Yhteiskunnan palvelurakenteen dynamiikka jähmettyi vuoden 2009 jälkeen

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Lainoista maksettava reaalikorko (kuvan punainen käyrä) on eräs luotettavimmista yhteiskunnan muutos- ja kehitys- nopeuden mittereista. Mutta miksi juuri tämä mittari kertoo yhteiskunnan dynaamisuuden asteen? Tässä muutama syy:

 • Lainaa ei kannata antaa, jos on paremmin tuottavia kasvualoja, joista saa paremman tuoton. 
 • Yritykset ja valtiot eivät suostu investoimaan, ellei korko ole näin alhaalla. Ei ole investointikohteita, jotka tuottaisivat paljoakaan paremmin.
 • Jos yhteiskunnan tuote- ja palvelurakenne muuttuisivat keskimäärin nopeammin, niin olisi investointikohteita, joihin kannattasi ottaa lainaa vaikka isommallakin korolla. Mutta kun ei ole. 

Suomalaisen yhteiskunnan palvelurakenteen dynaamisuus on tämän mittarin mukaan vähitellen jäähtynyt ja yhteiskuntamme kulutusrakenteen kehitys on lähes pysähtynyt vuoden 2009 jälkeen. 

Yhteiskuntadynamiikkan nopeus määräytyy pitkällä aikavälillä yhteiskunnan säännöillä. Liiallista yhteiskuntdynamiikkaa on pyritty monin tavoin suitsimaan ja rajoittamaan:

 • Henkilötason yrittelijäisyyttä voidaan rajoittaa asettamalla sanktioita liialliselle yksilötason tehokkuudelle. Progressiivinen verotus on eräs menetelmä, jolla liiallista yksilötason menestystä voidaan suitsia.
 • Tuottavien investointikohteiden etsimisestä voidaan tehdä yksilötasolla vähemmän merkityksellistä. Yksilön saama hyöty hyvistä investointikohteista voidaan rajata vaatimattomaksi. 
 • Yrityksillä ei ole sisään rakennettua tarvetta menestyä. Yrityksen menestys riippuu siitä, onko yrityksen hallituksessa, johtopaikoilla, asiantuntijatehtävissä ja suorittavilla henkilöille taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksellistä saavuttaa työurallaan. Ei auta vaikka yritysten olosuhteet ovat hyvät, niin kuin Suomessa, jos yksilöillä ei ole tarvetta menestyä.
 • Yritystuet ovat pääomia, jotka otetaan pois hyvin tuottavilta yrityksiltä ja annetaan vähemmän osaaville. Jos haluttaisiin dynamiikkaa pitäisi menestyvien yritysten verot olla pieniä ja huonosti tuottavia yrityksiä pitäisi rangaista siitä, että ne hukkaavat yhteiskunnan arvokkaita pääomia ja työtunteja.
 • Eläkkeitä ei ole sidottu mitenkään lapsilukuun vaikka lapset ovat oleellismmat tulevaisuuden eläkkeenmaksajat. Tämä päätös pienentää parin sukupolven viiveellä syntyvyyden ja johtaa vähitellen siihen, että tuotantokoneistoa on liian paljon suhteessa väestömäärään.    

Yhteiskuntamme pysähtyneisyys ei ole välttämättä pelkästään huono asia. Olemme samalla saavuttaneet paljon muita arvoja, joita olemme pitäneet lainsäädännössämme yhteiskuntadynamiikkaa tärkeämpinä. Olemme saavuttaneet kaiken sen mitä yhteiskuntaideologiassamme olemme tavoitelleet. 

Kuvan "antolainauksen reaalikorko" on laskettu lisäämällä 12 kk euriboriin pankin marginaali 2% ja vähennetty tästä sitten inflaatio. Laskettu "antolainauksen reaalikorko" vastaa suurin piirtein sitä reaalikorkoa jolla pankit lainaavat melko lailla luotettavilla tahoille. Kuvan tiedot on poimittu Suomen Pankin tilastosta (12 kk eurobor) ja tilastokeskuksesta (inflaatio). 

Lisää tietoa:

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.