Viikonlopputöiden lisäkorvaukset vastaamaan nykyaikaa

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Muutaman päivän takainen Jukka Rahkon mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa ( kts. Monien ulkomaalaisten on vaikea ymmärtää, miksi ravintolat ovat Suomessa kiinni sunnuntai-iltaisin) palautti mieleeni muutaman vuoden takaiset ns. kiky-suunnitelmat, eli Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi kaavaillut toimet. Näissä oli suunnitteluvaiheessa mukana myös 100 prosentin sunnuntailisien jonkinasteinen leikkaaminen, mistä kirjoitin blogissani vuonna 2015 ( Kehitysaskeleita 8 -  Sunnuntain ja lauantain ero pienemmäksi), mutta muutoksia ei tuolloin tähän liittyen tainnut syntyä - isoa kuvaa ajatellen valitettavasti.

Lonnan takana siintävä Suomenlinna on Suomen kuuluisimpia turistikohteita, mutta miten on sen ravintoloiden sunnuntaiaukiolojen laita?

(sunnuntai 14.7.2019)

Huomattavasti sunnuntaityötä tekevät tietysti luultavasti enimmäkseen huokaisivat helpotuksesta, kun sunnuntailisät säilyivät entisellään, mutta tähän liittyen on huomioitava muutama asia:

  • Vaikka lakia muutettaisiin, käytännössä suurimmalla osalla lisät pysyisivät luultavasti ennallaan, sillä työehtosopimuksissa voisi edelleen olla 100%:n lisä.
  • Mikäli sunnuntailisiä leikattaisiin, tämä leikkaus kompensoituisi ajan myötä keskimäärin kunkin alan peruspalkassa - korostetusti sunnuntaityötä tekevät toki olisivat muutoksessa jonkinasteisia häviäjiä, mutta muut samalla alalla työskentelevät luultavasti vastaavasti käytännössä hyötyisivät.
  • Itse asiassa jo nykyinen laki sallii työehtosopimuksen poikkeavan laissa määritetystä sunnuntailisästä myös siten, että se olisi laissa määriteltyä heikompi ( kts.  Työaikalaki ).

Joku voisi kysyä, mitä merkitystä lailla tai siihen tehtävällä muutoksella ylipäätään olisi, jos työehtosopimus kerran voi joka tapauksessa määrittää sunnuntailisän laissa määriteltyä pienemmäksi tai suuremmaksi. Ensinnäkin sillä on merkitystä töissä, joissa ei ole voimassa olevaa yleistä työehtosopimusta tai mikäli työehtosopimuksessa ei ole muuta määritelty. Toisekseen työsopimuksella voi ainoastaan parantaa sunnuntailisien ehtoja, ei heikentää niitä. Lisäksi laki määrittää sen henkisen pohjan, joihin työehtosopimuksissakin käytännössä usein nojataan. Toisin sanoen, vaikka lain muutos ei ehkä vaikuttaisi monella alalla välittömästi mitenkään, ajan myötä muutoksia luultavasti olisi tiedossa.

Ja miksikö olisi hyvä, että sunnuntaityöstä saatava lisäkorvaus olisi pienempi kuin 100 prosenttia? Yksi syy on tuo aiemmassa jutussani mainittu mahdollisuus järjestää töitä joustavammin, mikä voi helposti olla niin työntekijän kuin työnantajankin etu. Tuo Rahkon mielipidekirjoitus taas muistuttaa toisenlaisestakin konkreettisesta hyödystä: sen vaikutuksesta turismiin! 

Kymmenisen vuotta sitten Jorma Ollilan luotsaama maabrändityöryhmä kiteytti Suomen brändin "Finland - it works" (kts. Tehtävä Suomessa ). Mutta toimiiko se hyvin? Edustaako se toimivuutta, että syömään haluava porukka (oli kyse sitten turisteista tai paikallisista) ei pääse syömään, koska ravintolan ei kannata pitää oviaan auki 100 prosentin sunnuntailisien takia, vaikka työntekijä olisi halukas tekemään sunnuntaivuoron jo 50 prosentinkin sunnuntailisällä, jolla ravintolan aukipitäminen yhä kannattaisi? 

Ei sunnuntailisiä ole tarvetta täysin poistaa, mutta eikö laissa määritettäväksi oletusarvoksi riittäisi pienempikin kuin tuplapalkka?

Kommentit

Comment: 

Teetkö itse 3-vuorotyötä? Tai viikonloppuja? Muita koskevista asioista on helppo päättää, jos ei koske itseä. Kun menee torille ja kysyy joltakin "kenen veroja nostaisit?" on aina vastaus, "noiden muiden", omia ei ikinä. Näiden vuorolisien poistoa suunnittelevat eniten ne, ketkä eivät tee 3-vuorotyötä, tai vkl-vuoroja ollenkaan, eivätkä ikinä tule tekemäänkään.

3-vuoro ja viikonlopputyöstä maksetaan nk. haittalisää ja jos siitä luovuttaisiin, pitäisi se jotenkin kompensoida - miten. Jotenkin tuntuu siltä, että kompensaatio olisi huono ja lopulta palkka jää jälkeen. Jossain ehdotettiin, että peruspalkkaa nostettaisiin, miten sitten, saisiko korotetun peruspalkan myös ne, ketkä eivät ole oikeutettuja haittalisiin, eli arkena 8-16 vuoronsa tekevät saisi 3-vuorolaisen selkänahasta revityn palkan?

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

En tee 3-vuorotyötä, joten siltä osin jäävi sanomaan, miltä sunnuntailisät tuntuvat, joten olisin sen voinut myös jutussa mainita. Viikonlopputöistä on perusteltua saada tuntuva lisäkorvaus, enkä ole sanomassa, etteikö se voisi olla 100% tai vaikka jopa 150%. Kyseenalaistin vain sen, tarvitseeko laissa määritellä lisä 100%:n suuruiseksi. Joillekin 100%:n suuruinen lisä on todella houkutteleva, mutta jotkut myös pitävät sen mielellään vapaana, suurelta osin elämäntilanteestakin riippuen. Voi olla, että se onkin keskimäärin sopivansuuruinen. Aloilla, joilla se sitä on, se luultavasti käytännössä myös jäisi työehtosopimuksiin.

Joka tapauksessa se vaikuttaa ihan 3-vuorotyötä tekemättömänäkin ilmeiseltä, että lauantai on perusteettoman epäsuotuisassa asemassa. Eikö lauantai ole yhtä lailla epätoivottu aika olla töissä kuin sunnuntaikin? Riippuen ihmisestä, lauantai voi olla jopa sunnuntaita epämiellyttävämpikin työpäivä. Miksei lauantailla ole siis palkkaa ajatellen lainkaan erityisasemaa laissa? Kysyit miten sunnuntailisän leikkaus kompensoitaisiin. Jos epäilee, että se ei käytännössä kompensoituisi peruspalkan muuttumisella, eikö yksi luonteva tapa olisi siirtää se leikattu osa lauantaille? 
 

Comment: 

Näissä vain on uhkana se, että työehdot huononevat. Jos sunnuntai ei olisikaan lakisääteinen satanen, mikä takaisi sen, että oikeasti se korvattaisiin jossain muualla - ei vklvälttämättä mikään/kukaan.

Olen itse tehnyt 13,5 vuotta melko raskasta 3/5-vuorotyötä (olen varastomies, ei ole välttämättä kevyttä hommaa), en todellakaan viettäisi vkl-vuoroja, iltoja, öitä, jouluja ja juhannuksia, uusiavuosia töissä, jos siitä ei saisi korvausta. Varmaan kiinnostus laskisi monella alalla, jos ei korvaus olisi asiallinen.

Työn hintahan ei muuttuisi mihinkään, kun sunnuntai/lauantai-lisät korvattaisiin muualla, joten sillä ei saavuteta kilpailukykyä. Ymmärrän, että artikkelissa asian ideana on laskea työkustannuksia (palkkoja), jotta palvelu paranee, tämä taas kertoo suoraan sen, että sunnuntai-lisiä ei korvattaisi - eihän muuten näistä asioista keskusteltaisi ollenkaan.

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Työehtojen heikkeneminen kokonaisuudessaan ei tosiaan ole tarkoitus. Tarkoitus olisi, että lain määrittämä oletusarvo olisi joustavampi, ja sunnuntain suhteellisen korvauksen oletusarvoinen heikkeneminen kompensoitaisiin muualla, ja johdonmukaisin paikka olisi oikeastaan se lauantai, joka on nykyisellään varsinkin lainsäädäntötasolla todella epähoukuttelevassa asemassa. Olisin sen voinut tuossa artikkelissa jo valmiiksi mainita.

Comment: 

Itse kanssa vuorotöitä ja viikolopppu töitä teen ja vkoloppu lisä on ainoa syy, minkä takia viikonloppuja vietän töissä. Arvostaisin sunnuntai ja lauantai aikaa perheeni kanssa, mutta kun peruspalkan päälle on pakko saada lisää, niin puolipakolla viikonloppuja teen. Yritykset taatusti haluavat polkeä palkkakuluja alas ja vaarana minusta on, että peruspalkka pysyisi samana ja perheen ja työn yhdistäminen on monelle entistä vaikeampaa. Vaikka olisi mukavaa sunnuntai käydä syömässä, niin minusta moni kauppa ja muu paikka on täysin turhaan auki sunnuntaisin ja öisin. Onko koulut tai päiväkodit auki viikonloppuna? Mielummin säilytetään sunnuntailisät ja jos voisi, niin takaisin siihen, että annetaan pienille kaupoille ja kioskeille mahdollisuus säilyä ja isot kaupat kiinni sunnuntaina.

Comment: 

Jos sunnuntailisiä vuodatetaan osittain lauantaille, ja tarkoitus ei ole heikentää työehtojen kokonaisuutta, niin missä saadaan se säästö, jonka turvin ravintola voidaan pitää auki myös sunnuntaisin? Tai sama toisinpäin, jos ravintoloitsija jo nyt jyvittäisi sunnuntain korkeammat palkkakulut viikon muille päiville, en oikein ymmärrä miten voisi olla liian kallista pitää ravintolaa auki juuri sunnuntaisin.

Sinänsä myös aika outoa, että tuossa linkatussa alkuperäisessä mielipidekirjoituksessa vihjaillaan sunnuntaikiinniolon johtuvan palkkakustannuksista, ja se otetaan faktana. Lieneekö tästä tutkimusperäistä tietoa?

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Eikö se ole selvää, missä säästö sunnuntain osalta, jos sunnuntain lisää leikattaisiin? Jos sen sijaan että arkipäivä maksaa 500 rahaa, ja sunnuntai 1000 rahaa, arkipäivä maksaisikin 550 rahaa ja sunnuntai 825 rahaa, eikö tuo 825 rahaa ole selvästi vähemmän kuin 1000 rahaa? Tai vielä paremmin, jos ma-la maksaa 500 rahaa ja sunnuntai 1000 rahaa, eikö tasapainoisempaa olisi jos vaikkapa lauantai maksaisi 650 rahaa ja sunnuntai 850 rahaa? Näin esimerkiksi.

Mitä tulee tuohon sunnuntaikiinniolon johtumiseen palkkakustannuksista, niin eikö se ole myös aika ilmeistä, että sitä tapahtuu, kun tappiolla on harvemmin mukava pyörittää liiketoimintaa? Tutkimusta voisi tarvita ainoastaan siihen kuinka yleistä tuo on.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Muistaakseni kysyin aiemmassa Johanneksen kirjoituksessa, onko kaikkien kauppojen PAKKO olla auki ihan aina. Asunntoni lähellä on huoltoasema, josta kaikkea (varmaan jopa bensaakin????) sai 24/7 jo ennen näitä ns. nykyisiä kauppojen aukioloaikoja. 

Mutta  Johannes käsittääkseni tässä kysyy, mikä tekee sunnuntain NOIN arvokkaaksi maallistuneessa maailmassa lauantaihin verrattuna.

"jouluja ja juhannuksia, uusiavuosia "

Nämä nyt todella mielestäni sopiikin korvata. Ja kyllä, olen tehnyt yhden sortin vuorotyötä, sellaisenaan raskasta, su-korvaus varmasti "riittävä" devil

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Niin, kyllähän sitä voi olla syytä kysyä, onko edes aina edes asiakkaiden etu, että liikkeet olisivat "aina" auki. Baarit ovat ehkä erityisin esimerkki siitä, että ihmiset arvostaa sitä, että paikalla on muitakin asiakkaita, ja jos paikka olisi enemmän "aina" auki, sinne riittäisi vähemmän ihmisiä. Toki baareja kulutetaan erityisesti viikonloppuisin, mistä johtuen se on siltä osin heikko esimerkki, mutta samaa voi esiintyä myös muissa palveluissa.

Niin, sunnuntain erityisrooli on suhteettoman vahva erityisesti lauantaihin nähden, mutta nuo joulut, juhannukset ja uudetvuodet on tosiaan myös hyviä erityistapauksia muistaa. Jos jo lain tasolla halutaan määrittää sunnuntaille määrittää erityinen korvaustaso, miksei sama koskisi lauantaita? Järkevimmältä tuntuisi ehkä se, että oletuskompensaatioita muutettaisiin niin, että lauantain arvoa nostettaisiin, sunnuntaita laskettaisiin ja jotkin erityiset joulun kaltaiset juhlapyhät asetettaisiin tuon 100%:n piiriin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.