Ylituoton tekeminen osakevalinnoilla on vaikeaa

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Monet valitsevat suorat osakesijoitukset, jotta oikeilla valinnoilla on mahdollisuus päästä indeksin ylittävään tuottoon. Suorat osakesijoitukset valikoituivat myös minulle sijoitustavaksi heti alkumetreillä, koska toivoin yrityksiin perehtymällä pystyväni tekemään ylituottoa. Erittäin harvoilla ylituoton tekeminen kuitenkaan onnistuu ja päätin tarkastella tässä kirjoituksessa miten minun osakevalintani ovat tuottaneet verrattuna S&P500 ja OMXHGI -indeksiin kyseisenä aikana.

Jotta en voi huijata ja valita vain niitä osakkeita, jotka ovat nousseet, niin teen vertailun blogiin kirjoittamistani yhtiöistä. Kirjoitin 2-3 vuotta sitten hetken aikaa kiinnostavat sijoituskohteet -kirjoitussarjaa, minkä aikana tutustuin yhdeksään eri yhtiöön. Kirjoitukset löytyvät blogistani tämän listauksen alta.

Mennään suoraan asiaan ja katsotaan miten Osinkoinsinööri onnistui tekemään (yli)tuottoa verrattuna kahteen suosittuun indeksiin valitulla ajanjaksolla.

Ylituottoa pystyy tekemään onnistuneilla valinnoilla

Otsikko jo hieman antaakin osviittaa tuloksista, mutta käydään vielä läpi miten vertailu on tehty. Vertailu sisältää seuraavat yksityiskohdat:

 • Jokaista yritystä on ostettu 1000 eurolla kirjoituksen tekohetkellä ja tämän lisäksi myös 1000 euron osuudet S&P500 ja OMXHGI indeksiä.
 • Yhteensä osakkeita ja kutakin indeksiä on ostettu 9000 eurolla.
 • Sekä S&P500 että OMXHGI huomioivat osinkotuoton, joten vertailtavuus säilyy.
 • Yritysten kohdalla omien osakkeiden ostamista ei ole huomioitu ”osinkotuottona”.
 • Tuotot eivät huomioi valuuttakurssien muutosta.

Taulukossa 1 on listattuna suorien osakkeiden yksittäistuotot ilman osinkoa ja osingon kanssa. Tämän lisäksi taulukosta löytyvät jokaisen yksittäisen S&P500 ja OMXHGI ostoserän tuotot kirjoitushetkeen asti.

Osakevalinnoissa on mukana selkeitä voittajia, kuten Cellavision, Asiakastieto (nyk. Enento), Gjensidige Forsikring ja Olvi. Tämän lisäksi löytyy myös selviä pohjanoteerauksia, kuten Pandora ja Intrum.

Keskimääräisesti osakevalinnat ovat menneet kuitenkin nappiin, koska lähes kaikki ovat tuottaneet positiivista arvonnousua kyseisenä aikana, vaikka välissä on nähty pörssiromahdus (koronavirus).

Taulukossa 2 näet eri sijoituskohteiden keskimääräisen tuoton ilman osinkoa (suorat osakkeet) ja osingon kanssa.

Taulukon tuloksista on nähtävissä, että suorilla osakesijoituksillani pystyin voittamaan molemmat indeksit, vaikkakin S&P500 hengittää aivan niskan takana. Euromääräinen ero suorien osakesijoitusten ja S&P500 indeksin välillä on vaivaiset 211 €. Jos huomioidaan se, että vuosikatsauksien käyminen edellisten 10 vuoden ajalta yhdeksälle yhtiölle vie aikaa ainakin viisi tuntia, niin ei tästä panostuksesta erityisen korkeille tuntipalkoille pääse.

Ero OMXHGI ja suorien osakevalintojen välillä on taas niin merkittävä, että siihen verrattuna panostuksilla on päässyt jo merkittävään ylituottoon euromääräisesti (1267 €).

Tulokset puoltavat suorien osakesijoitusten jatkamista

Vaikka otanta suorien osakesijoitusten ja indeksien välillä on suppea, niin tulokset ovat kuitenkin huomattavasti paremmat kuin aluksi ajattelin. Yrityksiin tutustuminen lukujen valossa on tuottava tapa sijoittaa, mutta se vaatii sen, että sijoitussalkkuun päätyy edes yksi reilusti indeksiä enemmän tuottava osake. Tämä pitää paikkansa myös aidossa osakesalkussani, jossa onnistuneet Neste ostot ovat kiitäneet salkkuni reiluun ylituottoon verrattuna vertailuindekseihin. Osakesalkkuni menestystä voi seurata ottamalla minut seurantaan Sharevillessä.

Suorien osakkeiden valinta ei kuitenkaan edelleenkään ole sijoitustapa ihmisille, jotka eivät ole valmiita käyttämään kymmenistä satoihin tunteihin vuodessa sijoituskohteiden etsimiseen ja seuraamiseen. Näille ihmisille alhaisten kulujen kasvuosuukselliset indeksirahastot ovat loistava valinta. Näillä tuoton tekeminen ei vaadi ymmärrystä mistään maailman tai yritysten menosta. Tarvitset vain aikaa.

Vertailu tehtiin 2-3 vuoden sijoitusikkunalla, joka on varsin lyhyt aika. Todellisuudessa on hyvinkin mahdollista, että indeksisijoitukset olisivat minullekin paras sijoitustapa pitkällä sijoitushorisontilla. Valitettavasti tuottavimman sijoitustavan tietää vasta kymmien vuosien jälkeen, jonka jälkeen muutosten tekeminen ja harmittelu on turhaa. Suorien osakesijoitusten pähkäily ja etsiminen tuottaa itselleni kuitenkin niin paljon mielihyvää ja ymmärrystä maailman toiminnasta, sekä antaa sisältöä elämään.

Kuvan lähde: Pixabay.com

Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.fi

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.