Yhden salamaromahduksen tarina

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Toukokuun 6. päivä vuonna 2010 Kansasilainen pikkutekijä sai aikaan lyhyen, mutta suuren pörssiromahduksen, jossa Yhdysvaltain pörssi-indeksit romahtivat muutamassa minuutissa 5-6%:ia. Samalla jopa 300:n yksittäisen osakkeen kurssit heiluivat jopa yli 60% edellisistä arvoistaan. Tämän romahduksen lähde oli pieni automaattista kaupankäyntiä harrastava yritys Kansasista. Suuremman romahduksen lähde oli tämän yrityksen algoritmi jonka toiminta oli sidottu markkinan kaupankäyntimääriin. Rahoitusmarkkinat ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa ja toimijoihin. Romahdus oli seurausta ketjureaktiosta. Kirjoituksessa on lyhyt ja yksinkertaistettu kuvaus tapahtumista.

Toukokuussa 2010 markkinat olivat hermostuneita mm. Euroopan velkakriisin vuoksi. Pahimmassa tapauksessa suuri epävarmuus vie markkinat kuilun reunalle, kuten tuolloin pääsi käymään. Tällöin pienikin sysäys kohti kuilua vähempivaihtoisella markkinapaikalla tuotti suuremman ketjureaktion. Kansasilainen pikkutekijä päätti suojata itsensä kurssilaskulta myymällä 75.000 kappaletta minifutuureja, joiden kokonaisarvo oli 4.1 miljardia dollaria. Tuon kokoisten myyntien kanssa pitää olla tarkkana etteivät ne aiheuta hintaromahdusta. Saadakseen parhaan mahdollisen hinnan, on kaupankäynnin oltava huolellista ettei tule aiheutettua itselleen suuria tappioita. Kansasilaisyrityksen kaupankäyntialgoritmi toimi yhden yksinkertaisen säännön avulla. Kaupankäyntimäärän tuli olla pienempi kuin yhdeksän prosenttia edellisen minuutin kokonaismäärästä.

Markkinoiden toimiessa normaalisti tällaisten myyntimäärien ei pitäisi aiheuttaa hintaromahduksia. Markkinat ja markkinatoimijat ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa, joten johdannaisten myynti yhdessä markkinapaikassa voi muuttaa hintoja myös muissa. Nykyiset HFT-toimijat tekevät salamannopeasti kauppaa ostaen yhdessä markkinapaikassa halvalla ja myymällä toisessa kalliimmalla. Ne hyödyntävät nopeasti ihmisten tekemiä virheitä.

Tuona päivänä kansasilaistoimijan ensimmäiset myyntikäskyt eivät aluksi aiheuttaneet myyntipainetta HFT-toimijoiden pystyessä ostamaan tarjotut minifutuurit markkinoilta. HFT-toimijat alkoivat myymään kymmenessä minuutissa hankittuja futuureitaan tasapainottaakseen salkkunsa. Markkinatoimijoiden määrä alkoi lisääntymään nopeasti ja kaupankäyntimäärät alkoivat kasvamaan. Tämän seurauksena kansasilaistoimijan algoritmi alkoi myymään nopeammin futuureitaan. Samalla loppui likviditeetti futuurimarkkinoilta ja hinnat romahtivat nopeasti. Kansasilaistoimijan kaupankäynti futuureilla kesti yhteensä 20 minuuttia. Suuremman romahduksen esti markkinan automaattinen mekanismi joka pysäytti kaupankäynnin viideksi sekuntiksi. Tämä riitti järkevämpien toimijoiden tuloon futuurimarkkinoille mikä lopetti romahduksen ostajien määrän normalisoituessa.

Tämä esimerkki kertoo kuitenkin jotain siitä kuinka rahoitusmarkkinoiden arvot voivat heitellä lyhyillä aikaväleillä holtittomasti. Markkinat ja niiden toimijat ovat kytköksissä toisiinsa niin monimutkaisin kytköksin ettei niitä ymmärrä kukaan kunnolla. Viimeisten vuosikymmenien aikoina on tehty paljon muutoksia markkinamekanismeihin mm. lopettamalla kaupankäynti automaattisesti, kun kurssit romahtavat tietyn prosenttimäärän. Tästä seurauksena voi olla yhtä holtittoman kaupankäynnin siirtyminen toiseen markkinapaikkaan.

Jokainen muutos monimutkaistaa markkinoita eikä seurauksista voi kukaan olla varma. Pienetkin muutokset voivat tuottaa isoja seurauksia vahvasti toisiinsa kytketyissä järjestelmissä. Seurauksien seurauksia on usein vaikea tai mahdotonta hahmottaa eikä kukaan voi olla varma, että tehdyt muutokset tuottavat haluttuja seurauksia. Monet yksittäiset mekanismit voivat tuntua järkeviltä, mutta ne voivat tuottaa seurauksia, joita ei ymmärretä tai pystytä hallitsemaan.

William Dawidowin kirjan Overconnected mukaan tällaisten järjestelmien romahduksen todennäköisyys on lähes 100%:ia. Edellisessä finanssikriisissä oltiin jo lähellä totaaliromahdusta. En tiedä kuinka hyvin suuri todennäköisyys uudella suurromahduksella on, mutta todennäköisesti se on suurempi kuin jopa asiantuntijat kuvittelevat. Sen sijaan salamaromahduksia varmaan tulee ja menee. Niihin kannattaa olla varautunut, koska aikaa toimimiseen ei välttämättä ole paljoa.

Lisää tuosta salamaromahduksesta voi lukea lisää mm. Andrew Lo:n kirjasta Adaptive Markets ja John Millerin kirjasta A Crude Look At the Whole.

Hyvää vappua kaikille!

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Kiitos silmiä avaavasta kuvauksesta joka pysähdytti ainakin minut.

Automaattiset algoritmit ovat kunkin toimijan liikesalaisuuksia.  Luulen tässä tilanteessa systeemin (pörssikurssien) käyttäytymisen ymmärtäminen tai ennustaminen on mahdotonta. Algoritmit voivat keskinäisvaikuttaa kuvaamallasi tavalla ilman että kukaan voi tietää sitä ennakolta.

Koitin artikkelisi innoittamana selvittää miten suuri osa kaupasta on koneiden tekemää. Täällä oli tuore tutkimus aiheesta:  https://www.cftc.gov/sites/default/files/idc/groups/public/@economicanal...

Tuon tutkimuksen perusteella tekemäni karkea arvio koneellisen kaupan osuudesta:

  • öljyn kauppa:  55%
  • sp500 minifutuuri: 75%
  • euro (valuutta): 85%
  • 10 vuoden valtion joukkovelkakirja: 75%

Koneellisen kaupan osuus oli tuon tutkimuksen perusteella kasvussa. Hirvittää ajatella mitä tapahtuu kun toisiaan vahvistava keskinäisvaikutus saa seuraavan kerran vallan.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.