Yhdysvaltojen historiallisia inflaatiolukuja

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Törmäsin vähän aika sitten sivustoon www.inflationdata.com, josta löytyy inflaatiotilastoja ainakin Yhdysvalloista. Sieltä löytyy dataa enemmänkin, mutta puran tässä hieman dataa ajanjaksolta 1913-2015. Yhdysvalloissa tuona aikana vuosittainen inflaatio on ollut keskimäärin 3.18%. Luvut eivät vastaa täysin Suomea, mutta yksityiskohtiin menemisen sijaan on tarkoitus keskittyä yleisiin trendeihin.

 

Mennään tarkempiin yksityiskohtiin ja tarkastellaan vuosittaista inflaatiota eri vuosikymmeninä:

 

1913-1919 9.80%

1920-1929 0.38%

1930-1939 -2.08%

1940-1949 4.86%

1950-1959 1.82%

1960-1969 2.45%

1970-1979 7.25%

1980-1989 5.82%

1990-1999 3.08%

2000-2009 2.54%

2010-2015 1.86%

 

Ensimmäisenä on mainittava se asia, että luvut kertovat geometrisistä keskiarvoista. Tutkimuksen tekijän mukaan geometriset keskiarvot voivat heitellä joitakin prosentin kymmenesosia kumulatiivisiin keskiarvoihin verrattuna. Vuosittaisen inflaation heittelyistä luvut eivät kerro paljoa. Eikä asia ole niin olennainen tämän kirjoituksen kannalta.

 

Käytännössä edellämainituista tiedoista voidaan nähdä, että noin viimeisen sadan vuoden aikana on ollut kolme pidempää ajanjaksoa, jolloin inflaatio on ollut selkeästi koholla. Lisäksi voidaan nähdä yksi pidempi matalan inflaation tai deflaation aikakausi. Sodat selittävät kaksi kolmesta korkean inflaation aikakaudesta. Niiden jälkeen inflaatio on ollut matala pidemmän aikaa. Sotia tuskin voi jättää kokonaan huomioimatta, mutta luvuista näkyy selkeästi yksi piikki joka ei selity sodilla. 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa oli öljykriisi, mutta se ei selitä täysin korkeaa inflaatiota. Asiat tulevat mielenkiintoisemmiksi, kun tarkastellaan historiallisia korkotasoja. Yhdysvaltojen valtionlainojen kymmenvuotisista koroista löytyy tietoa mm. seuraavasta osoitteesta:

 

https://www.cnbc.com/2016/11/17/200-years-of-us-interest-rates-on-one-chart.html

 

Niille lukijoista, jotka eivät jaksa käydä katsomassa linkkiä voidaan todeta, että sodat eivät automaattisesti nosta korkoja, vaikka inflaatio laukkaisi niissä korkeampana. Esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeen korot olivat matalimmat 150:n vuoden aikavälillä eli 1790-luvun lopusta vuoteen 1946. Sodat eivät siis välttämättä vaikuta korkoihin, vaikka ne selvästi vaikuttavat inflaatioon. Sen sijaan 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa korot olivat korkeammat. Korkosijoittajan tulisi siis ehkä keskittyä enemmän pitkiin trendeihin kuin inflaation seuraamiseen. Jälkimmäistä ei tietenkään pidä kokonaan unohtaa, koska se vaikuttaa reaalituottoihin.

 

Osakesijoittajat voivat kärsiä merkittäviä tuotonmenetyksiä kohoavan inflaation myötä. 1910- ja 1970-luvut näyttivät olleen tuhoisimmat korkeamman inflaation myötä osakesijoittajille. Reaalituotot ovat jääneet jopa miinukselle. Nämä tilanteet olivat enemmän ohimeneviä kuin pysyviä ilmiöitä. Osakesijoittajien kissanpäivät ovat sen sijaan alkaneet, kun normaalia korkeampi inflaatio on lähtenyt laskuun. Ne ovat olleet selkeästi paras hetki sijoittaa osakkeisiin Yhdysvalloissa ja osakesijoittajat ovat saaneet niiden aikana parhaat keskimääräiset vuosittaiset reaalituotot. Tämä oli ainakin minulle yllätys. En tiedä sitä oliko muille. Lisäksi täytyy muistaa ettei mennyt ole tae tulevasta, joten voidaan ehkä puhua lähinnä todennäköisyyksien kasvamisesta, kun valitaan sijoitushetkeä. Tämä koskee erityisesti sijoittamista indeksirahastoihin. Yksittäisten yritysten osakkeisiin sijoittamisessa asiat ovat monimutkaisempia.

 

Inflaatio vaikuttaa kaikkien sijoittajien reaalituottoihin. Välillä se voi tuhota suuren osan tuotoista, mutta keskimäärin vahinko on kolmisen prosenttia. Inflaation voi nähdä verona joka rokottaa todennäköisesti reaalituottoja poikkeushetkiä lukuunottamatta. Sitä ei pidä nähdä suurena mörkönä. Korkea inflaatio on harvinainen ilmiö, jolta on vaikea suojautua. Sotien vaikuttaessa inflaatioon on suurempiakin huolia kuin sen vaikutus sijoitustuottoihin. Korkea inflaatio ilman sotia on vieläkin harvinaisempi ilmiö. Siitä täytyykin sitten jo huolehtia enemmän.

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.