VIX yhä nousussa, luottokriisin riski kasvaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Vix kiskaisi entistä lupaavammin, muttei vieläkään yltänyt 20 pisteeseen, jos ei enää kauaskaan siitä jäänyt. Mutta indikaattorit ovat aina vain nousussa, joten ennusteeni reippaasta paniikista ennen syyskuun loppua pysyy ennallaan. Itse asiassa olen asiasta aina varmempi.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Sanoin jo keväällä, että pitkän välin ennusteeseeni kuuluu kunnon paniikkeja syksyn ja talven mittaan, ja sen toteutuessa kyllä paukutan henkseleitä. Toisaalta jos volatiliteetti asettuukin ja nousumarkkina jatkuu, pistän aasinhatun päähäni.

Hiukan surkuhupaisaa on, että kun talvella varoittelin osakemarkkinoiden ylikuumentumisesta ja sen seurauksista Yhdysvalloissa, niin pahiten ne ovat iskeneet muualle. Kehittyvien markkinoiden pörssit ovat tulleet alas sellaista kyytiä, että moni täyttää jo laskumarkkinan kriteerin eli 20 prosentin pudotuksen – ja se muutamissa kuukausissa. Joten pörssit osaavat pitää kiirettä, kun trendi kääntyy.

Kiinan pörssin seuraksi listaan on tullut useita pörssejä myös pienemmistä teollisuusmaista: Brasilia, Indonesia, Turkki, Etelä-Korea… Euroopan pörssit ovat kokonaisuutena olleet matalapaineessa, ja muutamat niistä ovat ottaneet reippaastikin lukua, kuten Espanja jaItalia. Isojen yhtiöiden Eurostoxx 50 on painunut lähes samalle tasolle kuin 2017 alussa. Kaukana siitä ei ole Saksan DAX:kaan.

https://tradingeconomics.com/brazil/stock-market

https://tradingeconomics.com/indonesia/stock-market

https://tradingeconomics.com/turkey/stock-market

https://tradingeconomics.com/south-korea/stock-market

https://tradingeconomics.com/spain/stock-market

https://https://tradingeconomics.com/italy/stock-market

https://tradingeconomics.com/germany/stock-market

https://tradingeconomics.com/euro-area/stock-market

 

Yhdysvallat, jonka suhdanteet vaikuttavat kaikkialle, on kuitenkin pärjännyt muita paremmin. Toisaalta se on aika ominaista markkinahermostuksen kasvulle. Kun huolet lisääntyvät, turvaa haetaan dollarista ja USA:n markkinoista. Reunamarkkinat pannaan ensimmäisenä myyntiin, mikä näkyy myös niiden valuutoissa. Turkin romahdus on vähän oma lukunsa Erdoganin typerän itsevaltaisen talouspolitiikan vuoksi, mutta kyytiä ovat ottaneet muutkin kehittyvien talouksien valuutat.

Ja teollisuusmaidenkin. Euron heikentyminen dollaria vastaan on jatkunut vahvana pienen korjausliikkeen jälkeen, ja täsmälleen sillä tavalla kuin ennustin ensin jo helmikuussa ja uudestaan toukokun alussa. Joten markkinoiden ennustaminen kurssidatan pohjalta on ihan muuta kuin lottoamista - toisin kuin väittävät kiivaasti he, jotka eivät teknistä analyysia pätkän vertaa tunne, mutta rakastavat omia mielipiteitään.

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-euron-laskumarkkina-viitt%C3%A4-vaille-varma

Nämä kaikki tekijät viittavat samaan asiaan, joka on ollut pitkän aikavälin arvioni talvesta asti: globaali suhdanne heikentyy ja laskumarkkina on todennäköinen – muutamassa pörssissä se onkin jo todellisuutta, kuten Shanghaissa.

Samaan suuntaan viittaavat muutkin tekijät jo, kuten raaka-aineet. Suhdanneherkkä kupari on tullut lujaa alas vuodenvaihteen jälkeen, ja öljy on teknisen tulkintani mukaan suhdanteen pohjasta alkaneen nousunsa lopussa. Näistä enemmän toisella kertaa.

Makroennusteet ovat yhä aika positiivisia, mutta sitä ne aina ovat suhdanteiden huipulla, aivan kuten ne ovat pessimistisiä laskusuhdanteen taittuessa. Akuuteista isoista riskeistä ei ainakaan ole pulaa. Pahin niistä on on kehittyvien talouksien valuuttakriisien repeäminen Turkin tapaan. Niillähän on paha taipumus levitä, kuten Aasiassa 1990-luvulla. Turkki on hiukan oma lukunsa Erdoganin vuoksi, mutta paniikit saattavat levitä helposti terveisiimpiinkin talouksiin ja yhteiskuntiin, kun sijoittajien sentimentti kääntyy - ja sitähän se usein tekee milloin mistä syystä.

Valuuttakriiisit ovat tappavia silloin, kun maan luotot ovat vieraassa valuutassa. Valuutan romahdus nostaa maan velka-asteen räjähdysmäisesti. Indonesialla oli velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen vain 60 prosenttia 1990-luvulla, kun luottamuspula romautti rupian Turkin liiran tapaan. Kriisi kolmenkertaisti velka-asteen hetkessä. Turkissa on jo vastaava tilanne.

Maksuvaikeuksien lisääntyminen tuo sijoittajille rajuja tappioita, jolloin seuraukset eivät rajoitu vain velallisiin maihin. Luottamus romahtaa, kun kukaan ei tiedä, kuka kaatuu seuraavaksi. Rahavirrat hyytyvät, ja aluksi paikalliselta vaikuttaneen sekasorron myötä maailmantalous voi ottaa kunnolla lukua. Tämä oli Aasian valuuttakriisin logiikka 1990-luvulla. Ja Trumpin kaikille turpaan -politiikka pahentaa riskiä radikaalisti, koska vaikeuksiin joutuneiden maiden auttaminen ei taatusti kuulu hänen reseptisalkkuunsa.

Raskaasti ulkomaille velkaantuneita riittää taas tuhdin nousukauden ja halvan rahan ajan jälkeen. Vieraassa valuutassa otettujen luottojen määrä kautta maailman on yli viisi tuhatta miljardia dollaria. Monen epäluottamuksen kohteeksi joutuneen kehittyvän talouden valuutta on rytissyt alas parikymmentä prosenttia muutamassa kuukaudessa, ja Trump painaa vain kaasua kauppasotiinsa.

Vuosia varoitellun luottokriisin riski kasvaa. Joten VIX:in loikkaukset eivät todellakaan tule yllätyksenä reaalitaloudellisistakaan syistä. Syksy on myrskyjen aikaa...

Kommentit

Comment: 

just joo...

Comment: 

Hei!

 

Pakkohan tässä on alkaa kommentoida tätä ensimmäistä avautujaa. Jokseenkin pöyristyttävän tylsää, sekä tyhmää kyetä kirjoittamaan kaksi tavua. Ehkäpä kommentoija kuvaili omaa olotilaansa muutaman oluen jälkeen perjantai-iltana tuohon aikaan. Helppohan minunkin on tässä taputtaa olalle ja sanoa, ettei tuommoisia kannata edes vaivautua lukemaan. Tiedän tasan tarkkaan, kuinka omassa työssäni otan asiat vakavasti ja tosissaan, mutten totisena. Asiakaspalvelutyössä nahka paksunee!!

 

Itseäni jäi tässä viikossa kaivelemaan hieman, kun Kauppalehden otsikoissa vilahti kaksi tietoa, joita en ole kuitenkaan kyennyt tarkemmin selvittämään, eikä niistä ole missään muissa otsikoissa liiemmin tietoa näkynyt. Ensimmäinen oli USA rakennus aloitukset, tiputusta edellisestä kuusta ja arviosta oli ~30% (siis alas oli tultu ~1,7 miljoonasta ~1,1 miljoonaan tai siihen suuntaan) . Toinen oli ehkä Philadelfia-Indexi joka oli yllätyksenä tippunut ~50% hieman yli 20 pisteestä 11:seen. Liekö ollut jokin ankka tai muu virhe vai eikö haluttu alkaa retostella otsikoilla pelkoa lietsoen...

Comment: 

Koitin hakeutua Pasin mainitsemien tietojen alkulähteille:

Philadelphia Manufacturing Index

Tämä indeksi kattaa Pennsylvanian, New Jerseyn ja Delawaren alueet. Sitä pidetään hyvänä liiketoimintaympäristön puntarina. (Lähde: https://www.investopedia.com/terms/p/philadelphiafederalindex.asp)

Philadelphia Manufacturing Index: https://www.philadelphiafed.org/research-and-data/regional-economy/busin...

Elokuussa todella tapahtui pudotus heinäkuun 25,9 lukemasta 11,9:n. 32 % valmistajista raportoi kasvua yleisessä aktiviteetissa, ja 24 % valmistajista raportoi laskua aktiviteetissa. 34 % valmistajista raportoi kasvua uusissa tilauksissa, ja 24 % raportoi laskua. Ensimmäisessä alaotsikossa todetaan, että indikaattori on vielä positiivinen, mutta heikentynyt.

USA asuntoatoitukset

USA:n asuntoaloituksista kaivoin kaksi raporttia. Ensin Yhdysvaltain tilastoviranomaisen raportti: https://www.census.gov/construction/nrc/pdf/newresconst.pdf

Sitten Tradingeconomicsin uutinen aiheesta: https://www.census.gov/construction/nrc/pdf/newresconst.pdf

Tradingeconomicsin pylväskaavioista on syytä panna merkille, että 0-taso alkaa 1150:sta. Muutokset näkyvät tästä syystä korostetusti.

En löydä tuota 1,7 miljoonan lukemaa mistään. Itse asiassa siinä lukemassa ei ole käyty asuntoaloitusten suhteen missään kuussa viimeisen 12 kuukauden aikana. Viimeisin raportoitu lukema on kuitenkin kohdallaan.

Kauppalehden otsikoista todella löytyy Pasin mainitsema vertaus. Otsikko kuuluu "USA:n asuntoaloitukset heinäkuussa 1168k (enn. 1740k, ed. 1755k)" Lähde: https://www.kauppalehti.fi/kl-nyt (16.8. klo 15:31)

Comment: 

Samoilla linjoilla Pasin kanssa, jos ei ole muuta sanottavaa niin ehkä voisi tyytyä vain lueskelemaan. En ole Heikin kanssa kaikista asioista samaa miletä mutta esim eur - usd kurssista kyllä - 6kk positio toi muutaman tonnin neton. Ilahduttavaa että Heikki jaksaa säännöllisesti jakaa markkinakäsityksensä!

Comment: 

Olen lukenut tätä samaa jo vuoden ajan ja mitään kunnon laskua ei ole tullut (pl. helmikuun lasku, mutta se käytännössä vain nollasi alkuvuoden nousun). Itsellä on yli 100k e käteistä odottamassa parempia hintoja (esim. MMM 170$, TXN 90$, CINF 62$ jne.), mutta sanoisin, että ainoastaan yritysten näkymien sumentuminen saa kurssit enää laskuun. Makrouutiset eivät siihen kykene. Eli toivon Heikin olevan oikeassa, mutta en vain usko laskuun tämän vuoden aikana. Ja mikään 5% tussahdus ei ole lasku vaan siihen tarvitaan vähintään 10% korjaus.

P.S. Heikin track record ei ole niin hyvä kuin täällä annetaan uskoa.

*osakkeiden lasku (ei toteutunut)

*EURUSD lasku (totetunut)

*10y yield US nousu taittuu (totetunut)

*EURSEK lasku (ei toteutunut)

Eli 50% osumatarkkuus.

Comment: 

Kiitän keskustelusta ja etenkin tietysti positiiivisista kommenteista. Philadelphia Indexiä en ole seurannut, mutta taidan aloittaa, kiitos. Samaan suuntaan sekin viittaa – suhdannehuippu on takana, joskin indeksi vielä selvästi plussalla. Mutta kuten tuossakin nähdään, muutamaa vuotta kaeummin kiivas nousu ei kestä. Kolme vuotta ja viimeistään siinä vaiheessa laskusuhdannetta pukkaa. Se on normaalia suhdannekiertoa.

Osakkeiden laskusta Jukalle, että olen povannut laskumarkkinaa siis luokkaa enemmän kuin 10 % notkahdusta syksylle tai viimeistään talvelle. Eivät nousumarkkinat koskaan hetkessä taitu. Jos katsotte vaikka viimeisiä 20 v indeksiliikkeitä niin tyypillistä on, että nousun loppumisesta voi mennä useita kuukausia, jonka aikana kurssit sahaavat huipun tuntumassa, kunnes sitten rytisevät alas hyvinkin äkkiä. Näin kävi 2000-luvun taitteessa, 2007, 2011 ja 2015 – viimeisin oli pieni pudotus, mutta kyllä paniikki silloinkin oli hurjaa, ei tarvitse kuin lukea minun juttujani tuolta talvelta 2016 ja niiden vastakommentteja, niin se selviää.

Ja minä muuten olin niitä harvoja jotka suorastaan kiljuin pistämään jäitä hattuun ja maailmanlopun saarnat roskikseen, ja laskumarkkinan pohjan arvioni osui muutaman tunnin tarkkuudella, köhköh. Nyt on sitten valtavirran ääni ihan toista maata. 

https://www.tradingview.com/symbols/SPX/

Ja voin olla väärässä, mutta en vielä sitä usko, joskin pidän mahdollisena. Mm korkoero on taas pudonnut kahteen, ja se on historiallisesti niin matala taso, että vaikkei menisi nollaan, niin varmasti rassaa investointihaluja.

https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

Ja toiseksi laskumarkkina on todellisuutta jo joissakin pörsseissä, vaikkei USA:ssa. Luen kuitenkin USA:n indikaattoreita, koska ne ja etenkin VIX vaikuttavat kaikkialle. Kun VIX riehaantuu niin useimmat pörssit paukkuvat, vaikkeivat jotkut ylikuumat FAANG-osakkeet yhtä rajusti reagoisi.

Kiva kuulla että Kei on saanut nousua taalalla! Kruunu kyllä muuten vahvistui kesällä euroa vastaan, mutta on nyt kiskaissut takaisin. En ole ehtinyt sitä seurata, pahoittelen. Nyt indikaattorit ovat vaikealukuiset, joten en osaa sanoa oikein mitään. Osa vilkuttaa ylikuumentunutta euroa, mutta tuollainen tila voi kestää, ja etenkin jos paniikkia tulee markkinoilla, suuret valuutat kestävät ne tavallisesti paremmin.

Muistutan vielä, että minähän teen tätä hommaa ilmaiseksi. Ajatus toki onkin, että palvelusta tulee jossain vaiheessa maksullinen (edullinen sellainen) joko Piksun puitteissa tai itsenäisenä toimijana, ja sitten pidän huolen, että seuraan täsmällisesti sopivaksi katsomiani ja kenties asiakkaiden toivomia markkinoita.

Minun ei tarvitsisi saada kuin muutama sata asiakasta, niin homma löisi mielekkäästi leiville. Sitä varten näitä jaksan veivata viikottain, ja kommentoida useamminkin. Toki pidänkin tästä hommasta, mutta elantonsakin pitää jostain saada, ja freelancerille tämä olisi luonteva osa työpakettia. Loputtomiin en tätä joka tapauksessa ilmaispalveluna tee, joten olen tosi iloinen, että moni on kokenut hyötyä näistä saaneensa.

Tämä hanke toteutuu, jos tämä sykli menee suurin piirtein kuten ennustelen, osin se on jo sen tehnytkin. Jos munin pahasti, niin sitten on turha haikailla asiakkaita ja parempi panna hanskat tiskiin. Jos arviot riittävässä määrin pitävät, niin varmaan jotkut lukijat ovat valmiit niistä hiukan maksamaan - puhun siis muutamien eurojen kuukausimaksusta.

Comment: 

Löysin tuollaisen sivuston, jossa on hyvää infoa ao indikaattorista.

https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2018/08/16/philly-fed...

Dataa on 50 v ajalta ja selvästi se kertoo, että suhdannevaihtelut ovat muutaman vuoden mittaisia kestoltaan, nousut pidempiä kuin laskut, mutta eivät koskaan kestä mittaansa enempää. Kuten ei käy tälläkään kerralla. Siitä näkee hyvin senkin potaskapuheeksi, että meillä on ollut USA:ssa kymmenen v yhtäjaksoinen nousukausi. Juu taantumaa ei ole ollut, mutta kaksi laskusuhdannetta ja - markkinaa, jotka erottuvat tuostakin indeksistä täsmälleen samoina kuvioina kuin pörsseistä.

Ja nyt ollaan huipun tasolla tai tarkkaan ottaen jo sieltä tulossa alas. Joten pitää olla kova usko, jos odottaa tästä ylöspäin kavuttavan mieluummin kuin alas - kun korotkin nousevat ja kauppasodat paukkuvat. 

Ihan anekdoottina, kun viimeksi huipun jälkeen on ao indeksi pudonnut samoille tasoille tällä vuosikymmenellä, niin se tapahtui 2011 ja 2015 puolivälissä. Vilkaiskaas, kuinka pörssit kehittyivät ao ajankohtien jälkeen...

Comment: 

Vastaavanlainen indeksi Saksan osalta on täällä piksussakin säännöllisesti julkaistu ifo Business Climate Index: https://www.cesifo-group.de/ifoHome/facts/Survey-Results/Business-Climat...

Näitä kahta lukiessa mieleen pärähti pieni harkittu arvaus kulttuurin vaikutuksesta liiketoimintaodotuksiin. PMI:ssä nimittäin yritykset arvioivat tulevaisuuden näkymät vielä positiivisiksi, kun taas ifo:ssa tulevaisuuden arviot ovat laskeneet jo alle sadan.

Yleisellä tasolla minulle on syntynyt vaikutelma, että yhdysvalloissa ollaan keskimäärin optimistisempia tulevaisuuden suhteen kuin euroopassa. Tämä kulttuurillinen eroavaisuus saattaa näkyä joiltain osin tällaisissa indekseissä juuri tulevaisuuden odotusten kohdalla. Mielestäni tämä näkökulma on hyvä ottaa huomioon kun lukee näistä käppyröistä tulevaisuuden odotukset -osioita. Ne kertovat joiltain osin enemmän kulttuurista kuin siitä mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Ihmisethän siellä valmistajien päässäkin näitä asioita arvioivat, ja tuskinpa heillä on täydellistä kristallipalloa siitä miten tilaavien asiakkaiden toimintaympäristö saattaa muuttua.

Comment: 

Kulttuurieroilla on varmaan vaikutusta, amerikkalaiset tunnetaan optimismistaan.

Comment: 

...osakkeet tippuvat vuoden loppuun mennessä runsaasti. Tämä vaatisi lähemmäs 20% rysähdystä seuraamilleni osakkeille. Mennääkö Heikki näin alas? Tuon verran on siis omien analyysieni mukaan vähintään pelkkää ilmaa laadukkaissa suraamissani blue-chip firmoissa. Alla muutamia target hintoja (fair value 2018 tulosestimaateilla):

 • KONE 39$
 • DIS 95$
 • MMM 170$ / ITW 115$
 • TXN 90$
 • CINF 62$ / ERIE 98$
 • RELX 1383p
 • HD 147$
 • FAST 44$
 • ROK 123$
 • GD 133$
 • MSFT 71$
 • ALFA LAVAL 148SEK
 • ASSA ABLOY 113SEK
 • VFC 55$
 • AAPL 200$
 • RHT 115$

Comment: 

itse olen vain tällä hetkellä myynyt putteja yllä oleville osakkeille yllä oleville target hinnoille. odottavan aika käy vain pitkäksi..

P.S. KONE 39€ (ei $)

Comment: 

Kiitos Jukka, ehdollisesta lupauksesta! Jos pudotus tuleekin vuoden loppuun mennessä – ja mihin sitten jatkuukin, laskuthan kestävät huipusta pohjaan yleensä noin vuoden – niin mittaa on vaikea arpoa etukäteen, mutta kyllä ne indeksistä riippuen ovat olleet 15- 35 % mm edellisessä pudotuksesssa, joka alkoi 2015 ja loppui valtaosin helmikuussa 2016. Näitä perkaan tietysti katsauksissa reaaliajassa.

Sitä, miten yksittäiset osakkeet liikkuvat indekseihin verrattuna on vaikea tietää noin yleisellä tasolla. Yleensä laskut koskevat lähes kaikkia osakkeita, ja etenkin paniikeissa kaikki sukeltavat, vallankin sykliset. Tekninen analyysi soveltuu toki yksittäisiinkin papereihin, ja osana palvelua voisin toki antaa TA-arvioita sellaisistakin, joskin siitä pitäisi laskuttaa erikseen. Jos isompaa kauppaa suunnittelee niin kai silloin kannattaisi muutama kymppi maksaa ao palvelusta, jos se on hyvä.

Teen itse aktiivikauppaa De Girolla TA-pohjaisesti hyviksi kokemillani osakkeilla. Virheitä toki tulee, mutta myös osumisia, enkä koskaan osta trendin huipulta tai myy pohjalta.

Voisin kenties kokeeksi ottaa potentiaalisten asiakkaiden toiveita siis yksittäisiä papereita seurantaan ja antaa niistä suosituksia tilanteissa, jossa ne ovat vaikkapa kp-trendin huipussa tai pohjassa oman käsityksen mukaan. Ihan siis markkinointimielessä, tulevaa kaupallista toimintaa varten.

Luettelostasi ainakin moni osake on minusta hyvin todennäköisesti tulossa alas, osa aika piankin, joskaan en ennusta mihin asti hinta uppoaa. Käänteiden ajoitus on TA:n ydin ja keskeinen idea, liikkeiden mitan arviointi etukäteen perustuu etupäässä historialliseen kokemukseen.

Sanoisin että kannattaa odottaa, VIX kyllä kirmaa vielä korkeuksiin, kuten se tekee ainakin pari kertaa vuodessa. Ostopaikkojen kyttääminen on turhauttavaa, ja voi se mennä pieleenkin, mutta markkinoiden isot liikkeet ovat hitaita. Laskumarkkinoiden pohjat ovat paratiisi ostajille, mutta niitä ei monta vuosikymmenessä ole.

Jos Koneen ostohintana muuten pidät 39 e niin se 40 nurkka kyllä ilman ihmettä kopaistaan viimeistään talvella, olen Koneella vekslannut aikanaan paljonkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.