenomaan tätä, sitoutuneiden osakkaiden palkitsemista.

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.