Yrityksiä ohjataan muihinkin päämääriin kuin asiakkaan palvelemiseen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yritysten tehtävä on palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla ja tuottaa tällä tavalla hyvää yhteiskunnan jäsenille. Tästä palvelusta yritykset saavat korvauksen - tuotteen tai palvelun hinnan.

Julkisella sektorin toimijoilla ja medialla on tarjolla yrityksille kaikenlaisia muitakin mieltymyksiä ja toiveita.   On olemassa sosiaalisia toiveita, työhtoihin liittyviä arvoja, ympäristöarvoja, avoimuuteen liittyviä arvoja, sukupuolten välistä tasa-arvoa, aluepolitiikkaa, ....  Näiden tavoitteiden avulla ohjataan yrityksiä asiakkaiden tarpeiden sijasta yhteiskunnallisiin arvoihin ja päämääriin. Moninaisten erilaisten toiveiden täyttämiseksi on käynnissä hankkeita:

Yhteiskunnallisten arvopäämäärien tuominen yrityselämään on aina Karl Marx:sta alkaen olleet tärkeä osa yhteiskuntaamme. Hyvinvointiyhteiskunnassamme yrityksiä ohjataan muihinkin tärkeisiin yhteiskunnallisiin tavoitteisiin kuin asiakkaiden palvelemiseen.

Näillä muilla päämäärillä on negatiivinen vaikutus taloudelliseen ja asiakkaiden hyvinvointiin. Sen ovat kaikki sosialistiset, keskusjohtoiset kokeilut osoittaneet. Mutta kaikki ei ole aineellisessa ja taloudellisessa hyvinvoinnissa mitattavia asioita. On myös muita arvoja - ja niitähän tässä edistetään. 

Kuvan lähde: wikipedia / Karl Marx

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Muistan vielä kun olin lapsi ja Suomessa oli vasemmistopolitiikan hullut vuodet. Valtiojohtoiselle yritystoiminnalle annettiin paljon erilaisia sosiaalisia vaatimuksia. Tuo politiikka johti yritysten haakserikkoihin (tapaus Valco..).

Sitten päätettiin että ei koskaan enää tällaista. Yrityksen tehtävä on palvelemalla asiakkaitaan (lakien ja hyvien tapojen puitteissa) tuottaa voittoa yrityksen omistajille.  Silloin syntyy paras yhteinen hyvä yhteiskunnalle.

Nyt tästä opetuksesta on näköjään taas luovuttu.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Who is John Galt?

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Ehkä on hyvä palauttaa mieleen muutama seikka Pietarissa lapsuutensa viettäneen ja suomalaisuudestakin vaikutteita imeneen Ayn Rand.n ajatuksista. Hänen ajatuksiinsa perustuu suuri osa tämän päivän amerikkalasesta republikaanisesta ideologiasta. 

Ayn Rand:n filosofia on Suomen hyvinvointiyhteiskunnan täydellinen antiteesi. Ayn Rand lähtee siitä ihmisen arvo on oikeudessa olla erilainen. Yhteiskunnan tulee turvata ihmisille mahdollisuus siihen, että he voivat yrittää ja saavuttaa jotain erilaista ja uutta mitä ei muilla ole. Heillä on oikeus erilaisuuteen. Ayn Rand tukee ihmisten oikeutta onnistua ja epäonnistua jopa siinä määrin että hänen filosofiaansa kutsutaan "laizzes faire capitalisim", jossa valtion tehtävä on vain turvata säännöt, mutta ei pelastaa ihmisiä epäonnistumisilta.

Ayn Rand ei ole kaikenkattavan tasa-arvon kannattaja. Säännöt ja lait tulee olla samoja kaikille. Kun on hyvät säännöt ja kun niitä noudatetaan, muodostavat hyvän pelikentän ja ihmisillä tulee olla oikeus saavuttaa näiden sääntöjen puitteissa. Syntyy voittajia ja häviäjiä, köyhiä ja rikkaita kun sääntöjen puitteissa pelataan. Ayn ei lähde tasaamaan tuloja tai miettimään alueellista tasa-arvoa. Ihmisillä tulee olla oikeus menestyä ja menettää.

Individualismissaan Ayn Rand ei voi hyväksyä autoritaarista tai kaikenkattavaa kollektivistista hallintomallia. Tähän ajattelutapaan sanotaan vaikuttaneen hänen kokemuksensa 1910- ja 1920 - lukujen Venäjällä. Hän ei hyväksynyt ammattiliittojen kollektiivista valtaa vaan rakasti yksilön, työläisen oikeutta sopia omista asioistaan kuten työehdoista. Valtio oli hänen ajattelutavassaan aina sitä varten että yksilöllä olisi mahdollisimman suuri vapaus ja itsemääräämisoikeus. 

Ayn Rand:n filosofia on rationaalista ja se pyrkii taloustieteelliseen objektiivisuuteen. Siksi sitä kutsutaankin joskus objektivismiksi. Tämä tulee esille erityisesti kirjallisen fiktiohahmon John Galt monologissa.

Moni varmaan huomaa, että olen monesti tämänkin lehden palstoilla käyttänyt sanan- ja ajatuksen- käänteitä, jotka kenties ovat joskus peräisin Ayn Rand:lta tai sitten Ayn on jo aikoinaan päätynyt samanlaiseen ajatteluun. No, pääasia on kuintenkin että Ayn Rand:n filosofialla on paljon hyvää annettavana suomalaisille ihimisille, individuaaleille yksilöille.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Innostuin tutustumaan Ayn Randin ajatuksiin luettuani Nallen uuden kirjan. Hän mainitsi Ayn Randin parissakin kohdassa muistaakseni. Nallen uusi kirja on myös oikein hyvä suosittelen.

Aloin sitten lukea Randin pääteosta "Atlas Shrugged" (Kun maailma järkkyi). Hän on kirjoittanut sen vuonna 1957, mutta aiheet ovat hyvin ajankohtaisia. Saatan kirjoittaa siitä tänne kirja-arvostelun kun olen päässyt loppuun. Kirjassa on vaatimattomat 1500 sivua, olen nyt onnistunut pääsemään sivulle 1200.

Kirjasta on myös tehty elokuva, kolmena osana. Osa 1 löytyy ainakin Elisa Viihteestä ja osat 2-3 Vimeosta. Elokuvan kokonaispituudesta huolimatta (4,5 tuntia) siinä joudutaan hyppäämään yli aika paljon olennaisia kohtia, kannattaa lukea kirja ensin. Elokuvan joka osassa on muuten eri näyttelijät.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.