Yhteiskuntarakenteemme isän, Karl Marx:n syntymästä on 200 vuotta

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Minulle rakkaan filosofin Karl Marx:n (kuva vasemmalla) syntymästä on tänä vuonna 200 vuotta. Suomen nykyinen yhteiskunnallinen rakenne on pitkälle tämän suurmiehen kuvaamalla tavalla rakennettu.

Hänen teoksensa "Kommunistinen manifesti" on raamatun ohella yksi ihmiskunnan eniten lukema teksti. Tuossa teoksessa hän luo käsitteen "kommunisti" joka on ihannekuva ihmisestä, joka epäoikeudenmukaisuuden ja taloudellisen hädän keskellä pystyy ajattelemaan muiden ja koko työtä tekevän yhteisön parasta. Se on myös julistus siitä miten kaikkien maiden kommunistien tulee liittyä yhteen hallitsemaan maailmaa.

Karl Marx oli innostajan ja työväenliikkeen perustajan ohella myös filosofi, joka teoksessaan "Pääoma" kiinnittää huomiota liian epätasaiseen tulon- ja omistuksen jakautumiseen. Hän peräänkuuluttaa hyvinvointiyhteiskuntaa, joka tasaa tuloja ja jossa tuotantokoneisto on otettu pääosin yhteiseen omistukseen. Karl Marx kiinnittää terävästi huomiota siihen että yhteiskunnan luokkajako perustuu pitkälle materialististen resurssien hallintaan ja tavoittelee teksteissään sitä mallia joka meillä tämän päivän Suomessa vallitsee.

Karl Marx:n kynä on terävä ja aiheellisesti häntä voidaan pitää kansankiihottajana ja ristiriitojen nostattajana. Myös minä olen ollut varsinkin "Kommunistisen manifestin" innoittama. En ihmettele hänen otettaan. Karl Marx ei ennen elämänsä loppua saanut riittävää tulotasoa ja yhden hänen lapsensa sanotaan kuolleen taloudelliseen puutteeseen. Hän joutui myös pakenemaan maasta toiseen. Puute ja vaino synnyttävät kärkevän vastareaktion ja Karl Marx oli tuo vastareaktio.

Suomen yhteiskunta on Karl Marx:n viitoittamalla tavalla rakennettu:

  • Tulot on tasattu tehokkaalla progressiivisella verotuksella. Työstä tekevän väestömme kokemat verosanktiot ovat 60---70% välimaastossa ja työttömien, opiskelijoiden, koululaisten ja eläkeläisten taas 20%....30% luokkaa. Keskimääräinen kokonaisveroasteemme asettuu noin 43% tasolle. Karl Marx ajoi progressiivista verotusta. 
  • Tuotantokoneistomme omistus on verotuksellisin keinoin siirretty yksityisiltä omistajilta julkiselle sektorille. Työeläkeyhtiöt ja valtio ovat suurimpia omistajia ja käyttävät suurinta omistajavaltaa lähes kaikissa pörssiyrityksissä. Juuri tätä Karl Marx tavoitteli.
  • Yhteiskunnan toimesta rakennetut palvelut ovat Suomessa kattavia. Jo lähes puolet suomalaisista työskentelee julkisten palveluiden parissa ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Karl Marx ja hänen perheesä olisivat kipeästi tarvinneet julkisia palveluita ja tukea. 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.