Vuokrahäiriön riskiä voi pienentää tarkistamalla vuorkalaisen luottotiedot

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Vuokrahäiriö tarkoittaa tilannetta, jossa vuokralainen jättää vuokransa maksamatta, eikä sitä saada perittyä ja asia etenee niin, että vuokralainen saa asiasta merkinnän luottotietorekisteriin. Noin yksi sadasta vuokrasuhteesta päättyy asikastiedon ja vuokranantajat ry:n mukaan vuoden aikana vuokrahäiriöön.

Vuokranantajana voit pienentää vuokrahäiriöriskiä tarkistamalla vuokralaisen luottotiedot jo ennen vuokrasuhteen solmimista. Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa vuokralaiselle, että tulet tarkistamaan hänen luottotietonsa ja joudut etukäteen pyytämään vuokralaisen sosiaaliturvatunnuksen. Jos vuokalaisen luottotiedot ovat kunnossa, niin voit melko turvallisin mielin solmia vuokrasopimuksen.

Vuokrahäiriöriski vaihtelee kaupungeittain

Asiakastiedon ja Suomen Vuokranantajat ry:n yhdessä toteuttama analyysi osoittaa, että vuokrahäiriöriski vaihtelee merkittävästi kaupungeittain. 20 suurimmasta kaupungista tällä hetkellä vuokrahäiriöriski on korkein Vantaalla, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Vastaavasti pienin se on Joensuussa, Kuopiossa ja Kouvolassa.

”Lahti erottuu huolestuttavalla tavalla joukosta. Siellä vuokrahäiriöriski on kasvanut selvästi vuodesta 2016, kun lähes kaikissa muissa suurissa kaupungeissa riski on pysynyt kutakuinkin samana. Vuokranmaksuun liittyvä riski on neljässä vuodessa kasvanut myös Helsingissä ja Seinäjoella, mutta paljon maltillisemmin kuin Lahdessa”, kertoo mediakontakti Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Suomen Vuokranantajat ry:n tuore kyselytutkimus vahvistaa datahavainnot. Lahdessa asuntoja vuokraavista yhdistyksen jäsenistä runsaalla kymmenyksellä vuokria oli jäänyt vuoden kuluessa saamatta. Muissa kaupungeissa vuokralaisten maksuvaikeudet tai -haluttomuus olivat kyselytutkimuksen perusteella selvästi vähäisempi ongelma.

”On ollut mukava havaita, että ainakaan toistaiseksi korona ei ole lisännyt vuokranmaksun vaikeuksia. Se kertoo hyvää maksumoraalista ja siitä, että vuokranmaksun tärkeys ymmärretään”, huomioi päälakimies Tarik Ahsanullah Suomen Vuokranantajista.

Senioreiden vuokranmaksuongelmat lisääntyvät

Suomalaisille kertyy vuosittain runsaat 16 000 vuokranmaksuun liittyvää maksuhäiriömerkintää. Asiakastiedon analyysin mukaan joka toisessa tapauksessa ulosottokaan ei onnistu saatavaa perimään. Selvästi korkein vuokramaksuhäiriöriski on 25-34-vuotiailla.

”Trendi näyttää olevan kaikissa ikäryhmissä varsin tasainen eli loivasti kasvava. Perinteisesti seniorit ovat vuokranantajalle suhteellisen turvallista asiakaskuntaa, mutta Asiakastiedon datan mukaan heille vuokrahäiriöitä rekisteröitiin viime vuonna peräti 31 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Toki yli 65-vuotiaiden osuus kaikista vuokrahäiriöistä on yhä hyvin pieni”, Ville Kauppi toteaa.

Suomen Vuokranantajien mukaan luottotietojen tarkistaminen kuuluu prosessiin suurimmalla osalla yhdistyksen jäsenistä. 80 prosenttia tarkistaa uuden vuokralaisen luottotiedot aina ja noin 12 prosenttia tapauskohtaisesti.

”Vuokralaisvalinta on vuokraustoiminnan onnistumisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Vuokrausilmoitukseen kannattaa panostaa ja vuokralaisen maksukyvystä varmistua tarkistamalla vuokralaisen luottotiedot. Lisäksi vuokranantaja voi kysyä vuokralaisen tuloista tai pyytää vaikkapa suosituksen edelliseltä vuokranantajalta. Jos vuokrasuhteen aikana ilmenee vuokranmaksuhäiriöitä, kannattaa niihin puuttua välittömästi. Olemme erityisesti näin korona-aikana suositelleet myös maksusuunnitelmien laatimista tarvittaessa”, Ahsanullah kertoo.

Näin tarkistat vuokralaisen luottotiedot

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.