Vladimir Titanic Putin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

En odottanut yllätyksiä Putinin puheelta, eikä niitä tullut. Ruplan kurssin romahduksesta ja edessä olevasta syvästä taantumasta huolimatta Putin puhui kuin Churchill vastaavassa tilanteessa alamaisilleen: minulla on tarjota teille vain verta, hikeä ja kyyneleitä. Ja niitä totisesti riittää, sillä Putin ei viitannut hitustakaan valmiuteen hakea poliittista ratkaisua Ukrainassa. Ilman sitä taas länsimaat eivät pakotteita pura, kuten oikein onkin. Sota jatkuu, ja toisin kuin Churchill, Putin häviää sen ainakin poliittisesti sata nolla.

Ruplan romahdus kuvaa osuvasti ja samalla tuottaa Venäjän surkeuden. Öljyn hinnan puolittuminen on paniikkiin vain yksi syy. Rupla on vajonnut paljon enemmän kuin öljy. Venäjän tulevaisuuteen eivät luota enää ketkään, venäläisetkään. Putin uhraa maan talouden suurvaltapolitiikalleen kuin Titanicin kapteeni. Nokka rysähti jo jäävuoreen, mutta Putin vakuuttaa vaikeuksien hoituvan vahvalla uskolla.

Kun se ei auta, seuraavaksi alkavat putoilla hallinnon keulakuvien päät. Pehmo-Medvedev lienee liipaisimella ensimmäisten joukossa, keitä muita taivas tietää. Yksi lysti, mikään oleellinen ei muutu, Putin vain yrittää rauhoittaa kansan heittämällä orjiaan leijonille.

Putin kuvittelee ajan hoitavan Venäjän ongelmat, mutta pakotteisiin se ei auta enempää kuin Irania. Venäjän keskuspankki ja hallitus voivat tukea suuryrityksiään aika pitkään. Mutta maassa on kasapäin pienempiä yrityksiä ja pankkeja, joiden tukemiseen niiden varat eivät riitä.

Venäläisyhtiöillä on tiettävästi noin 500 miljardia euroa velkaa, joiden rahoitukseen ne eivät löydä varoja. Pakotteet estävät venäläiset yritykset saamasta rahaa länsimaisilta markkinoilta. Uusien pakotteiden pelko estää rahoituksen niiltäkin yrityksiltä, jotka eivät mustalle listalle kuulu. Korvaavia rahoituslähteitä ei löydy, toisin kuin Putin kuvitteli. Aasian markkinat eivät siihen riitä. Tilanne johtaa Venäjän Lehman-paniikkiin, josta saimme jo makua. Käteistä ei ole, kukaan ei luota keneenkään.

Arvioin jo kriisin alussa, että Venäjä ei selviä pakotteista sen paremmin kuin Iran, vaikka Putin toista on kuvitellut megalomaniassaan. Nyt totuus valkenee hänellekin, mutta ei näytä hetkauttavan. Ainoa toivo olisi, että Putin sittenkin pelkäisi kansan tuomiota ja vaalijärjestelmän jonkin asteista toimimista. Selvähän on, että hänen kannatuslukunsa tulevat hiipumaan vauhdilla, kun megainflaatio ja korkotaso saavat seurakseen nopeasti kasvavan työttömyyden.

Neuvostoliitto hajosi taloudellisiin ongelmiinsa, joiden avaintekijä oli öljytulojen romahdus öljykriisin loputtua. Tilanne on samanlainen nyt, tai toisaalta Boris Jeltsinin aseman romahdettua. Hän talouspolitiikkansa konkurssipesän hoitajaksi Putin nostettiin hovin sisältä. Ainoa toivo on, että samanlainen vallanvaihto tapahtuisi nyt keinolla tai toisella. Putin ei itse kurssiaan korjaa.

Kommentit

Comment: 

Hyvin lueteltu negatiiset asiat. Hieman yksipuolista, mutta viihdyttävää.

Putin on ensimmäinen presidentti pitkään aikaan joka laajentaa Venäjän maa-aluetta. Kyllä siitä voi yhden talouskriisin kärsiä kun päätyy historiankirjoihin. Kuka länsijohtaja on pystynyt samaan?

Tekstissä myös aliarvioidaan venäläisten kykyä kestää kurjuutta. Suomalaiset virkamiehet menevät barrikaadeille, jos vaikka kesälllä saatava ylimääräinen tunti vapaata poistetaan. Venäjällä taas kansa kestää vaikka mitä kun sitä johtaa vahva johtaja.

Painotan vielä lopuksi, että olen kirjoittajan kanssa monesta asiasta samaa mieltä. En vain halua tarkastella asioita liian yksipuolisesti.

Comment: 

Venäläiset nielevät paljon mutta on se pohja onneksi heidänkin säkissään. Muutama vallankumous sentään jo takana...
Mutta kiitos kommentista ja hyvää joulua.
Heikki

Comment: 

On meillä eroavuuksia.

Comment: 

Mielestäni Suomessa uutisointi Venäjästä on niin yksipuolista, että se on melkein verrattavissa 1930-lukuun. Noilla "uutisilla" tehdään enemmän mielipiteen muokkausta kuin yritetään hakea ymmärrystä. Elämme äärimmäisyyden aikaa ja ei yhtään yritetä ymmärtää toista puolta vaikkei oltaisi edes eri puolella van yritetään etsimällä etsiä konfliktia. Asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia vaan harmaan eri sävyjä.

Comment: 

Yksipuolista se on,  mutta sitä saa mitä tilaa. Venäjä valloitti Krimin eurooppalaiselta suvereenilta valtiolta ilman provokaatiota tai muuta vähänkään poliittisesti hyäksyttävää syytä, sitten aloitti sodan sen toisessa osassa. Uhreja on jo tuhansia, siinä sivussa on pudotettu yksi matkustajakone.

Eikä tähän ole muuta syytä kuin se, että Venäjä roikkuu kylmän sodan aikaisessa etupiiriajattelussa, johon se pakottaa naapureitaan härskillä voimapolitiikalla. On siihen aika vaikea suhtautua empaattisesti.

Heikki

Comment: 

Tilanneanalyysin - jota jutussani tavoittelin - empatialla tms tunteilla ei ole sikäli merkitystä, että sellaisten on perustuttava faktoihin. Ja keskeinen fakta on, että poliittinen eristys, johon Putin on Venäjän ajanut, pysyy Venäjän taakkana näkyvään tulevaisuuteen. Pakotteiden kiertäminen merkittävässä mitassa ei onnistu, ja uusia voi olla tulossa.

Esittelin taannoin Iran-pakotteiden vaikutusta juuri sen takia, että niistä saa hyvän kuvan etenkin rahaliikennepakotteiden tehosta. Ne eivät kaada koko taloutta, mutta tekevät sen elämän todella vaikeaksi. Venäläiset alkavat vasta nyt saada siihen kunnon tuntuman, tähän asti kaikki on ollut verryttelyä.

Jos tästä joku on oleellisesti eri mieltä, niin argumenttia vaan pöytään.

Heikki

Comment: 

Tuossa on hyvä esitys pakotteiden vaikutuksista Venäjän yrityksiin ja valtiovallan yrityksiin hoitaa ongelma - joka taas on luonut suuren epävarmuuden ruplaa ja talousjärjestelmää kohtaan. Ja kirjoittaja on venäläinen taloustutkija, ei lännen propagandisti.

http://www.project-syndicate.org/commentary/ruble-collapse-corporate-deb...

Heikki

Comment: 

Tätä juuri tarkoitin yksipuolisuuudella. Asioita olisi hyvä yrittää ymmärtää vaikkei niitä hyväksyisi. Ymmärrystä voi etsiä vaikka Putinin puheista. Yksipuolisesti fundamentalistiset ihmiset eivät katso sivuillensa, koska siellä näkyy toisenlainen maailma

Comment: 

On osattava lukea rivien alta ja vasinkin poliitikkojen puheita. Teen sitä työkseni joten jotain asiasta tiedän.
heikki

Comment: 

Kreml toimii tänäpäivänä varsin suunnitelmallisesti. Asiat tapahtuvat eleettömästi ja tuntuu, että esikunta on miehitetty osaajilla. Yhdysvallat painaa päälle ja mikäpä yhdistäisi paremmin kuin ulkoinen vastustaja. Puheet kuolemasta ovat liioiteltuja tai ainakin ennenaikaisia. http://nationalinterest.org/feature/russias-moment-crisis-moscow-might-b... Mutta Mutta entä Yhdysvallat? Onko keisarilla vaatteet vai ei? Pitänee kysyä totuusministeriöltä. http://cluborlov.blogspot.fi/2014/12/defeat-is-victory.html#more

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.