VM:n tulevaisuuskatsaus kiinnittää huomiota Suomen vähittäiseen näivettymiseen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valtiovarainministeriön tulevaisuuskatsaus pureutuu Suomen vähittäisen näivettymisen aiheuttamiin ongelmiin. BKT kasvu putoaa vuosikymmenestä toiseen ja ensi vuosikymmenellä ollaan tällä politiikalla jo alle prosentin keskimääräisessä kasvussa.

Lapsien hankkiminen ei ole palkitsevaa ja työelämään tulee yhä kutistuvia ikäluokkia. Työnteon kokonaisveroaste on huikea ja työntekijän oikeus hänen tuottamaansa lisäarvoon on mitätön. Jompi kumpi tulee tiensä päähän, Suomi taikka nykyinen yhteiskuntaideologia.

Nykyinen noususuhdanne on välivaihe

Nyt Suomi elää noususuhdannetta. Talouskasvu on laaja-alaista ja nopeampaa kuin menneinä lähivuosina. Nopea kasvu ei kestä ikuisesti. Keskipitkälle aikavälille ennustettu talouskasvu Suomessa on historiaan nähden vähäistä. Julkisen talouden tila on ollut heikko jo lähes vuosikymmenen vaimean talouskehityksen, teollisuuden rakennemuutoksen ja ikääntymisen vuoksi.

Velkaantuminen jatkuu huolimatta työntekijän kovasta verotuksesta

Velkaantuminen jatkuu seuraavalla vuosikymmenellä. Talouskasvu ei ratkaise julkisen talouden rakenteellisia ongelmia, vaan työllisyysasteen täytyy nousta ja julkisen palvelutuotannon tehostua. Korkeat velkamäärät altistavat odottamattomille shokeille, myös Suomessa.

Hyvinvointiyhteiskunta ei ole enää kestävällä pohjalla

Politiikkavalintojen keskeisin haaste syntyy trilemmasta: haluamme hyvät kannusteet työn tekemiseen, pohjoismaisen turvaverkon ja kestävän julkisen talouden. On hyvin vaikea tasapainottaa kaikkia kolmea tavoitetta. Toisaalta työllisyys on keskeistä köyhyyden poistamisessa. Työuria täytyy pidentää alusta, keskeltä ja lopusta ja kohtaantoa parantaa. Osaaminen, luova tuho ja kilpailu ovat tuottavuuskasvun keskiössä. Pitkällä aikavälillä tuottavuus määrittää elintason. Tiedolla johtamisen merkitys kasvaa, kun hallinto uudistuu mm. soten myötä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.