Viidestä suuresta

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Nykyistä pörssinousua Yhdysvalloissa on vaikea kuvata muilla tavoin kuin toteamalla, että viiden suuren teknofirman: Applen, Amazonin, Microsoftin, Googlen (Alphabet) ja Facebookin rooli on uskomattoman suuri. S&P500-indeksin markkina-arvo maanantain päätöslukemilla oli 30178 miljardia dollaria. Viiden suurimman yrityksen markkina-arvo samaan aikaan oli noin neljäsosan tästä. Seuraavassa lyhyessä taulukossa markkina-arvot maanantaina ja suluissa vuoden 2019 lopussa (miljardia dollaria) ja perässä prosentuaalinen nousu vuoden alusta:

 

S&P500-indeksi 30178$ (26760$) 12.8%

Apple 2152$ (1310$) 64.3%

Amazon 1657$ (920$) 80.1%

Microsoft 1617$ (1202$) 34.5%

Google 1079$ (928$) 16.3%

Facebook 773$ (586$) 31.9%

5 suurta yht. 7278$ (4946$) 47.1%

 

Mainittakoon vielä, että viiden suuren osuus koko vuoden 2020 S&P500-indeksin pörssinoususta on ollut noin 66.2%:ia ja pelkästään Applen ja Amazonin osuus indeksinoususta on ollut peräti 46.2%:ia. On selvää ettei sama meno voi jatkua ikuisesti jo pelkästään sen takia etteivät suuret yritykset voi jatkuvasti parantaa juoksuaan yhtä paljon. Yritysten viimeisten 12 kuukauden P/E-luvut huitelevat 30-40 välillä Amazonia lukuunottamatta joka on sadan väärällä puolen. Jos joku uskoo yritysten olevan kuplahintaisia niin herää kysymys mitä sillä tarkoitetaan? En ole koskaan nähnyt kuplan määritelmää, joten en itse voi määritellä ainoatakaan yritystä kuplahintaiseksi.

 

Kysymys ehkä pitäisi muotoilla seuraavasti: Kuinka kalliita yritykset ovat? Yritysten yksi merkittävin ominaisuus on kilpailun vähyys monilla toimialoilla. Apple tosin kilpailee älypuhelimissa, mutta sen luksus-imago perustuu niin moneen ihmisen älyttömyyteen ettei sitä murra kuin yrityksen omat tyhmyydet, kuten mahdollinen halpatuotteiden myynnin aloittaminen, johon se ei toistaiseksi ole sortunut. Vaikka älypuhelinmyynti kasvaa vähän niin digitaalisten palveluiden kasvu on sitä suurempi. Niiden myyminen omalla alustalla sen luomisen jälkeen on melkein kuin painaisi rahaa, kun vertaa niiden tekemiä voittoja liiketoiminnan volyymiin.

 

Rahan painaminen (alkuinvestointien jälkeen) kuvaa vahvasti myös monien muiden viiden suuren useita toimintoja, kuten Amazonin nettipalveluita, Microsoftin käyttöjärjestelmiä, jne. Tosiasia on, että näillä yrityksillä on niin paljon etuja muihin verrattuna, että niiden pitääkin olla kalliimpia tuloksiinsa nähden. Niillä on myös suuret mahdollisuudet manipuloida ihmisiä algoritmiensa avulla enemmän kuin yhdelläkään muulla toimijalla maailmassa lukuunottamatta Kiinan valtiota. Tämä koskee ainakin Googlea ja Facebookia. Nämä kaksi yritystä manipuloivat miljoonia ihmisiä heidän huomaamattaan jatkuvasti algoritmeillaan. Tämä tapahtuu hienovaraisesti ja vain pieni joukko ihmisiä tietää miten sitä tehdään. Tämä on mahdollista niin kauan kunnes poliitikot puuttuvat asiaan. Tähän mennessä he ovat lähinnä soittaneet suutaan.

 

Mitään suuria uhkia viiden suuren tapauksessa ei löydy viisikon ulkopuolisista kilpailijoista. Yritysten keskinäinen taistelu voi heiluttaa joillakin niiden toimialoilla muutoksia, kuten esimerkiksi Amazonin ja Microsoftin tappelu pilvipalveluissa. Suurimmat ulkopuoliset uhkat tulevat kilpailuviranomaisilta ja muilta sääntelijöiltä. Pandemiakaan ei ole saanut merkittäviä tuhoja yritysten liiketoimintaan. Kaikkien tulokset ja liikevaihdot ovat kasvaneet sen aikana edelliseen vuoteen verrattuna.

 

Tästä kaikesta huolimatta on järkevää etsiä näillä hinnoilla tuottoisia sijoituskohteita muualta kuin viidestä suuresta. En tästä huolimatta lähtisi myymään yritysten osakkeita mikäli sattuisin niitä omistamaan. Näiden yritysten osakkeita kannattaa kyllä kärkkyä mikäli ne sattuvat halpenemaan joitakin kymmeniä prosentteja korkotason ollessa näin matala. On lähes mahdotonta löytää laadukkaampaa liiketoimintaa. Sanoisin myös, että pörssiromahduksesta (hinnan puolittuminen) Yhdysvalloissa haaveilevat voivat unohtaa sen lyhyellä aikavälillä, koska nämä yritykset vaikuttavat niin merkittävästi S&P500-indeksin muutoksiin. Mikäli romahdus sattuisi tulemaan niin jokaisella on todennäköisemmin suurempia huolenaiheita, koska se johtuisi todennäköisesti likviditeetin katoamisesta markkinoilta mitä vastaan keskuspankit taistelevat tehden kaiken mahdollisen.

-Tommi T

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

jos korot jatkuu tällä tasolla riittävän kauan, kaikki kurssit voi moninkertaistua.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kupla löytyykin todennäköisesti velkakirjamarkkinoilta. Keskuspankitkaan eivät voi ylläpitää sitä ikuisesti. 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

On totta kuten sanoit, ettei kuplaa ole helppo määritellä, tai tiukasti ottaen se on mahdotonta. Tämä johtuen siitä, että vaikka kuplan määrittely jollakin osakkeen hinnoittelukaavalla on mahdollista, yhtälön parametrejä ei kukaan voi koskaan tietää varmaksi.

Yhtiöiden arvonmäärittelyyn on tarjolla erilaisia vakiintuneita ja yleisesti käytettyjä malleja. Tunnetuimpiahan on arvosijoittamisen profeetan ja Warren Buffetin oppi-isän Benjamin Grahamin laskutapa. Graham, joka kirjoitti sijoitusraamatun The Intelligent Investor, muotoilee osakkeen karkean arvonmäärityksen näin omassa PEG-mallissaan:

Osakkeen arvo = EPS X (8,5 + 2 X G)

EPS = viimeisen 12 kk:n osakekohtainen tulos

G = vuotuinen kasvuvauhti, joka arvioi osakekohtaisen tuloksen kasvun tulevien 7–10 vuoden aikana.

En itse allekirjoita mallia tuollaisenaan, mutta vaikka niin tekisinkin, ei se tekisi kuplan hinnoittelusta helppoa saati lopullista. Jo siksi, että yhtälön parametreistä G eli yhtiön odotettu kasvunopeus on aina arvio, joka voi heittää reilustikin. Mitä pidempi tarkastelujakso, sen enemmän epävarmuutta.

Kokemuksen perusteella kuitenkin voi todeta, kuten itsekin sanoit, että suurten yhtiöiden kasvunopeus ei voi olla rajatonta, sen esteeksi nousevat talouden mittakaavan lait. Jos yhtiö kuten Amazon on jo noinkin suuri, tulevat sille kasvun rajat ennen pitkää vastaan yksinkertaisesti markkinan koon kasvurajoitteena.

Tätä vastaan voi toki väittää, mutta historia on oman väitteeni takana. Mikään suuryhtiö ei ole loputtomasti kasvanut tolkutota kyytiä, vaikka sellaista aina povataan aikansa superyhtiöiden kohdalla. General Electric oli aikansa Amazon, ja nyt se painii jo mutasarjassa.

Joka tapauksessa tuollaiset yli sadan P/E:t vaativat niin hurjaa kasvua, että sellaisen projektion pettäminen on todennäköisemmin väärä kuin oikea. Sitä on vain mahdoton todistaa muuten kuin odottamalla.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.