Yllätys yllätys – helpottavia uutisia Italiasta!

Joskus on pirun mukava olla kunnolla väärässä. En olisi hevin uskonut, että Italian kahden täysin eriseuraisten populistien hallitus kykenee sopimaan budjettikiistansa EU:n kanssa puolueiden hyväksymällä tavalla, mutta se on nyt tilanne. Menoraamit painettiin sen verran kuosiin, että EU ei aseta Italialle sanktioita. Eurokriisi on pistetty jäihin ainakin toistaiseksi – Italiahan venettä on enää vuosiin keikuttanutkaan, koska Britannia jätetään laskusta euroon kuulumattomana.

Vaikea sanoa, kuinka pysyvä suvanto on, populistit tuskin edelleenkään rakastavat EU:ta yhtään enemmän. Mutta luultavasti markkinat viimeistään pakottivat heidä katsomaan totuutta silmiin. Rahaa ei olisi mistään irronnut tolkulliseen hintaan, eikä siihen vaivaan auta suurinkaan suu ja kukkeimmat lupaukset.

Suomi oli 90-luvun lamassa samassa jamassa, joskin vielä pahemmassa, kun Iiro Viinanen kiersi maailmalla hattu kourassa. Joten ei Italiankaan asema toivoton olisi, jos he rakentaisivat poliittisesti kasvua tukevan yhteiskunnan, eivätkä kerta toisensa jälkeen haksahtaisi velkavetoista näennäiselvytystä puhkuviin populisteihin.

Raskaastihan Italialla on velkaa ollut jo pitkään, mutta kyllä ruminta jälkeä teki Il Cavaliere, Silvio Berlusconi. Hurmuri sai makealla virneellään pauloihinsa äänestäjät ja rahoittajat, mutta talouskasvun jumalattaret eivät lämmenneet suurten puheiden mukaisesti.

https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp

https://fi.wikipedia.org/wiki/Silvio_Berlusconi

Vinkki Välimeren rannalle: panostakaa reippaammin koulutukseen suomalaisten tapaan, niin saatte triplahyödyn. Tuottavuus kasvaa, sosiaaliset erot kaventuvat, ja yleissivivistyksen parantuessa ette lankea yhtä herkästi näihin politiikan sulosäkeitä suoltaviin iskelmälaulajiin. 

Ehkä aikanaan. Joka tapauksessa Italian valtionvelan korot sukelsivat nyt reippaasti, ja teknisin perustein eli pitkien indikaattorien pohjalta käänne näyttää pitkäaikaiselta. Toki markkinat voivat hermostua äkkiä uudestaan, ja yleisen markkinapaniikin iskiessä niin käy kohtalaisen varmasti joksikin aikaa, mutta suunta on nyt erittäin lupaava.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-IT10Y/

Kun pitkät indikaattorit kääntyvät, ne eivät spurttaile ihan herkästi aiempaan suuntaansa vähään aikaan. Se vaatinee uuden poliittisen hässäkän. Jos Italia ja EU pääsevät sopuun budjettikiistassa pysyvästi, Italialla on EKP:n tuki. Siinä tapauksessa eurokriisi ei eskaloidu.

Laskumarkkina painaa nyt päälle ja ennusteet ovat senmukaisesti synkistyneet nopeasti, kuten olen pitkin vuotta ennustanut. Minä katselen jo eteenpäin poimien positiivisia merkkejä. Fundamenttipuolella tämä on yksi parhaista vähään aikaan, mutta näistä enemmän markkinakatsauksessa.

Sivustoni aloittaa näillä tiedoilla toimintansa tammikuussa, ellei ongelmia matkalla tule. Asiasta enemmän kun tiedän. Siihen asti jatkan Piksussa, ja vierailen täällä varmaan toisinaan jatkossakin.

Kommentit

Comment: 

Alatko olemaan jo sitä mieltä, että pohjia jo kolistellaan?

"Minä katselen jo eteenpäin poimien positiivisia merkkejä. Fundamenttipuolella tämä on yksi parhaista vähään aikaan, mutta näistä enemmän markkinakatsauksessa."

Comment: 

Kuten jo alusta asti olen katsonut, tämä kuten muutkaan laskumarkkinat tuskin mittaansa enempää kestää, jos ei nyt jotain tosi pahaa yllätystä tule. Päätepysäkki tuskin kaukana enää ajallisesti on, mutta laskumarkkinat loppuvat usein kunnon rytinään, ja sellaista odottelen vielä tämänkin koristukseksi. Siltähän tuo alkaa jo maistua, kun nyt kursseja kurkkaan ennen saunaan luikahtamista... Mutta markkinakatsauksessa tarkemmin. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.