Yksityiset vuokranantajat ovat hyväsydämisiä vuokraisäntiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Vuokranantaja 2020 -kysely kertoo, että yksityiset pienvuokranantajat ovat hyväsydämisiä vuokraisäntiä. He korottavat vuokria maltillisesti ja palauttavat säntillisesti vakuuden. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes näkee, että taustalla on vuokranantajien halu pitää kiinni hyvistä vuokralaisista.

Vuokramarkkinakatsaus kiinnittää huomiota yksityisten vuokranantajien epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Omistusasunnosta ei mene veroa kun taas vuokra-asumista rasittaa vuokranantajan 30% pääomatulovero. Tämä vero valuu vuokratasoihin. Ei ihme että omistusasuminen on vuokra-asumista edullisempaa. Omistusasumisen alhaisempi verotus toimii tosiasiallisena tulonsiirtona pienituloisilta vuokralaisilta varakkaammille oman asuntonsa omistaville.

Noin 80 % vuokranantajista on palauttanut viimeisimmän vuokrasopimuksen päättyessä koko vakuuden vuokralaiselleen. Vain alle 10 % vuokranantajista on joutunut pidättämään koko vakuuden. ”Puheet siitä, että vakuuden pidättäminen perusteetta vuokrasuhteen päättyessä olisi jokin yleinen vuokranantajien tapa, voidaan lopettaa”, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

”Vuokranantaja 2020 -kyselyn mukaan yleisimmät syyt vakuuden pidättämiselle ovat maksamattomat vuokrat ja huoneistolle aiheutettujen vahinkojen korjauskustannukset. Myös loppusiivouksen laiminlyönnin vuoksi vakuutta joudutaan pidättämään”, Hughes jatkaa.

Jos vuokranantaja joutuu pidättämään aiheutuneita kustannuksia, tulee vuokralaiselle toimittaa erittely kustannusten määrästä ja niiden perusteista. Vakuutta ei siis missään nimessä voi pidättää automaattisesti kokonaan, vaikka vuokralainen olisikin toiminut vuokrasopimuksen vastaisesti.

”Vakuudesta voi pidättää vain todelliset vuokranantajalle aiheutuneet vahingot, kuten maksamattomat vuokrat tai esimerkiksi ammattisiivoojan laskun, jos vuokra-asuntoa ei ole siivottu vuokrasuhteen lopuksi”, Hughes muistuttaa.

”Joskus vuokralainen voi ehdottaa viimeisten kuukausien vuokrien kuittaamista vakuudesta. Tähän ei kuitenkaan kannata suostua, sillä vuokranantajan tulee voida tarkistaa huoneiston kunto ennen vakuuden palauttamista. Käytännössä lopputarkastus kannattaa aina suorittaa yhdessä vuokralaisen kanssa sopimuksen päättyessä ja tämän jälkeen palauttaa vakuus viivytyksettä vuokralaiselle, jos kaikki on kunnossa”, Hughes kertoo.

Yksityinen vuokranantaja korottaa vuokraa maltillisesti ja ajautuu ongelmiin harvoin

Vuokramarkkinatilastojen perusteella yksityiset pienvuokranantajat ovat perinteisesti olleet vuokrankorotuksissaan markkinoiden maltillisimpia toimijoita. Vuokranantaja 2020 -kysely vahvistaa tätä kuvaa: suurin osa yksityisistä vuokranantajista ei korota vuokriaan edes vuosittain. Kyselyyn vastanneista 78 % ilmoitti korottavansa vuokraa harvemmin kuin kerran vuodessa.

”Yksityisillä vuokranantajilla on yleensä toiminnan pienimuotoisuuden vuoksi vain muutama vuokralainen, joista halutaan aidosti pitää kiinni. Pieni vuokrankorotus voikin muuttua nopeasti hyvin kannattamattomaksi, jos hyvä vuokralainen lähtee asunnosta sen vuoksi”, Hughes selittää.

Kokonaisuutena merkittävät ongelmat vuokrasuhteissa ovat harvinaisia vuokrasuhteiden määrään suhteutettuna. 92 % yksityisistä vuokranantajista ei ole joutunut viimeisen vuoden aikana purkamaan yhtäkään vuokrasopimusta.

”Yksityinen vuokranantaja toimii vuokramarkkinoilla pääsääntöisesti reilusti ja oikeudenmukaisesti. Suomessa tulisikin pitää huolta asuntosijoittamisen edellytyksistä eikä vaikeuttaa toimintaa liikaa esimerkiksi tarpeettoman tiukalla velkasääntelyllä. Kaikki tällaiset toimet satavat ulkomaalaisten rahastojen laariin ja edistävät suomalaisen asuntokannan omistuksen sekä verotulojen siirtymistä ulkomaille”, Hughes linjaa.

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.