Vuoden 2003 SARS epidemia ei vaikuttanut pörssikursseihin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Piksu on tutkinut miten nykyisen Wuhang virustaudin kaltainen SARS vaikutti vuoden 2003 pörssikursseihin. Tulos oli yllättävä. SARS ei vaikuttanut oleellisesti pörssikursseihin (kuvan tekemiseen hyödynnetty Yahoo finance palvelua). 

Pörssikurssit nousivat pienen alkusäikähdyksen jälkeen 10% ja jatkoivat sen jälkeen nousuaan.

Yleisen taloustilanne oli parantunut ja osakkeet olivat laskeneet vuoden 2000 teknokuplan jälkeiseen syvimpään kuoppaansa. Nousulle oli makrotaloudelliset ja pörssin arvostustasoon liittyvät perusteet. SARS:n kaltaiset tautipelot ja siihen liittyvät WHO:n matkustusrajoitteet eivät himmentäneet pörssin hyvää menoa.

Voisivatko osakemarkkinat ohittaa Wuhang virustaudin yhtä keveästi kuin aikoinaan SARS:n. Ei sitä kukaan tiedä. Jos taudin leviämistä ei saada rajattua niin seuraukset voivat olla jonkinmoisia sekä kulutukselle että matkailulle. Jos tauti rajatuu pääosin Kiinan Hubei:n maakuntaan, niin voi olla että vakavavilta talousseurauksilta vältytään. Kukaan ei tässä vaiheessa tiedä lopputulemaa.

Wuhang virustaudin vaarallisuus näyttäisi olevan selvästi tavallista kausi-influenssaa suurempi. Kausi-influenssaan kuolee yleensä suurin piirtein 0.1% hoitoon hakeutuneista, lähinnä vanhuksia. Wuhang virustautiin näyttäisi kuolevan yli 1% sairastuneista. Tätäkään lukua ei vielä tarkoin tunneta.    

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.