Yksilön vapaus "liberty" on amerikkalaiselle tärkeämpää kuin suomalaisille

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Sijoittajamatkamme kohteena USA:ssa olivat muun muassa IMF, Maailmanpankki, FED, Nasdaq, NYSE, Valkoinen talo ja monen monta muuta paikkaa. Matkan paras anti oli kokemus amerikkalaisen yhteiskunnan erilaisuudesta:

 • Vapaus "liberty" on amerikkalaiselle tärkeämpää kuin suomalaisille. Suomessa juhlitaan itsenäisyyttä, jonka sisältö on valtiokoneiston itsenäisyys. Amerikassa näkyy joka paikassa "liberty" joka tarkoittaa enemmän yksilön vapautta kuin valtion vapautta.
 • Poliiseja on joka paikassa ja he kantavat näkyvästi aseita ja virkavalta myös tarttuu aseeseen helposti. Mekin pääsimme kokemaan aivan vahingossa sen miltä tuntuu kun vahvasti aseistautunut poliisi pelkää. Käännyimme vuokra-autollamme jossakin Washingtonin takamailla vahingossa väärään suuntaan ja päädyimme armejan tontille ja meista tuli hetkessä sotilaspoliisien pelkäämiä potentiaalisia terroristeja ja seuraukset olivat sen mukaisia. Pelko ja aseet ovat näkyvästi läsnä monessa paikassa.
 • Amerikka huolehtii kansallistunnosta. Kansalaisille on järjestetty paljon kansallistuntoa nostavia museoita (avaruusmuseo, holocaust museo,..) jotka ovat suosittuja pyhiinvaelluskohteita ja joissa opitaan mitä on olla amerikkalainen ja myös amerikkalaisuuden paremmuus.  Näiden kautta syntyy yhteinen jaettu ymmärrys siitä minkälainen maailma on.
 • Kodittomia on joka paikassa, metrossa, puistoissa kaduilla. Heille on ilmeisesti järjestetty yhteismajoitusta kaupunkien ulkopuolelle, mutta se ei kodittomia mielytä. Hekin haluvat elää siellä missä on vilinää ja virikkeitä ja heitä löytyy kaupunkien joka kolkasta.
 • Kustannus ja palkkataso ovat suomalaisittain huikeita. Kaikki maksaa paljon. Rahaa on paljon, mutta sillä saa vähemmän. Suomalainen tuntee tulleensa banaanivaltiosta rikkaiden joukkoon. Kaikki maksaa paljon suhteessa omaan suomalaiseen tulotasoon.

                 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

"kaikki maksaa paljon" ,,,  Otetaan nyt esim, autojen hinnat,

corvette usassa alle 50 k euroo, suomessa samanlainen tuplat- triplat!

Ja bensan hinta varmaan alle puolet suomen hinnoista.

Lewis farkut, 30 dollaria, ja suomesta 100 euroa!

Ruoka Fairway Marketista edullisempaa kuin Lidlistä!

Kämppä uima-altaalla Floridasta edullisemmin kuin Helsingistä!

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Corvette, veit sanat suustani. Tarkoitus oli ihmetellä aivan samaa asiaa.

Varsinkin vierailijan kannalta hintataso on edullinen. Jos nimittäin tyytyy majoittumaan motelleihin ja syömään pikaruokaa. Kuten totesit, bensa, farkut, ruoka marketeista jne. on edullista. Myös autonvuokraus on edullista.

Jos sen sijaan haluaa syödä paremmissa ravintoloissa ja asua suurimpien kaupunkien hotelleissa, niin sitten kyllä maksaa.

 

 

Comment: 

Terveydenhoito- ja vakuutukset ovat USA:ssa kalliita. Samoin koulutus. Sitävastoin kulutustavaraa ja ruokaa saa käsittääkseni halvalla. Toki kasvukeskuksissa on ilmeisesti jenkeissäkin suurkaupungin lisä. Jos matkustaa keskustasta laitakaupungille, niin hintataso laskee varmasti.

Mitä tulee sitten vapauden/liberty käsitteeseen. Olen ollut huomaavinani, että USA:ssa siihen kuuluu vahva oikeus omistamiseen ja tuo omistusoikeus sitten rajoittaa kanssaihmisen vapautta ja joskus jopa terveyttä. USA:ssa ei jokamiehenoikeutta tunneta. Itse olen syrjäseudulta kotoisin ja minulle oikeus liikkua missä tahansa luonnossa on konkreettista vapautta, jota ahkerasti käytän! Tämä ei USA:ssa onnistu. Yksityisen omistama metsä on lähtökohtaisesti yksityisaluetta. Tässä artikkelissakin kerrotaan miten aseiden kanssa ollaan vastassa, jos käännytään väärälle tielle. Jopa osa teistä on yksityisiä, eikä niille teille ole ilman maksua mitään asiaa. Osavaltiosta ja alueesta riippuen ihmiset hanakasti puolustavat omaisuuttaan jopa aseiden kanssa. Ymmärrän toki ja hyväksyn, että rikollisten toimet pysäytetään. Mutta ajoittain ampumisen kohteeksi on joutunut joku eksyjä tai erehtyjä. Vaikkapa huoltomies tai lähetti, joka on tullut väärälle osoitteeseen. Ja joissain tapauksissa ampuja on näissä tapauksissa päässyt kuin koira veräjästä. Tyhmää on sakotettu julmasti erehdyksestään.

Köyhien ihmisten vapaus liikkumiseen on rajatumpaa mitä varakkaammilla osin näistäkin syistä. Köyhät eivät myöskään välttämättä pääse kunnon koulutukseen tai terveydenhoitopalveluihin.

Konservatiivisissa piireissä porukat olisi kovastikin rajoittamassa esimerkiksi homoseksuaalien elämää, aborttia tai vaikkapa kannabiksen käyttöä. Verotusta pidetään ryöstönä. Sitävastoin täysautomaattiaseita pitäisi saada ostaa rajoituksetta ja suuri itku tulee, jos isojen autojen päästöjä koitetaan rajoittaa. Pitää olla vapaus rajoituksetta saastuttaa, vaikka se rajoittaa toisten oikeutta puhtaaseen ilmaan.

Summa summarum. Vapaus on aika monimutkainen käsite ja siitä puhuttaessa olisi vähän käsitettä tarkennettava. Uskon että jopa USA:n sisällä konservatiivisen republikaanin käsitys vapaudesta poikkeaa jo huomattavasti liberaalin demokraatin käsitteestä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.