Yhteiskunta ja eläkejärjestelmä on epäreilu Naisia kohtaan

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Miesten työeläkevakuutettu keskiansio (3400 €/kk) oli 800 euroa eli lähes kolmanneksen suurempi kuin naisten (2 700 €/kk).  Naisten ansiokehitys on nousujohteista aina 30 vuoden ikään asti. Tuolloin, perheen perustamisiässä, sukupuolten välinen palkkaero repeää. Naiset jäävät kotiin hoitamaan lapsia ja miehet jatkavat töissä. Naisten palkkakehitys jatkuu 35 ikävuoden jälkeen, mutta sukupuolten palkkaero jää pysyväksi. Naisten palkat ovat korkeimmillaan 48-vuotiaana, keskimäärin 3 300 euroa kuukaudessa. 

Synnyttämällä ja kasvattamalla lapsia Naiset tekevät merkittävimmän panoksen tulevien eläkkeiden hyväksi. Yhteiskunta ei arvosta tätä. Eläkkeet ovat sidottu yksinomaan rahaan, jota on tänä päivänä paljon, ei synnytettyihin lapsiin, jotka ovat oikeasti tulevaisuuden eläkkeen maksajia ja tekeviä käsipareja. Yhteiskunta on tässä suhteessa epäreilu Naisia kohtaan (piksu toimituksen huomio) .

– Perheellistyminen näyttää vaikuttavan enemmän naisten työuriin. Lasten syntymän jälkeiset vuodet lyhentävät erityisesti naisten työpäivää ja leikkaavat ansiotuloja. Kun lapset kasvavat, äidit voivat taas panostaa työuraansa ja palkkataso nousee, arvioi kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.

Suomalaisten palkkahuippu 40–50-vuotiaana

Vähiten ansaitsevat työuraansa aloittelevat nuoret naiset (17–30-v.), keskimäärin 1 700 euroa kuukaudessa. Eniten ansaitsevat 40–50-vuotiaat miehet, keskimäärin 4 300 euroa kuukaudessa.

Miesten keskiansiot nousevat tasaisesti 17–40 ikävuoden välillä. Korkeimmillaan miesten palkat ovat 44 vuoden iässä, keskimäärin 4 300 euroa kuukaudessa. Sen jälkeen tulotaso vakiintuu ja alkaa hiljalleen laskea 50 ikävuoden jälkeen.

Naisvaltaisella kuntasektorilla on kapea leipä

Sukupuolten välistä tuloeroa selittää vahvasti sukupuolittuneet työmarkkinat. Naiset työskentelevät miehiä useammin terveys- ja sosiaalialoilla, kuntasektorilla, jossa keskiansiot ovat yksityistä sektoria ja valtion työpaikkoja matalampia.

Kunnan työntekijät tienasivat keskimäärin 2 600 euroa kuukaudessa, 300 euroa vähemmän kuin yksityisen sektorin työntekijät. Parhaat ansiotulot sai valtion leivissä, keskimäärin 3 400 euroa.

Ansiotuloihin vaikuttaa myös työsuhteiden määräaikaisuus ja osa-aikainen työskentely, joka on yleisempää naisilla kuin miehillä.

– Tuloeroihin vaikuttavat muun muassa koulutus, työtuntien määrä ja ammatti. Myös palkansaajien ikärakenne vaihtelee aloittain. Esimerkiksi valtion virkamiehet ovat korkeasti koulutettuja, ja heillä on pitkä työhistoria, kertoo Kannisto.

Vuoden 2019 lopussa työeläkejärjestelmän piiriin kuului 3,8 miljoonaa alle 69-vuotiasta, joista 2,4 miljoonaa oli työssä viime vuoden lopussa.

Työeläkevakuutetut-tilasto kattaa myös epäsäännölliset työt

Eläketurvakeskuksen tilastot perustuvat palkansaajien työeläkevakuutettuihin ansioihin. Niihin lasketaan kaikki työeläkevakuutettu työ, myös epäsäännöllinen, joka voi olla kestoltaan lyhyt tai osa-aikainen.

Tilastokeskuksen Palkkarakennetilaston mukaan kokoaikatyötä tekevien kokonaisansiot olivat viime vuonna keskimäärin 3500 euroa kuukaudessa. Mediaani oli 3 100 euroa.

Tiedotteen ansiotulot ovat palkansaajia koskevia bruttosummia, ja niihin sisältyy työntekijän eläkemaksu. Tiedot eivät sisällä yrittäjien ansiotuloja.

 

Kuvan lähde: pixabay

 

Kommentit

Comment: 

Miehet tarvitsevat naisiin verrattuna enemmän ruokaa, kaljaa, koneita ja rahaa vaativia harrastuksia. Naiset ovat lisäksi mestareita laittamaan vähät rahansa turhuuksiin (meikit, verhot, jumppasalit, jne.). Ja ovat innokkaita hakeutumaan matalapalkka-aloilla. Meidän työpaikalla, jossa sukupuolijakauma on fifty-sixty niin käsittääkseni ollaan ihan samoissa palkoissa kaikki.  Mainittujen asianhaarojen valitessa tulemme siihen lopputulemaan, että ihan oikein on kaikki mennyt.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Artikkelissa oli kuitenkin tuore pointti. Eläkkeet pitäsi olla osin sidottu lapsilukuun. Tästä olisi hyötyä yksilöille ja yhteiskunnalle:

  • meille tulisi vähitellen enemmän tulevaisuuden eläkkeen maksajia, riittäsi meillekin työssä käyville vanhuudenturvaa
  • lapsia hankkivat naiset saisivat ansaitsemansa rahallisen tunnustuksen siitä uhrauksesta jonka he tekevät työuransa kustannusella

Mutta muuten kyllä asiat ovat niin kuin kommentissasi mainitset - naiset saavat samasta työstä saman palkan. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.