Yhteiskunnan tärkeimpien tehtävien palkkaus on nurinkurista

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yhteiskunta voi hyvin jos työstä saatu palkka vastaa työn tärkeyttä yhteiskunnalle. Silloin saadaan kriittisiin tehtäviin parhaita kykyjä.

Oheiseen taulukkoon on koottu jokseenkin satunnainen otos eri  tehtävien tärkeysjärjestyksestä sen mukaan, miten suomalainen yhteiskunta kutakin työtä palkalla arvostaa:

  1. Tärkeimpiä tehtäviä ovat yritysten toimitusjohtajien vakanssit
  2. Hyvänä kakkosena tulevat yliopistojen rehtorit ja urheilupomot
  3. Vähemmän tärkeitä tehtäviä suomalaisessa arvoasteikossa ovat korkeimmat virkamiehet ja puolustusvoimien komentaja
  4. Huipputehtävistä kaikkein vähiten tärkeitä toimia suorittavat pääministeri, ministerit, kansanedustajat ja piispat

Onko tämä tehtävien arvojärjestys yhteiskunnan kannalta hyvä? Piksu toimituksen mielestä ei. Parempi olisi jos rahalliset kannusteet paremmin vastaisivat tehtävän vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Onhan toki pääministerillä tehtävä, jonka haltia pystyy vaikuttamaan laajemmin ihmisten tulevaisuuteen kuin vaikkapa veikkauksen toimitusjohtaja. Yhteiskunta on korkeimpien virkojen palkkojen osalta aivan nurinkurisessa järjestyksessä. Ei ihme ettei asiat aina hoidu mallikkaasti. 

Miten tähän järjestykseen on yhteiskunnassamme päädytty? Tähän auttaa kun selvittää sen, kuka päättää palkoista. Eduskunta ja sen valitsema hallitus päättävät viime kädessä omista palkoistaan ja myös virkamiesten palkoista ja monien valtioenemmistöisten yritysten johtohenkilöiden palkoista.  Työmarkkinajärjestöt ovat pääroolissa kun päätetään pörssiyritysten johtajien palkoista. Niillä on lakiin perustuva ohjaava valta eläkevakuutusyhtiöissä, jotka vuorostaan hallitsevat valtaosaa suomalaisesta portfoliovarallisuudesta. Tämän omistuksen voimin järjestyy yrityksien hallituksiin sopivia henkilöitä päättämään yritysjohdon palkkioista.

 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Urheilujohtajien osalta tämä artikkeli ei kyllä kerro totuutta. Kuten Juha kertoi niin Lahti on rahoitusalalla ja Nummela on OP:ssa päätoimisesti. Muihin henkilöihin en nyt jaksa enempää kiinnittää huomiotani. Nummelan pääomatulot ovat muuten surkeat, kun miettii hänen päävirkaansa. Kait sille voi olla joku verotekninen syy tai sitten ei. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Ikävintä on se, että artikkeli on oikeilla jäljillä. Urheilujohtajat tienaavat omasta mielestäni poskettomasti. Ja koska länsirannikolta pari kuuluu ystäväpiiriini, niitä sopisi etsiä etelästä ja Mansesta cool

Sitten oma lukunsa on täällä paljon puffattu Hjallis Harkimo.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Urheilupomot tienaavat joskus Suomen parhaita palkkoja. Samaan aikaan olympialaisissa Suomea edustaneet yleisurheilijat tienaavat alle 1500€ /kk.  (https://yle.fi/uutiset/3-9217654)

Eikö kannattaisi palkita olympialaisissa edustavia urheilijoita palkalla - he tekevät kovaa työtä. Silloin menestyväksi urheilijaksi olisi pyrkyä. Nyt on pyrkyä urheilupomoksi. Pomottamisesta maksetaan ja palkitaan.  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.