Virtuaalivaluutat eivät suojaa huonolta ajalta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Kulta antaa suojaa silloin kun epävarmuus valtaa alaa. Samaa sanotaan myös virtuaalivaluutoista. Niidenkin arvon pitäisi olla riippumatonta keskuspankkien toimista tai inflaatiosta. Esimerkiksi Bitcoinia on tituleerattu virtuaaliseksi kullaksi. Piksu tutki asian todenperäisyyttä.

Kumpikaan ei ole tarjonnut täyttä suojaa nyt menossa olevan korona kriisin aikana. Kullan hinta on laskenut vähemmän kuin esimerkiksi osakkeiden, mutta sekin on hävinnyt käteiselle rahalle. Bitcoin virtuaalivaluutta on ollut todellinen pettymys. Sen arvo on pudonnut 40%. Saman verran kuin osakkeiden. Bitcoin ei antanut pahan päivän suojaa silloin kun sitä olisi tarvittu.

Kullalla ja kryptovaluutoilla on yhteistä.

  • Ne ovat immuuneita inflaatiolle. Keskuspankit eivät voi  lisätä kullan tai kryptovaluuttojen määrää ja niiden pitäisi säilyttää arvonsa silloinkin kun keskuspankit hävittävät säästöjen arvoja painamalla lisää rahaa.
  • Kultaa ja kryptovaluuttoja omistavat sekä sijoittajat että harmaa raha. Harmaata rahaa omistavat käyttävät näitä kohteita koska ne ovat suhteellisen anonyymejä kohteita ja sijoittajat koska niissä arvo saattaa säilyä paremmin kuin inflaatiiolle alttiissa rahassa.
  • Kryptovaluuttoja käytetään hieman myös vaihdannan välineenä. Kryptovaluuttaa voi käyttää silloin, kun rahansiirrot täytyy pitää piilossa ja kun kuitenkin täytyy  tehdä rajat ylttäviä rahansiirtoja. 
  • Sekä kryptovaluuttaa että kultaa voi säilyttää omassa kassakaapissa tai niiden säilyttämisen voi uskoa säilytysyhteisön haltuun. Kryptovaluutta säilyy tietokoneen kovalevyllä ja kulta harkkoina.

Onko kultaan ja kryptovaluuttoihin sijoittainen turvallista? Molempia voi ostaa Suomessa turvallisesti ja niille löytyy luotettavaa säilytystä. Finassivalvonta on ottanut valvontaansa muutaman kryptovaluutaa säilyttävän ja välittävän yrityksen. Ne ovat sijoittajan kannalta luotettavia. Myös kultaa voi ostaa turvallisesti ja halutessaan voi ostaa kultaan sijoittavaa ETF rahastoa.

Kryptovaluuttojen hinnan määräytyminen on ongelmallista. Kryptovaluutan käyttö on kaikenkaikkiaan vähäistä ja hinta ankkuroituu heikosti hyödykkeiden hintoihin. Hinta perustuu enemmän sijoittajien uskoon kuin varsinaiseen käyttöarvoon. Hintaheilahtelut voivat olla siksi rajuja kuten yllä olevasta graafista näkyy. Kulta on ollut vakaampi. Sen hintaa sääntelevät sijoittajien kysynnän ohella tuotantokustannukset ja kullan käyttö elektroniikkateollisuudessa.

 

Tietojen lähteet:

Kullan hintakehitys / Investment mine

Bitcoin hintakehitys / coindesk

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.