Virtuaalivaluuttatilit tulossa viranomaisten tietoon

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Virtuaalivaluuttoja on voinut omistaa ja käyttää anonyymisti ilman viranomaisvalvontaa. Ei enää kauan. EU direktiivi vaatii että virtuaalivaluuttatilien omistajat tunnistetaan. Vaatimusta ollaan nyt tuomassa kansallisiin lainsäädäntöihin ja Suomessa on lausuntokierroksella asian toteuttava lainsäädäntö.

Virtuaalivaluuttojen vaihtopaikkojen ja liikkeeseenlaskijoiden on ehdotuksen mukaan rekisteröidyttävä Finanssivalvonnan rekisteriin. Velvoite koskisi myös lompakkopalvelujen tarjoajia. Kaikkiin näihin toimijoihin sovellettaisiin muun muassa vaatimuksia asiakkaiden tuntemisesta ja tunnistamisesta. Lisäksi asiakasvarat täytyy pitää erillään omista varoista.

Lain pitkä koura ei tule kuitenkaan ulottumaan kaikkiin EU ulkopuolisiin toimijoihin, joten järjestelmään jää porsaanreikä.

Virtuaalivaluuttoja on käytetty maksuvälineenä rikollisen toiminnan arvoketjuissa

Virtuaalivaluuttoihin on liitetty korkea rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski. Lisäksi niitä on hyödynnetty laajasti muussa rikollisessa toiminnassa. Lakiehdotuksella pyritään edistämään viranomaisten mahdollisuuksia estää ja selvittää virtuaalivaluuttoihin kytkeytyviä rikoksia. Nykyisin virtuaalivaluutan tarjoajat eivät kuulu rahanpesulainsäädännön piiriin.

Virtuaalivaluuttojen vaihtopaikkojen ja liikkeeseenlaskijoiden olisi ehdotuksen mukaan rekisteröidyttävä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin. Velvoite koskisi myös lompakkopalvelujen tarjoajia.

Kaikkiin näihin toimijoihin sovellettaisiin muun muassa vaatimuksia asiakkaiden tuntemisesta ja tunnistamisesta. Lisäksi asiakasvarat täytyisi pitää erillään omista varoista.

Uusi järjestelmä helpottaisi myös asiointia viranomaisten kanssa

ËU:n jäsenvaltioiden on rahanpesudirektiivin nojalla perustettava sähköinen järjestelmä pankki- ja maksutilitietojen siirtämiseen toimijoilta viranomaisille.

Ehdotuksen mukaan pankkien ja viranomaisten välille rakennettaisiin sähköinen tiedonhakurajapinta. Viranomaiset saisivat järjestelmästä tietoja esimerkiksi tallelokeroista, pankkitilin haltijasta, tilin avauspäivästä ja tilitapahtumista. Nykyisin suurin osa viranomaisista tekee tietoturvasyistä pankkitilitiedustelut faksilla.

Viranomaisten toimivaltuuksia ei laajennettaisi nykyisestä. Kaikista kyselyistä jäisi merkintä järjestelmään.

Uusi järjestelmä

  • helpottaisi talousrikollisuuden torjuntaa
  • yksinkertaistaisi asiointia viranomaisten kanssa, kun viranomaiset saisivat tietoja suoraan järjestelmästä
  • tehostaisi viranomaisten toimintaa.

Toinen rekisteri pienille toimijoille

Lisäksi perustettaisiin toinen rekisteri, johon kirjattaisiin pienempien toimijoiden, kuten maksulaitosten ja virtuaalivaluutan tarjoajien, asiakkaiden perustiedot. Tätä rekisteriä ylläpitäisi Tulli.

Rekisteriin ei kirjattaisi tilitapahtumia. Kukin viranomainen lähettäisi tarkemmat tiedustelut toimijoille esimerkiksi suojatun sähköpostin kautta.

 

Lisää tietoa:

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.