Wärtsilä lopulta tolkun hinnassa - sijoittajat kauhuissaan

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Helsingin valikoimaltaan kapeassa pörssissä on lähes kroonisesti ylihinnoiteltuja, joskin muuten kelpo yhtiöitä. Suomessa vähäinen globaali korkean teknologian teollisuus tuppaa sokaisemaan sijoittajat, ja nimenomaan korkeasuhdanteessa. Hitaasti kasvavista ja kaiken lisäksi syklisistä arvoyhtiöistä pulitetaan suhdannevapaiden kasvuyhtiöiden hintoja eli liikaa.

Toisaalta nämä yhtiöt ovat hyviä sijoituskohteita, kun sijoittajien enemmistö kääntää niille selkänsä illuusiot menettäneenä ja kurssitappioon kyllästyneenä. Wärtsilä on lopulta siinä pisteessä ja hinnassa, jota povasin jo tammikuussa:

https://www.piksu.net/artikkeli/ylett%C3%B6m%C3%A4n-innostuksen-vaarat-klassinen-tapaus-w%C3%A4rtsil%C3%A4

Wärtsilä on hyvällä tavalla yllätyksetön yhtiö. Heikommat ja paremmat vuodet vaihtelevat maailmantalouden mukana, mutta matalasuhdanteessakaan, kuten nyt, tulos ei juuri heittele. Nousukaudella liikevaihto pomppaa useita prosentteja taantuakseen jonkin verran suhdanteen taittuessa. Kannattavuus ailahtelee sykliseksi vähän, toki hiukan.

Lukujensa puolesta Wärtsilän pitäisi olla mahdollisimman normaalisti hinnoiteltu osake. Se tarkoittaisi selvästi alle kahdenkymmenen P/E-lukua. Siihen hintaan Wärtsilää ei juuri koskaan saa.

Osake sai analyytikoilta ostosuosituksia vielä 20 euroon kiskaistuaan. Ensimmäistä kertaa vuosiin hinnoittelu on pudonnut houkuttelevalle tasolle 12 euron nurkassa, osaltaan analyytikkojen pessimismin myötä. Jo se viittaa ostopaikkaan.

Syklisyydestä huolimatta Wärtsilän tulos ja varsinkin osinko ovat kehittyneet luotettavasti. Tulos ei perinteisesti heikossakaan suhdanteessa oleellisesti putoa.

Hypen haihduttua osinkokoneeksi

Wärtsilä on tavallisesti ollut kelvollinen kohde neljän prosentin osingolla – jo puhtaasti osinkotuoton kannalta, koska osinko on hissukseen kasvava. Siitä yhtiö halunnee pitää tiukasti kiinni, eikä sen historian perusteella vaikeaa pitäisi olla. Kassavirta on vakaata, tase kunnossa ja kulut perinteisesti hallinnassa.

Osinkokoneena Wärtsilä on ollut Suomessa esimerkillinen.

Wärtsilältä on oikeaan aikaan ostettuna voinut odottaa hyvää kurssikehitystäkin. Sykliselle ominaisesti osake aaltoilee reippaasti. Edellisen nousumarkkinan euforisen hinnoittelun ralli ei ehkä toistu, mutta kymmenien prosenttien loikkia pohjasta huipulle Wärtsilä yleensä tekee.

Muutama päivä sitten annetun osarin luvut olivat pehmeät, mutta se oli odotettua kurssin sukellettua poikkeuksellisen syvälle niin absoluuttisesti kuin suhteellisesti. 20 euron markkinahuipulta osakkeen hinnasta oli sulanut 40 prosenttia. 12 euron hinnassa Wärtsilä oli viimeksi 2016 laskumarkkinan pohjassa.

Liikevaihto oli vuoden takaiseen verrattuna pudonnut pari prosenttia ja puolen vuoden eps sentin ollen nyt 0,21 euroa. Ei suurta dramatiikkaa sykliselle.

Heikoin osa, joka säikäytti markkinat pudottaen kurssin jo alle 11 euron, oli yhtiön arvio heikentyneistä näkymistä tilauksien osalta maailmantalouden epävarmuuksien vuoksi, keskeisenä syynä kauppasota. Se rassaa etenkin energiasegmenttiä. Joten Trump todella kyykyttää globaaleja yhtiöitä.

Huoltopalveluiden kysynnän yhtiö näki vakaana. Muuten kuluvasta vuodesta on tulossa sen mukaan tahmea. Laitetoimitukset painottuvat loppuvuodelle.

Perinteinen suhdannepohjan raportti

Perinteinen matalasuhdanteen raportti siis. Edellisvuoden tulokseen yltäminen näyttää tiukalta. Pitäisikö säikähtää?

Ei mielestäni. Suhdanteen pohjassa on asianmukaiset näkymät ja tunnelmat. Koska suhdanne sitten taittuu, sitä ei voi tietää – mutta sen arviointi ei perinteisesti onnistu yhtiöiltä itseltäänkään kummoisesti.

Mitkä ovat tunnelmat vuoden lopussa, sitä ei tiedä vielä kukaan. Isoja sakkauksia Wärtsilä ei ole tehnyt tavanomaisissa matalasuhdanteissa ennenkään. 

Syklinen sijoittaminen vaatii hermoja suhdanteen pohjassa. Hintansa puolesta Wärtsilä on vaihteeksi kohdallaan. Kannattaa muistaa, että vuosi sitten puolen vuoden eps oli vain muutaman prosentin parempi, mutta osakkeen hinta lähes 20 euroa – ja suositukset yleensä ottaen myönteisiä.

Markkinat liioittelevat molempiin suuntiin, mutta iso raha liikkuu lopulta oikeaan aikaan. Jahka suhdanne sinänsä kääntyy, osake reagoi siihen ennen raportteja.

Syklisten ostopaikka on ankeuden keskellä. Hyviä uutisia odottava myöhästyy, kuten Pörssihaukka aina korostaa.

Juttu on koostettu sijoittajasivusto Pörssihaukan aineistosta:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Siinä on vain se, että heittelet tuota sanaa syklinen aika huolettomasti. Marssitaan kieltämättä vasen - oikea -systeemillä, mutta minne?

Metsäteollisuus on nyt ihan eri kuin ed syklin aikaan (paperi antanut paljon tilaa kartongille, joka taasen korvaa muovia.)

Ja metalli. W, Konecranes ja Cargotec eli suurin osa Hex:n konepajoista nojaavat merenkulkuun, (W:llä tosin energiaakin). Tuon mukaan - ja viittaan erityisesti artikkelin lopussa olevaan linkkikokoelmaan - TOIMITUSKETJUT LYHENEVÄT. Takana on paljon muutakin kuin Trump.

Ja jos sanon jotain pers.kohtaista. En ole ikinä ymmärtänyt selvän paskan roudaamista Kiinasta. Toimitusajat ovat vuoden vaihteessa sellaiset, että ihminen unohtaa, mitä on tilannut ja miksi. Jos luksusautoa joutuu odottamaan, sen muistaa.

Nuoriso on krääsä ostanut ja reissaa niin, että siinä saa Suomeen TUODA tosi paljon tofua, ennenkuin maailma pelastuu devil.

Minä en ole erityisen vihreä, mutta jotkut realiteetit myönnän. Mökillä on vanhempieni -60-luvulla ostamat KEVYTkottikärryt, joilla on kuskattu 60 v. ties mitä ja kunto on OK. Kaupungissa on vintissä uudet nokkakärryt, joista kumi tyhjeni alle vuodessa ilman just mitään käyttöä..

Ja rikkipesurienkin kysyntä W:llä laskee.

Comment: 

Sykliset voivat tietysti muuttua taantuviksi, ja merenkulun tulevaisuus on tietysti lähtökohtaisesti arvoitus kuten kaikki maailmassa. Mutta suhdanteiden pohjassa pessimismi tuppaa laajentumaan muuhunkin kuin siihen suhdanteeseen.

Itse yritän olla hyvin varovainen liian laajakatseisuuden ja kaukonäköisyyden suhteen. Rakenteellisista muutoksista on  helppo vääntää loogisen oloisia stooreja, joissa kuitenkin usein paljastuu etelämantereen kokoisia reikiä.

Wärtsilä on syklinen yhtiö, se on varmaa, mutta onko se taantuva yhtiö ja ala, aika näyttää. Itse uskon vasta kun näen, ja se ei tapahdu hetkessä. Jos Wärre taantuu yhä kolmen vuoden päästä niin sitten alan uskoa.

Wärtsilä ei ole ihmeellinen yhtiö, sitä en väitä, mutta luotettava se on ollut sykliseksi.

Comment: 

milloin viimeksi ollaan oltu suhdanteen pohjassa, kun sp500 on korkeammalla kuin koskaan? Vastaus, ei koskaan. En ole kuullut kenenkään julistavan suhdanteen pohjaa tähän hetkeen, enkä toki itsekään siihen usko ja siksi yhä täydellä 98% osakepainolla eteenpäin. Ja ilman muuta samaa mieltä, että Wärtsilän (entinen työnantajani muuten) arvo/laatu ei vähene suhdanteen myötä, vain sen pörssikurssin hinnoittelu muuttuu.

Comment: 

Onko Janne kotoisin varsinaisest suomest ? -77?

Comment: 

Olen varmaankin eri, koska speksit ”vähän” kaukana.

Comment: 

En sijoittaisi itse yhtään kyseiseen puljuun, koska

a) Wärre ei ole kasvanut kahteenkymmeneen vuoteen. Osakekurssin nousu on perustunut lähes täysin P/E luvun nousuun. Esim. 2000-luvun alussa P/E luku oli alle kymmenen ja osinkoprosentti jopa yli kymmenen!!

b) marginaalit melko heikot kilpaijoihin verrattuna. Esim. alfa laval melkein tuplasti kannattavampi.

Comment: 

on pullollaan vanhan talouden bulkkifirmoja, joilla ei ole tulevaisuutta (lue: eivät kykene kasvamaan). Eikös Seppo Saariokin myynyt juuri kaikki suomi osakkeensa Orionia lukuunottamatta, koska tajusi, että suomi osakkeet ovat jäämässä digitalisaatiossa muiden jalkoihin.

Jenkit puksuttaa ATH:ta, koska teknot jyrää ja tekno ON tulevaisuutta. Cloud, 5G, IoT, AI, ML, software, semiconductors ym. firmat loistavat poissaolollaan Suomessa ja Euroopassa. USA ja Kiina tulevat jyräämään meidät. Tämä on myös syy, miksi itse olen optimistinen jenkkien suhteen, koska sieltä löytyy osakkeita, jotka hyötyvät sekulaarisista megatrendeistä.

Esim. itse ostin juuri NVDA, koska se tulee hyötymään massiivisesti tulevasta AI adoptiosta. Moni muu tuulipukusijoittaja vain kauhistuu NVDA:n kalleutta, nyrpistää sille nenänsä ja tankkaa pää märkänä Nordeaa, vaikka sen tulevaisuus ei tule olemaan hääppöinen ja kasvu puuttuu.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Toistan vain ettei Wärre ihmeellinen firma ole muttei huonokaan sopivaan hintaan, ja se hinta on siellä nyt puhtaasti osingon kannalta. Osakekurssi on vain yksi tekijä sijoitustuotoissak, ja yleensä se yliarvostettu. Korkoa korolle -tekijä on iso vipu ajan kanssa.

Suhdanteen pohjat vaihtelee firmoittain kovastikin. Indeksien liike ei sitä mitenkään automaattisesti kerro.

Pörssihaukan yhtiösuosituksissa on paljon osakkeita, jotka ovat käyneet jo syklinsä pohjasssa. Se on käynyt selväksi niin osakekursseista kuin tuloksista.

Ja osa on niillä tienoilla arvion mukaan. Wärre kuuluu niihin. 

 

Comment: 

Eihän se huonolta yhtiöltä vaikuta, mutta tuohon hintaan riskiä riittää. Kova kasvu on taittunut, osake silti kallis - P/CF yli 30. Osinko olematon, kasvaa siihen nähden hitaasti.

Voi olla hyvä sijoitus tai sitten ei. Maksat kasvusta jonka mitasta ei ole paljoa varmuutta. Ei kuulu ainakaan Pörssihaukan strategiaan, mutta jokainen tyylillään.

Tuossa ovat muuten Netflixin omistajat saaneet maistaa kalliiden kasvuosakkeiden riemua, kuten olen varoitellut ties kuinka kauan.... Ja kurssi jatkaa sukellustaan. Nyt se vasta kunnon alamäki alkaa, kun hinnoittelun päättömyys alkaa valjeta kaikille. 

Liikevaihdon kasvu hidastuu, tulos supistuu. Kilpailu kovenee, kilpailedut vähenee. Yhtiö sinänsä ok ,mutta kupla puhkeaa. 

Comment: 

Erilaiset IOT, 5G ja mut IT-alan ilmiöt toki kasvavat ja voivat tuottaa paremmin kuin esim. meridieselit tai biovoimalaitokset. Meridieselien tai biovoimalaitosten kysyntää ei 5G kuitenkaan korvaa koska 5G:llä ei kuljeteta mitänä tavaraa. Laivalla kuljetetaan ja laivat tarvitsevat moottorinsa. Tottakai Wärtsilä on syklinen niin kuin kaikki investointipainotteiset toimialat. Asiakkaiden investoinnit sakkaa kun pörssipaniikki iskee ja raketoivat kun hyvän olon tunne leviää maailmalla.

Wärtsilä on ainakin aiemmin ollut kärsivällisen sijoittajan osinkopaperi. Velkarahalla en ehkä ostaisi Wärtsilän (tai mitään) osakkeita mutta jos sijoitushorisontti on 5-10 vuotta niin nyt on hyvä aika ostaa Wärtsilää kun hinta on pitkästä aikaa maltillinen. Mikään pelipaperi se ei ole jos kasinohomma kiinnostaa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.